نقش زنان در بهداشت و درمان کشور
لیلا احمدآبادىپور
[شواهد موجود بیانگر آن است که زنان در بیشتر موارد بیش از شهروندان مرد، دولت را در اجراى برنامههاى بهداشتى یارى داده نقش مؤثرترى در بهداشت و درمان کشور دارند. این مقاله به نقشهاى متفاوتى که زنان در جهت رشد سطح بهداشت جامعه ایفا مىکنند اشاره مىکند و در سه بخش تنظیم شده است. نخست به نقش عموم زنان در بهداشت جامعه اشاره و پس از آن وضعیت آمارى زنان در رشتههاى پزشکى و در آخر به مباحثى در خصوص زنان، بهداشت و اطلاعرسانى پرداخته مىشود.
نیز طرحهاى بهداشتى در موضوع خانواده، حضور زنان در رشتههاى مختلف پزشکى و بهداشت زنان در اسناد بینالمللى بررسى و در پایان سازمانهاى غیر دولتى زنان و سایتها در موضوع بهداشت زنان فهرست شده است.]
مقدمه
براى ارزیابى توسعهیافتگى یک کشور مباحث مختلفى بررسى مىشود که یکى از این موضوعات، پرداختن به مقوله بهداشت است؛ بنابراین یکى از برنامههاى اصلى دولتها و سازمانهاى مدنى، برنامهریزى جهت رشد بهداشت جامعه است. همکارى مردم شرط اصلى اجراى این برنامههاست. در قانون اساسى جمهورى اسلامى ایران تأمین سلامت نیروى انسانى به عنوان یکى از حقوق اساسى ملت شناخته شده و دولت موظف است تسهیلات لازم، جهت بالا بردن سطح بهداشت شهروندان را به وجود آورد.
با توجه به اهمیت بحث بهداشت، ضرورت آموزش خانوادهها به عنوان سلولهاى سازنده جامعه، امرى اجتنابناپذیر است. از طرفى زنان به دلیل نقش محورمدارىشان در خانواده و همچنین تربیتکنندگان نسل بعد، ضرورت توجه ویژه دولت به این قشر را دوچندان مىطلبد. زنان مروجان اصلى بهداشت در خانواده و جامعه هستند و در صورت فراگیرى آموزشهاى لازم در موضوعات بهداشتى، سطح بهداشت جامعه رشد خواهد یافت.
شواهد موجود بیانگر آن است که زنان در بیشتر موارد بیش از شهروندان مرد، دولت را در اجراى برنامههاى بهداشتى یارى مىدهند. از جمله مشارکتهاى فعال مىتوان به رعایت موازین بهداشتى توسط زنان در بحث تنظیم خانواده اشاره کرد که سبب شد رشد جمعیت از 2/3 به 56/1 در سال 1375 کاهش یابد.
از سویى زنان در نقش مادرى و در بحث رشد سطح بهداشت خانواده و همچنین کاهش مرگ و میر کودکان زیر 5 سال با مشارکت در واکسیناسیون به موقع کودکان سبب شدند بیمارىهاى هولناکى مانند دیفترى و فلج اطفال و بسیارى از بیمارىهاى دیگر در کشور ریشهکن شود. تمام این موفقیتها مرهون زنانى است که با آموزشهایى که توسط رسانههاى جمعى و یا در شبکههاى بهداشتى در محلههاى خود دیدهاند، به چنین دستاورد مبارکى دست یافتند.
همکارىهاى صمیمانه زنان سبب شد یکى از مهمترین مؤلفههاى شاخص توسعه انسانى که امید به زندگى است، از رشد چشمگیرى برخوردار شود، به طورى که از 4/57 در سال 1355 به 4/70 در سال 1380 برسد. این آمار براى مردان از 6/57 در سال 1355 به 6/69 در سال 1380 رسیده است.
در صورتى که دولت با اطلاعرسانى و آموزشهاى دقیق به رشد سطح علمى و زمینهسازى جهت رعایت موازین بهداشتى براى زنان اقدام کند، از آنان به عنوان مروجان بهداشتى در انتقال آموختههاى خود به افراد خانواده کمک گرفته است.
در سالهاى اخیر به دلیل افزایش حضور زنان در عرصههاى علمى و درصد قابل توجه قبولى آنها در دانشگاهها و در رشتههاى پزشکى و افزایش اشتغال زنان در حرفههاى پزشکى شاهد بودیم زنان متخصص شاغل در این رشتهها با وجود مشکلات عمده فرهنگى - اجتماعى چیره در جامعه، با حضور در عرصه فعالیتهاى اجتماعى، دولت را در اجراى موفق طرحهاى بهداشتى، یارى مىرسانند. این مقاله در سه بخش به نقشهاى متفاوتى که زنان در رشد سطح بهداشت جامعه دارند مىپردازد.
بخش اوّل
نقش زنان در بهداشت جامعه
نقش بانوان در طرحهاى بهداشتى - درمانى کشور
در بسیارى از کشورهاى دنیا براى اجراى برنامههاى کلان، بسیج همگانى اعلام و اجرا مىشود. در کشور ما نیز عملکرد وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکى در جهت رشد سطح بهداشت با موفقیتهاى چشمگیرى همراه بوده که با همکارى و مشارکت عموم مردم صورت گرفته است. پس از بررسى جنسیت افرادى که در اجراى طرحها سهیم بودهاند درمىیابیم زنان یا به صورت انفرادى و یا در قالب سازمانهاى غیر دولتى، بیش از مردان در پیشبرد برنامههاى ملى در زمینه بهداشت سهیم بودهاند.
نقش محورى زن در خانواده و بخصوص نقش مادرى که بر عهده آنهاست، سبب شد وزارت بهداشت بزرگترین طرح خود را با نام نظام شبکه با همکارى زنان کشورمان، با موفقیت به اجرا درآورد.
در سطح کلان، شبکههاى بهداشتى و درمانى، زیرساخت اصلى نظام بهداشتى جمهورى اسلامى ایران را تشکیل مىدهد که فلسفه اصلى تشکیل آن، از بین بردن تبعیضهاى موجود و کاهش اختلاف در سطح سلامتى مردم در مناطق محروم به ویژه روستاها و گروههاى آسیبپذیر از جمله زنان و کودکان بوده است.
با اجراى این طرح سیستم مراقبتهاى بهداشتى اولیه (PHC) بهداشت مادر و کودک، تنظیم خانواده و تغذیه از اجزاى مهم ارائه خدمات بهداشتى - درمانى کشور قرار گرفت.(1)
بسیارى از زنان با همکارى سازمانهاى غیر دولتى همچون جمعیت مامایى ایران، انجمن زن و خانواده، انجمن اسلامى جامعه پزشکى ایران، گروه بانوان نیکوکار کهریزک، در زمینه تجهیز و راهاندازى مراکز بهدشتى - درمانى، ارتقاى سطح آگاهىهاى بهداشتى و ارائه پیشنهادها براى بهبود امور بهداشتى کشور و بخصوص زنان فعالیت مىکنند.(2)
به ذکر چند نمونه از طرحهاى کلان کشورى که بانوان مجریان و آموزشدهندگان و یا آموزشگیرندگان آن بودهاند، مىپردازیم:
طرحهاى بهداشتى در موضوع خانواده
خانواده اولین و اساسىترین نهاد جامعه است. خانواده سالم و با ثبات مىتواند عامل اصلى بهداشت جسمى و روانى اعضاى خود بوده و افرادى سالم، متعادل و مفید را به جامعه تحویل دهد. زن به عنوان محور اصلى خانواده و به دلیل مادر بودن و دیگر ویژگىهایى که دارد، در ثبات و سلامت خانواده نقش اساسى دارد. به همین منظور سعى شده است که برنامههاى بهداشتى خانواده، تمامى افراد خانواده را پوشش دهد تا بتواند خدمات کافى ارائه نماید.
از جمله فعالیتهاى عمده دولت در بحث رشد بهداشت و یا دیدگاه علمى خانواده در زمینه بهداشت که براى اجراى موفق آن به رابطین زن، مادران و زنان دلسوز در سطح جامعه نیاز بوده است، مىتوان به موارد ذیل اشاره کرد:
- برنامه کاهش مرگ و میر کودکان زیر یک سال؛
- ارائه خدمات بهداشتى مناسب به کودکان زیر 5 سال جهت جلوگیرى از بیمارىهاى حاد تنفسى؛
- برنامههاى مربوط به آموزش نوجوانان و جوانان در زمینه بهداشت جنسى؛
- رشد آگاهى زن و شوهر در زمینه تنظیم خانواده؛
- با ارائه آموزشهاى مستمر، رشد جمعیت کشور از 2/3 در سال 1365 به 56/1 در سال 1375 کاهش یافته است؛
- اجراى طرح شفا در مورد شیر مادر، فلج اطفال و پیشگیرى از بیمارىهاى اسهالى؛
- اجراى طرح رحمت در موضوعات رشد و نمو کودکان، پیشگیرى از بیمارىهاى حاد تنفسى، مراقبت از مادر باردار، شیرده و تغذیه؛
- اجراى طرح فتح که موضوعات بهداشت فردى، تنظیم خانواده و بیمارى حاد تنفسى مىباشد؛(3)
- جلب مشارکت زنان براى آزمایش خودآزمایى پستان (جهت شناسایى و درمان بیمارى پیش از گسترش آن)(4)؛
- اتخاذ راهکارهاى دسترسى کامل و مساوى زنان به خدمات و مراقبتهاى بهداشتى؛
- ریشهکن کردن فلج اطفال، دیفترى، کزار و کنترل سرخک؛
- اجراى موفق طرح ایمنسازى؛
طرح بهداشت بارورى از سال 1363 به صورت یکپارچه و پس از اتخاذ سیاستهاى نوزایش از سال 1369 به صورت شبکههاى بهداشتى، خدمات بهداشت بارورى را به روستاییان و شهرنشینان ارائه مىکند. به منظور گسترش دسترسى جمعیت روستایى به خدمات «زایمان ایمن و انجام زایمان توسط کارکنان دورهدیده»، تعداد 394 واحد تسهیلات زایمانى راهاندازى شد و تعداد 6300 ماماى روستایى تربیت و مشغول ارائه خدمات زایمان و تنظیم خانواده و مراقبتهاى دوران باردارى شدند.(5)
در بحث کنترل جمعیت و تنظیم خانواده موفقیتهاى چشمگیرى که کشورمان در عرصههاى بینالمللى به دست آورد، مرهون زنانى است که بیش از مردان در کسب این موفقیت کوشیدند.
با توجه به اطلاعات مندرج در جدول شماره 1 مشاهده مىشود نوع وسایلى که براى جلوگیرى از باردارى توسط زنان استفاده مىشود، بیش از وسایل جلوگیرى مردانه است.
جدول شماره 1 - درصد استفادهکنندگان از وسایل پیشگیرى از باردارى در سالهاى 1372، 1368 و 1374(6)
عنوان وسایل جلوگیری | 1368 | 1373 | 1374 |
قرص | 7/18 | 5/24 | 8/22 |
کاندوم | 2/5 | 7/6 | 7/5 |
آ. یو.دی | 8/3 | 2/7 | 1/7 |
وازکتومی | -- | 0/1 | 3/1 |
توبکتومی | -- | 2/9 | 7/13 |
نورپلانت و آمپول | -- | -- | 3/1 |
جمع | 7/27 | 6/48 | 52 |
طرح رابطین
این طرح ابتدا در سال 1369 به طور آزمایشى در جنوب شهر تهران آغاز شد. اکنون این برنامه در تمام شهرهاى کشور در حال اجراست که بیش از 35000 رابط بهداشتى در آن فعالیت دارند. در حال حاضر نزدیک به 70% مادران در سطح کشور تحت پوشش مراقبتهاى دوران باردارى و 35% تحت پوشش مراقبتهاى دوران پس از زایمان قرار دارند.(7)
داوطلبان بهداشتى از بین زنان واجد شرایط هر محله یا منطقه انتخاب مىشوند. این افراد از مراجعهکنندگان به مراکز بهداشتى - درمانى و یا از افراد شرکتکننده در گروههاى اجتماعى مثل بسیج خواهران، انجمن اولیا و مربیان و ... با یکسرى ضوابط انتخاب مىشوند و پس از گزینش، در کلاسهاى آموزشى شرکت مىکنند. اخیراً مدلهاى آموزش استاندارد براى یادگیرى داوطلبان تهیه شده است.
هر رابط به طور متوسط 50 خانوار را تحت پوشش قرار مىدهد. داوطلبان به منظور انتقال مطالب آموزشى و پیگیرى موارد عدم مراجعه براى دریافت خدمات، به منازل خانوارهاى تحت پوشش مراجعه مىکنند، بدینسان ارتباط آنان با خانوارها برقرار مىشود.
یکى از اهداف اجراى این طرح، افزایش دانش و آگاهى جامعه تحت پوشش به ویژه مادران است. از نتایج به دست آمده از اجراى آن مىتوان به این موارد اشاره کرد:
فراهم آوردن امکانات لازم براى اجراى طرحهاى درآمدزا و تشکیل تعاونىها به منظور توانمندسازى زنان جامعه؛
افزایش آگاهى مادران نسبت به مسائل عمده بهداشتى؛
ایمنسازى، تنظیم خانواده و ارائه خدمات مستمر به مادران؛
فعال کردن خدمات بهداشتى در مناطق شهرى، روستایى و تشکیل پرونده خانوار براى تمامى خانوادههاى تحت پوشش مراکز بهداشتى - درمانى؛(8)
بخش دوم
زنان در رشتههاى پزشکى
حضور بانوان در دانشگاه
آموزش زنان در ایران و حضور این قشر از جامعه در آموزش عالى را مىتوان به چهار مرحله تقسیم کرد:
أ) مرحله محرومیت، حدود 5/1 قرن پیش، یعنى در دوران قاجار؛ نگاه چیره در این مرحله به صورت مردانه و تکجنسیتى بود. همه دانشجویان اعزامى به خارج از کشور، مرد بودند و دارالفنون در انحصار مردان قرار داشت.
ب) مرحله نابرابرى؛ هر چند حقوق زنان در دوره رژیم پهلوى به ظاهر مورد توجه و در دستور کار قرار گرفت، ولى محرومیت انباشته شده تاریخى و موانع ساختارى فرهنگى - اجتماعى موجب مىشد زنان همچنان دسترسى نابرابر به آموزش عالى داشته باشند. در این مرحله زنان 31% و مردان 69% از دانشجویان کل کشور را تشکیل مىدادند و در رشتههاى پزشکى، زنان 8/53% و مردان 2/46% از کل دانشجویان گروه پزشکى را شامل مىشدند. البته ذکر این نکته بااهمیت است که دلیل افزایش تعداد دانشجویان زن در رشته پزشکى نسبت به دانشجویان مرد، سهم بالاى بانوان در رشتههاى مامایى و پرستارى بوده و زنان پزشک متخصص در دوره رژیم پهلوى بسیار کمتر از مردان در دانشگاهها حضور داشتند.
ج) در دهه اوّل انقلاب اسلامى، تصمیماتى در جهت ممنوعیت ورود زنان به برخى از رشتههاى دانشگاهى گرفته شد و سهم زنان در پذیرش دانشگاهى کاهش یافت. در سال 1368 زنان 6/28% و مردان 4/71% از دانشجویان کشور را تشکیل دادند و در رشته پزشکى حضور زنان با 3/11% کاهش نسبت به پیش از انقلاب به 5/42% و حضور دانشجویان مرد به 5/57% رسید.
د) مرحله جبران که از اواخر دهه 70 شروع شد. زنان دست به حرکتى آرام زده و عواملى همچون پایان جنگ و نیاز به نیروى کارشناسى، سبب شد برخى تفاوتگذارىهاى جنسیتى در آموزش عالى نسبت به زنان، مورد بازنگرى قرار گیرد و بخشى از حقوق از دست رفته آنان بازگردانده شود. به طورى که در سال 1381، 7/62% از دانشجویان دانشگاههاى کشور را زنان و 3/37% را مردان تشکیل مىدادند.(9)
زنان دانشجو در رشتههاى پزشکى
حضور دختران در آموزش عالى در سالهاى اخیر رشد چشمگیرى داشته که علاقهمندى دختران به رشد سطح علمى و کسب مدارج عالى به ویژه در رشته پزشکى گواه این مدعا است. در دنباله به بررسى کمّى دانشجویان دختر در دانشگاههاى علوم پزشکى مىپردازیم.
جدول شماره 2 - توزیع فراوانى دانشجویان شاغل به تحصیل به تفکیک جنسیت در دانشگاههاى علوم پزشکى کشور (به جز دانشگاه آزاد اسلامى) 1378 - 1377(10)
جنسیت | دانشگاههاى تحت پوشش | دانشگاههاى غیر تحت پوشش |
جمع | درصد | جمع | درصد |
مرد | 47146 | 45 | 1635 | 44 |
زن | 56898 | 55 | 2090 | 56 |
نامشخص | 77 | 07/0 | 0 | 0 |
جمع | 104121 | 100 | 2725 | 100 |
حدوداً 55% زنان و 45% مردان، در دانشگاههاى تحت پوشش و غیر تحت پوشش وزارت بهداشت، به تحصیل مشغولند.
در نگاه اوّل و مشاهده حضور 55 درصدى زنان در دانشگاهها برداشتهاى مختلفى به ذهن مىرسد که شاخصترین آن زنانه شدن رشته پزشکى در کشور است، ولى باید در نظر داشت بیشتر جوانان امکان انتخاب رشته مورد علاقه خود را در دانشگاه ندارند. از طرفى شرایط سخت اقتصادى به آنها اجازه تحصیل در برخى رشتهها را نمىدهد. بعضى از جوانان نیز فقط براى پیدا کردن موقعیت اجتماعى مناسب وارد دانشگاه مىشوند و ممکن است هیچ علاقهایى به رشتهاى که سازمان سنجش و سیستم برگزارى کنکور در کشور براى آنها انتخاب کرده، نداشته باشند.
بنابراین در صورتى که افراد حق انتخاب در رشته مورد علاقه خود را داشته باشند و شرایط اقتصادى، اجتماعى و فرهنگى کمتر تأثیرگذار باشد، از طرف دیگر در سطوح تخصص و فوق تخصص حضور زنان بیش از مردان باشد، آن وقت با دیدن چنین آمارى مىتوان اظهار کرد که پزشکى در کشور یک رشته زنانه شده است.
جدول شماره 3 - توزیع فراوانى دانشجویان شاغل به تحصیل به تفکیک مقطع و جنسیت در دانشگاههاى علوم پزشکى کشور (به جز دانشگاه آزاد) در سال تحصیلى 1378 - 1377(11)
مقطع تحصیلى | دانشگاههاى تحت پوشش |
مرد | زن | نامشخص | جمع |
تعداد | درصد | تعداد | درصد | تعداد | درصد | تعداد | درصد |
کاردانى | 7379 | 47/31 | 16056 | 50/68 | 6 | 03/0 | 23441 | 100 |
کارشناسى | 10826 | 61/32 | 22371 | 37/67 | 6 | 03/0 | 33303 | 100 |
کارشناسى ارشد | 1058 | 57/50 | 990 | 32/47 | 44 | 11/2 | 2092 | 100 |
دکترى حرفه اى | 33955 | 36/62 | 14454 | 62/37 | 9 | 02/0 | 38418 | 100 |
دکترى تخصصى | 2039 | 03/56 | 1596 | 86/43 | 4 | 11/0 | 3639 | 100 |
فوق تخصصى | 34 | 82/61 | 21 | 18/38 | 0 | 0 | 55 | 100 |
دکترى | 730 | 95/64 | 388 | 52/34 | 6 | 53/0 | 1124 | 100 |
نامشخص | 1135 | 35/52 | 1022 | 55/47 | 2 | 10/0 | 2149 | 100 |
جمع کل | 47147 | 28/45 | 56898 | 65/54 | 77 | 07/0 | 104121 | 100 |
در نگاهى دقیقتر نسبت به زنان شاغل به تحصیل و بررسى سطوح تحصیلى ایشان درمىیابیم که در سالهاى 1378 - 1377 در مقاطع کاردانى و کارشناسى به ترتیب 50/68% و 37/67% از دانشجویان دانشگاههاى علوم پزشکى، یعنى حدود23 از کل دانشجویان در این مقاطع تحصیلى را زنان تشکیل مىدادند. از طرفى هر چه مقطع تحصیلى بالاتر مىرود، درصد حضور زنان کمرنگتر به چشم مىخورد، به طورى که عکس مورد بالا را مىتوان در مقاطع دکتراى حرفهاى، فوق تخصص و دکتراى مشاهده کرد، چرا که مردان بیش از 60% از کرسىهاى تحصیلى را اشغال کردهاند.
ذکر دو نکته مهم است: اوّل اینکه، آمار مربوط به سال 1378 - 1377 مىباشد و به احتمال زیاد با توجه به رشد روزافزون حضور دختران در دانشگاهها، در حال حاضر در این رشته بیش از 55% از کل دانشجویان را دختران تشکیل مىدهند. دوم اینکه نرخ دانشجویان زن کمتر از تعداد دواطلبان زن براى حضور در رشتههاى پزشکى است. بنابراین به شرط قبولى تمامى داوطلبان شرکت در رشتههاى پزشکى، تعداد دختران دانشجو در این رشته بسیار بیشتر از تعداد پسران دانشجوى پزشکى خواهد بود.
برخى از دلایل فراوانى حضور زنان نسبت به مردان در مقاطع کاردانى و کارشناسى به شرح ذیل است:
- عدم احساس نیاز به تأمین معیشت خانواده و درآمد اقتصادى براى زنان؛
- بالا رفتن سن ازدواج دختران؛
- در دست داشتن یک مدرک دانشگاهى بدون احساس نیاز به ادامه تحصیل در آینده؛
- عدم وجود برخى از رشتههاى پزشکى در مقاطع فوق لیسانس و دکترا در کشور؛
برخى از مشکلات زنان و سبب توقف آنها در ادامه تحصیل در مدارج عالىتر
- ازدواج و عدم موافقت همسر براى ادامه تحصیل در این رشته؛
- مادر شدن و مشکلات ادامه تحصیل با داشتن فرزند؛
- عدم امکان رقابت با پزشکان مرد در بازار کار به دلیل دیدگاه سنتى مردسالار حاکم در جامعه؛
- مراجعه و گذراندن دوران طرح در روستاها و دور بودن از خانواده و مشکلات و تعصبات احتمالى خانواده در مورد زن؛
از آنجا که اطلاعات مربوط به سالهاى 1378 - 1377 مىباشد، ممکن است در سالهاى آتى، اختلاف فاحش در حضور زنان در مقاطع دکتراى حرفهاى و تخصص به تعادل برسد و زمینههاى مناسب براى انتخاب رشته و یا ادامه تحصیل زنان در رشتههاى پزشکى فراهم شود. همچنین مسائل فرهنگى و خانوادگى چون سدى در مقابل زنان در رسیدن به خواستههایشان نباشد.
جدول شماره 4 - توزیع فراوانى دانشجویان شاغل به تحصیل به تفکیک مقطع و جنسیت در دانشگاههاى علوم پزشکى کشور (به جز دانشگاه آزاد) در سال تحصیلى 1378 - 1377(12)
مقطع تحصیلی | دانشگاههای غیر تحت پوشش |
مرد | زن | جمع |
تعداد | درصد | تعداد | درصد | تعداد | درصد |
کاردانی | 516 | 39/62 | 311 | 61/37 | 827 | 100 |
کاشناسی | 307 | 49/29 | 734 | 51/70 | 1041 | 100 |
کارشناسی ارشد | 195 | 32/61 | 122 | 68/38 | 318 | 100 |
دکتری حرفه ای | 487 | 82/36 | 834 | 18/63 | 1320 | 100 |
دکتری تخصصی | 18 | 00/85 | 3 | 00/15 | 20 | 100 |
فوق تخصصی | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 100 |
دکتری | 85 | 43/71 | 34 | 57/28 | 119 | 100 |
نا مشخص | 29 | 25/36 | 51 | 75/63 | 80 | 100 |
جمع | 1635 | 89/43 | 2090 | 11/56 | 3725 | 100 |
همان طور که از اطلاعات مندرج در جدول شماره 4 ملاحظه مىشود، از 20 نفر دانشجوى رشتههاى مختلف در مقطع دکتراى تخصصى 15% زنان و 85% مردان در حال تحصیلاند. در مقطع دکترا، زنان 57/28% و مردان 43/71% از کرسىهاى تحصیلى را به خود اختصاص دادهاند.
در تمامى رشتههاى تحصیلى 11/56% را زنان و 89/43% را مردان اشغال کردهاند.
از 1320 نفر دانشجوى مقطع دکتراى حرفهاى 18/63% را زنان و 82/36% از دانشجویان را مردان تشکیل مىدهند. در پایان باید اذعان کرد به جز رشته دکتراى حرفهاى، زنان در مقاطع بالاى تحصیلى در تمام رشتههاى پزشکى حضور کمترى دارند.
وضعیت حضور زنان در دانشگاههاى خارج از پوشش وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکى تقریباً مانند وضعیت زنان در دانشگاههاى زیر پوشش وزارتخانه است.
زنان در تاریخ پزشکى جهان
حدود 100 سال پیش هنگامى که اولین زن تحصیل براى کسب مدرک پزشکى را آغاز کرد، مناظره اجتماعى درگرفت. لیبرالها که اشتغال به کار را یک حق همگانى مىدانند، از جنبش تقاضاى حق رأى و پذیرش حرفهاى پزشکى براى زنان پشتیبانى کرد. تقریباً در تمام کشورهایى که تجربه سابقه طولانى از تحصیل مردان در رشته پزشکى داشتند، عدم پذیرش زنان در این رشته با شدت بسیار همراه بود. در کشورهایى همچون ایالات متحده، دانشکده پزشکى زنان فیلادلفیا در سال 1229ش - 1850 میلادى تأسیس شد و دانشگاهها و انجمنهاى زنان به دنبال آن شکل گرفتند. این حرکت در نیمه دوم قرن نوزدهم به گشایش دانشگاه پزشکى جان هاپکینز در سال 1272ش - 1893م که به عنوان یک مؤسسه، پذیراى هر دو جنس بود، انجامید. در همان دهه اشتغال پزشکان زن در بلژیک و روسیه به شکل قانونى درآمد و در سال 1289ش - 1910م در آلمان، ایتالیا و اسپانیا ورود زنان به دانشگاه، آزاد اعلام شد. این در حالى بود که قرنهاى متمادى زنان نقش پرستاران را چه در کنار طبیبان یا در صومعهها و یا در جبهههاى جنگ ایفا مىکردند، نیز مىتوان از زنانى که به صورت سنتى در تمام سدهها به حرفه مامایى اشتغال داشتند، نام برد. این پیشرفت تا جایى ادامه پیدا کرد که در قرن حاضر زنان حتى موفق به دریافت جایزه نوبل در حرفه پزشکى شدهاند.
در تمام کشورها دلایل مخالفت مردان با اندکى تفاوت داراى ریشههاى ذهنى مشترک است. از جمله دلایل که در کشورما نیز با آن روبهرو بوده یا هستیم عبارت است از:
أ) دلایل زیستشناختى و فیزیولوژیک؛
ب) دلایل قانونى؛
ج) دلایل اجتماعى و فرهنگى؛(13)
در جوامع کنونى، ساختارهاى اجتماعى، بازار کار، تغییر نگرش نسبت به جنسیت و نسبت زاد و ولد چنان تغییر یافته که بحثهاى صد سال پیش در کشورهاى مختلف در مورد دستیابى زنان به تخصص شغلى، موجب تعجب پژوهشگران امروزى مىگردد. واقعیت آن است که تلاش زنان براى دستیابى به حق انتخاب در ادامه تحصیل و یا دسترسى به حقوق طبیعى خود همچنان ادامه دارد. شاید تلاش کسانى که اکنون در راه رسیدن زنان به حقوق انسانى خود ایستادگى مىکنند، براى جامعه بشرى در 100 سال دیگر مضحک به نظر برسد.
مشکلاتى از این دست که زنان براى اثبات توانمندىهاى خود مجبور به تلاش چند برابر هستند، در تمام جوامع بشرى و از جمله کشورمان دیده مىشود.
در این قسمت درصد رشد حضور زنان در رشتههاى پزشکى را بررسى کرده و خواهیم دید زنان متخصص ایرانى مانند همتایان خود در دیگر کشورها علىرغم موانع اجتماعى، با تلاشى دوچندان، با مشکلات دست و پنجه نرم مىکنند تا توانمندىهاى خود را به عرصه حضور رسانند.
اشتغال زنان در رشتههاى پزشکى
پس از بررسى دانشجویان و مشاهده افزایش حضور دختران دانشجو نسبت به دانشجویان پسر، به بررسى وضعیت شاغلان در رشته پزشکى در دانشگاههاى علوم پزشکى مىپردازیم.
در خصوص اطلاعات مربوط به این قسمت بیان نکات زیر بااهمیت است:
با عنایت به عدم وجود آمارهایى در رشتههاى پزشکى با تفکیک جنسیت در سرشمارى سال 1375 و سالهاى پیش از آن، در این مقاله فقط شاغلان در رشتههاى پزشکى در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکى مورد بررسى قرار گرفتهاند.
برخى از پزشکان یا فارغالتحصیلان رشتههاى پزشکى چون در دانشگاهها یا وزارت بهداشت و درمان به کار اشتغال ندارند، در آمارهاى موجود ذکرى از آنان به میان نیامده است، به عنوان مثال افرادى که در خارج از کشور مدرکهایى در رشته پزشکى گرفتهاند و در کلینیک یا مطبهاى خصوصى فعالیت مىکنند.
زنان شاغل در حرفه پزشکى
جدول 5 - توزیع فراوانى شاغلان در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکى و سازمانهاى وابسته به تفکیک جنسیت 1382 - 1381(14)
| هیات علمی | پزشک در مقاطع دکترای غیر هیات علمی | پیرا پزشک | سایر کارکنان | کل |
تعداد | درصد | تعداد | درصد | تعداد | درصد | تعداد | درصد | تعداد | درصد |
شاغلین در وزارت بهداشت ، درمان وآموزش پزشکی | زن | 3005 | 31 | 5308 | 33 | 88954 | 59 | 26581 | 27 | 123848 | 45 |
مرد | 6557 | 69 | 10912 | 67 | 62332 | 41 | 71699 | 73 | 154500 | 55 |
جمع* | 9562 | 100 | 16221 | 100 | 151286 | 100 | 98280 | 100 | 275349 | 100 |
شاغلین در سازمانهای وابسته وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی | زن | 84 | 37 | 312 | 36 | 3662 | 56 | 8260 | 42 | 12318 | 45 |
مرد | 146 | 63 | 556 | 64 | 2895 | 44 | 11613 | 58 | 15210 | 55 |
جمع | 230 | 100 | 868 | 100 | 6557 | 100 | 19873 | 100 | 27538 | 100 |
جمع کل | 9792 | 3 | 17089 | 6 | 157849 | 53 | 118153 | 39 | 302877 | 100 |
* اختلاف آمارى که بین جمع کل و تعداد زن و مرد در جدول مشاهده مىشود، به دلیل وجود گزینه نامشخص است که در این قسمت از بیان آن صرف نظر شده است.
پس از مرور جدول شماره 5 مشاهده مىشود 45% شاغلان در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکى، زن و 55% مرد مىباشد و سهمیه اشتغال زنان در این وزارتخانه به ترتیب عبارت است از 31% اعضاى هیئت علمى، 33% پزشکان و مقاطع دکترا، 59% پیراپزشکان و 27% سایر کارکنان.
پس از مقایسه کارکنان این وزارتخانه نسبت به سال گذشته درمىیابیم نرخ حضور زنان در گروه هیئت علمى و پیراپزشکى تغییر نکرده و در گروه پزشکى و مقاطع دکترا از 32% به 33% و گروه سایر کارکنان از 26% به 27% نسبت به سال گذشته افزایش 1% را نشان مىدهد.
در گروه پیراپزشکان زنان 59% و مردان 41% از کارکنان این قسمت را تشکیل مىدهند و فقط در این گروه است که تعداد زنان شاغل بیش از مردان است و در نهایت زنان 27% و مردان 73% سایر کارکنان این وزارتخانه را شامل مىشوند.
2267 زن عضو هیئت علمى(15) در سال 1373 در این وزارتخانه مشغول به کار بودند که در مقایسه با سال 1383 از رشد 5/32% برخوردار بوده و این درصد افزایش در مردان عضو هیئت علمى 6/16% است. در مقطع دکتراى غیر هیئت علمى در سال 1373 نسبت به سال 1383 رشد 48% زنان را نشان مىدهد و نسبت به مردان در همین سالها در مقطع تحصیلى مشابه از رشد 24% خبر مىدهد. در رشته پیراپزشکى در 10 سال گذشته نیروى انسانى زن 32% افزایش پیدا کرده و اشتغال مردان 11% افزایش داشته است. در دهه اخیر آمار وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکى از رشد 38% زنان و 11% مردان خبر مىدهد.
زنان هیئت علمى در رشتههاى پزشکى
جدول شماره 6 - توزیع فراوانى اعضاى هیئت علمى دانشگاههاى علوم پزشکى کشور بر حسب رشته تحصیلى و به تفکیک جنسیت در سال 1382 - 1381(16)
مقطع تحصیلی | زن | مرد | جمع کل |
تعداد | درصد | تعداد | درصد | تعداد | درصد |
پزشک فوق تخصص | 139 | 20 | 570 | 80 | 709 | 100 |
پزشک متخصص | 1205 | 26 | 3514 | 74 | 4719 | 100 |
فوق دکتری | 2 | 29 | 5 | 71 | 7 | 100 |
دکتری | 276 | 39 | 1049 | 148 | 1325 | 100 |
فلوشیپ | - | - | 26 | 100 | 26 | 100 |
کارشناسی ارشد | 1564 | 47 | 1794 | 53 | 3358 | 100 |
کارشناسی* | 104 | 85 | 19 | 15 | 123 | 100 |
داندانپزشک متخصص | 273 | 37 | 473 | 63 | 746 | 100 |
دکترای حرفه ای | 68 | 23 | 327 | 77 | 295 | 100 |
تحصیلات حوزوی | - | | 6 | 100 | 6 | 100 |
نا مشخص | 3 | 21 | 11 | 79 | 14 | 100 |
جمع کل | 3634 | 32 | 7694 | 68 | 11328 | 100 |
درصد به کل | 33% | 68% | 100% |
* کارشناس در رشته پزشکى شامل رشتههاى پرستارى و تکنسین مىباشد.
با مطالعه اطلاعات جدول شماره 6 درمىیابیم که از 1328 عضو هیئت علمى شاغل در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکى 32% زن و 68% مرد مىباشند. همچنین 20% از پزشکان فوق تخصص هیئت علمى، زن هستند و این در حالى است که 80% تصدى این پستها بر عهده مردان است.
از 295 نفر دکتراى حرفهاى 23% را زنان و 77% را مردان تشکیل مىدهند. همچنین 26% زنان و 74% از مردان به عنوان پزشک متخصص در این وزارتخانه مشغول به کارند.
همان طور که آمار نشان مىدهد زنان به جز در مقاطع کارشناسى و کارشناسى ارشد که به ترتیب 85% و 47% از اعضاى هیئت علمى را تشکیل مىدهند، در تمام مقاطع تحصیلى سهم زنان کمتر از 40% شاغلان در قسمت هیئت علمى دانشگاههاى علوم پزشکى است.
علىرغم آنکه در رشتههاى پزشکى حضور دانشجویان دختر بیش از پسران به چشم مىخورد، ولى به طور متوسط زنان کمتر از 13 کرسىهاى هیئت علمى در این رشته را به خود اختصاص دادهاند. از طرفى در مقاطع دکتراى حرفهاى و فوق تخصص، این نسبت حتى به حدود 14 مىرسد. این آمار نشاندهنده آن است که هر چه مقاطع تحصیلى بالاتر مىرود. حضور زنان هیئت علمى در عرصههاى فوق تخصص و دکتراى حرفهاى کمرنگتر مىشود.
زنان متخصص غیر هیئت علمى شاغل در رشتههاى پزشکى
جدول شماره 7 - توزیع فراوانى پزشک، دندانپزشک، داروساز، دامپزشک و دکترا (غیر هیئت علمى) شاغل در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکى و سازمانهاى وابسته بر حسب مقطع تحصیلى و جنسیت در سال 1381(17)
مقطع تحصیلی | زن | مرد | جمع کل |
تعداد | درصد | تعداد | درصد | تعداد | درصد |
پزشک فوق متخصص | 4 | 13 | 26 | 87 | 30 | 100 |
پزشک متخصص | 1629 | 35 | 2977 | 65 | 4607 | 100 |
دکتری | 110 | 33 | 220 | 67 | 330 | 100 |
داندانپزشک متخصص | 8 | 15 | 47 | 85 | 55 | 100 |
دکترای حرفه ای | 3854 | 32 | 8175 | 68 | 12030 | 100 |
نام0خص | 16 | 53 | 23 | 77 | 39 | 100 |
جمع کل | 5621 | 33 | 11468 | 67 | 17091 | 100 |
درصد به کل | 33% | 67% | 100% |
اطلاعات مندرج در جدول شماره 7 نشاندهنده آن است که از 5621 زن غیر هیئت علمى شاغل در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکى فقط 4 زن در قسمت فوق تخصص، 8 زن دندانپزشک متخصص و 110 زن در قسمت دکترا مشغول فعالیت هستند. بیشترین حضور زنان در قسمت پزشکان متخصص با مشارکت 1629 زن مشاهده مىشود.
زنان فوق تخصص 13% یعنى حدود 17 نیروى انسانى در قسمت پزشکان فوق تخصص را به خود اختصاص دادهاند. زنان دندانپزشک متخصص حدود 16 از نیروى انسانى غیر هیئت علمى را بر عهده داشتهاند.
در کل 33% از زنان و 67% از مردان به عنوان شاغلان غیر هیئت علمى در این وزارتخانه مشغول به کار هستند.
زنان متخصص غیر هیئت علمى از نظر نرخ اشتغال وضعیتى مشابه زنان هیئت علمى دارند. بدین ترتیب که هر دو گروه فقط 13 از کل کارکنان این وزارتخانه را تشکیل مىدهند.
پس از بررسى شاغلین در رشتههاى پزشکى در وزارت بهداشت که به ترتیب شامل: اعضاى هیئت علمى، دکتراى غیر هیئت علمى، پیراپزشکان و سایر کارکنان مىشود، فقط در گروه پیراپزشکى حضور زنان بیشتر از مردان مىباشد.
زنان پیراپزشک
حال به بررسى وضعیت استخدامى پیراپزشکان زن که بیشترین حضور در این قسمت را دارا هستند، مىپردازیم.
جدول شماره 8 - توزیع پیراپزشکان شاغل در وزارت بهداشت و سازمانهاى وابسته بر حسب نوع استخدام، جنسیت و محل خدمت - 1381(18)
جنسیت | شهری | روستا | جمع کل |
رسمی* | غیر رسمی** | رسمی | غیر رسمی |
مرد | تعداد | 44187 | 4527 | 15353 | 1160 | 65227 |
درصد | 44 | 21 | 46 | 44 | 41 |
زن | تعداد | 55923 | 17359 | 17871 | 1463 | 92616 |
درصد | 56 | 79 | 54 | 56 | 59 |
جمع | 100110 | 21886 | 33224 | 2623 | 157843 |
جمع کل | 121969 | 35847 |
* رسمى: شامل رسمى آزمایشى، رسمى پیمانى و قطعى مىباشد.
** غیر رسمى: شامل طرحى، پیامآور، قراردادى و مشمول وظیفه مىباشد.
از جدول شماره 8 درمىیابیم که زنان در رشتههاى پیراپزشکى بیش از مردان حضور دارند بدین ترتیب که زنان 59% و مردان 41% از پیراپزشکان شاغل در وزارت متبوع و سازمانهاى وابسته را تشکیل مىدهند. از طرفى مشاهده مىشود از کل 21886 نفر نیرویى که در قالب قراردادهاى مختلف و به صورت غیر رسمى در نقاط شهرى در این وزارتخانه مشغول به کارند، 79% سهم زنان و 21% سهم مردان است. یعنى با وجود کثرت حضور زنان در این رشته، از امنیت شغلى کمترى نسبت به مردان برخوردارند.
همچنین 79% از زنان پیراپزشک در شهر و 21% در روستا مشغول به کارند، این نسبت در مورد مردان ،75% در شهر و 25% در روستا مىباشد.
زنان شاغل در داروخانهها
جدول شماره 9 - توزیع فراوانى داروخانههاى مستقل کشور به تفکیک مقطع تحصیلى و جنسیت در سال 1381 - 1377(19)
سال | | دکتر داروساز | لیسانس و فوق لیسانس | تکنیسین و کمک تکنیسین | سایر |
تعداد | درصد | تعداد | درصد | تعداد | درصد | تعداد | درصد |
1377 | زن | 1264 | 24 | 72 | 16 | 570 | 11 | 717 | 15 |
مرد | 4050 | 76 | 371 | 84 | 4664 | 89 | 4225 | 85 |
جمع | 5314 | 100 | 443 | 100 | 5234 | 100 | 4942 | 100 |
1381 | زن | 2180 | 29 | 151 | 19 | 1654 | 16 | 850 | 20 |
مرد | 5249 | 71 | 657 | 81 | 8419 | 84 | 3357 | 80 |
جمع | 7429 | 100 | 808 | 100 | 10073 | 100 | 4307 | 100 |
از مطالعه جدول شماره 9 برمىآید که تعداد زنان شاغل در داروخانههاى مستقل کشور با مدرک تحصیلى دکتراى تخصصى و دکترا در سال 1377 از 1264 نفر به 2180 نفر در سال 1381 رسیده که رشدى بالغ بر 4/72% را نشان مىدهد و تعداد دکتراى مرد شاغل در سال 1377 از 4050 نفر به 5249 نفر در سال 1381 رسیده که رشدى معادل 6/29% را نشان مىدهد. در این قسمت علاوه بر آنکه باز تعداد مردان در مقطع دکترا بیش از دو برابر زنان در سال 1381 است، ولى با حضور زنان در مقاطع بالاى تحصیلى، مىتوان حدس زد اختلاف سطح در مقاطع تخصصى این رشته در آیندهاى نه چندان دور از بین برود.
در مقطع فوق لیسانس و لیسانس نیز در سال 1381 حضور زنان نسبت به سال 1377، 7/109% افزایش را نشان مىدهد، که در همین سالها حضور مردان از افزایش 77% برخوردار بوده است. این درصد افزایش، شتاب زنان در گذراندن پلههاى ترقى نسبت به مردان را نشان مىدهد. در مقطع تکنیسین و کمک تکنیسین زنان شاغل، افزایش 190 درصدى در سال 1381 نسبت به سال 1377 را نشان مىدهند و حضور مردان در مقطع تحصیلى مشابه از 85% افزایش خبر مىدهد.
با مطالعه جدول بالا در سال 1381 مشاهده مىگردد، از تعداد 7429 دکتر داروساز 29% زن و 71% مرد مىباشند. در مقطع فوق لیسانس و لیسانس، زنان 19% و مردان 81% از کارکنان این واحدها را تشکیل مىدهند، همچنین 16% از شاغلان داروخانهها با مدرک تکنیسین و کمک تکنیسین را زنان و 84% از تصدى این پست را مردان اشغال کردهاند. از 4207 نفر سایر کارکنان داروخانهها 20% زنان و 80% را مردان تشکیل مىدهند.
زنان پزشک و دندانپزشک
جدول شماره 10 - نسبت زنان پزشک و دندانپزشک به کل پزشکان شاغل در نیروى انسانى درمان و دارو(20)
| 1355 | 1358 | 1375 |
زنان پزشک | 3/8% | 5/9% | 4/35% |
زنان دندانپزشک | 8/17% | 6/20% | 6/33% |
جدول شماره 10 نشاندهنده رشد بیش از300 درصدى زنان پزشک در سال 75 نسبت به سال 1355 مىباشد. همچنین حضور زنان دندانپزشک در همین سالها از رشد حدود 200 درصدى برخوردار بوده است.
افزایش حضور علاوه بر آنکه نشاندهنده رشد سطح علمى زنان در رشتههاى پزشکى است، بیانگر افزایش حضور زنان در فعالیتهاى اجتماعى، ارتقاى حضور در مدارج بالاى دانشگاهى و رشد اشتغال زنان نیز مىباشد.
جدول شماره 11 - تعداد پزشکان به تفکیک تخصص و جنسیت - 1375(21)
نوع تخصص | زن | مرد | جمع |
تعداد | درصد | تعداد | درصد |
اطفال | 801 | 5/36 | 1395 | 5/63 | 2196 |
جراحی عمومی | 21 | 1 | 2171 | 99 | 2192 |
زنان و زایمان | 978 | 51 | 941 | 49 | 1919 |
داخلی | 202 | 3/11 | 1580 | 7/88 | 1782 |
بیهوشی | 202 | 20 | 804 | 80 | 1006 |
سایر تخصصها | 1203 | 7/15 | 6435 | 3/84 | 7636 |
پس از مطالعه جدول شماره 11 درمىیابیم که از 2192 نفر جراح عمومى، سهم حضور زنان فقط 1% و نرخ حضور مردان در این رشته 99% است. همچنین زنان 18 مردان متخصص داخلى هستند، یعنى 3/11% از پزشکان داخلى را زنان و 7/88% را مردان تشکیل مىدهند.
زنان به عنوان متخصص بیهوشى فقط 20% و مردان 80% از این تصدى را اشغال کردهاند و از 7636 نفر پزشک که در تخصصهاى مختلف (به جز موارد نام برده شده در جدول) مشغول به کارند، زنان 7/15% از سایر تخصصها را به خود اختصاص دادهاند و بیشترین حضور زنان با 51% از کل شاغلان در تخصص زنان و زایمان مىباشد.
در مجموع مىتوان اذعان کرد اختلاف بسیارى در نرخ حضور پزشکان متخصص مرد و زن مشاهده مىشود.
زنان پرستار
حال به بررسى وضعیت پرستاران زن که جزء بیشترین کادر درمانى در رشتههاى پزشکى مىباشند، مىپردازیم.
جدول شماره 12 - توزیع فراوانى کادر پرستارى شاغل در بیمارستانهاى وابسته به وزارت بهداشت به تفکیک جنسیت در سال 1376(22)
عنوان رشته تحصیلی | زن | مرد | جمع |
تعداد | درصد | تعداد | درصد |
کارشناس ارشد پرستاری | 140 | 67 | 68 | 33 | 208 |
کارشناس پرستاری | 8955 | 73 | 3377 | 27 | 12332 |
کاردان پرستاری | 595 | 50 | 593 | 50 | 1188 |
کاردان (تکنیسین) اتاق عمل | 865 | 44 | 1106 | 56 | 1971 |
کاردان(تکنیسین) هوشبری | 527 | 35 | 979 | 65 | 1506 |
بهیار | 10379 | 73 | 3879 | 27 | 14258 |
کمک بهیار | 4863 | 57 | 3638 | 43 | 8501 |
جمع | 26324 | 66 | 13640 | 34 | 39964 |
کارشناسان ارشد پرستارى، پرستاران و بهیاران حدود 70% از کادر بیمارستانهاى وابسته به وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکى را تشکیل مىدهند. همچنین پرستاران در مقطع کاردانى و کمک بهیارهاى زن نیز به ترتیب50% و 57% از کل کارکنان این حرفه را از آنِ خود ساختهاند.
در کل زنان 66% از کادر پرستارى شاغل در بیمارستانهاى وابسته به وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکى را تشکیل مىدهند.
با توجه به توضیحات بالا، بیشتر کادر پرستارى و بهیارى مراکز بیمارستانى و درمانى را زنان تشکیل مىدهند؛ بنابراین احتمال، ابتلا به بیمارىهایى که از طریق بیمارستان به آنها منتقل شود، بیش از مردان است. با توجه به نقش دوسویه زنان شاغل در محل کار و منزل، احتمال انتقال بیمارىها به همسر و فرزندان دوچندان مىشود. همین امر ضرورت رعایت مسائل بهداشتى براى زنان شاغل در این مراکز را دوچندان مىسازد.
نظام پرستارى در ایران
جامعه پرستارى از دیرباز خلأ ناشى از نبود نظام پرستارى را احساس مىکرد. با گسترش روزافزون این رشته در سالهاى اخیر این خلأ، به یک نیاز اساسى تبدیل شده و جمعى از پرستاران که بیشتر آنها را دانشجویان این رشته تشکیل مىدادند، در قالب کمیته پىگیرى نظام پرستارى، تلاشهاى شبانهروزى خود را با تحقق بخشیدن این مهم، نثار جامعه پرستارى کردند و سرانجام قانون ایجاد سازمان نظام پرستارى کشور (که کلیات آن در تاریخ 14/12/1379 توسط مجلس شوراى اسلامى تصویب شده بود) در 21 مرداد 1380 به تصویب نهایى رسید. اولین دوره انتخابات هیئت مدیره سازمان نظام پرستارى در 29 شهریور 1381 و انتخابات شوراى عالى آن در 17 آذر 1381 برگزار گردید.
مهمترین هدف از تشکیل نظام پرستارى را مىتوان تعیین جایگاهى جهت دفاع از حقوق پرستاران نام برد که امید است با حضور فعال پرستاران در مراکز تصمیمگیرى، به برطرف شدن مشکلات این قشر فداکار امیدوار بود.
زنان در حرفه مامایى
جدول شماره 13 - توزیع فراوانى کادر مامایى بین سالهاى 1383 - 1355(23)
| 1355 | 1365 | 1375 | 1382 |
ماما* | 2027 | 1979 | 6590 | 8547 |
* منظور از ماما شامل: پرستار ماماى، لیسانسه، ماماى فوق دیپلم، ماما، کمک ماما و ماماهاى روستایى است.
2027 ماما در سال 1357 در کشور فعالیت مىکردند که این رقم با اندکى تفاوت به 1979 نفر در سال 1365 کاهش یافت، ولى با افزایش 225 درصدى در سال 1375 به 6590 نفر نیروى انسانى رسید. جدول شماره 13 نشاندهنده رشد بیش از 300 درصدى ماماها در سال 1382 نسبت به سال 1355 مىباشد.
یادآور مىشود آمار ماماها پیش از انقلاب شامل آمار کارشناسان مامایى و افرادى است که با مدرک دیپلم و یا کمتر از دیپلم با گذراندن دورههاى آموزشى زیر نظر وزارت بهدارى، اجازه کار به آنها داده مىشد، ولى بیشترین آمار مربوط به ماماها پس از انقلاب و بخصوص در سالهاى اخیر، آمار زنانى است که داراى تحصیلات دانشگاهى در این رشته مىباشند. این امر نشاندهنده علاقه زنان به حضور در رشتههاى پزشکى مىباشد.
از جمله خدمات بارز ماماها به جز وظایف اصلى شغلى، مىتوان به بحث آموزش زنان جهت رشد سطح علمى این افراد در مسائل مختلفى همچون بهداشت زنان، بهداشت بارورى، تنظیم خانواده، شیوههاى کودکیارى و ... که در سراسر کشور بخصوص در مناطق روستایى و محروم برگزار گردیده است، اشاره کرد.
در سالهاى اخیر این قشر با مشکلات زیادى روبهرو بودهاند که به ذکر برخى از این مشکلات اشاره مىشود.
با افزایش متخصصان زنان و زایمان در کشور بخصوص در سالهاى بعد از انقلاب، مشکلات بسیارى براى ماماها، بخصوص در شهرهاى بزرگ به وجود آمد، از جمله به عدم امکان تأسیس مطب براى ماماها، عدم امکان رقابت در بازار کار در جامعه پزشکى و جذب نشدن ماماهاى فارغالتحصیل در محیطهاى کارى مىتوان اشاره کرد.
از دیگر مسائلى که این قشر زحمتکش با آن روبهرو بوده است، مىتوان به عدم امکان تحصیل در دورههاى تکمیلى در مقطع دکترا در این حرفه اشاره کرد. حتى امکان ادامه تحصیل در مقطع کارشناسى ارشد فقط در چند شهر بزرگ ممکن است.
زنان در واحدهاى پرتونگارى
جدول شماره 14 - توزیع فراوانى نیروى انسانى شاغل در واحدهاى پرتونگارى کشور اعم از مستقل و غیر مستقل به تفکیک مقطع تحصیلى و جنسیت در سال 1380(24)
نام دانشگاه | متخصص رادیولوژی | کارشناس رادیولوژی | کاردان رادیولوژی | کارشناس ارشد و بالاتر | کارشناس |
مرد | زن | جمع | مرد | زن | جمع | مرد | زن | جمع | مرد | زن | جمع | مرد | زن | جمع |
درصد | 72 | 28 | 100 | 64 | 36 | 100 | 56 | 44 | 100 | 74 | 26 | 100 | 46 | 54 | 100 |
تعداد | 1509 | 573 | 2082 | 1479 | 848 | 2327 | 1983 | 1528 | 3395 | 56 | 20 | 76 | 81 | 94 | 175 |
نام دانشگاه | کاردان | تجربی | سایر کارکنان | جمع کل |
مرد | زن | جمع | مرد | زن | جمع | مرد | زن | جمع | مرد | زن | جمع |
درصد | 62 | 38 | 100 | 65 | 35 | 100 | 39 | 61 | 100 | 58 | 42 | 100 |
تعداد | 166 | 100 | 266 | 887 | 457 | 1344 | 1097 | 1713 | 2810 | 7258 | 5333 | 12591 |
از مجموع 12591 نفر متخصصان واحدهاى پرتونگارى در کشور، 58% مردان و 42% را زنان تشکیل مىدهند.
حضور مردان در بازار کار پرتونگارىها با تخصصهاى رادیولوژى، کارشناس ارشد و بالاتر بش از 23 حضور زنان است. از مجموع آمار به نتایج به دست آمده در قسمتهاى پیشین مبنى بر حضور پررنگ مردان در مقاطع بالاى تحصیلى مىرسیم، این در حالى است که زنان در قسمت کارشناسى و سایر کارکنان بیش از 50% از نیروى انسانى شاغل در این حرفه را به خود اختصاص دادهاند.
از جمله مشکلات زنانى که در واحدهاى پرتونگارى به کار اشتغال دارند، آن است که بیش از مردان شاغل در همان واحدها در معرض ابتلا به برخى بیمارىها مىباشند. این مشکلات براى زنان باردار دوبرابر است که این امر ضرورت توجه ویژه مسئولان به مسائل زنان در این حرفه را دوچندان مىکند. (توضیحات بیشتر در قسمت زنان و ایمنى شغلى).
زنان در واحدهاى اورژانس
جدول شماره 15 - توزیع فراوانى نیروى انسانى شاغل در مراکز اورژانس کشور بر حسب تخصص و جنسیت در سال 1382(25)
نام دانشگاه | پزشک | پرستار | بهیار | تکنسین فوریتهای پزشکی | سایر پیراپزشکان | اپراتور | سایر کارکنان | جمع |
مرد | زن | مرد | زن | مرد | زن | مرد | زن | مرد | زن | مرد | زن | مرد | زن | مرد | زن |
جمع | 166 | 11 | 343 | 22 | 320 | 19 | 2584 | 5 | 250 | 2 | 326 | 22 | 875 | 10 | 4863 | 98 | 91 | 2 |
کمترین حضور زنان در تمام گروههاى رشتههاى پزشکى که در مقاله بررسى شده، در بخش اورژانس مىباشد. همان طور که آمار نشان مىدهد، حضور مردان در تمامى تخصصها بسیار بیش از زنان است، به طورى که در مجموع از 4954 نفر نیروى انسانى شاغل در اورژانس کشور 98% را مردان و فقط 2% را زنان تشکیل مىدهند.
زنان شاغل در آزمایشگاهها
جدول شماره 16 - توزیع فراوانى نیروى انسانى شاغل در آزمایشگاههاى کشور بر حسب تخصص و جنسیت در سال 1382(26)
نام دانشگاه | رشته علوم آزمایشگاهی |
پزشک متخصص | دکتری حرفه ای | کارشناس | کاردان |
مرد | زن | جمع | مرد | زن | جمع | مرد | زن | جمع | مرد | زن | جمع |
| تعداد | درصد | تعداد | درصد | تعداد | درصد | تعداد | درصد | تعداد | درصد | تعداد | درصد | تعداد | درصد | تعداد | درصد |
جمع کل کشور | 804 | 71 | 330 | 29 | 1134 | 925 | 76 | 307 | 24 | 1259 | 1779 | 62 | 1094 | 38 | 2872 | 2660 | 62 | 2222 | 28 | 5882 |
از مجموع 11148 نفر نیروى شاغل در آزمایشگاههاى کشور که داراى تحصیلاتى در مقاطع مختلف در رشتههاى علوم آزمایشگاهى مىباشند، 65% مردان و 35% زنان به کار اشتغال دارند. یعنى زنان حدود13 از نیروى انسانى شاغل در آزمایشگاهها را به خود اختصاص دادهاند. از 1134 نفر پزشک متخصص 71% را مردان و 29% را زنان تشکیل مىدهند. در مقطع دکتراى حرفهاى 76% مردان و 24% زنان مشغول به کارند.
از 2873 نفر کارشناس علوم آزمایشگاهى، 62% مرد و 38% زن و در مقطع کاردانى 62% مردان و 38% زنان به کار اشتغال دارند.
زنان شاغل در واحدهاى توانبخشى
جدول شماره 17 - توزیع فراوانى نیروى انسانى شاغل در واحدهاى توانبخشى کشور بر حسب تخصص به تفکیک جنسیت در سال 1381(27)
| پزشک عمومی | پزشک متخصص | کارشناس ارشد فیزیوتراپی | کارشناس ارشد و کارشناس کار درمانی | کارشناس ارشد و کارشناس گفتار درمانی |
| مرد | زن | مرد | زن | مرد | زن | مرد | زن | مرد | زن |
درصد | 76 | 24 | 58 | 42 | 88 | 12 | 53 | 47 | 45 | 55 |
تعداد | 102 | 33 | 1353 | 975 | 454 | 61 | 200 | 178 | 160 | 196 |
| کارشناسی ارشد و کارشناس شنوایی سنجی | کارشناس ارشد و کارشناس بینایی سنجی | کارشناس ارشد و کارشناس ارتوپدی فنی | تکنسین و کمک تکنیسین تجربی | سایر کارکنان |
| مرد | زن | مرد | زن | مرد | زن | مرد | زن | مرد | زن |
درصد | 61 | 39 | 61 | 39 | 72 | 28 | 44 | 56 | 44 | 56 |
| 272 | 179 | 279 | 178 | 102 | 40 | 483 | 620 | 1956 | 2532 |
پس از مطالعه جدول شماره 17 مشاهده مىشود که در سال 1380، 3151 مرد و 2160 زن در واحدهاى توانبخشى وزارت بهداشت مشغول به کار بودهاند. این تعداد در سال 1381 به 3409 مرد و 2460 زن افزایش پیدا کرده است. افزایش 8% پرسنل مرد و 14% زنان، نشاندهنده حضور فعال زنان در اشتغال توانبخشى نسبت به مردان است.
از کل کارکنان واحدهاى توانبخشى در وزارتخانه متبوع، 48% زن و 52% مرد مىباشند. با بررسى آمارها به تفکیک کارشناس ارشد و کارشناسى به نتیجهاى که در بیشتر قسمتها با آن روبهرو شدیم، مىرسیم و آن اینکه سهم حضور زنان در مقاطع بالاى تحصیلى کمتر از مردان است. تساوى نسبى در کل کارکنان در این واحد، از اشتغال بیشتر زنان در مقاطع کارشناسى و کاردانى خبر مىدهد. در مقطع کارشناسى ارشد و پزشک عمومى و متخصص، تعداد مردان بیشتر از تعداد زنان است.
در این قسمت اشاره کوتاهى به بحث ایمنى شغلى زنان در رشتههاى پزشکى مىکنیم.
ایمنى شغلى زنان در رشتههاى پزشکى
بخشهاى مختلفى در بیمارستانها و مراکز درمانى وجود دارد که در این واحدها احتمال ابتلا به بیمارىهاى آلرژىزا، مسرى و دیگر بیمارىها براى پرسنل بسیار شایع است.
به عنوان مثال نتایج حاصل از یک پژوهش در سال 1372ش - 1993م نشان مىدهد مهمترین راه آلودگى با داروهاى شیمىدرمانى، انتقال آن از راه تماس پوستى است. از عوارض آن مىتوان به اختلالات تناسلى در بانوان، ناهنجارىهاى جنینى، باردارى خارج از رحم و سقط خود به خود در کادر این مراکز درمانى اشاره کرد. نتایج حاصل از تحقیق دیگرى نشان مىدهد جنین زنان باردار شاغل در این واحدها و پرتونگارىها که با اشعه سر و کار دارند، داراى کاستىهایى چون نارسایى قلبى، لبشکرى و کام شکرى در سه ماهه اوّل باردارى و سقط جنین، آسیب به سیستم عصبى مرکزى و پال سیتوپنى در سه ماهه دوم و سوم اشاره کرد. همچنین امکان انتقال بیمارىهاى مختلف به جنین، در زنان باردار بسیار است.
متأسفانه در برخى مراکز به دلیل کمتوجهى به این امر پیش از تولد نوزاد، تدابیر لازم براى جلوگیرى از بروز چنین مشکلاتى اندیشیده نمىشود.
براى جلوگیرى از ابتلا به بیمارى زنان شاغل در این مراکز کافى است مسئولان بیمارستانها و مراکز درمانى، مجرى قوانین و مقررات کشور باشند که در آن عنوان شده است:
- لزوم تغییر کار زنان باردار بدون کاهش دستمزد، در صورتى که کار آنان سخت و زیانآور باشد.
- ممنوعیت کار در شب براى زنان و نیز کارگران کمتر از 18 سال.
- ممنوعیت واگذارى انجام کارهاى سنگین به زنان در دوران باردارى.
- ممنوعیت حمل بار و جابجایى آن براى زنان در طول مدت باردارى و ده هفته بعد از زایمان،
- استفاده زنان بیمه شده از کمکهاى مربوط به بارداى(28)
نقش زنان پزشک و پرستار در جنگ تحمیلى
نقش زنان در طول جنگ تحمیلى بر هیچ کس پوشیده نیست. برخى از ایشان با راهى کردن همسر، پدر، برادر و فرزند خود و نگهدارى از کیان خانواده در نبود عزیزان، دین خود را به کشور ادا کردند. برخى با تهیه آذوقه و پوشاک و ... در پشت جبهه به پشتیبانى دلاورمردان مشغول بودند. از جمله زنانى که از کمکهاى شایسته ایشان در دوران جنگ باید تقدیر به عمل آورد، زنان پزشک و پرستار است که با از خود گذشتگى در بیمارستانهاى صحرایى در جبههها و یا در زیر موشکباران و بمبارانهاى پیاپى شهرها در شرایط بحرانى، دست از امدادرسانى برنداشتند. بسیارى از این عزیزان با زخمى شدن و یا شهادت خود جان دوبارهاى به رزمندگان عزیز بخشیدند.
برخى از زنان با ازدواج با جانبازان و یا با مراقبت از همسران خود که در جبهه جانباز شده بودند، نقش یک پرستار را در رابطه با همسر خود ایفا کردند. یاد و نام تمامى همه این بزرگواران گرامى باد.
بخش سوم
زنان، بهداشت و اطلاعرسانى
أ) بهداشت زنان در اسناد بینالمللى
اهمیت بهداشت زنان و مشارکت ایشان در رشد سطح بهداشت جامعه بدان حد است که در تمام نشستهاى بینالمللى در موضوع زنان، بخشى از اسناد تنظیم شده به بهداشت زنان اختصاص یابد. به صورت گذرا به قسمتهایى از این اسناد اشاره مىشود:
سند جاکارتا (اندونزى)
- تنظیم سیاستهاى بهداشتى ملى که در آن مفهوم «بهداشت زنان» گسترش داده شود و در برگیرنده تمامى جنبههاى بهداشتى از جمله بهداشت مادران، بهداشت بارورى، بیمارىهاى جنسى و شرایط یائسگى باشد.
- در دسترس قرار دادن خدمات بهداشتى ارزان و مناسب براى مادران.
- توجه خاص به بهداشت و تغذیه کودکان دختر و مادران باردار و شیرده.
- رعایت اصل تساوى جنسى در کار نگهدارى نوزاد و کودک.
- از بین بردن فرهنگ سکوت که زنان را از بیان نیازهاى بهداشتى خود منع کند.
- وضع قوانین حمایتى، جهت کاهش خطرات بهداشتى شغلى زنان.
- کمخونى ناشى از کمبود آهن در زنان باید به میزان 13 از 1999 تا 2000 کاهش یابد.
- اتخاذ راهکارهایى توسط دولتها در حمایت، پیشگیرى و مداواى بیماران ایدزى که زنان به واسطه جنسیتشان حساسترند.
سند نایروبى(کنیا 1985)
- مشارکت زنان در سطوح مدیریتى بهداشت؛
- تغییر ارزشها براى حذف موانع در دسترسى زنان به بهداشت و رفع اقدامات تبعیضآمیز در این خصوص؛
- واکسیناسیون کودکان و زنان باردار؛
- دسترسى زنان به محصولات دارویى؛
- تغذیه صحیح زنان براى کاهش و جلوگیرى از بیمارىهاى ناشى از سوء تغذیه؛
- ارائه اطلاعات مربوط به تنظیم خانواده و عرضه امکانات ایمنى براى کنترل باردارى؛
- آموزش زنان براى دوران بچهدارى؛
- توسعه سیاستهاى تشویق براى جلوگیرى از ازدواج در سنین پایین و فرزندآورى زودهنگام؛
- تشویق سازمانهاى محلى زنان براى مشارکت در فعالیتهاى بهداشتى؛
سند قاهره (مصوب کنفرانس بینالمللى جمعیت و توسعه مصر، 1994)
- اتخاذ تدابیرى جهت جلوگیرى از ختنه دختران و زنان؛
- جلوگیرى از خرید و فروش دختربچهها؛
- جلوگیرى از سوء استفاده از دختران در روسپیگرى و هرزهنگارى؛
- از بین بردن هر نوع سقط جنین با آگاهى دادن پیش از باردارى و رشد سطح بهداشت زنان؛
کنفرانس پکن (چین 1995)
- تاکید بر سلامت جسمانى، روانى و اجتماعى زنان؛
- دسترسى زنان به امکانات و منابع بهداشتى براى پیشگیرى از سوء تغذیه در دوران کودکى؛
- عدم تبعیض بر ضد دختران در دسترسى به خدمات تغذیه و مراقبتهاى بهداشتى؛
- لزوم مراقبت دختران نوجوان در برابر خشونت و سوء استفاده جنسى؛
- تضمین سلامت زنان و تضمین قدرت تصمیمگیرى در خصوص فرزندآورى؛
- توجه به سلامت زنان در مناطق روستایى و مناطق فقیر شهرى؛
- امکان دسترسى زنان به نظامهاى تأمین اجتماعى؛
- رسیدگى به سقط جنین ناایمن به عنوان یکى از مشکلات عمده بهداشت عمومى؛
- تأمین دسترسى زنان معتاد (به مواد مخدر) به خدمات درمانى و بازتوانى؛
- تقویت سازمانهاى غیر دولتى فعال، در حوزه بهداشت و تنظیم خانواده؛
سند پکن + 5 (مصوب اجلاس ویژه مجمع عمومى سازمان ملل در نیویورک سال 2000)
- توجه فزاینده به میزان بالاى مرگ و میر زنان و دختران به سبب مالاریا و سل؛
- ناکافى بودن میزان سرمایهگذارى در بخشهاى مراقبتهاى ضرورى مامایى؛
- فقدان یک رویکرد جامع نسبت به حقوق زنان براى بهداشت جسمانى و روانى در طول چرخه حیات؛
- فقدان تحقیقات در زمینه بهداشت با رویکرد جنسیتى؛
- عدم گسترش کافى روشهاى جلوگیرى از باردارى توسط مردان؛
- جلوگیرى از مصرف روزافزون مصرف دخانیات در میان زنان که باعث افزایش بیمارىهاى جدى از جمله سرطان است؛(29)
در کلیه اسناد بینالمللى که گذرا به برخى مفاد آن اشاره شد، زنان بیشترین تصویبکنندگان، مجریان و مخاطبان استفاده از نتایج حاصل از اجراى آن هستند که در نهایت، اجراى این اسناد، عاملى جهت ارتقاى سطح بهداشت جوامع مىشود.
ب) فهرست سازمانهاى غیر دولتى زنان در موضوع بهداشت
1 - جمعیت مامایى ایران
تعدادى از ماماهاى کشور در شهریور 1323 «کانون مامایى» را پایهگذارى کردند. این کانون پس از تغییر نامهاى مختلف مانند «سندیکاى مامایى» و «جمعیت ماماها» در سال 1342 به «کانون همکارى ماماها» که اعضاى آن را پرستار ماماها تشکیل مىدادند، پیوست و بدین ترتیب انجمن تازهاى به نام «انجمن ماماهاى ایران» تشکیل یافت، ولى به نظر مىآید انجمن نامبرده، توانایى لازم را براى برطرف کردن نارسایىها نداشته و طى دو سال فعالیت و پیگیرى در سال 1369 جمعیت موفق به کسب پروانه فعالیت از وزارت کشور شد و به ثبت رسید.
این جمعیت با اهداف ذیل فعالیت مىکند:
- تلاش در جهت تأمین نیازهاى بهداشتى، درمانى و آموزشى جامعه؛
- تلاش در راه بالا بردن آموزش، تخصص و علم مامایى؛
- تلاش در جهت ارتباط و انسجام هر چه بیشتر ماماهاى کشور؛
- شرکت در برنامهریزى و تحقیق در امور مامایى در زمینههاى آموزشى، درمانى، بهداشتى، تنظیم خانواده؛
- بهبود نسل و حفظ سلامتى مادر، جنین، نوزاد و کودک؛
- فراهم آوردن زمینههاى لازم جهت رفع نیازهاى صنفى و ارائه خدمات به اعضا؛
- کمک به آموزش هر چه بیشتر ماماها و ایجاد زمینههاى تخصصىتر لازم در قسمتهاى مختلف مامایى؛
- کوشش در راه همگانى کردن خدمات بهداشتى، درمانى، مامایى و ایجاد زمینههاى همکارى و ایفاى نقش مشورتى، علمى و جمعیت با وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکى، دانشگاهها، سازمان نظام پزشکى، وزارتخانهها و مؤسسههایى که به گونهاى در پیشبرد و به ثمر رسانیدن جمعیت مؤثرند؛
- ایجاد و حفظ نظام صحیح مامایى؛
- تلاش در جهت برقرارى ارتباط لازم و کافى با ماماها و متخصصان مامایى کشورهاى دیگر جهان به ویژه کشورهاى اسلامى به منظور دستیابى به علوم و فنون جدید در مامایى و شناساندن مامایى ایران به آنها و فراهم آوردن زمینه همکارىهاى دوسویه تحت ضوابط دولت جمهورى اسلامى ایران.
مهمترین برنامههاى اجرا شده:
- پیگیرى در خصوص ایجاد مراکز تصمیمگیرى در امور مامایى در معاونتهاى مختلف ستادى وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکى؛
- پیگیرى عضویت رسمى ماماها در سازمان نظام پزشکى کشور؛
- همکارى و مشارکت در تدوین شرح وظایف ماماها در ابعاد مختلف خدمتى؛
- همکارى برنامهریزى و سیاستگذارى امور مامایى در سطوح مختلف تصمیمگیرى در کشور؛
- همکارى و مشارکت در تدوین ضوابط، مقررات و دستور عملهاى مرتبط با امور مالى کشور؛
- حفظ و حمایت از حقوق صنفى و پیگیرى امور رفاهى شاغلان حرفه مامایى؛
- تلاش در جهت بالا بردن سطح دانش و مهارتهاى حرفهاى ماماها؛
- بررسى مشکلات و مسائل موجود مامایى کشور و تلاش در جهت اصلاح آنها؛
- ایجاد ارتباط و هماهنگى جمعیت با سازمانهاى دولتى و غیر دولتى ذیربط؛
- همکارى و مشارکت در تدوین تعرفههاى خدمات مامایى در کشور؛
- برگزارى کارگاهها و همایشهاى آموزشى براى ماماها؛
2 - جمعیت طلایهداران جوان
موضوعات اصلى فعالیت: فرهنگى، اجتماعى، بهداشتى، علمى و زیست محیطى
این جمعیت در استان اردبیل در سال 1378 به منظور نهادینه کردن مشارکت اجتماعى بین زنان استان اردبیل از طریق ارتقاى سطح فرهنگى و اجتماعى فعالیت مىنماید تا همه با هم ایران فردا را بهتر بسازیم. این مؤسسه با اهداف ذیل به فعالیت مىپردازد.
- بررسى و شناسایى مشکلات دختران جوان و تلاش جهت حل مشکلات فرهنگى و اجتماعى آنان؛
- تلاش جهت حضور مؤثر و فعال دختران جوان در عرصههاى مختلف اجتماعى و فرهنگى و ... جذب دختران جوان و ایجاد انگیزههاى لازم در آنها به منظور افزایش حضور مؤثر آنان در صحنههاى اجتماعى جهت ارائه افکار و نظریات و اندیشهها و نیازها و خواستههاى خود؛
- شناسایى و معرفى دختران فعال و چهرههاى علمى، فرهنگى به منظور ارتقاى سطح فرهنگى آنان جهت تبادل اطلاعات با شخصیتهاى علمى و فرهنگى و مؤسسات و سازمانها و تشکلهاى دولتى و غیر دولتى؛
مهمترین برنامههاى اجرا شده:
برگزارى دورههاى آموزشى بهداشت ایدز و بیمارىهاى مقاربتى براى سازمانهاى غیر دولتى زنان و جوانان استان.
تشکیل کمیته مشترک مقابله با گسترش ایدز.
3 - مؤسسه دختران جوان آفتاب
موضوعات اصلى فعالیت: علمى، فرهنگى، بهداشتى، اجتماعى و هنرى.
این مؤسسه در استان اردبیل در سال 1380 با مشارکت دختران جوان شهرستان جهت انجام فعالیتهاى اجتماعى تشکیل یافته است. این مؤسسه با اخذ اعتبارنامه و مجوز از سازمان ملى جوانان در خرداد 1381 شروع به فعالیت کرد. این مؤسسه با اهداف زیر به فعالیت ادامه مىدهد:
- بالا بردن سطح آگاهىهاى عمومى بانوان؛
- هدایت معنوى دختران جوان بر پایه اعتقادهاى اسلامى؛
- تقویت فرهنگ خودباورى دختران جوان؛
- هدایت بانوان به کارهاى علمى تحقیقاتى در زمینههاى اجتماعى، فرهنگى و هنرى؛
- آشنا کردن بانوان با فرهنگ و سنن بومى خلخال؛
4 - مؤسسه هماندیشان جوان
موضوعات اصلى فعالیت: اقتصادى، درمانى
مؤسسه بهداشت روانى هماندیشان جوان با اهداف زیر تأسیس شد:
- ارائه خدمات اقتصادى و درمانى و معرفى بیماران روانى به متخصصان؛
- برقرارى سیستم مشارکت مردمى در گسترش فعالیتهاى پیشگیرانه مبتنى بر جامعه از طریق مؤسسه؛
- آموزش توانایى حل بحرانهاى مختلف در راستاى کاهش آسیبهاى اجتماعى از جمله خودکشى و اعتیاد؛
- توسعه و زمینهسازى فکرى جوانان و نوجوانان در زمینههاى فداکارى و گذشت؛
- همکارى با کارشناسان بهداشت روانى جهت حل اختلافات خانوادگى و زناشویى؛
مهمترین برنامههاى اجرا شده:
اجراى طرح مرکز مشاوره و صداى مشاور؛ اجراى طرح اجتماعمحور (مبارزه با مواد مخدر).
5 - مؤسسه خیریه کوثر
موضوعات اصلى فعالیت: اقتصادى، آموزشى؛ مشاورهاى؛ درمانى و فرهنگى
این مؤسسه در استان مازندران در سال 1374 با اهداف ذیل تشکیل شده است:
- ارائه خدمات به زنان منطقه در جهت رشد و ارتقاى سطح آگاهى آنان نسبت به مسائل زنان در سطح ملى و بینالمللى؛
- کمک و ارائه خدمات فردى و گروهى در جهت حل مشکلات خانوادگى، اجتماعى، حقوقى، درمانى، اقتصادى، فعالیت شفاف، پاسخگو، غیر سیاسى و غیر انتفاعى؛
مهمترین برنامههاى اجرا شده:
برگزارى همایش «زن و سلامت» با دعوت از کارشناسان ماهر؛
برگزارى کارگاه آموزشى و توانمندسازى زنان با عنوان (زن سالم - جامعه سالم)؛
کاریابى و اشتغالزایى و برگزارى کلاسهاى مهارت زندگى در روستاها به فراخور نیاز توسط کارشناسان کشاورزى و بهداشت؛
6 - مؤسسه خیریه ریحانةالنبى(س)
موضوعات اصلى فعالیت: اجتماعى، فرهنگى، آموزشى، هنرى و بهداشتى
این مؤسسه در استان خراسان از سال 1376 با اهداف زیر به فعالیت پرداخته:
- رسیدگى به امور خانوادههاى بىسرپرست و نیازمند از طریق اعطاى کمکهاى نقدى و غیر نقدى؛
- اعطاى کمکهزینههاى تحصیلى، دارو و درمان بیماران کلیوى و سرطانى؛
- کمک به اقشار آسیبپذیر به ویژه زنان سرپرست خانوار از طریق حرفهآموزى و ایجاد فرصتهاى شغلى با تأکید بر بهبود کیفیت زندگى و تحکیم بنیان خانواده؛
مهمترین برنامههاى اجرا شده:
پذیرش هزینههاى خدمات درمانى (هزینه پیوند، بیمه و ...)
امدادرسانى به آسیبدیدگان حوادث غیر منتظره؛
تهیه مسکن جهت بیماران سرطانى و کلیوى و از کار افتاده؛
اولین مجرى طرح اشتغالزایى در مورد بیماران کلیوى و خانوادههاى آنان.
7 - مؤسسه خیریه کوثر مشیر
موضوعات اصلى فعالیت: اجتماعى، فرهنگى، آموزشى و درمانى
این مؤسسه در استان کرمان در سال 1373 با هدف مشارکت در توسعه استان درمانى جهت یارى رساندن به آن گروه از شهروندانى که نیاز به حمایت داشتهاند بنیان نهاده شده است.
مهمترین برنامههاى اجرا شده:
تأسیس سه درمانگاه شبانهروزى مجهز که تاکنون به یک میلیون و دویست هزار نفر از مردم استان خدمات درمانى با 50% تخفیف ارائه کرده است.
حمایت مالى از انجمن نابینایان استان کرمان.
8 - مؤسسه بانوان خانهدار و توانمند یزد.
موضوعات اصلى فعالیت: اجتماعى، فرهنگى، آموزشى، ورزشى، اقتصادى و بهداشتى
این مؤسسه در استان یزد در سال 1382 با اهداف ذیل تأسیس گشت:
- حمایت از زنان سرپرست خانوار؛
- همکارى و هماهنگى در جهت ایجاد ورزشگاه، کانون، کتابخانه و فرهنگسرا؛
- انجام فعالیتهاى بشردوستانه؛
مهمترین برنامههاى اجرا شده:
تلاش در جهت بهبود وضعیت بهداشتى درمانى با برگزارى کارگاههاى آموزشى با حضور کارشناس مربوطه.
9 - انجمن بینالمللى راه به زیستن
این انجمن در استان خراسان در سال 1375 با هدف زیر تأسیس گردید:
- ارائه نظریات مشورتى به دولت در برنامهریزىهاى کشور درامور خانواده؛
- تلاش در جهت بالا بردن مشارکت بانوان در اجتماع؛
- بالا بردن سطح آگاهى افراد جامعه در زمینههاى مختلف علمى، فرهنگى، اجتماعى، بهداشتى و ...؛
- بازنگرى و تعمق در باورهاى رایج فرهنگى در جامعه و جایگزینى باورهاى درست همخوان با ارزشهاى الهى؛
10 - مؤسسه تحقیقات، بازتوانى و بهبود زندگى زنان
این مؤسسه در تهران در سال 1379 از سوى جمعى از متخصصان و صاحبنظران با هدف ارائه خدمات روانى - اجتماعى و توانبخشى براى دختران و زنان که به علت نامطلوب بودن شرایط خانوادگى و زندگى یا نامطلوب بودن روابط والدین یا همسر از مشکلات فردى یا روانى و خانوادگى رنج مىبرند، تشکیل شده است.
مهمترین برنامههاى اجرا شده:
کمک به زنان آسیبدیده اجتماعى از طریق ارائه خدمات درمانى و روانپزشکى؛
بازتوانى زنان آسیبدیده از طریق ارائه خدمات مشاوره فردى، خانوادگى، گروهى و حرفهاى؛
دایر کردن تسهیلات اقامت کوتاهمدت جهت کمک به زنان و دختران در شرایط بحرانى؛
11 - مؤسسه مادران امروز
این مؤسسه در سال 1377 با هدف بالا بردن سطح آگاهىهاى مادران براى ارتباط بهتر در خانواده از سوى جمعى از زنان متخصص، تحصیلکرده و علاقهمند تأسیس شد.
در این مؤسسه 12 گروه مشغول فعالیتهاى پژوهشى و تجربى داوطلبانه هستند که معمولاً این گروهها به تقاضاى مادران آموزشدیده در مؤسسه و بنا به نیازى مشخص اقدام به برگزارى جلسه مىکنند.
12 - انجمن تنظیم خانواده جمهورى اسلامى ایران و فدراسیون بینالمللى تنظیم خانواده
این انجمن فعالیت خود را از سال 1374 با هدف مشارکت در رسیدن به اهداف بهداشت و حقوق بارورى آحاد جامعه، به ویژه جوانان و گروههاى محروم، با توجه به ارزشهاى فرهنگى و اعتقادى آغاز کرده است.
این انجمن عضو فدراسیون بینالمللى تنظیم خانواده است. فدراسیون بینالمللى تنظیم خانواده بزرگترین سازمان داوطلبانه دنیا است که در جهت بهداشت و حقوق بارورى و جنسى در سراسر دنیا فعالیت مىکند. اهداف اصلى این انجمن شامل:
- افزایش سطح آگاهى جامعه در باره اجزاى بهداشت و حقوق بارورى از طریق مشارکت در اطلاعرسانى؛
- رشد سطح بهداشت و حقوق بارورى در مناطق عملیاتى انجمن با تأکید ویژه بر افزایش آگاهى عمومى و کاهش خشونت بر ضد زنان، برترى جنسى، حاملگىهاى ناخواسته، سقط غیر ایمن و افزایش مشارکت مردان؛
- افزایش شناخت مردم، نهادها و گروههاى جمعیتى خاص نسبت به انجمن و اهداف و فعالیتهاى آن؛
13 - انجمن پرستارى ایران
این انجمن در سال 1369 با هدف زیر تشکیل شده: ایجاد و تحکیم وحدت و هماهنگى بین تمامى کادر پرستارى براى رسیدن به اهداف والاى نظام جمهورى اسلامى ایران؛ بالا بردن سطح علمى آنان و شناساندن موقعیت حرفه پرستارى در سطوح بینالمللى و جهانى و آگاهى عموم مردم به این حرفه در سطح کشور؛ ایجاد زمینه همکارى و ایفاى نقش مشورتى، علمى و ... با وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکى، دانشگاهها و سایر ادارات و وزارتخانهها و مؤسساتى که به گونهاى در پیشبرد و به ثمر رساندن اهداف انجمن مؤثرند؛ حمایت اصولى و منطقى از کادر پرستارى و معرفى متخلفان به مراجع قانونى؛ سوق دادن نظام آموزش پرستارى در جهت نیازهاى جامعه؛ تلاش به منظور ارتقاى سطح علمى، خودکفایى و قطع وابستگى علمى به اجانب در جهت اهداف نظام جمهورى اسلامى ایران؛ ایجاد شرکتهاى تعاونى به منظور تأمین نیازهاى اعضا با رعایت قوانین و مقررات فراهم آوردن زمینههاى لازم جهت رفع نیازهاى علمى و خدماتى اعضا. این انجمن شامل تمامى کادر پرستارى اعم از پرستار، بهیار و تکنیسین اتاق عمل مىباشد.
ج) فهرست سایتها در موضوع بهداشت زنان
1 - بهداشت بارورى
www.amar.hbi.or.ir/fertility
این پایگاه داراى قسمتهاى مختلفى از جمله: انجمنهاى جستجوى پیشرفته در منابع اطلاعاتى، مشاوران، در باره ما و تماس با ما است. البته برخى از این موارد غیر فعال مىباشد؛ ولى به نظر مىرسد در صورت فعالیت پیوسته این سایت و اطلاعرسانى مناسب به مخاطبان، بسیارى از آموزشهاى مورد نیاز زنان بخصوص براى نسل جدید که به اینترنت دسترسى دارند، برطرف خواهد شد. به علاوه قسمت مشاوران که در حال حاضر غیر فعال است نیز در صورت ارائه خدمات براى جامعه جوان کشور بسیار مفید است.
2 - قسمت آمار سایت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکى
www.amar.hbi.or.ir
در این پایگاه بخشى به نام نشریات آمارى وجود دارد که اقلام آمارى در سه سال پیاپى از سال 1380 - 1382 در آن قابل دسترسى است. چنانچه به دنبال آمارهایى در موضوعات بهداشتى با تفکیک جنسیت هستید، از این سایت مىتوانید بهرهبردارى کنید.
3 - جامعه ایرانیان براى طببارورى
www.isrminfo.net
این سایت اولین پایگاهى است که به ارائه اطلاعات جامعى در خصوص بارورى و نابارورى پرداخته و آخرین اطلاعات مربوط به علوم تناسلى را براى علاقهمندانه ارائه مىنماید.
4 - مؤسسه تحقیقات و بهبود زندگى زنان
www.womenlifeimprove.com
این سایت توسط مؤسسه تحقیقات و بهبود زندگى زنان تهیه شده است و اطلاعات ارائه شده در آن شامل معرفى، فعالیتها، مقالات، سخنرانىها، آرشیو، فرم عضویت و ارتباط با ما مىباشد.
5 - زنان و ایدز
www.womenandaids.org
در این سایت اطلاعرسانى به مخاطبان در موضوعات مربوط به ایدز طراحى شده است که داراى قسمتهاى مختلفى همچون «چرا زنان آسیبپذیرترند»، «حمایت از زنان»، «خودمان را باور کنیم»، «هدایت و رهبرى» مىباشد. در این پایگاه توضیحات جامعى در خصوص زنان و ایدز ارائه شده است.
6 - پرستارى
www.nurse4ir.com
براى دسترسى به اطلاعاتى در مورد مسائل حرفه پرستارى مىتوان به این سایت مراجعه نمود.
د) فهرست نشریات در موضوع بهداشت زنان
1 - فصلنامه سلامت خانواده
فصلنامه پزشکى و پیراپزشکى؛ صاحب امتیاز و مدیرمسئول: صدیقه سالمى؛ سردبیر: مرتضى زینعلى
2 - فصلنامه شیر مادر
فصلنامه آموزشى در زمینه سلامت مادر و کودک؛ صاحب امتیاز: انجمن ترویج تغذیه با شیر مادر، مدیرمسئول: دکتر سیدعلیرضا مرندى؛ سردبیر: دکتر منصور بهرامى.
3 - فصلنامه طب ورزشى
فصلنامه پزشکى، پیراپزشکى؛ صاحب امتیاز: معاونت امور ورزشى بانوان سازمان تربیت بدنى؛ مدیرمسئول، سردبیر: دکتر فرزانه ترکان.
4 - فصلنامه آموزش بهداشت و ارتقاى سلامت
فصلنامه پزشکى و پیراپزشکى؛ صاحب امتیاز و مدیرمسئول: دکتر علیرضا حیدرنیا؛ سردبیر: دکتر فضل ا.. غفرانىپور.
5 - فصلنامه پزشکى بارورى و نابارورى فارسى، انگلیسى
این فصلنامه به موضوعات مرتبط با مسائل بارورى و نابارورى مىپردازد. داراى رتبه علمى - پژوهشى؛ صاحب امتیاز: پژوهشکده ابنسینا - مرکز پژوهشى بیولوژى و بیوتکنولوژى تولید مثل و نازایى جهاد دانشگاهى؛ مدیرمسئول: دکتر محمدمهدى آخوندى؛ سردبیر: دکتر محمدرضا صادقى.
6 - فصلنامه تحقیقات پرستارى و مامایى
فصلنامه پزشکى و پیراپزشکى؛ صاحب امتیاز: دانشگاه علوم پزشکى اصفهان؛ مدیرمسئول: محمدحسن محمدى.
7 - فصلنامه دانشکدههاى پرستارى و مامایى استان گیلان
فصلنامه علمى، پزشکى؛ صاحب امتیاز: دانشگاه علوم پزشکى گیلان؛ مدیرمسئول: زهرا یزداندوست؛ سردبیر: صدیقه پاکسرشت.
8 - فصلنامه علمى پژوهشى دانشکده پرستارى و مامایى همدان
صاحب امتیاز: دانشکده پرستارى و مامایى همدان؛ مدیرمسئول: علىاصغر حیدرى؛ سردبیر: رفعتبخت
9 - ماهنامه بهداشت بارورى
فصلنامه پزشکى و پیراپزشکى
صاحب امتیاز: پژوهشکده ابنسینا جهاد دانشگاهى؛ مدیرمسئول: دکتر محمدمهدى آخوندى؛ سردبیر: دکتر هومن صدرىاردکانى.
10 - فصلنامه بهداشت خانواده
صاحب امتیاز: انجمن تنظیم خانواده جمهورى اسلامى ایران؛ مدیرمسئول: دکتر حسین ملکافضلىاردکانى؛ سردبیر: دکتر خسرو رفایىشیرپاک.
11 - فصلنامه پرستارى مامایى
صاحب امتیاز: دانشگاه علوم پزشکى و خدمات بهداشتى - درمانى شهید بهشتى؛ مدیرمسئول: دکتر ژیلا عابدسعدى؛ سردبیر: دکتر فریده یغمایى.
12 - پرستارى و مامایى ایران فارسى، انگلیسى
فصلنامه علمى، پزشکى؛ ناشر: دانشگاه علوم پزشکى و خدمات بهداشتى درمانى ایران؛ مدیرمسئول: دکتر سادات سیدباقر مداح؛ سردبیر: دکتر سیده فاطمه حقدوستاسکویى.
13 - مجله پزشکى امروز زنان
ماهنامه پزشکى و پیراپزشکى؛ صاحب امتیاز و مدیرمسئول: روشنک قطبى؛ سردبیر: ملک منصوراقصى.
14 - فصلنامه شکیبا
فصلنامه آموزشى، پژوهشى؛ صاحب امتیاز: دانشکده پرستارى و مامایى نسیبه سارى؛ مدیرمسئول: هدایت جعفرى؛ سردبیر: دکتر محمد آزادبخت.
15 - فصلنامه علمى - پژوهشى دانشکده پرستارى و مامایى مشهد
ناشر: دانشگاه علوم پزشکى مشهد؛ مدیرمسئول: علیرضا دانش؛ سردبیر: رباب لطیفنژاد.
16 - مجله زنان و مامایى و نازایى ایران
فصلنامه علمى، پزشکى؛ صاحب امتیاز: دانشگاه علوم پزشکى مشهد؛ مدیرمسئول: دکتر قدسیه سیدى علوى، سردبیر: دکتر منیره پورجواد.
پیشنهادها
براى کمک به ارتقاى زنان در رشتههاى پزشکى و بالا بردن سطح بهداشت بانوان و خانوادهها در جامعه پیشنهاد مىشود، با به کارگیرى موارد زیر توسط سازمانهاى ذیربط، بستر مناسبى براى رسیدن به وضعیت مطلوبى براى زنان فراهم شود:
- استفاده از زنان متخصص در سطوح تصمیمگیرى.
- فراهم کردن زمینههاى فرهنگى مناسب و بازنگرى در سنتهاى اشتباه فرهنگى - اجتماعى که مانع از گسترش حرفه پزشکى براى زنان به عنوان ادامه تحصیل و یا براى عامه مردم در مراجعه به پزشکان زن مىشود.
- گسترش رویکرد جنسیتى در تنظیم برنامههاى ملى توسعه.
- بازنگرى در قوانین و مقررات موجود و اصلاح آن در جهت جذب نیروى انسانى متخصص در رشتههاى پزشکى با توجه به تخصص، نه جنسیت.
- تقویت مهارتهاى علمى زنان و برگزارى آموزشهاى دورهاى براى روزآمد کردن سطح علمى افراد.
- اصلاح قوانینى که موجب از بین رفتن خطرات بهداشتى کار براى زنان و ارتقاى سطح بهداشت زنان و خانواده در جامعه مىشود.
- رعایت قانون کار در واگذارى مشاغل مناسب براى زنان باردار شاغل در مراکز درمانى.
- افزایش بودجه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکى و ارائه امکانات و تسهیلات بیشتر به زنان شاغل در این وزارتخانه.
- حمایت از زنان سرپرست خانوار در این حرفه به ویژه کارکنان در روستاها جهت جلوگیرى از اشتغال در دو یا سه نوبت براى گذران زندگى.
- کمک به سازمانهاى غیر دولتى زنان براى انجام طرحهاى ملى بهداشتى براى زنان و خانواده.
- سرمایهگذارى دولت در بخش ورزش براى زنان جهت بالا بردن سطح بهداشت و سلامت روانى آنان(30)
- اجراى طرح بیمه خدمات درمانى براى تمام زنان کشور به ویژه زنان سرپرست خانوار.
پىنوشتها: -
1) اولین گزارش ملى توسعه انسانى جمهورى اسلامى ایران، تهران، سازمان برنامه و بودجه، 1378، ص125.
2) همان، ص159.
3) علیرضا مرندى، علیرضا، سلامت در جمهورى اسلامى ایران، تهران: بهداشت، درمان و دارو، آموزش، پژوهش و امور فرهنگى، 1377، ص119.
4) اولین گزارش ملى توسعه انسانى جمهورى اسلامى ایران، ص129.
5) همان.
6) سلامت در جمهورى اسلامى ایران، ص119.
7) همان، ص123.
8) همان، ص78 - 77.
9) خلاصه گزارش بررسى و تحلیل میزان دسترسى زنان به آموزش عالى و پیامدهاى آن،
تهران، مرکز امور مشارکت زنان، معاونت آموزش و پژوهش، پاییز 1383، ص12 - 8.
10) آمار دانشجویان شاغل به تحصیل رشتههاى علوم پزشکى در کل کشور در سال 1378 - 1377، تهران، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکى، معاونت پژوهشى، اداره کل آمار و خدمات ماشینى، 1378، ص5.
11) همان، ص8.
12) همان.
13) زنان و پزشکان در تاریخ پزشکى، نوین پزشکى، دوره 4، ش 6.
14) کتاب سالنامه آمارى دفتر توسعه و هماهنگى نظام آمارى، عنوان نشریه: آمار نیروى انسانى وزارت بهداشت، درمان وآموزش پزشکى، تهران، معاونت تحقیقات و فنآورى، 1381 - 1382، ص6.
15) نشریه آمار مقایسه اهم فعالیتهاى وزارت بهداشت، تهران، اداره کل آمار ایران، معاونت پژوهشى، 1377.
16) همان، ص25.
17) همان، 77 - 76.
18) همان، ص79.
19) نشریه: آمار داروخانههاى مستقل کشور، تهران، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکى، 1377، ص10.
20) علیرضا مرندى، سلامت در جمهورى اسلامى ایران، ص370.
21) همان، ص371.
22) همان، ص391.
23) http://www.sci.org.ir
24) http://www.amar.hbi.or.ir
25) همان.
26) همان.
27) همان.
28) اولین گزارش ملى توسعه انسانى جمهورى اسلامى ایران، ص160.
29) شیده شادلو، زنان در اسناد بینالمللى: بخش اوّل: زنان در بهداشت، حقوق زنان، سال 6، شماره 24، صفحه 36 - 39.
30) گزارش ملى جمهورى اسلامى ایران در خصوص بهداشت زنان از سپتامبر 1995 تا سپتامبر 1998، تهیه و تنظیم: مرکز امور مشارکت زنان - واحد بینالمللى، سپتامبر 1998، ص7.