اخبار
دیدار مسئولان دفتر تبلیغات اسلامى حوزه علمیه قم با رهبر معظم انقلاب
رهبر معظم انقلاب اسلامى در دیدار اعضاى هیئت امنا، رئیس و دیگر مسئولان دفتر تبلیغات اسلامى حوزه علمیه قم، این دفتر را نماد روشنفکرى در حوزه برشمردند و تعمیق محتوایى فعالیتها، برخوردارى از خصوصیات مثبت روشنفکرى و پرهیز از آسیبهاى رایج روشنفکرى را شرطهاى اصلى موفقیت این مجموعه خواندند.
در این دیدار رهبر انقلاب خاطرنشان کردند: ارائه حرفهاى نو، حضور در میدانهاى جدید فکرى و برخوردارى از آفاق تازه، از جمله نشانههاى پرمغز بودن است که دفتر تبلیغات باید از این خصوصیات برخوردار باشد.
ایشان نوآورى و نگاه باز و آزاد را جوهره روشنفکرى دانسته و افزودند: قوام روشنفکرى به نگاه باز است و دفتر تبلیغات حوزه علمیه قم باید این جوهره راهگشا را مورد توجه کامل قرار دهد چرا که بدون نگاه باز پیشرفت فکرى و در نتیجه پیشرفت علمى و عملى امکانپذیر نیست.
رهبر معظم انقلاب دین و سنتهاى ملى را دو شاخص هدایت جریان روشنفکرى دانستند و خاطرنشان کردند: سنتهاى ملى غالباً با تعصب و خرافه همراه است در حالى که معرفت روشن دینى که با خرافه و تعصب همراه نیست مىتواند جوهره پرتحرک روشنفکرى را در جهت صحیح هدایت کند و این جریان را از آسیبهایى نظیر پراکندهگویى و تقلید و انحراف باز دارد.
ایشان اعتصام به ریسمان معرفت الهى و مراقبت دائم از خود و فرآوردههاى فکرى را از ضروریات تحقق جایگاه دفتر تبلیغات اسلامى حوزه علمیه قم به عنوان نماد روشنفکرى در حوزه برشمردند و افزودند: همه فعالیتها و برنامههاى این دفتر در پرتو این جهتگیرى اصلى به ثمر خواهد نشست.
در این دیدار حجتالاسلام و المسلمین جعفرى گیلانى رئیس هیئت امنا و حجتالاسلام و المسلمین ربانى رئیس دفتر تبلیغات اسلامى گزارشهایى را در باره اهداف و عملکردهاى این مجموعه بیان کردند و از تلاش براى تولید دانش و فرهنگسازى و تعمیق معرفت اسلامى سخن گفتند.
طبق وعده عربستان زنان ایرانى پس از این مىتوانند قبرستان بقیع را زیارت کنند
براى نخستین بار چهل کتاب شیعى در کشور عربستان سعودى اجازه نشر گرفتند. این کتابها در حوزه مسائل فقهى و خانوادگى مىباشند و برخى نظریاتى در باب ایجاد یک جامعه متفق با مشارکت شیعیان و سنیان است.
پیش از این شیعیان عربستان اجازه داشتن مسجد را نداشتند اما به تازگى مناطق شیعهنشین مىتوانند مساجد و حسینیه براى خود بسازند.
پس از پادشاهى رسمى امیر عبداللَّه در این کشور برخورد شرطهها و پلیس مذهبى عربستان با ایرانیان نیز تا اندازهاى بهتر شده است.
هر سال نزدیک به نیم میلیون ایرانى براى انجام اعمال عمره مفرده به مکه و مدینه سفر مىکنند که با توجه به رویکرد امیر عبداللَّه در صورت برنامهریزى مناسب مىتواند زمینهساز تعامل گسترده ایرانیان و شیعیان با مسلمانان دیگر کشورها شود.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز از نظر مساعد پادشاه عربستان براى رفع موانع موجود در زیارت زائران قبرستان بقیع به ویژه زائران زن ایرانى خبر داد.
آیتاللَّه آقاى هاشمى رفسنجانى در مذاکراتى که با امیر عبداللَّه داشت، عنوان کرد: سیاست پادشاه عربستان، محبت به شیعیان است و این سیاست در حال اجراست.
وى افزود: در ملاقات با مقامهاى سعودى از آنها درخواست کردیم که زمینه زیارت بانوان از قبرستان بقیع را فراهم کنند و آنها نیز به شرط جلوگیرى از بىنظمىها و برخى اعمال نامناسب به طور ضمنى موافقت کردند.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت همچنین گفت: ملک عبداللَّه که از تحرکات اخیر رژیم صهیونیستى در کشورهاى عربى نگران بود، از اینکه کسانى بین کشورهاى مسلمان را مخدوش کنند تا سیاست کل دنیاى اسلام آسیب ببیند ناراحت است.
زهرا شجاعى:
24 درصد زنان در بخش دولتى کشور فعالند
خانم زهرا شجاعى در دیدار با هیئت کارشناسان فرهنگى بنیاد ژاپن گفت: سازمانهاى بینالمللى نمىتوانند نسخه واحدى براى تمامى زنان کشورهاى جهان طراحى کنند. کشورهاى مشرقزمین داراى مشترکات فرهنگى و اجتماعى زیادى هستند و خود مىتوانند مدل توسعه مشابهى طراحى کنند. خانم «زهرا شجاعى» هدف مرکز امور مشارکت زنان را در رشد کمّى و کیفى سازمانهاى غیر دولتى زنان، توانمندسازى و افزایش مشارکتهاى مدنى آنها با حفظ استقلال عنوان کرد و افزود: 20 درصد بودجه مرکز سالانه صرف آموزش و حمایت از سازمانهاى غیر دولتى زنان مىشود. تعدادى از سازمانها هم داراى مقام مشورتى سازمان ملل متحد از شوراى اجتماعى اقتصادى «اکوسوک» هستند.
وى در مورد تربیت زنان مدیر گفت: حدود 24 درصد زنان کشور در بخش دولتى فعالند و 1/2 درصد آنها مدیر مىباشند. زنان فرصت کسب تجربههاى عملى در حوزه مدیریت را کمتر به دست مىآورند، لذا این مرکز آموزش را به عنوان یکى از راهبردهاى اساسى در اولویت کارى خود در تربیت مدیران زن قرار داده، به نحوى که 300 نفر از کارشناسان در سراسر کشور طى یک دوره آموزش مدیریت دیدند.
خانم «شجاعى» اصلاح قوانین و مقررات با حفظ نقش و جایگاه زنان در خانواده، اختصاص زمان شیردهى، لزوم تأسیس مهد کودک در ادارات براى مادران شاغل را از فعالیتهاى دولت در جهت توسعه اشتغال زنان در کشور دانست.
خانم «شجاعى» از برنامهریزى براى اشتغال و ازدواج جوانان به عنوان دغدغه اصلى کشور نام برد و در باره راههاى طى شده در هشت سال گذشته براى روشن کردن افکار عمومى نسبت به جایگاه زنان گفت: ساخت فیلم در صدا و سیما، معرفى کردن زنان موفق به جامعه در همایشها، انتشار فصلنامه مرکز براى نخبگان، آموزش حقوق به دختران و پسران دبیرستانى، اجراى طرحهاى اساسى در کتب درسى ابتدایى، آموزش تحلیل جنسیتى براى گروههاى مختلف و انتشار سلسله اخبار زنان در سطح ملى و بینالمللى در سایت مرکز، در تغییر نگرش جامعه نسبت به زنان مفید بوده است.
وى با توجه به اشتراکات فرهنگى زنان ایران و ژاپن و اهمیت نقش خانواده و حفظ سنتهاى فرهنگى در دو کشور را زمینه خوبى براى توسعه ارتباطات بین زنان دو کشور دانست.
خسارت ناشى از فریبکارى در شروط قبل از ازدواج جبران مىشود
یک عضو هیئت رئیسه کمیسیون قضایى مجلس از بررسى اصلاح موادى از فصل نکاح قانون مدنى در کمیته کمیسیون قضایى خبر داد و گفت: خسارتهاى مادى و معنوى ناشى از فریبکارى در شروط قبل از نکاح، جبران مىشود.
«نیره اخوان» با اشاره به ماده 1128 قانون مدنى افزود: هر گاه در یکى از طرفین صفت خاصى شرط شده و بعد از عقد معلوم شود که طرف مذکور فاقد وصف مقصود بوده، براى طرف مقابل حق فسخ خواهد بود، خواه وصف مذکور در عقد تصریح شده یا عقد متبایناً بر آن واقع شده باشد.
وى در ادامه گفت: این تبصره این طور به ماده 1128 الحاق مىشود که هر گاه نکاح بر اثر تدلیس (فریبکارى) واقع شده باشد، همسر فریبخورده مىتواند جبران خسارت مادى و معنوى ناشى از تدلیس را از تدلیسکننده اعم از اینکه یکى از زوجین یا شخص ثالث باشد مطالبه کند؛ و فسخ نکاح به علت تدلیس یکى از زوجین مانع مطالبه خسارت نخواهد بود.
افزایش آسیبهاى اجتماعى در میان زنان سرپرست خانوار
رئیس انجمن مددکار ایران گفت: در حال حاضر حفظ 25 درصد از زنان سرپرست خانوار، مطلقه و بیوه، تحت پوشش نهادهاى حمایتى قرار دارند و 75 درصد این قبیل افراد بدون هیچ گونه حمایتى در جامعه رها شدهاند.
دکتر «مصطفى اقلیما» افزود: هماکنون اکثر زنان سرپرست خانوار با مشکلات جدى و بىشمار اقتصادى مواجهاند و توان پرداخت هزینههاى سرسامآور زندگى را ندارند، بنابراین نمىتوانند از عهده تأمین مخارج فرزندان خود برآیند به همین دلیل یکى از آسیبپذیرترین اقشار جامعه محسوب مىشوند.
وى خاطرنشان کرد نهادهاى حمایتى کمیته امداد و سازمان بهزیستى با توجه به اعتبارات محدود خود تنها توانستهاند 25 درصد زنان سرپرست خانوار را تحت پوشش قرار داده و خدمات به آنها ارائه کنند که البته مستمرى ماهیانه و خدمات این نهادها آنقدر ناچیز است که حتى براى خرید نان این خانواده نیز کفاف نمىدهد.
رئیس انجمن مددکارى تأکید کرد قرار بود از سوى نهادهاى حمایتى، مستمرى این زنان ماهیانه به 16 هزار تومان براى زنان تنها و 40 هزار تومان براى زنانى که سه فرزند تحت پوشش دارند افزایش پیدا کند که البته تا این لحظه این امر تحقق پیدا نکرده است.
بیش از 90 درصد مردان با اشتغال زنان موافقند
بر اساس اطلاعات یک پژوهش در کشور 88/93 درصد مردان با اشتغال زنان در بخشهاى دولتى موافق هستند.
78 درصد مردان، شغل آموزشى مربى مهد کودک تا دبیرى دبیرستان را براى زنان مناسب مىدانند و 22 درصد مردان متخصص نیز آموزش تخصصى در سطح دانشگاه را براى زنان بسیار مناسب و 47 درصد خیلى مناسب مىدانند.
در مورد مشاغل امور دفترى و ادارى سازمانهاى دولتى نیز 41 درصد مردان، توانایى زنان را خیلى زیاد اعلام کردهاند. در باره مشاغل فنى و مهندسى 33 درصد مردان متخصص معتقدند زنان تا حدودى از عهده انجام این مشاغل در سازمانهاى دولتى برمىآیند. مشاغلى نظیر پرستارى و پزشکى از نظر 61 درصد افراد مورد پژوهش، با زنان تناسب زیادى دارد.
مشاغلى چون فرماندارى، استاندارى، وزارت و ریاست جمهورى از نظر 25/25 درصد متخصصان متناسب خانمهاست. در خصوص نمایندگى مجلس نیز توانایى زنان 36 درصد اعلام شده است.
در مورد مشاغلى چون امور حمل و نقل در سازمانهاى دولتى، 36 درصد آن را کمى متناسب با زنان اعلام کردند. در مشاغل شیفتى به ویژه شیفت شب 29 درصد متخصصان آن را تا حدودى مناسب زنان عنوان کردند.
سرانجام در مورد قضاوت، 25 درصد متخصصان این پژوهش، این شغل را تقریباً مناسب براى زنان دانستند.
زنان کارآفرین به کشورهاى همجوار اعزام مىشوند
مشاور استاندار آذربایجان شرقى در امور بانوان گفت: زنان کارآفرین این استان به کشورهاى همجوار اعزام مىشوند.
«زهرا کرمانى» در جلسه کمیته مشاور سه جانبه کار و اشتغال زنان آذربایجان شرقى، با اعلام این خبر افزود: این حرکتها و رایزنىها در منطقه در جهت تداوم اهداف اشتغال زنان و شناسایى ظرفیتهاى زنان کارآفرین استان انجام مىشود.
مشاور استاندار آذربایجان شرقى همچنین از برپایى نمایشگاهى از توانمندىهاى زنان در استان خبر داد.
«على روحانى» مدیرکل کار و امور اجتماعى آذربایجان شرقى نیز از مشارکت زنان و اهتمام آنان در پیشبرد مسائل مربوط به امور بانوان کارگر در این استان خبر داد.
40 درصد دختران فرارى، کتکخور خانواده بودهاند
تحقیقى که بر روى 50 دختر فرارى ساکن در مراکز رى، شمیرانات و دو مرکز مداخله در بحران فرمانیه صورت گرفت نشان داد 78 درصد دختران فرارى داراى تجربه «تنبیه بدنى یا کلامى» بودهاند.
در میان این دختران 64 درصد هر دو نوع تنبیه بدنى و کلامى، 20 درصد تنبیه بدنى و 16 درصد تنها تنبیه کلامى را تجربه کردهاند و در مجموع مىتوان گفت که 40 درصد دختران فرارى همیشه مورد تنبیه بدنى و کلامى قرار مىگرفتهاند. این تحقیق نشان مىدهد هر اندازه شدت این تنبیهات افزایش یابد احتمال فرار نیز بیشتر مىشود.
نتایج این تحقیق همچنین نشان مىدهد 56 درصد این دختران داراى تحصیلات راهنمایى هستند. 80 درصد آنها متعلق به طبقه پایین جامعه، 16 درصد طبقه متوسط و تنها 4 درصد آنها از وضعیت اقتصادى - اجتماعى بالایى برخوردار هستند.
تعداد دانشآموزان مبتلا به ایدز افزایش یافت
مدیرکل دفتر سلامت و تندرستى آموزش و پرورش با اعلام اینکه آمار دانشآموزان مبتلا به ایدز از طریق مادر، از 200 به 350 تن افزایش یافته است، تصریح کرد: 60 هزار معلم با همکارى دفتر آموزش و ارتقاى مهارتهاى حرفهاى و تربیت معلم سال تحصیلى آینده، آموزش «پیشگیرى از ایدز» را فرا مىگیرند.
دکتر «ریاض غیرتمند» با بیان اینکه یک میلیون دانشآموز پایه اول متوسطه سال جارى تحت پوشش آموزشهاى پیشگیرى از ایدز قرار مىگیرند، افزود: آمار ثبت شده دانشآموزان آلوده به «اچ.آى.وى» 65 نفر است که اگر در 6 به عنوان ضریب تخمین کشور ضرب شود، این تعداد به 300 تا 350 نفر مىرسد.
نویسندگان زن ده برابر شدهاند
نویسندگان زن از سال 1370 تا به حال ده برابر شدهاند. این در حالى است که نویسندگان مرد در این مدت فقط 5/2 برابر رشد داشتهاند.
دکتر «امیدعلى احمدى» مجرى طرح «مصرف ادبى ایرانیان» گفت: موضوعاتى چون جنگ و دفاع مقدس، مسائل اجتماعى، خانواده، تقابل سنت و مدرنیته، مسائل زنان و مهاجرت مهمترین موضوع ادبیات داستانى در این سالها هستند.
وى افزود: همچنین مهمترین تغییرات از نظر پدیدآورندگان، گسترش فردگرایى، گرایش به فرم در ساختار، پرداختن به مسائل زنان، استفاده از تکنیکهاى مدرن و طرح مسائل فردى و شخصى بوده است.
هنرمندان ایرانى بزرگترین فرش جهان را مىبافند
بافندگان فرش ایرانى بزرگترین فرش جهان را با وسعت 6 هزار مترمربع براى مسجد شیخ زاید ابوظبى امارت مىبافند.
در این فرش که 35 تن وزن خواهد داشت، حدود 20 تن پشم، 15 تن پنبه و 25 نوع رنگ گیاهى و سنتى به کار رفته است.
قرارداد بافت این فرش به تازگى میان شرکت سهامى فرش ایران و رئیس شهردارى ابوظبى امضا شده است.
این فرش که توسط هزار هنرمند بافنده نیشابورى بافته مىشود، حاوى گلهاى زیبا و پنج ترنج خاص ایرانى در سه و نیم میلیارد گره است.
بزرگترین فرش جهان با 4 هزار متر وسعت پیش از این مسجد سلطان قابوس عمان را مفروش کرده که آن فرش هم توسط شرکت سهامى فرش ایران بافته شده است.
زنان انگلیس به شدت به عمل زیبایى چهره روى آوردهاند
چندى پیش در انگلستان جراحى زیبایى «تابو» به شمار مىرفت ولى هماکنون تبدیل به حرکتى انفجارى شده و به تازگى پس از دهه 90 تا به حال به حدود دو برابر و حتى بیشتر از قبل رسیده است.
سالانه 75 هزار عمل زیبایى در انگلیس انجام مىشود در صورتى که تا ده سال گذشته این عمل از نظر فیزیکى یک ریسک از نظر روحى مورد تردید، بسیار گران و از نظر اجتماعى نیز موقعیت خوبى نداشت.
طبق یک نظرسنجى، دو سوم زنان زیر 25 سال انگلیس، تمایلشان براى عمل زیبایى، شبیه شدن به هنرپیشگان است.
اکثر فمینیستها بسیار به عمل زیبایى تمایل دارند. به اعتقاد آنان زیبایى باعث جلب توجه و اعتماد به نفس مىشود تا لذت مردان؛ همین امر موجب گرایش بیشتر زنان به این اعمال در عصر پست فمینیستى شده است. در حال حاضر 90 درصد مشتریان عمل زیبایى زنان هستند.
هندىها در مراسم عروسى خود مهمان کرایه مىکنند
در ایالت راجستان هند مؤسسهاى دایر شده است تا به زوجهایى که مایلند جشن عروسى خود را پرشورتر برگزار کنند، مهمان کرایه دهند.
در راجستان عروسى رویدادى بزرگ است که نداشتن مهمان پرشمار سبب آبروریزى مىشود. بنیانگذار این مؤسسه از زمانى که یکى از دوستانش با زنى غیر از طبقه خودش ازدواج کرد و فقط پنج نفر حاضر به شرکت در این جشن شدند، تصمیم گرفت با راهاندازى چنین مؤسسهاى مشکل عروس و دامادها را حل کند.
این مؤسسه 70 مهمان دارد که بنا به داشتن لباسهاى سنتى هندى و غربى و حتى قد و قواره و خوشصحبتى، دستهبندى مىشوند و مزد دریافت مىکنند.
مسئول این مؤسسه معتقد است: به دلیل گسست پیوندهاى خویشاوندى و قطع ارتباط با یکدیگر و یا عدم توان مالى مهمانان براى مسافرت، متقاضیان زیادى براى کرایه مهمان داریم. مردم تصور مىکنند اگر مهمانان عروسى زیاد باشند، طرف در جامعه نفوذ و منزلت بیشترى دارد.
وى افزود: برخى از مهمانان کرایهاى، دانشجو، حسابدار و حتى پزشک هستند. شاید بپرسید چرا پزشکان مىخواهند به عروسى بروند، ولى من فکر مىکنم آنها هم بدشان نمىآید که شبى بیرون از خانه خوش بگذرانند و در ضمن پول خوبى هم بگیرند. کارکنان من به خوبى تعلیم شدهاند و ما تمام نکات مهم خانواده دو طرف را به آنها گفتهایم حتى مهمانها مدتى با خانواده عروس و داماد رفت و آمد مىکنند تا با آداب و رسوم آنها آشنا شوند. تا به حال هم هیچ کدام از مهمانان لو نرفتهاند.
افزایش آمار زنان قمارباز در اسکاتلند
بررسىهاى محققان اسکاتلند نشان مىدهد طى سالهاى اخیر شمار زنان قمارباز در این کشور افزایش نگرانکنندهاى یافته است.
سهولت دسترسى به کازینوهاى اینترنتى موجب رشد قارچگونه زنان قمارباز در اسکاتلند شده است. گسترش روزافزون اعتیاد زنان اسکاتلندى به قماربازى موجب بروز مشکلات خانوادگى، کارى و بیمارىهایى همچون افسردگى میان آنان شده است. بسیارى از زنان اسکاتلندى ساعتهاى طولانى را در شبانهروز پاى رایانهها صرف مىکنند و به قماربازى مىپردازند. ارزش قمار اینترنتى در اسکاتلند سال گذشته به بیش از 15 میلیون پوند رسید.
بر اساس این گزارش، ماه گذشته دادگاه اسکاتلند یک زن و شوهر را به علت اینکه در اثر اعتیاد فراوان به قمار در مواظبت از چهار فرزند خود کوتاهى کرده بودند به سه ماه زندان محکوم کرد.