خانه، کشور کوچکى است که زن، سلطان آن است
امینهسادات سیّدىتبار - محقق
گفتگو: ریحانه نعمتىفر
خانم «امینهسادات سیّدىتبار» (حسنبیگى) یکى از پژوهشگران موفق شهر آران و بیدگل است. وى پس از اخذ دیپلم، ده سالى است که به امر پژوهش مشغول است و سال گذشته در همین جهت «انجمن بانوان محقق امین» را تأسیس کرده است. خانم سیدىتبار تاکنون با فعالیت مداوم و چشمگیرش، 5 کتاب و 40 بروشور و 9 جزوه در زمینههاى مختلف تهیه کرده است. او تا به حال 50 دختر جوان و دانشجو را به امر پژوهش و نگارش تشویق کرده و آنان را به عضویت در این انجمن در آورده است.
اولین نمایشگاه علمى پژوهشى متشکل از تحقیقات و دستاوردهاى علمى، پژوهشى و فرهنگى «انجمن بانوان محقق امین»، بهانهاى بود تا گفتگویى با خانم سیدىتبار داشته باشیم. وى نیز با گشادهرویى با ما به گفتگو نشست.
خانم امینهسادات، از دوران نوجوانىات بگو و نقش خانواده در آشنایى شما با نویسندگى و تحقیق؟
در آران و بیدگل متولد شدم و مدرک دیپلم خودم را در این شهر گرفتم و سپس در دانشگاه پیام نور دلیجان مدرک کارشناسى مدیریت دولتى را اخذ کردم.
ما هفت خواهر هستیم که من از همهشان بزرگتر هستم. دو خواهرم لیسانس سطح دو حوزه را دارند و یکى دیگر از خواهرانم سال چهارم تحصیلات حوزوى را پشت سر مىگذارد. خواهر دیگرم داراى دیپلم و دو تاى دیگر دانشآموز هستند. با اینکه در شهر ما به مسائل فرهنگى و حضور اجتماعى زن اهمیت زیادى نمىدهند ولى خوشبختانه خانواده من در این راه کمکهاى بسیارى کرده و زمینه رشد و پیشرفتم را فراهم کردند. از آنجایى هم که من از نوجوانى به نوشتن و ادبیات زیاد علاقه داشتم، توانستم با تشویق والدینم پیشرفت کنم.
چگونه با رشته تحصیلات آشنا شدى و به نویسندگى روى آوردى؟
علاقه من از ابتدا به رشته ادبیات بود و انتخاب اولم هم همین رشته بود ولى علىرغم میلم در رشته مدیریت قبول شدم و شروع به تحصیل کردم. چندین بار مىخواستم تغییر رشته بدهم ولى به اصرار اطرافیان در این رشته ادامه تحصیل دادم. اما از آنجایى که بعد از اخذ دیپلم کارم را با نوشتن مقاله و گزارش براى مطبوعات آغاز کرده بودم، همراه با تحصیلم به امر نویسندگى و پژوهش نیز روى آوردم.
هدف شما از بازگشایى انجمن بانوان محقق امین چیست و این انجمن زیر نظر چه سازمانى است؟
این انجمن زیر نظر سازمان ملى جوانان استان اصفهان، در راستاى مشارکت زنان با هدف ارتقاى رشد علمى و تشویق به مطالعه و کسب دانش و تحقیق در زمینههاى مختلف علمى، فرهنگى، تربیتى و مذهبى فعالیت خودش را آغاز کرد. مشارکت هدفمند زنان با کسب آگاهى و خودباورى فرهنگى و علمى مىتواند به گسترش سواد علمى زنان منجر شده و جامعهاى پویا همراه با نهادینهسازى ایجاد کند. زنان به همراه مشارکت سازنده و فعال، همپاى مردان مىتوانند در بناى سالم جامعه اسلامى نقش یک انسان کارآمد را ایفا کنند. این مشارکت مىتواند به حرکتى منتهى شود که جایگاه علمى و مدیریتى زنان را در راستاى جامعهاى مدنى و پویا همراه با توسعه پایدار و به دور از مفاسد اجتماعى تثبیت کند؛ بنابراین زنان مىتوانند با وجود این بستر مناسب به جایگاه واقعى خود در علوم و کمال دست پیدا کنند.
لذا حرکت افراد توانمند به همراه ساختارهایى با توان و ظرفیت قابل توجه سبب بروز استعداد و بهرهبردارى بهینه از توانمندىهاى آنان، جایگاه مدیریت علمى زنان را در جامعه به نحو مطلوب و مؤثر مشخص مىنماید. این زنان قهرمان عرصه فعالیت، خود، عاملان تغییر براى رسیدن به جامعه مدنى و اسلامى هستند.
شما به عنوان یک دختر موفق و فعال در عرصه اجتماع، پیشرفت فرهنگى زنان و دختران را در چه مواردى مىدانى؟
انسان باید در انجام هر کارى اراده و پشتکار داشته باشد، چون همین پشتکار است که او را به همه اهدافش مىرساند، ولى در کل ایمان به خدا و انجام دادن تمام کارها براى رضاى الهى مىتواند مهمترین عوامل پیشرفت هر زن و مردى باشد.
خود شما چه کسى را در زندگىتان الگوى پیشرفت قرار دادى؟
الگوى زندگى من حضرت زهرا(س) و ائمه(ع) مىباشند. من تمام اعمال و رفتار و کارهایم را بر اساس موازین اسلامى انجام داده و اعتقاد راسخى به آنها دارم و تمامى این گفتهها را سعى مىکنم در عمل هم اثبات کنم.
امینهساداتخانم، تا به حال چه کتابهایى را تألیف کردهاى؟
عشق و تداوم عشق، گنجینه نوعروسان، روانشناسى کودکان، دنیاى شگفتانگیز حیوانات، طب سنتى و درمان با گیاهان دارویى و روانشناختى مرد و زن.
به غیر از نویسندگى، به چه هنرهاى دیگرى علاقه دارى؟
شعر و نقاشى، هر دو براى من ارزشمند و گرانبها هستند و در این زمینهها استعداد زیادى دارم و اشعار بسیارى تا به حال سرودهام.
اوقات فراغتت را به غیر از کارهاى هنرى با چه کارى پر مىکنى؟
نود درصد از اوقات فراغت من به مطالعه و تحقیق اختصاص دارد، اگر هم ساعتى با خانوادهام به پارک بروم در آنجا هم مشغول مطالعه مىشوم. هر جا که بروم باید دستم مشغول نوشتن باشد و یا در حال ورق زدن کتابى. کتاب «مردان مریخى، زنان ونوسى» هم کتاب مورد علاقه من است. گاهى هم در اینترنت به دنبال مباحث علمى و تحقیقى در ارتباط با کارم مىگردم.
عامل موفقیت شما در امر پژوهش چیست؟
هر عملى انجام مىدهم از اعتقادات سرسخت و قوى من نشأت مىگیرد. اگر جز این بود تاکنون به این راه ادامه نمىدادم و اصلاً موفق نمىشدم. من با انگیزه خدمترسانى و عشق به مردم، بسیارى از شبها بیدار مىمانم و تا پاسى از شب به مطالعه و تحقیق مشغولم. اگر انسان کارهایش همه رنگ و بوى الهى داشته باشد حتماً موفق مىشود. در همین جا، جا دارد از استادم آقاى «محسن تقدیسى» سرپرست کمیته پژوهشى دانشگاه پزشکى کاشان، که راهنماى من در امر تحقیق و پژوهش بود، تشکر کنم.
نقش و تأثیر دین و مذهب را در زندگى چقدر مىدانى؟
دین نقش عمده و موثرى در زندگى و سرنوشت من دارد و در هنگام سختىها و مشکلات ایمان من قوىتر مىشود. همیشه توسل به ائمه(ع) بخصوص امام زمان(عج) مرا در راه پرفراز و نشیب زندگى و مشکلات یارى مىکند.
اگر انسان حتى به درجات پایینى از ایمان هم برسد دیگر حاضر نیست حتى یک لحظه شیرینى آن را با یک دنیا پول، پست و مقام عوض کند. دورى از گناهان کوچک و بزرگ و مداومت به نماز شب و مدد گرفتن از حضرت ولىعصر(عج) در تمام لحظات مىتواند انسان را به درجات ایمان برساند؛ طورى که انسان دیگر دوست ندارد لحظهاى از یاد خدا غافل شود.
اگر به چشم حقیقت نظر کنى به جهان
به هر چه مىنگرى جز خدا نخواهى دید
به نظر شما زن و دختر موفق در جامعه اسلامى، از نظر شما چه تعریفى دارد؟
به فرموده مقام معظم رهبرى زنان در هر جامعه بشرى قادرند و مىباید فرصت پیدا کنند که در حد خویش مسئولیت خود را در پیشرفتهاى علمى و اجتماعى و سازنده و اداره این جهان به عرصه گیرند که میان زن و مرد در این کیان هیچ تفاوتى نیست. دختر و زن موفق با برخوردارى کامل از دانش مفید و معنویت و خداشناسى مىتواند همسرى شایسته و مادرى خوب و وظیفهشناس براى فرزندان باشد و با حفظ شئونات اسلامى به عنوان یک زن مسلمان در بیرون از خانه نیز نقش خود را به درستى ایفا نماید. خانه، کشور کوچکى است که زن، سلطان آن است.
براى برگزارى اولین نمایشگاه انجمنتان با مشکل خاصى برخورد نکردى؟
متأسفانه به توانمندىهاى زنان در جهت توسعه و ارتقاى سطح دانش آنان توجه لازم نمىشود. این نمایشگاه را بدون هیچ گونه امکانات مالى از سوى مسئولین برپا کردم؛ ولى تقاضاى من از مسئولین دولتى و غیر دولتى مخصوصاً مرکز پژوهشهاى شوراى اسلامى شهر این است که بسترى مناسب جهت توسعه فعالیت این انجمنها و «NGO»ها انجام بدهند تا به خواست خدا این انجمنها به جایگاه واقعى خود برسند و بودجه و امکانات لازم جهت رشد دختران و جوانان فراهم شود.
* *
نمایشگاه «انجمن بانوان محقق امین» با نمایش جزوات و بروشورهایى از کار اعضاى انجمن در مورد شناخت انبیاء، مسائل علمى و پزشکى، روانشناسى، خودشناسى، عشق و زندگى و ... مورد توجه عموم مردم و مسئولین شهر آران و بیدگل قرار گرفت. از جمله بازدیدکنندگان این نمایشگاه، فرماندار و معاون او بودند. آقاى دکتر «زارع» فرماندار این شهر، پس از بازدید گفت: «فعالیت این انجمن خودباورى زنان شهر است و گویاى این نکته است که باید به توانمندى زنان در عرصههاى علمى توجه بیشترى شود. با توجه به سیاست دولت در تقویت «NGO»ها به عنوان نماد مشارکتهاى مردمى و واگذارى امور جوانان به تشکلها و انجمنها، توانمندىهاى خوبى را در انجمن بانوان شاهد بودیم. بانوان تحصیلکرده و دانشجویان استقبال خوبى از این نمایشگاه داشتند؛ همچنین مسئولین شهر با دیدار از این نمایشگاه متوجه فعالیتهاى ارزنده و مفید انجمن شدند. سازمانهاى مختلف هر شهر مىتوانند با همکارى با یکدیگر فضاى فرهنگى خوبى در جهت فعالیتهاى جوانان و زنان داشته باشند.»
آقاى مهندس «گرانمایه» عضو بازرسى ویژه دفتر مقام معظم رهبرى و استاندار سابق مازندران و یزد نیز پس از دیدار از این نمایشگاه گفت: «با توجه به اینکه در مؤسسههاى فرهنگى و تبلیغى زیادى در استانهاى دیگر شرکت کردهام ولى تا به حال هیچ انجمنى ندیدم که فقط کار پژوهشى و تحقیقاتى انجام بدهد. مخاطب دستاوردها و آثار پژوهشى این انجمن فقط گروه خاص و یا مذهبى نمىباشد و حیطه فعالیت آن بسیار گسترده و شامل اطلاعرسانى به عموم مردم مىباشد.»
ایشان در ادامه دیدارشان از این نمایشگاه قول مساعدت و همکارى در زمینه ارتباط فرهنگى نهاد رهبرى با این مؤسسه را دادند و براى دبیر انجمن آرزوى موفقیت کردند.
ما نیز در پایان دیدارمان از این نمایشگاه و دفتر انجمن بانوان محقق امین، براى خانم سیدىتبار و دیگر اعضاى انجمن آرزوى موفقیت مىکنیم.