مسمومیت غذایى در کودکان
منبع: نشریهParents 2002
ترجمه: پگاه امیردیوانى
غذاى آلوده کودکان و بزرگسالان را به بیمارىهاى سختى مبتلا مى سازد. اگر عضوى از خانواده غذاى مسمومى بخورد, در مورد او باید راهکارهاى زیر را به کار بندید.
بیمارىهاى ناشى از مصرف مواد غذایى که سالانه بیش از 75 میلیون نفر را مبتلا مى سازد, به وسیله سموم, انگل ها, ویروس ها و مخصوصا باکترىها ـ نظیر سالمونلا, اى کولاى و استافیلوکوک ـ ایجاد مى شود.
کودکان که دستگاه ایمنى شان به طور کامل رشد نیافته, همچنین زنان باردار و سالمندان بیشتر در معرض خطر بیمارىهاى حاد قرار دارند, اما بعضى اوقات احتیاطى ساده به شما کمک مى کند تا در امان بمانید.
مامان دلم درد مى کند
مسمومیت غذایى در هر جایى از یک ساعت تا سه ساعت پس از خوردن غذاى فاسد یا نپخته شروع مى شود که علائم آن اسهال, استفراغ, گرفتگى عضلات و تب مى باشد. در زیر بعضى موارد خطر که باید در نظر گرفته شوند, بیان شده است.
وضعیت علت راهکار
چند ساعت پس از یک گردش خانوادگى, باکترى استافیلوکوکوس اورئوس(1) کودک را بخوابانید و به او مقدارى آب بدهید. همچنین مى توانید به او محلول
پسر 9 ساله شما دچار استفراغ مى شود هیدراته اى نظیرPedialyte بخورانید. اما اگر تب کودک بالاتر رفت و در بلع
مایعات مشکل داشت, باید با متخصص اطفال تماس بگیرید.
کودک 6 ماهه شما دل درد و اسهال داردسالمونلا(2)به کودک مقدارى آب بخورانید و با متخصص اطفال تماس بگیرید. از آنجا که
غذاى مسموم در کودکان بیش از بچه هاى بزرگتر خطرناک تر است, در صورت
مشاهده اسهال یا استفراغ در کودک, او را نزد پزشک ببرید, به خصوص اگر او
علائمى نظیر خشکى دهان, تپش سریع قلب یا کاهش دفع ادرار دارد.
یک روز پس از خوردن غذایى نظیر همبرگراىکلى(3), شیگلا, سالمونلاهر چه سریع تر کودک را نزد متخصص ببرید. پزشک آزمایش مدفوع مى دهد تا
دختر 6 ساله شما تب شدیدى مى کندببیند علت بیمارى او چیست. اسهال خونى علامت عفونت شدید است. هرگز به
و اسهال او خونى است.کودکتان داروى ضد اسهال ندهید زیرا بیمارى او وخیم تر مى شود.
کودک 11 ماهه شما بى حال است و ضعف داردبوتولیسم(4)این نوع مسمومیت نادر است, اما اگر به موقع درمان نشود میزان مرگ و میر
ناشى از آن بسیار بالاست. کودک را تحت معاینات صحیح پزشکى قرار دهید,
به خصوص اگر او عسل خورده باشد که معمولا علت این نوع مسمومیت در
کودکان است. اگر بوتولیسم درمان نشود منجر به فلج یا از کار افتادن
دستگاه تنفس مى شود.
معمول ترین غذاهایى که باعث مسمومیت مى گردند شامل موارد زیرند:
تخم مرغ خام یا نیم پز
سالادهاى حاوى سس مایونز خانگى
میوه هاى خام, سبزیجات, گوشت قرمز یا گوشت مرغ
میگو, صدف خوراکى, حلزون, صدف دوکفه اى
آب سیب تازه و دیگر آب میوه هاى غیر پاستوریزه
یونجه و انواع دیگر جوانه ها
شیر و پنیرهاى غیر پاستوریزه
کنسروهاى خانگى
گوشت و هات داگ
رهنمودهایى در مورد آشپزخانه
قبل و بعد از تهیه غذا, دست هاى خودتان و کودکتان را به مدت 20 ثانیه بشویید.
هرگز مواد غذایى را روى سطحى که بر روى آنها گوشت خام یا تخم مرغ قرار داشته, نگذارید.
گوشت قرمز, گوشت مرغ یا ماهى را روى پیشخوان آشپزخانه در معرض هوا قرار ندهید. هواى گرم باعث رشد باکترىها مى شود.
میوه ها و سبزیجات را در آبکش ریخته و با آب گرم بشویید تا آلودگى آنها از بین برود. در صورت نیاز از برس شستشو استفاده کنید. روى پیشخوان آشپزخانه را با آب گرم و صابون تمیز کنید.
کهنه هاى ظرفشویى را سه بار در هفته در ماشین لباسشویى بیندازید. اسفنج ها را با آب و پودر رختشویى ضدعفونى نمایید.
هشدارهاى مربوط به دوران باردارى
لیستریوسیس(5), نوعى مسمومیت غذایى است که زنان باردار 20 مرتبه بیشتر از دیگر افراد بزرگسال در معرض ابتلا به آن قرار مى گیرند. این عارضه منجر به زایمان زودرس, سقط جنین و در صورت عدم درمان باعث از بین رفتن جنین مى گردد.
اگر بیش از 12 ساعت پس از خوردن غذا, علائمى نظیر تب, اسهال, استفراغ یا درد عضلانى دارید, به متخصص زنان مراجعه نمایید.
باکترى مولد این نوع مسمومیت در انواع پنیر نظیر فتا, برى, کامامبر, پنیر آبى, کنسرو گوشت, شیر غیر پاستوریزه, پاته و دیگر انواع گوشت موجود مى باشد. اگر باردار هستید از خوردن این مواد غذایى امتناع ورزید.
بعضى از ماهى ها ممکن است محتوى جیوه باشند که به سیستم عصبى جنین آسیب مى رساند. این ماهى ها شامل کوسه ماهى, اره ماهى و شاه ماکریل است که باید از خوردنشان پرهیز کرد.
ماهى هاى تازه نظیر ماهى آزاد, اردک ماهى و قزلآلا ممکن است آلوده باشند, بنابراین این موارد را باید از طریق اداره بهداشت بررسى نمایید.
پى نوشتها:
1- Staphylococcus aureus.
2.- Salmonella.
3- E. coli.
4.- Botulism.
5- Listeriosis.