تازههاى پژوهش
تصفیهکننده زیستى پساب کارخانههاى صنعتى در کشور ساخته شد
یک دانشجوى مقطع دکتراى سلولى - مولکولى در پژوهشگاه ملى مهندسى ژنتیک و زیستفناورى کشور، تصفیهکننده زیستى فلزات سنگین موجود در پسابهاى صنعتى را تولید کرد.
«بهناز صفار» صاحب این طرح اعلام کرد با توجه به اینکه فلزات سنگینى چون نیکل، مس، روى، کادمیوم و منگنز از مواد تشکیلدهنده فاضلابهاى کارخانجات صنعتى و آلودهکنندههاى محیط زیست محسوب مىشوند، تمام کشورها براى جذب و یا تصفیه این مواد از روشهاى شیمیایى و فیزیکى استفاده مىکنند.
این محقق با کمک مهندسى ژنتیک در پروتئینهاى باکترىها تغییراتى ایجاد کرده تا زمانى که در معرض فلزات سنگین قرار مىگیرند این فلزات را از محیط پساب جذب کرده و از ورود آنها به محیط زیست جلوگیرى کنند.
ورود فلزات سنگین به آب رودخانهها و مزارع کشاورزى موجب آلوده شدن آبزیان و گیاهان شده و زنجیره غذایى انسان را مختل مىکنند و موجب ایجاد سرطان در انسان مىشوند.
دستگاه هشدار برقى براى ناشنوایان
مبتکر ناشنواى سبزوارى دستگاهى برقى براى سهولت در انجام کارهاى ناشنوایان ساخت.
«محمد رازقندى» سازنده این دستگاه عنوان کرد این دستگاه به هر گونه صدایى حساس است و با روشن و خاموش شدن لامپ، دستگاه افراد ناشنوا را از صداى اطراف مطلع مىکند. این دستگاه حتى به صداى گریه نوزاد یا صداى زنگ تلفن و موبایل حساس است.
مواقعى که زوجهاى ناشنوا به خواب مىروند مىتوانند با کوک کردن ساعتى که به این دستگاه متصل است سر ساعت تعیین شده با نور دستگاه بیدار شوند.
خاکستر پوسته برنج باعث استحکام بُتن مىشود
براى نخستین بار در ایران کوره مخصوص تولید خاکستر پوسته برنج با شرایط قابل کنترل توسط دانشجوى کارشناسى ارشد دانشکده مهندسى عمران و محیط زیست دانشگاه امیر کبیر طراحى و ساخته شد.
«سیدروحاللَّه رضوى» هدف از این کار خود را جایگزین شدن 20 درصدى پوسته برنج به جاى سیمان و بهبود خواص مکانیکى و دوام بتن و مصرف کمتر سیمان در طرحهاى عمرانى اعلام کرد.
خاکستر پوسته برنج در رده پوزولانهاى مصنوعى است و با فعالیت این پوزولانها و ایجاد واکنشهاى شیمیایى با هیدرواکسید کلسیم، نفوذپذیرى بتنها و تخلخل سطح آنها کاهش یافته و در عوض دوام و مقاومت آنها در محیطهاى مخرب اسیدى، سولفاتى و کلریدى افزایش مىیابد.
پوسته برنج در حین سوختن، ارزش حرارتى معادل 6/3 کیلوکالرى بر گرم تولید مىکند که از این انرژى مىتوان براى راهاندازى نیروگاههاى کوچک استفاده کرد و به ازاى هر 31 هزار تن پوسته برنج در سال، نیروگاهى سه مگاواتى راهاندازى کرد.
این مبتکر با استفاده از خاکستر پوسته برنج به عنوان جایگزین میکروسیلیس اعلام کرد با توجه به فراوانى شالیزارهاى شمال کشور و تولید سه میلیون تن برنج در سال و با در نظر گرفتن اینکه 20 درصد وزن هر دانه شلتوک را پوسته آن تشکیل مىدهد، مىتوان سالیانه 600 هزار تن پوسته برنج در کشور تولید کرد. از این مقدار پوسته برنج امکان تولید 120 هزار تن خاکستر پوسته برنج در سال وجود دارد؛ در حالى که میزان تولید میکروسیلیس حدود 14 هزار تن در سال است و قیمت بالایى دارد.
ساخت دوربین هوشمند در ایران
یک دانشآموز ایرانى موفق به ساخت دوربین هوشمند شد.
دوربین «محمدمهدى آصفزاده» دانشآموز رشته ریاضى فیزیک مىتواند اشیا را بر اساس رنگ پیدا و آنها را دنبال کند.
همچنین این دوربین مىتواند سرعت اشیا را اندازهگیرى کرده و فاصله آنها را تا دوربین بسنجد. دوربین مذکور با دریافت فرمانهاى صوتى عمل مىکند.
رژیم غذایى با سفیدى زودرس مو ارتباط دارد
متخصصان معتقدند هر چند عامل اصلى سفید شدن مو، موروثى است اما رژیم غذایى و بیمارىهایى همچون تیروئید و کمخونى نیز در بروز این عارضه بىتأثیر نیست.
دکتر «حمید اسدزاده» متخصص ژنتیک معتقد است علت سفید شدن موى سر تولید نشدن رنگدانهاى به نام «ملاتین» از سلولهاى «ملانوسیت» پوست است؛ به این ترتیب با افزایش سن از عملکرد ژنى به نام «BCL» که مسئول حفظ این سلولهاست کاسته شده و موى سر سفیدرنگ مىشود.
مطالعات نشان داده است که مصرف مواد غذایى حاوى ویتامینهاى گروه B همچون تخممرغ، سبزیجات، سبوس گندم، جو و برنج در پیشگیرى از زود سفید شدن مو و به تأخیر انداختن آن مؤثر است.
این پژوهشگر ایرانى وجود عنصر مس در بدن را نیز عاملى براى رشد، استقامت و حفظ رنگ موى سر مىداند و تأکید مىکند نخودفرنگى، قارچ، سیبزمینى، لوبیا، عدس و میوهجاتى همچون موز، سیب، گلابى و هلو حاوى مقادیر مورد نیاز بدن به عنصر مس هستند.
زنان چاق در معرض خطر سنگ صفرا هستند
افزایش اندازه دور کمر زنان خطر تشکیل سنگ صفرا را در آنها بیشتر مىکند و تنها راه براى برداشتن این سنگ عمل جراحى است.
مطالعاتى در آمریکا نشان مىدهد زنانى که اندازه دور کمر آنها 80 سانتىمتر و یا بیشتر است دو برابر بیشتر از زنان لاغر براى برداشتن سنگ صفرا نیازمند جراحى هستند.
نسبت دور کمر به دور باسن که از تقسیم اندازه دور کمر به اندازه دور باسن به دست مىآید روش دیگر ارزیابى خطر تشکیل سنگ صفرا است.
اگر عدد به دست آمده از این تقسیم 86% باشد، زنان 40 درصد بیشتر از گروهى که این عدد در آنان 70% و یا کمتر بوده در معرض تشکیل سنگ کیسه صفرا هستند.
سنگ کیسه صفرا زمانى تشکیل مىشود که مایع ترشح شده از این عضو که صفرا نامیده مىشود و وظیفه هضم چربىها را بر عهده دارد سخت شده و ذرات، قطعات جامدى شبیه به سنگ را تشکیل مىدهند.
مصرف قرص ضد باردارى ابتلا به بیمارى «ام.اس» را کاهش مىدهد
مطالعات نشان مىدهد مصرف قرصهاى ضد باردارى خطر ابتلا به «ام.اس» را در زنان 40 درصد کاهش مىدهد.
«ام.اس» یک بیمارى التهابى است که علایم گوناگونى چون خستگى، کرختى و دشوارى در انجام حرکت، حافظه و گفتار ایجاد مىکند.
میزان بالاى هورمون زنانه استروژن حاصل از قرصها و استروژن خود بدن در دوران باردارى اولین حمله بالینى «ام.اس» را به تأخیر مىاندازد.
زنان بیشتر از مردان به این بیمارى مبتلا مىشوند و این خطر پس از باردارى بیشتر است.
دستگاه پیشگویى قدرت بارورى ساخته شد
دانشمندان از ساخت یک دستگاه که توانایى مشخص کردن میزان بارورى فرد را داراست خبر دادند.
این دستگاه توانایى اندازهگیرى تعداد تخمک در بدن زن را دارد و مىتواند پیشگویى کند که فرد تا چه زمانى قادر به باردار شدن خواهد بود.
دانشمندان بخش نابارورى که روى این دستگاه کار مىکنند امیدوارند این وسیله کمک مؤثرى به متخصصان زنان و زایمان و حتى زنان جوان در تعیین سن بارورى باشد.
خستگى مزمن نشانه افسردگى است
خستگى پایدار یا مزمن بهترین علامت براى پیشبینى آغاز ابتلا به افسردگى پس از زایمان است.
گروهى از زنان پس از زایمان دچار افسردگى مىشوند که تشخیص بهموقع آن مىتواند بیمار را هر چه سریعتر به زندگى عادى برگرداند.
به گفته محققان خستگى پس از زایمان پدیدهاى طبیعى است اما معمولاً این خستگى پس از دو هفته از بین مىرود و استمرار خستگى پس از این مدت افسردگى پس از زایمان است.
سلیقه زنان در خرید بازار تبلیغات را گرم مىکند
با توجه به اینکه اکثریت مردم معتقدند دنیا در دست مردان است، اما تحقیقات چندین مؤسسه در جهان نشان داده است زنان با داشتن بیشترین خرید، بیشترین تأثیر را بر تولید شرکتها و تبلیغات جهانى دارند.
زنان و مردان معمولاً در انتخاب رستوران، تماشاى فیلم و برنامههاى تلویزیونى کاملاً متفاوتند، به گونهاى که نتایج تحقیقات نیز نشان داده زنانى حتى در مورد انتخاب محل نشستن در تئاتر و رستورانها نقش اصلى دارند و تنها حوزهاى که مردان در آن حرف اول را مىزنند خرید وسایل الکترونیکى، خودرو و بودجه خانواده است.
همین تفاوتها مىتواند تعریف تبلیغات، رسانهها و آموزشهاى کارخانهها را تغییر دهد، چرا که زنان حدود دو برابر مردان تحت تأثیر تبلیغات مجلات، و مردها بیشتر تحت تأثیر تبلیغات روزنامهها هستند.
محققان مىگویند مردان به هنگام خرید واقعگرایانه عمل مىکنند اما زنان خریداران احساساتى هستند. زنان کفش را بیشتر از مردان در حفظ ظاهرشان مؤثر مىدانند و به طور میانگین هر کدام یازده جفت کفش در خانه دارند حال آنکه این میانگین براى مردان 5/4 جفت کفش است.
گیاهخوارى فشار خون را در حد مطلوب نگاه مىدارد
کسانى که مقادیر زیادى سبزى، میوه و غلات سبوسدار مصرف مىکنند سطح فشار خون آنها مطلوبتر از افراد گوشتخوار است.
مصرف پروتئین گیاهى فشار خون را پایین مىآورد و موجب مصرف کمتر نمک و مقابله با بیمارى قلبى و نارسایى کلیوى مىشود.
علت ارتباط پروتئین گیاهى و فشار خون پایین در این است که با مصرف زیاد این پروتئین الیاف و منیزیم بیشترى جذب بدن مىشود و این مواد تأثیر مفیدى بر فشار خون دارند.
پروتئینهاى گیاهى حاوى اسیدهاى آمینه خاصى هستند که به کنترل فشار خون کمک مىکنند. این در حالى است که اسید آمینه ناشى از مصرف پروتئین حیوانى چنین خاصیتى را ندارد.
علاوه بر این مصرف میوه و سبزیجاتى که میزان زیادى منیزیم دارند باعث افزایش تراکم توده استخوانى بخصوص در افراد سالمند مىشود.
نحوه زندگى ساختار مغز انسان را شکل مىدهد
نحوه زندگى افراد، نوع غذایى که مىخورند تا تجربههاى متنوعى که در زندگى با آن روبهرو مىشوند، همگى در نوع برقرارى اتصالات سلولهاى مغزى و شکلگیرى مغز آنان نقش ایفا مىکند.
مغز انسان در هر ثانیه از زندگى یک میلیون اتصال و ارتباط میان سلولهاى خود برقرار مىسازد. این رقم حیرتانگیز نشان مىدهد که چگونه تأثیرات متنوعى مانند احساسات و عواطف، تعاملات اجتماعى و باورهاى دینى و معنوى به ازدیاد ارتباطات و اتصالات بخشهاى مختلف مغز منجر مىشود.
مطالعات جدید نشان داده که فعالیتهایى از نوع تأملات معنوى و روحى مىتواند فرآیند پیر شدن مغز را متوقف و معکوس سازد.
امورى مانند از دست دادن والدین و یا طلاق آنها، آزارهاى جسمى و روحى کودک و محبت ندیدن او و غیره همگى مىتوانند در معیوب ساختن ساختار شخصیتى فرد ناشى از برقرارى اتصالات نامناسب در مغز وى تأثیر بگذارند.
دانشمندان در عین حال به این نتیجه رسیدهاند که تجربههاى مثبت نیز نه تنها مىتواند در دوران کودکى سبب تقویت ساختار مغزى افراد شود بلکه در دوران بزرگسالى نیز این قبیل تجربهها مىتواند در درمان کسانى که به افسردگى و یا عوارض روحى دچار هستند کمک کند.
نوع غذاى افراد و میزان تحرک آنان در زندگى روزانه تأثیر زیادى در تقویت یا تضعیف توانایىهاى مغزى آنان دارد. غذاهاى خوب و مقوى و ورزشهاى روزانه، مغز را تا حد زیادى قدرتمند مىسازد و بر عکس غذاهاى نامناسب و کمتحرکى از توانایىهاى ذهنى به نحو محسوسى مىکاهد.
بازىهاى رایانهاى، کودکان را پرخاشگر مىکند
تحقیقات نشان مىدهد بازىهاى رایانهاى سبب پرخاشگرى در کودکان مىشود. بازىهاى رایانهاى به کلى رفتار کودکان را متحول مىکند بخصوص بازىهاى پرخشونت، تهاجمات و زد و خوردها را به پدیدهاى طبیعى و اخلاقى در ذهن کودکان تبدیل مىکند.
کودکان در هنگام بازى با صحنههاى زد و خورد و قتل مواجه مىشوند و دیدن این صحنهها بر روان آنان تأثیرات مخربى مىگذارد؛ لذا محققان به والدین توصیه مىکنند که مواظب بازىهاى رایانهاى کودکان باشند تا آنان به افرادى با روحیه تهاجمى تبدیل نشوند.
سلنیوم در کار غده تیروئید نقش کلیدى دارد
غده تیروئید هورمونهایى ترشح مىکند که بر تمامى فعالیتهاى بدن تأثیر مستقیم مىگذارد. این فعالیتها نه تنها شامل فعالیت اندامهاى درونى بدن، بلکه شامل وضعیت روحى و عاطفى فرد مىشود و اگر کار تیروئید دچار اختلال شود، عملکرد تمامى اندامهاى بدن مخرب مىشود.
مشکلات ناشى از اختلال کار این غده، شامل پرکارى و کمکارى است. در پرکارى تیروئید، با افزایش هورمونهاى تیروئیدى که سوخت و ساز درونى بدن را کنترل مىکنند، فرد دچار لاغرى مىشود. افزایش ضربان قلب، بىخوابى و بىقرارى نیز از دیگر نشانههاى پرکارى تیروئید است.
در کمکارى هم به علت کاهش تولید هورمونهاى تیروئیدى تمام فعالیتهاى بدن دچار خمودگى و کرختى مىشود. بىحالى و شل بودن، کندى ضربان قلب، کاهش سوخت و ساز درونى بدن و افزایش وزن از پیامدهاى کمکارى تیروئید است.
علل مختلفى چون استرس و فشار روحى روانى موجب پرکارى تیروئید مىشود. اما علت کمکارى تیروئید به روشنى مشخص نیست. به همین دلیل محققان مدتهاست روى افراد مبتلا به کمکارى تیروئید آزمایشاتى انجام مىدهند.
نتایج این تحقیقات نشان داده است یک اشکال ژنتیکى سبب مىشود میزان عنصر سلنیوم در خون کاهش یابد و این کمبود با کمکار شدن غده تیروئید ارتباط مستقیم دارد.
کمبود سلنیوم قدرت دفاعى بدن را کاهش مىدهد و موجب ضعف کار عضلات قلبى مىشود که خطر ابتلا به سکته را افزایش مىدهد و ریزش شدید و یکباره موها نیز از پیامدهاى کمبود این عنصر در بدن است.
سلنیوم در حبوبات، خشکبار، فرآوردههاى لبنى بخصوص پنیر، و گوشت و ماهى به وفور یافت مىشود. کمبود این عنصر به مانند کمبود ید مهم است.
جنین دختر علایم آسم را تشدید مىکند
زنان باردارى که جنین دختر دارند بیش از دیگر زنان باردار علایم شدید آسم را از خود نشان مىدهند.
در مطالعهاى که براى بررسى تأثیر جنسیت جنین بر شدت علایم بیمارى آسم در زنان باردار صورت گرفت مشخص شد زنانى که جنین دختر دارند علایم بیشترى را در بیمارى آسم تجربه مىکنند. همچنین در همه زنان باردار شدت علایم آسم در هفته سىام حاملگى افزایش پیدا مىکند ولى در آن دسته از زنانى که جنین دختر دارند تستهاى ظرفیت ریوى به میزان 10 درصد بیشتر از زنان با جنین پسر، کاهش نشان مىدهد.
تخریب چرخههاى طبیعى سلامت انسانها را تهدید مىکند
سازمان بهداشت جهانى هشدار داد که تخریب چرخههاى طبیعى در دنیا سلامت بشر را تهدید مىکند.
بر اساس گزارش این سازمان در 50 سال گذشته انسان با سرعت زیادى چرخه طبیعى و یا همان اکوسیستم را تغییر داده که قابل مقایسه با دورههاى گذشته زندگى بشر نیست. هر چند بخشى از تغییرات به خاطر رفاه و دستیابى به امکانات بهترى چون آب سالم و آب و هوایى پایدارتر است اما برخوردارى همه ساکنان کره زمین از این امکانات یکسان نیست.
عوارض منفى تغییرات چرخه طبیعى زمین بیشتر متوجه اجتماعهاى فقیرى است که به طور عمده متکى به منابع طبیعى هستند. آفریقاى مرکزى، آسیاى میانه، بخشهایى از آمریکاى لاتین و مناطق جنوب و جنوب شرق آسیا از جمله مناطقى هستند که بیشترین خسارتهاى ناشى از تغییر چرخه طبیعى را مشاهده مىکنند.
کاهش ارزش غذایى ماهىها به علت تخریب اکوسیستم از عوامل اصلى سوء تغذیه 800 میلیون نفر از جمعیت دنیاست و دست کم یک میلیارد نفر از همین طریق دچار نارسایى تغذیه هستند.
بیمارىهاى ناشى از مصرف آب آلوده سالانه جان 2/3 میلیون نفر در جهان را مىگیرد که شش درصد کل مرگهاى دنیا را تشکیل مىدهد.
سوزاندن چوب براى گرم کردن و پخت و پز، عامل آلودگى هواى داخل خانهها و تخریب جنگل است و موجب بروز سه درصد از کل بیمارىهاى دنیا مىشود.
چرخههاى طبیعى براى پایدار نگاه داشتن سلامت مطلوب جانداران نقشى حیاتى دارند. بسیارى از بیمارىهاى انسانى از حیوانات منشأ مىگیرند و از همینرو تغییر عمدى در نحوه زیست حیوانات مىتواند سلامت انسانها را نیز به خطر اندازد و محیط زیست را آماده رشد بیمارىهاى مختلف کند.
خواب بعدازظهر حافظه را تقویت مىکند
خواب بعدازظهر موجب تقویت حافظه و تحکیم توانایىهاى ذهنى مىشود. دانشمندان در آلمان دریافتهاند افرادى که بعدازظهرها کمى مىخوابند در مقایسه با دیگران راحتتر و سریعتر کلمات و مفاهیم آموزشى را به یاد مىآورند. به گفته این محققان خواب بعدازظهر زمانى براى حافظه مفید است که انسان به مرحله خواب عمیق برسد زیرا مغز در این حالت مىتواند فعالیت مراکز یادگیرى و ذخیره اطلاعات را از سر بگیرد.
از سویى دیگر، کمخوابى مشکلات زیادى را به همراه دارد که مىتوان به کاهش عمر اشاره کرد. کاهش خواب، باعث کاهش توانایى حافظه مىشود چرا که مغز انسان فقط هنگام خواب عمیق اطلاعات را ساماندهى مىکند.
همچنین کمبود خواب موجب ترشح هورمونى در بدن مىشود که باعث افزایش اشتها و چاقى مىشود.
علاوه بر این رابطه کمى خواب با بیمارىهاى قلبى و اختلال در دستگاه گوارش و گردش خون ثابت شده است.
راه تولید برنج پر محصول و بىضرر ابداع شد
دانهها و بذرهاى دستکارى شده براى افزایش محصولات گیاهى همیشه عوارض جانبى دارند و این مسائل در عمل، فواید پر محصول بودن آنها را خنثى مىکند.
به تازگى گروهى از محققان ژاپنى موفق شدند در مورد محصول برنج این مشکل را حل کنند. در این روش از میزان نیاز کشاورزان به کودها و بارورسازهاى مصنوعى کاسته مىشود.
این محققان انواع دانههاى برنج را با استفاده از شیوههاى غربالگرى ژنتیکى مورد بررسى قرار دادند و به سراغ نمونههایى رفتند که در آنها برگ برنج با زاویه راستترى رشد مىکند و غلاف بهترى براى خود دانه فراهم مىآورد. این برگها که چسبیده به ساقه مىرویند، بر خلاف برگهایى که به صورت مایل یا نزدیک به حالت افقى رشد مىکنند سایه کمترى روى برگهاى پایینى مىاندازند و به گیاه اجازه مىدهند با استفاده از همه برگهاى خود فعالیت فتوسنتز انجام دهند.
با این حساب کاشت برنج در فواصل کم محصول زیادى به بار خواهد آورد بدون آنکه این امر موجب ضعف و ناتوانى خود برنج یا افزایش عوارض جانبى شود.
محققان ژاپنى اعلام کردهاند محصول تولید برگ با زاویه راست، هورمونى تولید مىکند که مىتوان از آن در مورد دیگر غلات نیز استفاده کرد.
هر سال، نیم دوجین ستاره در کهکشان راه شیرى متولد مىشود
اخترشناسان به شواهدى دست یافتهاند که نشان مىدهد هر سال نیم دوجین ستاره در کهکشان راه شیرى متولد مىشود.
کهکشان راه شیرى بزرگترین تولیدکننده ستارگان و ابرنواخترها در کیهان است. در ضمن هر 50 سال یک ستاره عظیم به شکل یک ابرنواختر در کهکشان راه شیرى منفجر مىشود و اکنون زمان این انفجار بزرگ فرا رسیده است.
آلومینیم 26، یک ایزوتوپ آلومینیم است که از ستارگان و انفجار حاصل از آنها تولید مىشود. 90 درصد گازى که کهکشان راه شیرى چندمین میلیارد سال پیش از آن به وجود آمد اکنون به ستاره تبدیل شدهاند. البته تعیین سرعت تشکیل ستاره در کهکشان راه شیرى به خاطر وجود گاز و غبار در فضا که مانع دید مىشوند، دشوار است.
هر چیزى در زمین و روى آن به جز هیدروژن و هلیم حاصل انفجارات هستهاى است. این عناصر حیات را بر روى زمین و دیگر کُرات حفظ مىکند. لذا شناخت ابرنواخترها که باعث ایجاد نسل ستارگان مىشود بااهمیت است.