دنیایى پر از رنگهاى شاد زندگى
سید همایون سجادى
گستره دنیاى هنر به وسعت خیال انسانها، باشکوه، شگفتانگیز و پر رمز و راز است و با فطرت و روح زیباشناختى انسان بسیار هماهنگى دارد و چنانچه با ارزشهاى انسانى توأمان شود از تأثیرگذارترین عوامل تحول تاریخى به شمار مىرود. از آن جمله است مقوله شعر و شاعرى که لازمه آن نیکخویى و خوش قریحه بودن انسان است. این ذوق و شوق زمانى نهایت تراوش زلال خود را به عرصه ظهور خواهد رساند که مخاطبان احساسات درونى شاعر، پاکترین گروه سنى جامعه، یعنى کودکان باشند.
«سمیرا ذوالفقارى»، گرافیست و شاعر شعر کودک در زمره این افراد است. به گفته خودش از کار براى کودکان بىنهایت لذت مىبرد و به مفهوم واقعى به آن عشق مىورزد و همواره تلاش مىکند تا ارتباطش را با این دنیاى شاد و پاک حفظ کند.
گفتگوى پیش رو، ما را با سمیرا ذوالفقارى بیشتر آشنا مىکند.
ابتدا خودت را براى خوانندگان مجله معرفى کن.
متولد سال 1363 هستم و دانشجوى سال آخر کاردانى رشته گرافیک، اهل و ساکن تهران. در هنرستان، رشته گرافیک خواندم و این رشته را هم اکنون در دانشگاه ادامه مىدهم.
خبر داریم که اهل شعر و شاعرى هم هستى.
بله، به شعر و شاعرى از همان دوران مدرسه علاقه داشتم و گاهى اوقات در ایام کودکى شعر مىسرودم، اما به طور جدى از سال آخر هنرستان در این زمینه فعالیتم شروع شد و تا به امروز که توانستم به یارى خدا سه جلد کتاب شعر براى کودکان به چاپ برسانم، ادامه دارد.
مشوّق اصلى موفقیت شما در این ارتباط چه کسى بود؟
پدر عزیزم، استاد و مشوق اصلىام بوده و هست و مرا در این زمینه راهنمایى کرد. ایشان خود، نویسنده و تصویرگر کتابهاى کودکان و نوجوانان مىباشد. طبیعتاً من با تبعیت از فعالیتهاى هنرى و با دیدن آثار پدر به این رشته هنرى روى آوردم و اگر خداوند بزرگ بخواهد تمایل دارم مانند او معلم شوم و در کنار این شغل به فعالیت هنرىام نیز ادامه دهم.
چه انگیزهاى باعث شده تا براى کودکان کار کنى و مخاطبانت آنها باشند؟
من علاقه زیادى به کودکان و نوجوانان دارم و تصمیم داشته و دارم که تمامى فعالیتهاى هنرىام اعم از نقاشى و گرافیک و شعر و داستان براى آنها باشد. در حال حاضر توجه بیشتر دولتمردان و مدیریت جامعه به قشر جوان معطوف شده و همه فعالیتها براى جوانان صورت مىگیرد. به این دلیل و براى ایجاد انگیزه و نوآورى در میان کودکان و نوجوانان تلاش مىکنم براى این گروه سنى کار کنم. دلیل دیگر آنکه، من احساس مىکنم براى کسانى تلاش مىکنم که زیباترین و لطیفترین دوران زندگى خود را تجربه مىکنند و مسئولان نیز باید به این قشر جامعه بیشتر بها دهند و امکانات لازم را براى شکوفایى خلاقیت آنها فراهم کنند تا در آینده جوانهاى موفق براى میهنشان باشند.
تا به حال چند شعر سرودهاى و بهترین آنها به نظرت کدامشان هستند؟
تاکنون دو اثر چاپ شده به نامهاى «عروسک من» و «گربه ناقُلا» داشتم و سه اثر دیگر نیز زیر چاپ مىباشد. «گربه ناقلا» را به خاطر روانىِ شعرش بیشتر مىپسندم.
با توجه به رشته تحصیلىات آیا در زمینه هنر تصویرسازى هم کار کردهاى؟
یک مورد تصویرسازى کتاب با نام «آموزش ریاضیات کودکان» براى صفحات جلد و صفحات داخلى آن انجام دادم و برنامهریزىام در آینده نیز فعالیت بیشتر در این زمینه مىباشد.
البته تصویرسازى دو کتاب چاپ شدهام را پدرم انجام دادند.
در باره کاربرد گرافیک در دنیاى امروز چه نظرى دارى؟
به قول شاعر به هر سو که مىنگرى مىتوانى جلوهاى از این هنر را ببینى. کاربردهاى گرافیک با پیشرفتهاى علمى و فنى بشر بیشتر مىشود و در ابعاد مختلف زندگى انسانها حضور و ظهور مىیابد. کاربرد این رشته هنرى فقط به کتاب و تصویرسازى آن ختم نمىشود. گرافیک از طراحى ساده روى جعبه شکلاتها و مواد خوراکى، تا طراحىهاى صنعتى و بیلبوردهاى تبلیغاتى و دکوراسیونهاى خانه و فضاهاى ادارى گستردگى کار دارد.
وضعیت آموزش گرافیک را چگونه ارزیابى مىکنى؟
جریان آموزش هر علمى با گذشت زمان دستخوش تغییرات و پیشرفتهایى است و گرافیک هم مانند علوم دیگر از ابتدا تاکنون پیشرفتهاى بسیار زیادى کرده است. با ورود کامپیوتر به وادى هنر، این رشته رشد بسیار زیادى کرده و از بعد کیفى هم بسیار بالا رفته است. استادان و دبیران و مدرّسان این رشته هم با آموزشهاى لازمى که دیدهاند از سطح معلومات خوبى برخوردار شدند.
سمیرا خانم، توصیه شما به نوجوانان و جوانانى که به گرافیک علاقمندند، چیست؟
به این عزیزان توصیه مىکنم ضمن حفظ انگیزه خود، راهها و شیوههاى شکوفایى استعداد خود را در اولویت فعالیتهایشان قرار دهند. در ضمن داشتن صبر و حوصله در حین تمرین و به کارگیرى نیروى عظیم اراده و پشتکار از ملزومات رشد و پیشرفت در این رشته به شمار مىآید.
چه نوع شعرى را در میان سبکهاى شعرى بیشتر مىپسندى و آثار کدام یک از شاعران را بیشتر مطالعه مىکنى؟
بیشتر شعر «نو» را مىپسندم و از شاعران این سبک به اشعار «اخوان ثالت»، «سهراب سپهرى» و «نیما یوشیج» توجه بیشتر دارم. البته براى پیشرفت در فعالیت هنرى هر نوع شعرى را مىخوانم و از تجارب دیگران بهرهمند مىشوم و تلاش دارم در این زمینه مثبتاندیش باشم.
در زمینه فعالیتهاى هنرى براى کودکان و نوجوانان جامعه چه پیشنهادى دارى؟
در جامعه ما به غیر از آثار هنرى که شامل نقاشى و تصویرسازى است در رشتههاى هنرى دیگر که در زمینه کودکان و نوجوانان مىتوانند اثربخش باشند، کمتر توجه مىشود. مثلاً تئاتر و فیلم که جاى کار زیادى دارد و براى بچهها جذاب هم هست.
اوقات فراغت را چطور پر مىکنى؟
نقاشى مىکنم، شعر مىگویم، گاهى سفال رنگ مىکنم، مجله و کتاب هم مىخوانم، البته کتابهایى در زمینه گرافیک.
به نظر شما در یک نگاه کلى، جامعه ما به هنر و هنرمند چگونه مىنگرد؟
در جامعه به این موضوع و صاحبان و پدیدآورندگان هنر آن طور که شایسته آنان است توجه صحیح، صورت نمىگیرد. هنرمند در ارائه اثر خود در پیچ و خم ادارى و مسائلى که با روحیه او سازگارى ندارد، گرفتار مىشود و از همه مهمتر نگاه اقتصادى براى او برترى دارد و این به خاطر شرایط جامعه است.
برنامه شما براى آینده کارىات چیست؟
تمامى تلاش خود را براى کسب رتبههاى تحصیلى بالا به کار مىگیرم و این موضوع را همیشه در اولویت مىدانم، زیرا مىدانم هرچه در مورد هر فعالیتى معلومات بیشتر باشد به همان میزان مىتوان در کار و خدمترسانى موفق بود.
در پایان، ضمن تشکر، دنیاى کودکى را در قالب یک عبارت برایمان ترسیم کن.
دنیاى کودک، دنیاى پر از رنگهاى شاد و حس زندگى، دنیاى کوچک، ساده و بىریاست که به بزرگترها انگیزه و شور مىبخشد و براى آنها روحیه و توان به ارمغان مىآورد.