اکینوکاکتوس
مهندس مجتبى شریعتپناهى
اسم علمى: اکینوکاکتوس Echinocactus
خانواده: کاکتاسه Cactaceae
سرزمین مادرى: نواحى مرکزى مکزیک
مشخصات ظاهرى
این کاکتوس زیبا، شکل کاملاً کُروى دارد. در نواحى مرکزى مکزیک، قُطر آن به یک متر مىرسد اما در داخل گلدان فقط پانزده سانتىمتر رشد مىکند. این کاکتوس شامل ده گونه است که از میان آنها گونهاى به نام «گراسونى» Grusoniiشهرت بیشترى دارد. گلهاى این گونه، لولهاى، زرد و زیبا هستند و در اواخر بهار باز مىشوند.
مراقبتهاى لازم
اکینوکاکتوس مانند سایر کاکتوسها به خاکِ متخلخل و سبک احتیاج دارد. مناسبترین خاک براى این گیاه، مخلوطى است از دو قسمت ماسه و یک قسمت خاک. به این مخلوط به مقدار بسیار کم کود حیوانىِ پوسیده یا خاکبرگ اضافه کنید. هر بار به مقدار خیلى کم به آن آب بدهید و خاکِ گلدان را خشک نگه داشته و بعد از خشک شدنِ کاملِ خاک، آن را آبیارى کنید. در زمستان نیاز به آبیارى ندارد. نور و گرما دو عامل مهم در زندگى اکینوکاکتوس هستند. اما در زمستان نباید آن را در اتاق گرم نگهدارى نمود. درجه حرارت مناسب براى این گیاه در زمستان 10 و در تابستان 30 درجه سانتىگراد است.
کود شیمیایى
کاکتوسها به کود نیاز چندانى ندارند بخصوص انواع جوانِ آنها. فقط به اکینوکاکتوسهاى چندساله در ماههاى خرداد، تیر و مرداد، کود بدهید. کود باید داراى فسفر کافى باشد. از اضافه نمودن کود ازته خوددارى کنید زیرا کودهاى حاوى ازت موجب حساسیت این گیاه به بیمارىها مىگردد.
ازدیاد و تکثیر
معمولترین روش براى ازدیادِ اکینوکاکتوس، کاشت بذر است. بذرکارى را باید در بهار و زمانى که درجه حرارت به بیست و دو درجه سانتىگراد مىرسد انجام داد.
بذرها را در ظروفى که از ماسه پر شده کاشته و روى آنها را با مقدار بسیار کمى ماسه نرم مىپوشانیم. به بذرها آب مىدهیم و بعد روى ظروفِ بذرکارىشده پلاستیک مىکشیم تا رطوبتِ نسبىِ محیط حفظ شود.