اخبار
رئوس برنامه چهارم توسعه در امور زنان تشریح شد
خانم شجاعى در نشست مدیران و کارشناسان حوزه مطبوعات، با ترسیم تصویرى از وضعیت اقتصادى، اجتماعى و فرهنگى زنان کشور گفت: رشد باسوادى در بین زنان به 81 درصد رسیده است.
وى گفت: 32 میلیون نفر از جمعیت کشور را زنان تشکیل مىدهند. از نظر اشتغال اگر چه درصد زنان شاغل بنا بر گزارش بانک جهانى به 8/14 درصد رسیده، اما نرخ بیکارى در بین زنان کشور بسیار بالا و با 5/19 درصد نگرانکننده است.
خانم شجاعى افزود: نرخ ازدواج به طلاق در بین زنان کشور، 7/9 است و در این میان، بخشى از زنان به دلیل نوع نگرشهاى فرهنگى در جامعه، امکان ازدواج پیدا نمىکنند.
مشاور رئیسجمهور در امور بانوان وضعیت موجود زنان کشور را به دلیل افزایش نرخ بیکارى، افزایش میزان تحصیلات و به دنبال آن عدم برآورده شدن مطالبات و نیز عدم گرایش به ازدواج، نگرانکننده توصیف کرد و گفت: دولت در برنامه چهارم توسعه تلاش کرده است به لحاظ رویکرد در برنامههاى جنسیتى به حل مسائل و مشکلات و نگرانىهاى بخش زنان اقدام کند.
خانم شجاعى گفت: دسترسى به فرصتهاى برابر آموزشى براى زنان در مقطع مختلف تحصیلى، گسترش مدارس شبانهروزى، روستا مرکز و آموزش راه دور براى دختران، برقرارى دورههاى آموزش ضمن خدمت براى زنان شاغل، حذف تبعیضهاى اقتصادى و ایجاد فرصتهاى برابر اشتغال، تساوى دستمزدها بین زن و مرد و رعایت حقوق بنیادین کار، تأمین حمایتهاى اجتماعى از زنان شاغل و تأمین بیمه خاص براى حمایت زنان سرپرست خانوار، از جمله مهمترین اجزاى برنامه چهارم توسعه در حوزه زنان است.
وى همچنین تأمین مسکن زنان سرپرست خانوار، اصلاح ساختار تربیت بدنى با تأکید بر احداث فضاهاى ورزشى ویژه زنان و دختران، اصلاح قوانین در زمینه بازدارى از خشونت علیه زنان و حمایت از تشکلها و انجمنهاى مدنى و غیر دولتى زنان را از جمله دیگر موارد برنامه چهارم توسعه در زمینه زنان ذکر کرد.
زنان کمتر به طلاق متمایل هستند
خانم رنجبر، معاون دادگاه خانواده گفت: بیشترین متقاضیان طلاق، زوجینى هستند که بین سنین 20 تا 30 سال قرار دارند.
وى افزود: اکثر مراجعهکنندگان به دادگاه در ماهها و یا سالهاى ابتدایى شروع زندگى تصمیم به جدایى مىگیرند و این امر در شهر تهران بیشتر مشهود است.
معاون دادگاه خانواده گفت: اعتیاد و بیکارى همسران بیشترین عوامل مراجعه زوجین براى طلاق به دادگاه است که اکثر آنها به طلاق مىانجامد.
وى با اشاره به واحد صلح و سازش دادگاه خانواده گفت: این واحد سعى مىکند تا حد امکان صلح و سازش را بین زوجین برقرار کرده و مانعى براى جدایى آنان شود، اما اکثر مراجعهکنندگان راههاى صلح و سازش را در بیرون دادگاه طى کردهاند و دیگر تمایلى به ادامه زندگى مشترک ندارند.
خانم رنجبر گفت: در اکثر مرافعات خانوادگى، زنان به علت وابستگى به فرزندان و همسر، تمایل کمترى به طلاق دارند و در اکثر مواقع حاضرند به خاطر فرزندانشان بسیارى از مشکلات را بپذیرند و به زندگى خود ادامه دهند.
دکتر معصومه ابتکار: نمىتوان چیزى را به نسل جدید تحمیل کرد
معاون رئیسجمهورى در دیدار با همسر رئیسجمهورى اتریش گفت: انتخاب، حق هر انسان است و نمىتوان چیزى را به نسل جدید تحمیل کرد.
خانم ابتکار افزود: ارزشهاى اخلاقى و مذهبى، تضمینى براى حصول آزادى نسل جدید است و ما علاوه بر اجراى قوانین، باید استانداردهاى اخلاقى را نیز مراعات کنیم.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست ایران، به نگرش مثبت مردم به امر محیط زیست در سالهاى اخیر اشاره کرد و گفت: جامعه مدنى ما بسیار آگاهتر از گذشته به دنبال اصلاحات زیستمحیطى است.
وى در این دیدار افزود: تقسیم کار بین زنان و مردان مشابه نیست اما آنان در ارزشهاى انسانى با هم برابرند.
همسر رئیسجمهورى اتریش هم انجام کارهاى مشترک زیستمحیطى را در این دیدار یادآور شد و اظهار داشت: مسائل زیستمحیطى تنها به یک کشور تعلق ندارد بلکه به سرنوشت بشریت ارتباط دارد.
همایش زنان و جهانىسازى در راه است
نهاد نمایندگى مقام معظم رهبرى در دانشگاهها، با همکارى گروه مطالعات زنان و خانواده دانشگاههاى تربیت مدرس، الزهراء(س) و علامه طباطبایى(ره) و گروهى از سازمانهاى غیر دولتى زنان (NGO) همایش سراسرى «زنان، مسائل فرهنگى - اجتماعى و جهانىسازى» را در 27 و 28 اردیبهشتماه برگزار مىکند.
این همایش با هدف دستیابى به نگرش جامع و مبتنى بر مبانى دینى و فلسفى با عنایت به جایگاه و شأن ویژه زن در جامعه اسلامى و در خانواده، و ارزیابى تأثیر حضور زن در عرصههاى مختلف برگزار مىشود.
بررسى تطبیقى مباحث زنان در کشور، از جمله: تحلیل متد مسئلهشناسى مباحث زنان و آسیبشناسى آن در کشور؛ اسلام و تفکر سیستمى در مسائل زنان؛ تحلیل اسناد بینالمللى مسائل زنان بر اساس مبانى اسلامى؛ نقش زنان در جنبش نرمافزارى؛ زن و جهانىسازى؛ رویکرد مدرن و پست مدرن در مورد زنان؛ رویکرد سنتگرا، متعادل و تجددگرا در مسائل زنان؛ بررسى حقوق و مسئولیتهاى فردى، خانوادگى و اجتماعى زنان در اسلام - فمینیسم، از موضوعات مقالات ارسالى به این همایش مىباشد.
همچنین بررسى وضعیت موجود مسائل زنان در آموزش و پرورش، اقتصاد و بهداشت و همچنین نگاهى بر نقش و تأثیر رسانههاى جمعى در الگوسازى براى زنان، زن در عرصه هنر و ادبیات و بررسى وضعیت رشتههاى مطالعات زنان و خانواده و ...، از دیگر موضوعات پیشنهادى براى ارسال مقاله مىباشد.
علاقهمندان مىتوانند مقالات خود را در دو سطح اساتید و دانشجویان تا تاریخ دهم فروردین به نشانى دبیرخانه همایش ارسال کنند.
نشانى: تهران، میدان ولىعصر(عج)، انتهاى خیابانى زرتشت غربى، پلاک 94، نهاد نمایندگى مقام معظم رهبرى در دانشگاهها. تلفن: 8955704 - 021
سن فحشا در ایران کاهش یافت
پروفسور محمدحسین فرجاد در همایش بررسى آسیبهاى اجتماعى کودکان، گفت: در هفت سال گذشته متوسط سن فحشا از 28 سال به زیر 20 سال رسیده است.
وى افزود: در حال حاضر حداقل سن فحشا به 13 سالگى رسیده است. به طور متوسط هر هفته 35 دختر از خانه مىگریزند. 80 درصد کودکان خیابانى معتاد هستند و 92 درصد آنها در زمینه رشد جسمى، ذهنى، عاطفى و روانى دچار مشکلات فراوانى هستند. 56 درصد آنها نیز بىسواد مىباشند.
این استاد دانشگاه و آسیبشناس روانى اجتماعى، با اشاره به تبعات منفى سوء استفاده جنسى از کودکان خیابانى گفت: سوء استفاده جنسى به ایجاد اختلالات شخصیتى در این کودکان منجر مىشود. چون کودکان خیابانى خاطرات تلخى از تجاوز همراه با ضرب و شتم در ذهن خود دارند، به همین دلیل بیشتر به خودکشى روى مىآورند. اکثر این کودکان در سنین نوجوانى در اوج بىبند و بارىهاى جنسى هستند، به الکل و مواد مخدر معتاد شدهاند و یک شخصیت ضد اجتماعى دارند.
وى معتقد است واژه روسپى فقط به زن اطلاق نمىشود بلکه هر فردى که در زمان معینى خود را در معرض ارضاى جنسى دیگران قرار دهد و از این راه پول، هدیه یا مقامى کسب کند، روسپى است. لذا به مردان نیز مىتوان واژه روسپى و یا مردِ خیابانى داد.
طرح بیمه طلاق بررسى مىشود
معاون دفتر زنان و خانواده سازمان بهزیستى کشور از ارائه طرح بیمه طلاق به هیئت دولت خبر داد.
پرویز زارعى گفت: هدف از ارائه این طرح، پوشش بیشتر تأمین اجتماعى زنان مطلّقهاى است که تنها زندگى مىکنند. آنچه کارشناسان اجتماعى را به سمت ایجاد بیمه طلاق سوق داده، ایجاد شرایط عادى زندگى براى زنان مطلّقه تا هنگامى است که تحت پوشش سازمانهاى حمایتى قرار نگرفته و توان پوشش افراد خانواده یا ازدواج مجدد را داشته باشند.
وى با اشاره به ضرورت حمایت چندگانه از زنان کشور اظهار کرد: بر این اساس، پیشنهاد بیمه طلاق به عنوان یکى از شروط ضمن عقد مطرح شده که بر مبناى آن هر چند ماه یک بار مبلغ معینى از سوى مردان به حساب همسران در یک شرکت بیمهاى واریز مىشود تا در آینده تأمینى براى آتیه آنها در شرایط مواجهه با مشکلات باشد.
معاون دفتر زنان و خانواده بهزیستى با اشاره به اینکه زنان سرپرست خانوار هم اکنون تنها از 8 درصد سهم اشتغال کشور برخوردارند، گفت: با توجه به اینکه 92 درصد زنان سرپرست خانوار جویاى کار و خانهدار هستند، تنها 17 درصد آنها مهارت فنى و حرفهاى داشته و 26 درصد نیز بىسواد هستند. بر این اساس حمایت جسمانى، مادى و شغلى از آنها براى تأمین آتیه و در صورت رویداد حادثه، ضرورى است.
آگاهى زنان رشد بیشترى یافته است
رئیس مرکز مشارکت زنان گفت: آگاهى سطح دانش و سواد زنان نسبت به سالهاى گذشته افزایش یافته است اما آگاهىهاى مردان و احساس تکلیف در آنها در مقایسه با زنان تغییرى نکرده و همین باعث اختلال در خانوادهها شده است.
خانم شجاعى با تأکید به افزایش سطح دانش و آگاهى زنان نسبت به گذشته، گفت: در حال حاضر با توجه به تحولات جامعه جایگاه و نقش زنان و نیز افزایش سطح سواد و دانش دختران و نیز آشنا شدن آنها با حقوق و تکالیفشان، مطالبات، انتظارات و توقعات آنها با جامعه سنتى گذشته تفاوت پیدا کرده و باید با شرایط جدید تطبیق داده شود.
تسهیلات جدید بیمه براى برخى از زنان
معاون حقوقى و امور مجلس سازمان تأمین اجتماعى گفت: زنان بیمهشدگان متوفى که مجدداً ازدواج کرده باشند، در صورت طلاق از مستمرى همسر فوتشده اول و در صورت فوت همسر دوم، از مستمرى همسر اول یا دوم به انتخاب خود برخوردار مىشوند.
در حال حاضر بر اساس بند یک ماده 81 قانون تأمین اجتماعى، عیال دائم بیمهشده متوفى مادامى که شوهر اختیار نکرده، مستمرى را دریافت مىکند، اما در صورت ازدواج مجدد، پرداخت مستمرى قطع مىشود.
بر اساس لایحه جدید که به تصویب مجلس شوراى اسلامى رسیده است، زنانى که همسر دوم خود را نیز از دست داده باشند، مشروط بر نداشتن شغل دائم و عدم دریافت مستمرى از سایر صندوقهاى بازنشستگى، از سازمان تأمین اجتماعى مستمرى دریافت مىکنند.
معاون حقوقى سازمان تأمین اجتماعى، اصلاحات انجام شده در ماده 81 قانون تأمین اجتماعى را در پیشگیرى از آسیبهاى اجتماعى مبتلا به زنان بیوه بسیار مؤثر دانست.
زنان بوسنى سازمان کوثر را راهاندازى کردند
اعضاى سازمان غیر دولتى کوثر از بوسنى و هرزگوین، دیدارى با اعضاى شوراى فرهنگى اجتماعى زنان در ایران داشتند.
اهداف عمده سازمان زنان کوثر، دفاع از ارزشهاى اسلامى مسلمانان بوسنى و هرزگوین؛ آگاهى بخشیدن به زنان مسلمان؛ تبلیغ انقلاب اسلامى و جذب شیعیان؛ ارتباط با زنان روشنفکر مسلمان و هویت بخشیدن به آنان؛ شکل بخشیدن به فعالیتهاى زنان مسلمان؛ ارتباط با نسل جوان و فعالیتهاى فرهنگى ایدئولوژى مىباشد.
خانم «صدیقه آودیچ»، رئیس این سازمان است و طى چند سال فعالیت کوشیده تا سازمانش جایگاه مناسبى در بین جامعه مسلمانان بوسنى و هرزگوین پیدا کند. این سازمان با جایگزینى فرهنگ اسلامى به جاى فرهنگ غربى، تلاش مىکند تا هویت زن مسلمان را احیا کند.
سازمان زنان کوثر با تشکیل کلوپهاى مختلف زنان، جوانان و روشنفکران علاوه بر کارهاى فرهنگى عمومى، اقدام به انجام فعالیتهایى چون چاپ یک مجله اجتماعى خانوادگى با نام «زهرا» زده است. در این مجله عمدتاً به مسائل اخلاقى، خانوادگى، حجاب، بهداشت، جهان اسلام و معرفى شخصیتهاى موفق پرداخته مىشود.
سازمان کوثر با تمام مشکلاتى که براى تبلیغ اسلام واقعى وجود دارد، اقدام به پخش برنامههاى رادیویى در سطح پایتخت و دیگر شهرهاى این کشور به صورت یک ساعت در هفته، مىکند.
رئیس این سازمان گفت: از اهداف تشکیل این سازمان، فعالیت پیرامون مسائل زنان مسلمان و حجاب است و هر روز تعداد بیشترى از دختران بوسنى به جمع افراد محجبه افزوده مىشوند.
60 درصد دختران فرارى مجبور به رابطه نامشروع مىشوند
نتایج یک پژوهش در ایران نشان داد حدود 18 درصد دختران فرارى در نخستین روز، و 60 درصد آنها در هفته اول فرار خود براى به دست آوردن غذا و مسکن مجبور به برقرارى ارتباط جنسى مىشوند.
تحقیقات مشترک استادان دانشکدههاى علوم اجتماعى و بهداشت، و مؤسسه تحقیقات بهداشتى دانشگاه علوم پزشکى تهران حاکى از آن است که فرار دختران جوان و نوجوان و ایجاد ارتباط جنسى در آنها، در سالهاى اخیر افزایش یافته است.
برقرارى ارتباط جنسى در دختران فرارى، بسیارى از دختران را که امکان برگشت به خانواده را دارند، تبدیل به فردى معتاد، روسپى و فروشنده مواد مخدر مىکند.
دستیافتن نخستین زن ایرانى به مقام پروفسورى در رشته علوم پایه
خانم دکتر «افسانه صفوى» استاد بخش شیمى تجزیه دانشگاه شیراز، نخستین زن ایرانى است که به درجه پروفسورى در رشته علوم پایه دست یافته است.
وى تاکنون سرپرستى بیش از 50 رساله دکترا و کارشناسى ارشد را بر عهده داشته است. همچنین بیش از 140 مقاله علمى در نشریات معتبر بینالمللى چاپ کرده که این میزان بیشترین تعداد مقالات چاپ شده علمى در بین زنان دانشمند کشورهاى جهان سوم است.
خانم صفوى، همچنین به دلیل تحقیقات وسیع در زمینه شیمى موفق به دریافت جایزه پروفسور عبدالسلام از کشور ایتالیا شده است.
این شیمیدان برجسته کشور در رشته تجزیه، در سال 1380 به عنوان استاد نمونه کشور معرفى شد.
آرزوى رانندگى زنان در عربستان
یک عالم برجسته در عربستان سعودى گفته است: اسلام رانندگى زنان را ممنوع نکرده است.
وى در ادامه گفته است: هیچ متن مشخصى در قرآن و سنت وجود ندارد که زنان را از رانندگى منع کند. بنابراین من ترجیح مىدهم که یک زن به جاى آنکه توسط راننده نامحرم از جایى به جایى دیگر برده شود، خودش رانندگى کند.
اظهارات این عالم، که «القرنى» نام دارد، باعث شده است بسیارى از زنان عربستان، به یافتن اجازه رانندگى امیدوار شوند.
همچنین در این کشور براى اولین بار یک زن گوینده محجبه در شبکه ماهوارهاى «الاخباریه» فعالیت خود را آغاز کرد.
رواج خرید و فروش زنان در افغانستان
خرید و فروش زنان در برخى نقاط افغانستان همچنان رواج دارد و افکار عمومى از این موضوع به شدت نگران است.
مسئول بخش توسعه کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان، در این باره گفت: این پدیده نابهنجار، فراتر از یک منطقه خاص است و در مناطق متعددى مشاهده مىشود.
وى دلایل این پدیده را ازدواجهاى اجبارى و فقر اقتصادى دانست.
بر اساس گزارشهاى منتشر شده، بیش از 30 دختر مهاجر افغانى مقیم ایران که تن به خواستههاى خانوادههایشان در پذیرش ازدواج اجبارى نداده بودند، از خانههایشان فرار کردند و دیگر حاضر به بازگشت به خانواده نیستند. همچنین 3 نفر از این دختران خودکشى کردهاند.
مراسم تجلیل از زنان ایثارگر در تهران برگزار شد
جشن بزرگ انقلاب و زنان ایثارگر با تجلیل و اهداى لوح یادبود به بیش از 25 نفر از زنان جانباز، آزاده و ایثارگر، در تهران برگزار شد. این مراسم که با همکارى مرکز امور مشارکت زنان ریاست جمهورى و وزارت دفاع برگزار شد، ضمن گرامىداشت یاد 6 هزار و 427 شهید زن و بیش از 5 هزار زن جانباز و ایثارگر و آزاده از زندانیان سیاسى قبل از انقلاب نیز تجلیل شد.
زهرا شجاعى مشاور رئیسجمهور در امور زنان که در نخستین جشن بزرگ انقلاب و زنان ایثارگر سخن مىگفت، اظهار داشت: معمار بزرگ انقلاب اسلامى حضرت امام خمینى(ره)، برقرارى نهضت اسلامى را مدیون مشارکت زنان مىدانسته و در عمل نشان دادند که مشارکت زنان را به استفاده موردى و موقتى از فکر و اندیشه و رأى آنان محدود نمىکند.
وى افزود: در تاریخ انقلاب ما تنها یک زن و در یک مرحله به عضویت مجلس خبرگان قانون اساى درآمد و آن هم در زمان حیات پر برکت حضرت امام(ره) بود که این امر بیانگر تفاوت بارز میان نگرش امام و نگرشهایى است که حضور زن را تنها در اندرونىها و فقط براى ایثار و صبر مىخواهند.
خانم شجاعى با اشاره به توانمندى زنان ایران پس از انقلاب اسلامى گفت: نرخ باسوادى زنان اکنون به 80 درصد رسیده و 98 درصد دختران واجبالتعلیم تحت پوشش تحصیلى قرار گرفتهاند.