اخبار
اولین همایش استانى زن و آموزش و پرورش
به منظور شناخت توانمندیها، خلاقیتها، موانع، محدودیتها و مشکلات زنان شاغل در آموزش و پرورش و بهبود کمى و کیفى وضعیت شغلى، تحصیلى و اجتماعى آنان، نخستین همایش استانى زن و آموزش و پرورش در یاسوج برگزار شد. در این همایش پژوهشگران، دانشجویان و استادان مراکز تربیت معلم، آموزش عالى، فرهنگیان و آموزشکدههاى فنى، مقالات خود را با محورهاى زن و آموزش، زن و مدیریت، زن و توسعه فرهنگ، زن و حقوق اجتماعى، زن و محدودیتها در استان و نیز زن و مشکلات ناشى از اشتغال قرائت کردند.
بودجه ورزش زنان افزایش یافت
خانم طاهره طاهریان، معاون امور ورزش بانوان سازمان تربیت بدنى اعلام کرد: انجمنهاى ورزشى بانوان در سال گذشته تنها از 2 میلیارد و 800 میلیون ریال اعتبار برخوردار بودند که این رقم در سال جارى 20 درصد افزایش یافته است.
وى در مورد اعزام تیمهاى ورزشى بانوان به مسابقات آسیایى افزود: در این رقابتها تیم تیراندازى، پرتاب وزنه، تیر و کمان، تکواندو و قایقرانى حضور دارند.
معاون امور ورزش بانوان در ادامه گفت: تعداد کل ورزشکاران زن در کشور 5 میلیون نفر است. از این تعداد دو میلیون نفر به صورت سازمان یافته و سه میلیون نفر به صورت غیر سازمان یافته به فعالیت ورزشى مىپردازند.
براى جوانان الگوسازى نمىشود
الهه کولایى، عضو کمیسیون امنیت ملى و سیاست خارجى مجلس شوراى اسلامى، در جشنواره سراسرى «خانواده سبز» گفت: وقتى آمار طلاق بر ازدواج پیشى مىگیرد، بدون اینکه ما افراد را براى احراز این مهارتها و توانمند شدن در ارائه این رفتارها آماده کنیم، آنان را درگیر روابطى مىکنیم که از مقدمات آن غافل بودهایم.
این نماینده مجلس، با طرح پرسشى با عنوان «ما چقدر دختران خود را براى زندگى در یک نهاد پایدار مبتنى بر شناخت، پذیرش و احترام به حقوق انسانى، تربیت مىکنیم»، به بحث در مورد جایگاه دختران در تحکیم خانواده پرداخت.
وى تصریح کرد در یک نگاه سریع و گذرا ما غفلت و بىتوجهى جبرانناپذیرى را در ارائه برنامههایى براى الگوسازى دختران و پسرانمان مىبینیم. آمارهایى که در جامعه امروز عرضه مىشود، موجه بودن نگرانى نسبت به این روند را نشان مىدهد و باید آموزشهاى صحیحى براى دختران و افزایش تبعات و آسیبهاى پس از ازدواج براى آنها موجود باشد.
اعتیاد و خودکشى دانشجویان نگرانکننده است
هادى خانیکى، معاون امور فرهنگى و اجتماعى وزیر علوم، تحقیقات و فنآورى در گفتگو با خبرگزارى، وجود برخى ناهنجاریهاى اجتماعى در دانشگاهها را پذیرفت و با تأکید بر لزوم توجه به دانشگاه به عنوان یک مرجع حساس و اثرگذار گفت: ناامیدى نسبت به آینده، نبود امنیت شغلى، تحصیلى، اعتماد به نفس و به دیگران از جمله دانشگاه، مدیریت و نظام حکومتى منشأ بروز انواع و اقسام آسیبهاى اجتماعى و فرهنگى و سیاسى از جمله اعتیاد، خودکشى و ... است.
وى افزود: آسیبهاى اجتماعى چون اعتیاد دانشجویان، به دلیل مرجعیت دانشگاه و دانشجو در جامعه، جزو علایم نگرانکننده و تکاندهنده محسوب مىشوند. در جامعه ما آسیبهاى مختلف در سطوح آموزشى، فرهنگ و اعتماد عمومى، تبلیغات سیاسى و اطمینان نسبت به آینده وجود دارد که باید در سطح فردى و اجتماعى شناسایى و رفع شود.
افتتاح اولین مرکز خانواده درمانى
نخستین مرکز خانواده درمانى سازمان بهزیستى خراسان در مشهد مورد بهرهبردارى قرار گرفت. این مرکز که با هدف پیشگیرى و کاهش طلاق فعالیت خود را آغاز کرد، دومین مرکز مداخله در بحرانهاى فردى، خانوادگى و اجتماعى سازمان بهزیستى این شهر است.
معاون امور اجتماعى سازمان بهزیستى خراسان گفت: علاوه بر مراجعان خودمعرف، تمام افرادى که براى طلاق به دادگسترى مراجعه مىکنند به این مرکز ارجاع داده مىشوند. با ارائه خدمات تخصصى این مرکز پیشبینى مىشود آمار کسانى که براى طلاق به دادگسترى مراجعه مىکنند بین 50 تا 70 درصد کاهش یابد.
وى با تأکید بر اینکه تمام خدمات این مرکز رایگان مىباشد، افزود: استفاده از تیم تخصصى عالى در بخشهاى روانپزشکى، روانشناسى، مددکار اجتماعى و مشاور حقوقى از مزیتهاى این مرکز است.
کودکآزارى ریشه فرهنگى دارد
یک عضو هیأت علمى دانشگاه علوم بهزیستى و توانبخشى در گفتگو با خبرگزارى تأکید کرد: بارزترین نوع کودکآزارى در ایران، کودکآزارى جسمى و پنهانترین آن، کودکآزارى جنسى است.
وى گفت: کودکآزارى در ایران ریشه فرهنگى دارد و رفتارى است که در آن کودک توسط اطرافیان مورد سوء استفادههاى مختلف جسمى، عاطفى، جنسى و یا غفلت و بىتوجهى قرار مىگیرد.
این روانپزشک یادآور شد: در اغلب موارد، استفاده از تنبیه بدنى به منظور تربیت و کنترل کودکان در خانوادهها انجام مىشود و والدین اعلام مىکنند که جهت تأدیب کودکان خود اقدام به کتک زدن کودک کردهاند و این ضرب و شتم با از دست دادن کنترل والدین شدت یافته است.
بر اساس گزارش سازمان بهداشت جهانى در سال 1999 حدود 40 میلیون کودک زیر چهار سال در سراسر جهان در معرض آزار هستند که شدت آن از متوسط تا حد کشنده مىباشد.
زنان فلسطین عاملان پشت پرده انتفاضه هستند
به گزارش پایگاه اینترنتى روزنامه «القدس العربى» اقدامات خشونتآمیز و وحشیانه نیروهاى اسرائیلى باعث شده است تا زنان فلسطینى در خطوط پشت جبهه به پشتیبانى و حمایت از شرکتکنندگان در انتفاضه بپردازند.
مدیر یکى از مراکز ویژه زنان در بخش شرقى بیتالمقدس در این باره گفت: در انتفاضه اول، که از سال 1357 تا 1372 ادامه داشت، تمام اقشار جامعه از کوچک و بزرگ و زن و مرد شرکت داشتند ولى در انتفاضه فعلى شرایط به طور بنیادین تغییر یافته است و به جز جوانان و مردان مبارز سایر شهروندان در صحنه حضور علنى ندارند.
وى افزود: زنان هر چند حضور نمایانى ندارند ولى در واقع ستون فقرات انتفاضه را تشکیل مىدهند زیرا آنها در نبود مردان، خود باید خانواده را اداره کنند. آنها 12 درصد نیروى کار را در فلسطین تشکیل مىدهند و اغلب در شرایط بسیار دشوار مشغول فعالیت هستند. حتى این زنان براى خرید مواد غذایى و دارویى باید ساعتها در پستهاى بازرسى ارتش اسرائیل منتظر بمانند.
زنان بحرین در انتخابات شکست خوردند
در انتخابات شهرداریها در بحرین، هیچ یک از 31 نامزد زن، موفق به کسب کرسى نشدند. یک روزنامهنگار زن، علت شکست خود و دیگر نامزدهاى زن را موانع موجود در اصل مردسالارى این کشور دانست. وى با گلهمندى از ممانعت حضورش در اماکن عمومى در طول مبارزات انتخاباتى، گفت: برخى از نامزدها از من خواسته بودند که به نفع نامزدهاى مرد انصراف دهم.
وزیر دادگسترى بحرین گفت: 31 نامزد زن نتوانستند از این فرصت طلایى استفاده کنند و به عنوان نخستین زنان منتخب در ادارات دولتى این کشور به فعالیت مشغول شوند.
یکى از نامزدهاى انتخاباتى نیز گفت، زنانى که در حوزه انتخاباتىشان وعده داده بودند که به او رأى بدهند، به قول خود عمل نکردند و از سوى همسرانشان مجبور به رأى دادن به نامزدهاى مرد شدند.
خبرها حاکى از آن است که جنبشهاى سیاسى و مذهبى بحرین، در دوران قبل از انتخابات به برانگیختن مردم علیه زنان و عدم رأى به آنان مشارکت داشتند.
دختران نوجوان انگلیس بیش از پسران مطالعه مىکنند
دختران نوجوان کشور انگلیس دو برابر پسران همسن خود در این کشور وقت خویش را صرف مطالعه مىکنند. پسران 15 ساله انگلیسى به طور متوسط 3/2 ساعت در هفته را صرف مطالعه آزاد مىکنند، حال آنکه میزان مطالعه آزاد هفتگى در میان دختران همین گروه سنى 5/4 ساعت است.
پسران این کشور به طور متوسط 11 ساعت در هفته به تماشاى تلویزیون و 9 ساعت در هفته به انجام انواع بازیها و سرگرمىهاى رایانهاى مىپردازند. افزون بودن میزان مطالعه دختران انگلیسى نسبت به پسران هموطن خود از یک سو و کمتر بودن میزان تماشاى تلویزیون از سوى آنها، موجب موفقیت بیشتر دختران در مقاطع دبیرستانى و دانشگاهى این کشور شده است.
نجات زنان افغان در گروى کسب تحصیل است
وزیر امور زنان در دولت موقت افغانستان اعلام کرد، رهاسازى زنان این کشور از فقرى که رژیم طالبان براى آنان به ارمغان آورده، بیش از سیاستهاى تندروانه، به ترویج تحصیل و آموزش نیاز دارد.
سیما ثمر یکى از 2 زن وزیر در کابینه افغانستان، باز گرداندن کارمندان زن به مشاغل قبلى خود، تضمین جایگاه و مقام زن در دانشگاهها و ایجاد مدارى ویژه براى دختران به منظور کمک به آنان را، از جمله تلاشهاى کنونى وزارتخانه تحت تصدى خود برشمرد.
او با بیان این مطلب که عمده زنان افغان چگونگى استفاده از حق خود براى زیستن در جامعهاى آزاد را فراموش کردهاند، گفت: ما خواهان تحقق برنامههاى آموزشى بسیار گسترده و قدرتمند هستیم. از آن جایى که طالبان از صدور هر گونه کارت شناسایى براى زنان خوددارى کردهاند، لذا دولت باید در اسرع وقت در جهت حل این مشکل برآید تا زنان بتوانند در انتخابات سال آینده شرکت کنند.
وزیر امور زنان همچنین افزود: همان گونه که زنان باید نسبت به حقوقشان بر اساس قانون آگاهى یابند و آزاد زیستن را تجربه کنند، مردان نیز باید از فرهنگ و تحصیل کافى براى محترم شمردن حقوق زنان به عنوان حقوق انسانى، برخوردار شوند.
وى با تأکید بر این نکته که زنان در صورت داشتن استقلال مالى قادر به اظهار نظر در مسایل اجتماعى نیز خواهند بود، اضافه کرد: بدون وجود زنان در افغانستان هیچ گونه پیشرفتى صورت نخواهد گرفت و براى همین نیز آنان باید در مدت زندگى خود در زمینههاى اجتماعى، فرهنگى و سیاسى فعالیت داشته باشند.
خشونت علیه زنان در جهان
مجمع عمومى سازمان ملل در سال 1372، اعلامیه رفع خشونت علیه زنان را تصویب کرد. در این اعلامیه خشونت علیه زنان به عنوان هر اقدام خشونتآمیز مبتنى بر جنسیت که به گونهاى حتمى یا احتمالى به آسیب یا رنج و آزار جنسى، جسمى و روحى زنان منجر شود، تعریف شده است. تهدید به انجام چنین اقداماتى، نفى خودسرانه و قهرآمیز آزادى زنان، چه در زندگى خصوصى و چه در زندگى اجتماعى از جمله این آسیبها و آزارها عنوان شده است.
خشونت علیه زنان در حال حاضر یک ناهنجارى در سطح جهانى محسوب مىشود. خشونتهاى فیزیکى، جنسى و روحى در خانواده و در اجتماع از جمله ضرب و جرح، سوء استفاده جنسى از دختران، خشونت مرتبط با جهیزیه، ختنه کردن دختران و سایر سنتهاى آسیبرسان به زنان، بهرهکشى، اذیت و آزار جنسى و ارعاب در محیط کار، قاچاق زنان، مجبور ساختن آنان به روسپیگرى و نیز خشونتى که از سوى دولت انجام و یا نادیده گرفته مىشود، به عنوان انواع خشونت علیه زنان در کشورهاى مختلف گزارش شده است.