در استقبال از ویژهنامه
«زن در جمهورى اسلامى ایران»
گذشت 25 سال از پیروزى انقلاب اسلامى، مقطع مناسبى براى بازشناسى مسائل زنان و خانواده در نظام و جامعه اسلامى و نگاه به عملکرد انقلاب و دستگاههاى مختلف نظام مىباشد. این مقطع که از سال 58 تا 82 را شامل مىشود، با توجه به تحولات و جریانات مختلف فکرى، فرهنگى، اجتماعى و سیاسى از یک سو، و طیف وسیعى از محورها و مسائل که موضوع زن و خانواده به خود اختصاص مىدهد، زمینه بسیار گستردهاى را پیش روى پژوهشگران، صاحب نظران و نویسندگان مىگذارد که به بررسى، تحلیل و ارزیابى و گزارش گذشته و حال مسائل بپردازند؛ هم در حوزه مباحث کاملاً نظرى و فکرى و هم در بخش عملکردها و گزارش عمل دستگاههاى مختلف نظام و وضع جامعه و مقایسههاى عملکردى و آمارى که یک اصل فراگیر در چنین بررسىهایى مىباشد.
سال جارى که از سوى رهبرى معظم انقلاب (دامظله) به عنوان سال پاسخگویى دستگاهها و دستاندرکاران نظام معرّفى شده و پشت سر گذاشتن سال 82 به عنوان مقطع گذشت ربع قرن از شکلگیرى نظام جمهورى اسلامى ایران، این فرصت را براى مجله پیام زن فراهم آورد که در حدّ و متناسب با فضاى محدود یک نشریه، به بررسى و ارزیابى عملکرد نظام اسلامى در موضوع زن و خانواده بپردازد. پیشنهاد تهیه و انتشار ویژهنامهاى در این زمینه، موضوعى بود که با استقبال مسئولان محترم دفتر تبلیغات اسلامى مواجه شد. گستره موضوع که با پیشرفت کار بیشتر نمایان مىشد، و استقبال و همکارى خوب جمع زیادى از پژوهشگران و نویسندگان و کارشناسان محترم، حجم کار را دوچندان مىنمود و نیازمند عنایت بیشتر به ضرورت کار بود و حمایت فزونترى را مىطلبید که بحمداللَّه تعالى، ویژهنامه از سوى همکاران گرامى مجله و نیز مسئولان مربوط در دفتر تبلیغات اسلامى، همراهى شده است تا به فراخور توفیق و توانایى، مجموعهاى فراگیر و ماندنى تقدیم علاقهمندان گردد.
در ویژهنامه «زن در جمهورى اسلامى ایران»، بیش از یکصد عنوان مطلب در قالب مقاله، گفتگو و گزارش در حوزههاى مختلف اجتماعى، فرهنگى، سیاسى، فقهى، حقوقى، هنرى، ادبى و اطلاعرسانى تهیه شده است و در سه شماره آینده بهمن، اسفند و فروردین، در سه دفتر مستقل، ولى همزمان، تقدیم خوانندگان و علاقهمندان خواهد شد. طبعاً کارى به این گستردگى در حجم بیش از یک هزار صفحه مجله که قریب به اتفاق آن، اثر تولیدى جدید توسط محققان، صاحبنظران و کارشناسان محترم است و شامل نزدیک به پانزده مصاحبه با شخصیتهاى فرهنگى، سیاسى و علمى مىباشد، توان گسترده و زمان زیادى مىطلبد، به ویژه که مجله تلاش مىکند حتىالامکان شمارههاى اسفند و فروردین را پیش از موعد آماده سازد تا همزمان با شماره بهمنماه که با مقدارى تأخیر چاپ خواهد شد، یکجا پیش روى خوانندگان گذاشته شود. در این مرحله پیشبینى مىشود، سه شماره یاد شده هر یک حجمى حدود 400 صفحه را شامل گردد که در واقع توان و حجمى در حدود یک سال مجله را به خود اختصاص خواهد داد.
این ویژهنامه همان گونه که طیف گستردهاى از موضوعات نظرى و عملکردى را در بر مىگیرد، تلاش کرده است در تحلیل و ارزیابى وضع گذشته و حال و مباحث نظرى، فرصت حضور و مشارکت علمى، فکرى و قلمى را براى کارشناسان و پژوهشگران مختلف و گرایشهاى فکرى و فرهنگى داخل نظام اسلامى فراهم آورد و علاوه بر گزارش عملکرد دستگاههاى مختلف و تجلیل از خدمات بسیار گستردهاى که تا کنون به برکت انقلاب اسلامى و اندیشهها و تلاشهاى مسئولان نظام بویژه حضرت امام خمینى(قده) ارائه شده، بسته به سلیقه و نوع نگاه نویسندگان و کارشناسان، به نقد وضع موجود و عملکرد دستگاهها در حوزه زن و خانواده بپردازد و تلاش کرده است با بهره جستن از زبان آمار و مقایسه و نگاه دلسوزانه و منصفانه، آینهاى باشد از نقاط قوت و ضعف و خود را از جایگاه توجیهگرى و یا منفىنگرى صرف دور کند و این واقعیتى است که با نگاه به مجموع ویژهنامه مىتوان بر آن صحه گذاشت، هر چند تک تک گفتگوها، مقالات و گزارشها نتواند آن را تأیید کند.
موضوع ویژهنامه هر چند ظرفیت یک یا چند کنگره بزرگ علمى را دارد، اما با توجه به اینکه چنین کارى تاکنون صورت نگرفته، به گمان ما آنچه در این مجموعه به توفیق و عنایت الهى ارائه مىشود، کارى است قابل توجه و در طول سالهاى گذشته به صورت یکجا انجام نشده، هر چند کارهاى پژوهشى بسیارى در طول زمان و در موضوعات بسیارى صورت گرفته که در مجموع سرمایه بزرگى را پیش روى جامعه علمى مىگذارد. این گمانى است که ما داریم اما اینکه داورى خوانندگان ارجمند چه باشد، باید تا انتشار این مجموعه منتظر ماند، هر چند بر خلاف نظم همیشگى مجله، شماره بعدى با تأخیر باشد. «سردبیر»