زنان برگزیده در بخش کشاورزى معرفى شدند
گزارش: سیدهمایون سجادى
هفته جهاد کشاورزى با شعار «کشاورزى مبتنى بر دانایى، ضامن امنیت غذایى و توسعه ملّى» با معرفى «برگزیدگان کشاورزى کشور در سال 1382»، پایان یافت.
در میان برگزیدگان از 7 زن نمونه که سهمى برابر با 5/12 درصد کل برگزیدگان را داشتند، با حضور رئیسجمهورى و مسئولان بخش کشاورزى، تجلیل به عمل آمد.
حجتالاسلام و المسلمین خاتمى رئیسجمهورى، طى سخنانى در تجلیل از تلاشهاى برگزیدگان کشاورزى در این همایش گفت: «بزرگداشت کشاورز و کشاورزى، بزرگداشت شادابى، طراوت و انس با طبیعت براى بهرهگیرى بهتر جهت بهبود و تداوم وضع زندگى است. کشاورزان، مظهر قدرت خدا در زمین هستند و به حکمت خداوند، این کشاورز است که با تدبیر و صبورى و مداومت خود، از دل خاک تیره آنچه مىخواهد بیرون مىآورد و حیات یک قوم بستگى کامل و تام با فعالیتهاى کشاورزان دارد.»
در ادامه، مرورى داریم بر فعالیت زنان برگزیده و خستگىناپذیرى که به دلیل تلاشهاى ارزندهشان در عرصه اقتصادى، مورد تقدیر قرار گرفتند.
آسیه مرسلپور، کشاورز برگزیده زن
این بانوى 48 ساله، ساکن روستاى اسماعیلیه از توابع شهرستان جیرفت در استان کرمان است. از جمله عوامل مؤثر در موفقیت این زن روستایى، تلاش و پشتکار جدى وى در فعالیتهاى مدیریت مزرعه، خانه و فرزندان، همکارى مستمر با بخش ترویج کشاورزى با هدف به کارگیرى توصیههاى فنى و همچنین فرآورى صحیح محصولات کشاورزى و آموزش زنان روستایى است.
صغرا ابراهیمى، باغدار نمونه زن
خانم ابراهیمى که 47 سال سن دارد، ساکن روستاى نعمتآباد شهرستان ارسنجان در استان فارس است و تا سطح اول دبیرستان به تحصیل دانش پرداخته است. این زن باغدار از مجموع چهار هکتار باغ انار، 120 تن محصول برداشت کرده، که به طور میانگین از هر درخت انار 160 کیلوگرم یعنى چهار برابر متوسط کشور، برداشت کرده است. وى در تولید محصولاتى نظیر انگور و زیتون نیز فعالیت دارد. حضور در برنامههاى آموزشى - ترویجى، همکارى مستمر با کارشناسان ترویج کشاورزى، فرآورى محصولات تولیدى، تغذیه صحیح درختان باغ بر اساس آزمون خاک؛ کنترل صحیح بموقع آفات و بیمارىها و علفهاى هرز و تلاش در اجراى برنامههاى حفظ محیط زیست از جمله مدیریت تلفیقى، از عوامل مؤثر در موفقیت این باغدار زن است.
خاتون درویشى نیافندرى، گاودار نمونه سنتى
این بانوى برگزیده، ساکن بخش مرکزى شهرستان قائمشهر در استان مازندران مىباشد و تا مقطع دیپلم به تحصیلات خود ادامه داده است.
خانم درویشى نیافندرى با شرکت در دورههاى آموزشى دامپرورى و مطالعه نشریهها و مجلههاى تخصصى، توانسته روشهاى نوین فعالیتهاى دامپرورى را فرا گرفته و با راهنمایى کارشناسان فنى مدیریت جهاد کشاورزى شهرستان قائمشهر، واحد دامپرورى خود را بهسازى و تجهیز کند؛ به طورى که واحد دامپرورى وى داراى قسمتهایى مانند بهاربند، زایشگاه، سیلوى غنىسازى کاه، جایگاه گوساله، انبار علوفه و مواد تغذیهاى مىباشد. این دامپرور 45 ساله، در اجراى طرح ملى تعادل دام و مرتع، اهتمام خاص ورزیده و در امر اصلاح نژاد دام و همچنین تلقیح مصنوعى پیشقدم است. این بانو در اقدامى خداپسندانه جایزه خود را به زلزلهزدگان شهرستان بم اهدا کرد.
ریحانه اصغرنیا، پرورشدهنده نمونه ماهیان گرم آبى
خانم اصغرنیا، کارشناس 30 سالهاى است که با عشق و علاقه فراوان در عرصه اقتصاد کشاورزى کشورمان فعال است و توانسته در شهر صومعهسرا، در مزرعهاى با مساحت 16 هکتار و عملکردى برابر با 5/3 تن برداشت در هکتار به عنوان پرورشدهنده برگزیده کشورى در زمینه ماهیان گرم آبى مطرح شود.
همکارى و استقبال از نظرها و پیشنهادهاى کارشناسان شیلات، استقبال از طرحها و روشهاى جدید در هوادهى، تغذیه، صید و ... مانند استفاده از کود تازه و سبز کشتارگاه، انتقال بچهماهى در شرایطى که کمترین آسیب به ماهى وارد شود، انتقال اصولى و بهداشتى ماهى به بازار، صید ماهى در زمانى که ماهى به صورت کاملاً تازه و زنده به دست مصرفکننده برسد و پمپاژ کود شیمیایى، از جمله عوامل موفقیت خانم اصغرنیا بوده است.
این بانوى تلاشگر نیز پس از دریافت جایزه خود، آن را به مصیبتدیدگان زلزله بم اهدا کرد.
نوشآذر رستگار دولتآباد، مددکار زن نمونه ترویجى
وى از جمله بانوان روستایى تلاشگرى است که به ارزش زمان واقف بوده و هیچ گاه در راه فراگیرى و یاد دادن آموزشهاى مهارتى به دیگران، به خود خستگى راه نمىدهد. وى با 30 سال سن در روستاى حسینآباد شهرستان بویراحمد در استان کهکیلویه و بویراحمد سکونت دارد و تا مقطع متوسطه، تحصیل دانش کرده است. از جمله عواملى که منجر به برگزیده شدن این مددکار در سطح کشور شد، مىتوان به عواملى چون: حضور فعال و مستمر در کلیه برنامههاى ترویجى، اخذ گواهینامههاى تخصصى و حرفهاى در زمینههاى خیاطى، طراحى، مکرومهبافى، بافندگى با ماشین، اهتمام در آموزش زنان روستایى و توجیه آنها در روند شکلگیرى شرکت تعاونى روستایى چندمنظوره (این شرکت تعاونى در زمینه بستهبندى لبنیات، سبزى خشککنى و پرورش مرغ بومى فعالیت دارد) و در نهایت حضور فعال در عرصه اجتماعى - فرهنگى روستا و توسعه دانش فنى زنان روستایى منطقه، اشاره کرد.
فاطمه آخوندى، مسئول برگزیده خانه ترویج روستایى
خانم آخوندى با 27 سال سن در روستاى ورآباد بخش مرکزى شهرستان خمین در استان مرکزى سکونت دارد و کارشناس مدیریت مىباشد.
فعالیتهاى چشمگیر وى در دو بعد وسعت و تنوع، قابل تأمل و تقدیر است. جذب جوانان و تشکیل گروههاى مختلف فرهنگى، تلاش در شکلگیرى هیئت قرآنى و مذهبى، برگزارى کلاسهاى آموزشى - ترویجى کشاورزى نظیر کشت زعفران، سبزىکارى، پرورش طیور، نگهدارى و انباردارى مواد غذایى، برپایى نمایشگاهها و مراسم ترویجى در زمینههاى مختلف، تشکیل گروههاى مشاور با هدف حل مشکلات و معضلات مردم منطقه و شکلگیرى صندوق مشاوره براى پیگیرى مشکلات خانوادگى زنان روستایى و حضور فعال در برنامههاى ترویجى کشاورزى، از جمله فعالیتهاى ایشان است.
فرزانه ارشادى فارسانى، شرکت تعاونى روستایى زنان فارسان و حومه
این شرکت تعاونى زنان روستایى، در میان شرکت تعاونىهاى مشابه خود توانسته زنان منطقه را به اصل خودباورى نزدیک کند، تا آنان بتوانند توانمندى خود را در عرصه اقتصاد کشور شکوفا کنند.
این بانوى 36 ساله از اهالى شهرستان فارسان واقع در استان چهارمحال و بختیارى است و تا مقطع دیپلم تحصیل علم و دانش کرده است. مدیریت شرکت تعاونى زنان روستایى فارسان به همت این بانو و سایر بانوان همکارش به گونهاى بوده که تأثیرات مثبت و شگرفى در منطقه به دنبال داشته و علاوه بر افزایش تمکّن اقتصادى زنان روستایى، زمینه حضور آنها را در فعالیتهاى اجتماعى و فرهنگى تسهیل کرده است. تلاش در جهت افزایش عضوگیرى براى شرکت تعاونى و تأسیس صندوق قرضالحسنه و فروشگاه تعاونى مصرف اعضا، ارتباطات تنگاتنگ و دوسویه با سازمانهاى دولتى مرتبط با فعالیتهاى شرکت تعاونى، زمینهسازى براى برگزارى فعالیتهاى آموزشى - ترویجى (خیاطى، بافندگى، صنایع روستایى، کشت و پرورش گیاهان خوراکى از جمله قارچ صدفى و زعفران) پیگیرى و تشکیل هفته مشاوره با هدف راهنمایى خانوادههاى تحت پوشش و رفع معضلات اجتماعى، اقتصادى و فرهنگى، از دلایل گزینش این زن تلاشگر مىباشد. براى این عزیزان و تمامى زنان روستایى که سهمى بزرگ در اقتصاد کشاورزى ایران اسلامى دارند آرزوى موفقیت داریم.