تازههاى پژوهش
زنان ایرانى کمتوقعترین افراد کشورند
به اعتقاد محققان، تعهدپذیرى، عشقورزى، وفادارى، هنرمندى و مهارت فرزندپرورى، از خصوصیات بارز زنِ ایرانى است. همچنین زنان شاغل و خانهدار ایرانى همواره مدیرانى قابل در اداره امور منزل بودهاند، طورى که حتى مسئولیتهاى بزرگ اجتماعى نیز نتوانسته خللى در توانمندىهاى مدیریتى آنها در خانه ایجاد کند.
زن ایرانى همواره در صدد است تا علاوه بر انجام وظایف خانوادگى و اجتماعى محول شده، در جهت ارتقا و رشد اجتماعى و فرهنگى خود نیز تلاش کند. زنان روستایى نیز به رغم بار زیاد مسئولیت خانوادگى و اجتماعى با بیشترین سهم در حفظ و سلامت خانواده، در نهایت قناعت و سازگارى زندگى کرده و کمتوقعترین افراد جامعه هستند.
ایمان قوى زن ایرانى، او را داراى از خود گذشتگى بسیار در مسائل و مشکلات مختلف زندگى کرده و در مواردى حتى آنها را ناچار به پرداخت بهاى گزافى براى عشق به خانواده خود مىکند.
ساخت پوست مصنوعى در ایران
یک دانشجوى دکتراى دانشگاه صنعتى امیرکبیر براى نخستین بار در جهان با ترکیبى جدید از آلیاژهاى بیوپلیمرى، پوست مصنوعى ساخت.
«سیدبهرام بهرامى» سازنده پوست مصنوعى در خصوص علت ساخت این پوست اعلام کرد: آسیب و از بین رفتن پوست، موجب تبخیر شدن آب بدن، امکان عفونت و حتى مرگ انسان مىشود؛ به همین منظور پوست مصنوعى ساختهشده با ترکیبات جدید داراى ویژگىهاى منحصر به فردى از جمله دارا بودن استحکام، انعطافپذیرى مناسب و مشابه با پوست طبیعى، قابلیت تبادل رطوبت و اکسیژن، قابلیت جذب ترشحات سطح زخم و تبادل آنها و ایجاد یک محیط مرطوب براى انجام مراحل مختلف ترمیم، قابلیت چسبندگى و تکثیر سلولهاى پوستى بر سطح پوشش مىشود.
آسیبپذیرى زنان در والیبال و بسکتبال
محققان علوم سلامت مىگویند زنانى که در ورزشهایى نظیر والیبال و بسکتبال شرکت مىکنند به میزان هشت برابر بیشتر از مردان فعال در این رشتهها در معرض خطر پارگى رباطهاى زانو هستند.
علت اینکه رباطهاى جلویى زانوى زنان بیشتر در معرض خطر پارگى هستند این است که عضلات دربرگیرنده زانو در زنان ضعیفتر از مردان است. زنانى که در ورزشهاى جهشى شرکت مىکنند نه تنها نسبت به مردانِ همان رشته، بلکه نسبت به زنانى که در ورزشهاى ملایمتر چون دو و میدانى و دوچرخهسوارى شرکت مىجویند، بیشتر به مشکلات ناحیه زانو مبتلا مىشوند.
این تحقیقات نشان مىدهد که نوع تمرینات ورزشى در زنان باید با نوع آن در مردان متفاوت باشد.
زنان حاملهاى که جنین آنها پسر است بیشتر غذا مىخورند
تحقیقات جدید نشان مىدهد زنانى که حامل جنین پسر هستند در مقایسه با زنانى که حامل جنین دختر هستند، بیشتر غذا مىخورند. نتایج به دست آمده نشان داده است زنانى که داراى نوزاد پسر شدهاند طى دوران باردارى، روزانه 10 درصد یا 200 کالرى بیشتر از زنانى که نوزاد دختر به دنیا مىآورند، غذا مىخورند.
به گفته محققان، دلیل افزایش اشتهاى زنانى که حامل نوزاد پسر هستند مشخص نیست؛ اما این احتمال وجود دارد که یک ارتباط شیمیایى بین مادر و جنین وجود دارد که جنین با استفاده از آن موجب افزایش اشتهاى مادر مىشود و سریعتر از جنینِ دختر رشد مىکند.
مصرف سیگار باعث کاهش حافظه مىشود
پژوهشگران معتقدند که اعتیاد به سیگار در سنین میانسالى، ضعف حافظه را تشدید مىکند. نتایج پژوهشهاى جدید نشان مىدهد که افراد معتاد به سیگار در اواخر دهه چهل عمر خود، بیش از افراد غیر سیگارى دچار ضعف حافظه مىشوند. علاوه بر این تحقیقات نشان مىدهد که سرعت عمل مغز در افراد معتاد به سیگار در سنین 50 سالگى کمتر از افرادى است که چنین اعتیادى را ندارند.
عوارض فقدان پدر در خانه براى دختران جوان
بررسىهاى متعدد نشان مىدهد دخترانى که در دوران کودکى و نوجوانى با فقدان پدر روبهرو هستند، زودتر از دیگر همسالان خود پا به سن بلوغ مىگذارند.
محققان با بررسى شرایط زندگى صدها دختر 17 و 18 ساله که پدر از صحنه زندگىشان غایب بود، این نتیجه را مورد تأیید قرار دادند که احتمال ابتلاى این دختران به افسردگى، عدم پیشرفت تحصیلى و دیگر انواع دشوارىهاى رفتارى، بیش از همسالان آنان است. در ضمن عدم وجود پدر سبب بروز دشوارى مالى در خانواده مىشود و همین عامل فقر، زمینه را براى بلوغ زودرس فراهم مىسازد.
در این بررسى مشاهده شد که حتى آن دسته از دخترانى که از امکانات مالى خوب برخوردارند، اما از وجود پدر محروماند، زودتر از دختران همسالان خود بالغ مىشوند.
محققان مىگویند عدم وجود پدر ساز و کارى را فعال مىکند که منجر به بلوغ زودرس دختران مىشود.
برخى بررسىها نشان داده است دخترانى که ناپدرى دارند، حتى زودتر از دخترانى که تنها با مادر خود زندگى مىکنند، به سن بلوغ مىرسند. به اعتقاد برخى از محققان این دختران با تقلید از شیوه مادران خود، زودتر به مسائل عاطفى و جنسى معطوف مىشوند.
خطر سقط جنین به علت سن بالاى پدر
به گفته پژوهشگران، زنان مسنتر بیشتر دچار سقط جنین مىشوند؛ اما تازهترین تحقیقات نشان مىدهد سن مردان نیز در این اتفاق مؤثر است.
در یک تحقیق مشخص شد زنان 25 سالهاى که همسرانشان بالاى 35 سال سن داشتند 2 برابر بیشتر از زنانى که شوهرانشان زیر 35 سال داشتند، دچار سقط جنین شدهاند و این یعنى، ناهنجارىهاى ژنتیکى در اسپرم مردانِ مسن، بیشتر از مردانِ جوان است.
کاهش وزن، خطر التهاب در بدن را کم مىکند
محققان عنوان مىکنند که افزایش وزن باعث ایجاد التهاب مىشود. یک مطالعه جدید نشان مىدهد اگر فردى که اضافه وزن دارد مقدارى از وزن خود بکاهد خطر التهاب را در بدن خود کاهش مىدهد.
التهاب، نقش مهمى را در بیمارىهاى قلبى ایفا مىکند؛ همچنین مشخص شده است که وجود التهاب در بدن باعث مسدود شدن عروق مىشود. در آخرین مطالعات مشخص شده است که داشتن اضافه وزن، یکى از مهمترین دلایل ایجاد التهاب است. دانشمندان معتقدند که از دست دادن چربى، بهترین پیشگیرى تغییرات است و هر چه زنان بیشتر چربى بدنشان را پایین بیاورند، خطر التهاب کاهش مىیابد.
انسان از لبه انقراض بازگشته است
بر اساس تازهترین تحقیقات ژنتیکى، انسانها در حدود 70 هزار سال قبل در آستانه انقراض قرار گرفته بودند. این مطالعات حاکى است که در یک مقطع زمانى از تاریخ بشر، احتمالاً تنها یک گروه دو هزار نفره از انسانها بر کره خاکى به جا مانده بودند.
این بدان معنى است که نژاد بشر براى مدتى در یک وضعیت خطرناک قرار گرفته بود و وجودش از سوى بیمارىها، بلایاى طبیعى یا مناقشهها تهدید مىشد. از آنجایى که «دىاناى» انسان در کلیه جوامع بشرى تقریباً همانند است، متخصصان ژنتیک به جستجوى اختلافات خفیف میان جوامع مختلف پرداختند. جدایى میان جمعیتهاى شکارچى و جمعیت اهل کشاورزى حدود 70 هزار تا 140 هزار سال قبل روى داده است. مهاجرت نخستین انسان از قاره آفریقا به خارج از آن نیز احتمالاً حدود 66 هزار سال قبل رخ داده است.
محققان معتقدند که جمعیت متجاوز از شش میلیاردى انسان امروزى از یک گروه یا حداکثر چند گروه انگشتشمار، ازدیاد پیدا کرده است.
داروى جدید سرطان، هیجانانگیز است
یک داروى آزمایشى جدید توسط پزشکان تولید شده است که مىتواند براى کلیه بیمارانى که به سرطانِ پیشرفته سینه، پروستات، ریه، تخمدان، روده بزرگ، لوزالمعده و بافتهاى پیوندى مبتلا هستند، مؤثر واقع شود.
این دارو که نامش «آمنیتارگ» است، شامل پروتئینى به نام «مونوکلونال» مىباشد که باعث تقویت سیستم دفاعى بدن مىشود.
پزشکان طى آزمایشهایى روى افراد سرطانى، متوجه شدند که این دارو مىتواند به میزان 50 درصد باعث کاهش رشد غده سرطانى شود.
دانشمندان در پى تکمیل این داروى هیجانانگیز، آزمایشهاى دیگرى را برنامهریزى کردهاند.
65 سال زندگى با حقوق بازنشستگى
یک پیرمرد هندى که 132 سال سن دارد، اکنون 65 سال است که با حقوق بازنشستگى روزگار خود را مىگذراند. این مرد 50 سال قبل بینایى خود را از دست داد و توانایى حرکتىاش محدود شد، اما با این وجود اصرار مىورزد که مشکل سلامتى ندارد.
«حبیب میان» سالخوردهترین فرد جهان است و در عین حال تنها کسى است که تا به این اندازه از مواجب بازنشستگى استفاده مىکند. وى وقت خود را به نیایش مىگذراند و از خداوند مىخواهد تا به زیارت مکه برود چرا که توان مالى لازم را ندارد.
این پیرمرد هماکنون با خانواده 32 نفرهاش زندگى مىکند و رمز زندگىاش را در خوردن غذاهاى معمولى و نان مىداند. او هرگز عصبانى و افسرده نمىشود و تنها چیزى که «حبیب» را غمگین کرده است، فوت همسر و سه پسرش بوده است.
تأثیر سینما بر اعتیاد جوانان
تحقیقات تازه نشان داده است که احتمال اعتیاد به سیگار در جوانانى که در فیلمهاى سینمایى شاهد مصرف سیگار هستند، سه برابر بیش از سایر جوانان است. کشیدن سیگار در فیلمهاى سینمایى عملاً مىتواند افراد غیر سیگارى را به تقلید از هنرپیشگان محبوب ترغیب کند.
پژوهشگران جداى از سایر عوامل چون فشارهاى روانى و روحیه طغیانگرى، نتیجه گرفتند که 52 درصد نوجوانان تحت آزمایش آنها، تحت تأثیر تماشاى هنرپیشهها به سیگار روى آوردهاند.
در پى اعلام نتایج این مطالعه در آمریکا، یک گروه مبارزه با مصرف سیگار، تقاضا کرده است فیلمهایى که بازیگران در آن سیگار مىکشند در ردهبندى فیلمهاى بزرگسالان قرار بگیرد تا نوجوانان نتوانند آنها را ببینند.
مرهم گلابى براى درمان دیابت
بر اساس تحقیقات دانشمندان، مىتوان دارویى از گلابى و سیب براى کاهش میزان قند خون تولید کرد. این داروى جدید که «مرهم گلابى» نام گرفته است، موجب افزایش تولید سلولهاى پانکراس و در نتیجه افزایش تولید انسولین در بدن مىشود. به گفته دانشمندان، مرهم گلابى در بهبود ناراحتى کبد، کنترل فعالیت ویروسها در بدن، درمان بیمارىهاى سرماخوردگى و زردى هم مؤثر است.
معجزه «بسماللَّه» در ذبح حیوانات
برخى دانشمندان طى تحقیقاتى با تأثیر معجزهآساى ذکر «بسماللَّه» در گوشت احشام و پرندگان روبهرو شدند.
محققان مىگویند در گوشت قربانىهایى که بدون ذکر «بسماللَّه» ذبح شدهاند، لخته خون و باکترى و میکروبهاى در حال تکثیر مشاهده شده اما این موارد در گوشت حیواناتى که با ذکر «بسماللَّه» ذبح شدهاند، مشاهده نشده است.
نتایج این تحقیق همچنین نشان داد که در ذبح اسلامى، حیوانات کمتر دچار اذیت مىشوند و در گوشت حیواناتى که به روش غربى ذبح مىشوند، مسائلى نظیر فساد زودرس مشاهده شده است.
ساخت یک نوع نوار چسب با الهام از مارمولک
دانشمندان نوار چسب قدرتمندى اختراع کردهاند که از همان ساز و کارى که به پاهاى مارمولک خاصیت چسبندگى مىدهد، بهره مىگیرد. این مواد با چنان استحکامى به سطوح مىچسبد که اگر کف دست انسان با آن پوشیده شود، مىتواند مثل مارمولک به سقف بچسبد.
سه سال قبل محققان براى نخستین بار راز توانایى مارمولک در انجام حرکات خارقالعاده روى سطوح شیبدار را کشف کردند و دریافتند میلیاردها شىء پرزمانند روى انگشتان مارمولک، یک نوع جاذبه مولکولى ایجاد مىکند. این نیروها که در اثر عدم موازنه بار الکتریکى در اطراف مولکولها و جذب آنها به سوى یکدیگر ایجاد مىشود، به مارمولک امکان مىدهد از دیوار عمودى بالا برود و حتى از زیر شکم به سقف بچسبد.
چسب مارمولکى طى فرآیندى وقتگیر و پرهزینه تولید شده است ولى امید زیادى به تولید انبوه آن و خواص خارقالعادهاش وجود دارد.
داروى گیاهى براى ترک اعتیاد
پس از چندین سال محققان موفق به ساخت داروى گیاهى ضد اعتیاد شدند. این دارو که «رها» نامیده شده، از اسانس گیاهان «زرشک» و «اسپند» تهیه مىشود. معتادان با استفاده از این دارو مىتوانند بدون تحمل دردهاى عصبى، دلدردهاى طولانى و تشنج، اعتیاد را ترک کنند.
یافتههاى جدید در مورد خجالتىبودن
تحقیقات جدید نشان مىدهد که خصلت خجالتىبودن، احتمالاً موروثى است. به گفته محققین، بسیارى از این افراد که در کودکى خجالتى و گوشهگیر و ترسو بودند، اکنون بر این خصوصیت خود غلبه کردهاند؛ با این حال هنوز بخش بادامک مغزِ آنها فعالتر از دسته دوم است.
نتایج به دست آمده نشان مىدهد که به احتمال زیاد افراد خجالتى، مواد شیمیایى خاصى را در این بخش از مغز به ارث بردهاند.
مومیایى نفرتیتى در مصر پیدا شد
دانشمندان مصرى مىگویند جسد مومیایى ملکه نفرتیتى، یکى از مشهورترین چهرههاى مصر باستان را کشف کردهاند.
معماى محل دفن بقایاى نفرتیتى که قدرتمندترین زن در مصر باستان بوده است، تا سالیان سال یکى از پردوامترین اسرار علم باستانشناسى بود.
معاینه دقیق بقایاى این مومیایى نشان داده که این زن دو سوراخ در گوشش دارد، موهایش از ته تراشیده شده است و خط ابروى کشیده و باریک او، نقش آشکار اعضاى خاندان سلطنتى را دارد.
با این حال برخى دانشمندان معتقدند این یافتهها نمىتواند مومیاى ملکه فراعنه باشد مگر اینکه آزمایشهاى «دىاناى»، این مسئله را ثابت کند.
کراوات براى پزشکان ممنوع شد!
محققان مىگویند پزشکان هنگام معاینه و طبابت نباید از کراوات استفاده کنند، زیرا کراوات سبب انتقال عوامل بیمارىزا مىشود. در صورتى که کراوات با پوست بیمار یا زخم تماس پیدا کند، مىتواند باکترىها را به خود جذب کرده و سپس به همین صورت توسط پزشک به بیمار دیگرى منتقل شود.
از آنجایى که کراوات مانند دیگر لباسها زود به زود شسته نمىشود، باکترىها مىتوانند روى آن انباشته شوند و بیمارىهاى عفونى را در بیمارستانها گسترش دهند.