اضطراب و افسردگى ناشى از اسبابکشى در نوجوانان
مترجم: شهرام آبابایى
منبع: Teen health.org
«هیتر» از اسبابکشى و نقل مکان خانواده راضى نیست. اما والدینش تصمیم خود را گرفتهاند. چرا که به نظر آنان شهر محل زندگىشان محیط مناسبى براى خانواده نیست. بنابراین در یک شهر کوچکتر شغل جدیدى یافتهاند. براى «هیتر» حضور در سال آخر دبیرستان به اندازه کافى مشکل بود، بخصوص زمانى که دوستان نزدیکش به مدارس مختلف رفتند. او دوستان، مدرسه و فعالیتهاى روزانهاش را دوست دارد. اما موضوعى که وضع را وخیمتر کرد این بود که شغل جدید مادرش باعث شد تا خانواده او را در میانه سال تحصیلى محل زندگىشان را تغییر دهند. «هیتر» از دست آنان بسیار عصبانى بود. احساس تنهایى و غربت و بیگانگى با محیط، قدرت همراهى با دیگران را از او گرفته بود. او مایل نبود در شهرى که تصور مىکرد کسلکننده و عقبمانده است، زندگى کند.
براى نوجوانانى که در معرض این گونه تغییرات هستند، این احساسات عادى است. براى هیچ کس جمع کردن اسباب و لوازم و ترک جایى که به آن انس گرفته و انطباق با محیط جدید آسان نیست. بخصوص زمانى که در یک نوجوان تغییرات فیزیکى و روانى در حال رخ دادن است، این مسائل بسیار حاد بروز مىکنند.
دلایل نقل مکان چیست؟
دلایل زیادى وجود دارند تا یک خانواده مجبور به تغییر محل زندگىشان شوند. ممکن است پدر و مادر شما براى سازمانى کار مىکنند که به طور متوالى کارمندانش را منتقل مىکند. محل زندگى خانواده افراد نظامى نیز مرتباً تغییر مىکند. حتى ممکن است والدین شما به علت محدود شدن فعالیتهاى کارى و یا تعدیل نیروى انسانى مجبور به یافتن کار جدیدى شوند. عموماً تعدیل نیروى انسانى زمانى انجام مىگیرد که یک شرکت یا سازمان به علت عدم کسب سود کافى، شمارى از کارمندان خویش را از کار برکنار مىکند. برخى مواقع نیز، والدین پى مىبرند که در شهر دیگرى شانس یافتن شغل بهتر، مدرسه بهتر و محیط مناسبتر براى پرورش فرزندانشان وجود دارد. پارهاى اوقات نیز دلایل روحى روانى همچون مرگ نزدیکان، طلاق والدین و یا بیمارى یکى از اعضاى خانواده مثل پدربزرگ، مادربزرگ که نیاز به مراقبت دارند، عامل تغییر محل زندگى است.
چرا این تغییرات باعث افسردگى مىشوند؟
تغییر محل زندگى یکى از اصلىترین دلایل بروز استرس در زندگى است. ترک دوستان و اماکن آشنا و فعالیتهاى عمومى مثل ورزش کار آسانى نیست. بستهبندى و جمعآورى اسباب و آماده شدن براى اسبابکشى و سپس اقامت در خانهاى جدید نیز کارى مشکل است. زمانى که نوجوانى به مدرسهاى جدید مىرود ممکن است با روش تدریس متفاوتى روبهرو شود، کلاسهاى جدید تفاوت زیادى با قبل داشته باشند و یا معلمین سرفصلهاى متفاوتى را که آشنا نیستند تدریس کنند.
این احساس که نیاز دارید تا همه چیز را از ابتدا آغاز کنید، عادى است. مجبور به داشتن و شناختن خیابانهاى جدید، چهرههاى جدید و روشهاى جدید انجام امور زندگى هستید. در محل زندگى جدید ممکن است با کودکان و نوجوانانى برخورد کنید که لباسهاى متفاوت مىپوشند و یا با لهجه و زبان خاصى صحبت مىکنند. احتمالاً الفاظ عامیانه و گویش مردم در مکان جدید بسته به میزان فاصله از مکان زندگى قدیمى متفاوت است. برخى مواقع این تفاوتها به حدى زیاد است که تصور مىکنید به جهان دیگرى وارد شدهاید!
شناخت رسوم و قوانین محل زندگى جدید براى هر کسى احساسات غیر عادى به همراه دارد. در برخى حالات، اجبار در تغییر محل زندگى در نوجوانان باعث بروز افسردگى مىشود. به طورى که کشیدن سیگار و یا حتى استعمال مواد مخدر را باعث شده و یا آنان را به افراد مخل نظم (در کلاس) تبدیل مىکند.
این رفتارها، به جاى بهبود وضعیت، مشکل را حادتر مىکنند. اگر در خود احساس افسردگى و یا اضطراب دارید، با والدین خود مشورت کنید. بسیار مهم است که به خاطر بسپارید تمامى این مشکلات با استقرار در محل جدید مرتفع خواهد شد. مشکلات مربوط به اسبابکشى و تغییر محل زندگى همیشه موقت هستند.
اسبابکشى را چگونه آسان کنیم؟
به دلیل مشغله فراوان والدین در هنگام بستهبندى و آماده شدن براى اسبابکشى، آنها زمانهاى شلوغ و پر از استرسى را مىگذرانند. لذا ممکن است متوجه تأثیرات ناشى از تغییر محل زندگى بر روى شما نشوند. احتمالاً این نکته را نیز خواهید فهمید که به غیر از شما، دیگر اعضاى خانواده نیز از این تغییرات هیجانزده و مشوّشند. اگر با آنان صحبت نکنید و احساس خود را بیان نکنید، هیچ گاه شاد نبودن شما را درک نخواهند کرد. با والدین خویش راحت باشید و در خصوص اسبابکشى و اثرات آن بر خویش و با ارائه دلایل منطقى صحبت کنید. ممکن است والدین و یا برادر و خواهر شما نیز مانند شما با نگرانى و ترس روبهرو شده باشند.
براى برخى نوجوانان، صحبت با والدین در خصوص این نوع مسائل مشکل است. در این حال مىتوانید از یکى از بستگان قابل اعتماد و یا مشاور مدرسه بخواهید تا با والدین شما صحبت کند.
اگر چه هیچ راهى براى از بین بردن اضطراب ناشى از اسبابکشى وجود ندارد، ولى روشهایى براى تسهیل آن وجود دارد. پیش از بستن وسایل، آشنا شدن با خانه جدید را آغاز کنید. کتابخانه و اینترنت مىتواند اطلاعات خوبى راجع به محیط جدید در اختیار شما بگذارند.
از سرگرمىها و علایق خود فهرستى تهیه کرده و سپس مکانها و شماره تلفنهاى آنها را بیابید. اگر براى ثبتنام در فعالیتهاى مورد علاقه مثل کلاسهاى ورزشى، محدودیت زمانى وجود دارد، سعى کنید تا بموقع ثبتنام کنید. مىتوانید شعبههاى مرکزى را که هماکنون در آن فعالیت دارید، بیابید. زمانى که به محل جدید نقل مکان مىکنید، مىدانید چگونه و با کجا تماس بگیرید. وقتى که بتوانید در یک فعالیت مورد علاقه عمومى شرکت کنید، مکان جدید دلچسبتر و یافتن دوستان جدید آسانتر خواهد بود. منتظر یافتن فرصتهاى جدید جهت شرکت در فعالیتهاى جدید باشید. اگر شغلى دارید به دنبال منابع استخدامى در شهر یا محل جدید باشید.
از رئیس فعلى خود بخواهید که براى شما معرفىنامه بنویسد. نقشهاى از شهر جدید تهیه کرده و محل زندگى، مدرسه و مکانهاى مورد نظر را (مانند مساجد) مشخص کنید. تئاتر، پارک، رستوران، مساجد، کتابخانه و مراکز فرهنگى و ورزشى را بیابید. جهت فرا گرفتن مشخصههایى که شهر جدید یا محل جدید را برجسته مىسازد، وقت بگذارید. اطلاعات خویش را با دوستان در میان گذاشته و آنها را در تجربیات خویش شریک کنید. به زودى این احساس درونتان بروز مىکند که محل جدید را مىشناسید.
بستن و جمعآورى اسباب و وسایل
بستن و جمعآورى وسایل، همه افکار والدین شما را مشغول مىکند. با توجه به استرس [ناشى از کار ]فراموش خواهند کرد که شما نیز مىتوانید در یادآورى کارها، آنها را یارى نمایید. از کارهایى که باید قبل از اسبابکشى انجام دهید فهرستى تهیه نمایید. کدام بندهاى این فهرست را مىتوانید به طور داوطلبانه انجام داده و از فشار وارد بر والدین خود بکاهید؟
به جاى آنکه شاهد انجام کارهاى شخصى خود توسط دیگران باشید، در انجام کارها بیشتر شرکت کرده و خود را مشغول ساخته و تجربه بیشترى کسب کنید.
به محض اطلاع از اسبابکشى، خود را آماده کنید:
- لباسها و وسایلى را که بستهبندى نمىکنید در جاى مناسبى قرار دهید.
- چیزهایى را که نیاز ندارید بستهبندى کرده و در گوشهاى قرار دهید.
- براى اینکه در روزهاى آخر در کار غرق نشوید، فعالیتهاى روزمره و خستهکننده خویش را در ساعتهاى مختلف و پراکنده انجام دهید.
- اتاق یا محلى را که مسئولیت آن به عهده شماست، جهت جمعآورى آسانتر، تمیز و مرتب سازید.
- جعبهها را برچسب بزنید تا هنگام باز کردن و چیدن وسایل به آسانى از محتویات آنها مطلع شوید.
روابط قدیم را حفظ کنید
یکى از مسائل عامل بروز افسردگى و ترس در هنگام اسبابکشى، از دست دادن دوستان است. با دوستان خویش عکس یادگارى بگیرید و عکسها را در آلبومى جمعآورى کنید تا بتوانید دوستان خود را به خاطر داشته باشید. شماره تلفن، نشانى پستى و آدرس پست الکترونیکى دوستان خویش را در یک دفتر نگهدارى کنید. خداحافظى همیشه مشکل است ولى همیشگى نیست! با استفاده از پست الکترونیکى مىتوانید تماس خود را با دوستانتان حفظ کنید و مطالب مورد علاقه خویش را مبادله نمایید. (این کار به کاهش هزینه تلفن راه دور والدینتان کمک مىکند!) اگر چیزى را یاد گرفتید و یا اطلاعات خاصى را در خصوص تفاوتهاى خوب و بد محل زندگى جدید و قدیم یافتید، با دوستانتان در میان بگذارید. از تعطیلات تابستانى نیز مىتوانید براى دیدن دوستان قدیم خود استفاده کنید.
با اینکه اسبابکشى مشکل است، اما خواهید دید که در انتها، مهارتهاى باارزشى را فرا گرفتهاید: یافتن دوستان جدید، انعطافپذیرى در برابر مسائل و یافتن روشهاى مناسب شناختن موضوعات جدید. اگر چه آموختن این دروس مشکل است ولى وقتى در محل جدید مستقر شوید، به این نکته خواهید رسید که آنجا را بهتر مىشناسید. اکنون مطمئنید که اگر روزى به یک نوجوان تازهوارد برخوردید، چیزهایى براى آموختن به او دارید.