شمیم یار
امام على(ع):
الفُرْصَةُ تَمُّرُ مَرَّ السّحاب، فَاْنتَهِزُوا فُرَصَ الخَیْر؛
فرصت چون ابر مىگذرد، پس فرصتهاى نیک را غنیمت بشمارید.
نهجالبلاغه / حکمت / 21
آدمى رهگذرى است در مسیر جاده زمان که گهگاه فرصتهاى مطلوب، همچون کاروانسرایى بر سر راهش قرار مىگیرد تا مسافر زندگى، توشهاى برگیرد و سوغاتى از زمان به دست آورد تا در وقت بازگشت، تهیدست نماند.
زمان بسان اسب تیزپایى است که بىوقفه آدمى را به جلو پیش مىراند و گاه فرصتها و موقعیتهاى خوب زندگى را زیر پا لگد کرده و مىگذرد، بىآنکه نگاهى بکند به آنچه پشت سر نهاده و یا از کنارش گذشته است.
فقط پیشتازى در صحنه مسابقه و تاخت و تاز بىواهمه و جلو زدن از سایرین نمىتواند آدمى را به سکّوى موفقیت و پیروزى برساند. گاهى لازم است که چشمها را پیرامون دنیاى خویش چرخاند و موقعیت خویش را از نظر گذراند، شاید که بتوان از مسیر هموارترى به مقصد رسید و یا مرکَب بهترى براى سیر و سلوک خویش یافت.
افسار زمان باید به دست آدمى باشد تا بتواند از منزلگاههاى نیکویى که در مسیرش نهاده شده، بهره کافى بگیرد و این، میسر نمىشود مگر اینکه انسان بتواند این اسب سرکش و گریزپا را رام کرده و بر پشت آن سوار شود و هدایت آن را به دست بگیرد، و گرنه آدمى که آداب سوارکارى نمىداند، آنچنان مرکَب زمان، او را به زمین مىزند که توان برخاستن را نیز از دست مىدهد و جز درد حرمان، نصیبى دیگر نمىبرد.
فرصتهاى نیکو مانند شهابى هستند که شاید شبى از آسمان نگاه تو بگذرند و صحن و سراى چشمانت را نورباران کنند، البته اگر در آن لحظه از ظلمت شب، چراغ دیدهات روشن باشد و به جاى سر ساییدن بر بستر خواب، مثل گلدستههاى سر به فلککشیده، به بالاى سرت، چشم دوخته باشى.
این گونه نیست که اقبال آدمى فقط یک بار درِ خانه او را بزند و ستاره بختش فقط یک بار در آسمان زندگىاش بدرخشد. اگر انسان به هوشیارى خویش ایمان بیاورد و همچون دیدهبان شب، مراقب عبور فرصتهاى طلایى باشد، هیچ گاه خسرانزده، و اندوهگینِ از دست رفتن موقعیتهاى مقبولش به دست راهزن زمان نخواهد شد.
انسان باید یاد بگیرد که به جاى پرسهزدن در خرابههاى زندگى و به بطالت گذراندن وقت خویش، در جستجوى موقعیتهاى تازهتر باشد. بر سر ویرانههاى گذشته نشستن و عزاى فردا را گرفتن، سودى ندارد جز افزودن ضررى بر ناکامى گذشته و فردایى را از دست دادن!
در هر لحظه از عمر آدمى، ابرى از فرصتهاى نیکو بر سرش سایه انداخته که اگر آن را در نیابد، با باد زمانه از او خواهد گریخت!
این را به خاطر بسپاریم که همواره فرزند و وارث زمانه خویش باشیم و به «اکنون» بیندیشیم که «در زمان کوتاهِ اکنون، همه زمانها با هر آنچه که در زمان وجود دارد، در دسترس است و تحقق مىیابد.» غفلت از زمان، همیشه فرصتها را نابود مىکند و عمر را به تباهى مىکشاند.
هیچ وقت براى ماهى گرفتن از دریاچه زمان دیر نیست!
نزهت بادى