آجیل سویا و خواص آن
ا.امیردیوانى
نروید بر زمین هرگز گیاهى
که ننوشتهست بر برگش دوایى
«نظامى»
آجیل سویا اخیراً وارد بازار شده و در زمره تنقلات شمرده مىشود. این آجیل سرشار از پروتئین است که به تقلیل کلسترول و تنظیم اندازه قند خون یارى مىکند. در ضمن به علت برخوردارى از ضد اکسیدکنندهها و ایزوفلاوونها، کمک بزرگى در رویارویى با انواع سرطانها به حساب مىآید.
فرآورده یادشده در قیاس با دیگر تنقلات نه فقط از حیث مقدار پروتئین، املاح و ویتامینهاى بسیارى را داراست که از جهت قیمت هم مقرون به صرفه مىباشد.
ایزوفلاوونهاى سویا
به واقع واحدهایى از «فیتواستروژن» در سویا وجود دارند که موجب پیشگیرى از ابتلا به سرطان، پوکى استخوان و امراض قلبى مىشوند و همین طور باعث کاهش عوارض دوران یائسگى مىگردند.
سویا نه تنها از لحاظ آهن، ویتامینهاى گروه B، کلسیم و روى غنى است، بلکه تنها پروتئین گیاهى است که همچون پروتئینهاى حیوانى حاوى تمام اسیدهاى آمینه ضرورى است. از آنجایى که میزان پروتئین روزانه مورد نیاز زنان 50 گرم و مردان 68 گرم است، 100 گرم آجیل سویا در سنجش با سایر آجیلها بیشترین میزان پروتئین را دارا است.
طعمهاى آجیل سویا
آجیل سویا در طعم و مزههاى نمکى، بىنمک، معطر (گلپر)، فلفلى و ترش عرضه مىشود.
آجیل سویا و ارزش سلامتى
«ایزوفلاوون»هاى آجیل سویا به ویژه «ژنیستین» به عنوان یک ضد «استروژن» سبب به تعویق افتادن رشد سرطانى یاختهها از جمله سرطانهاى سینه، پروستات، روده بزرگ و ریه مىگردد.
آجیل سویا نه تنها منبع غنى کلسیم است، بلکه جذب آن را نیز آسان مىکند. افزون بر این، وجود «ایزوفلاوون»هاى آجیل سویا، تحلیل کلسیم استخوانها را کاسته و موجب تقویت توده استخوانى مىشود.
پژوهشها، حاکى از آنند که مصرف مرتب و مدام چهار تا شش بار در روز (لااقل 50 گرم) آجیل مزبور ممکن است آرتروز زنان و مردان را بکاهد.
مصرف این آجیل، به خاطر برخوردارى از آمیزههاى (ترکیبات) ایزوفلاوون، اسیدهاى آمینه، آرژنین، گلایسین، سرشار بودن از الیاف گیاهى، فینواستروژنها، ساپونین و لیستین، ارزانترین، مؤثرترین و سریعترین راه جهت کاهش میزان کلسترول خون و بیمارىهاى قلبى است.
آجیل سویا حاوى آمیزههاى «بیواکتیوى» است که موجب کاهش و کوچک شدن یاختههاى چربى و افزایش توده عضلانى در بدن مىشود.
ایزوفلاوونهاى موجود در آجیل سویا براى درمان و جلوگیرى از پیر شدن پوست و رفع چروک و همچنین آجیل سویا در داشتن پوست شاداب، جوان و بدون چروک بسیار اثر دارد. الیاف گیاهى موجود در آجیل سویا تأثیر مثبتى بر تنظیم سطح گلوکز خون دارد. ضمناً مقادیر فراوان اسیدهاى آمینه گلایسین و آرژنین موجود در آجیل سویا سبب تقلیل انسولین خون مىشود.
هیپوتیروئیدیسم در خانمهاى مسن بسیار رایج است. لذا با اصلاح برنامه غذایى روزانه و مصرف آجیل مذکور، میزان عملکرد غده تیروئید بهبود مىیابد.
در دوران یائسگى، سنتز استروژن در زنان کاسته مىگردد. با توجه به ساختار شیمیایى ایزوفلاوونهاى آجیل سویا با هورمون استروژن، مصرف منظم و پیاپى آجیل سویا مىتواند باعث جلوگیرى از عوارض دوران یائسگى مخصوصاً گُرگرفتگى شود.
وجود درصدهاى بالاى املاح معدنى در آجیل سویا مانند کلسیم، پتاسیم، فسفر، گوگرد و ... سبب حفظ تعادل عصبى و دفاع بدن در برابر عفونت مىگردد.
منابع: -
1- صادقى، صدیقه، «آجیل سویا».
2- یادداشتهاى پراکنده شخصى از منابع معتبر.