ابرى نقرهاى
مهندس مجتبى ولىشریعتپناهى
اسم علمى: سنسیو SENECIO
تیره: کاملیناسه
COMMELINACEAE
به خاطر برگهاى مخملى و نقرهاىرنگش به ابرى نقرهاى معروف شده است. (ابرى نام گیاه دیگرى است با گلهاى بنفشرنگ که در همین تیره گیاهى قرار دارد). از ابرى نقرهاى به عنوان یک گیاه همیشه سبز در اطراف باغچهها استفاده مىشود. اگر به صورت کپهاى در گوشه یا قسمتى از محوطه چمنکارى شده کاشته شود، در زمینه سبزِ چمن بیشتر جلوهگر مىشود.
ارتفاع بوته ده تا بیست سانتىمتر، طول برگها دو تا پنج سانتىمتر و شکل برگها در ارقام مختلف متفاوت است. بعضى از آنها دندانهدار هستند و در بعضى از ارقام لبه برگها کاملاً صاف است.
وضعیت گلها
گلهاى ابرى نقرهاى زردرنگ بوده و حالت وحشى دارند. معمولاً وقتى گیاه به رشد کامل رسید، در تابستان شکفته مىشوند. هر چند گلهایش مورد توجه بعضى از خانوادههاست اما این گیاه معمولاً به منظور زیبایى برگهایش کاشته مىشود.
کاربرد ابرى نقرهاى در طراحى باغچه
اگر در حاشیه قرار گیرد، نباید در پشت آن گیاهان کوتاه کاشته شود زیرا تا سال بعد ابرى نقرهاى رشد زیادى مىکند و روى آنها را مىپوشاند. ضمناً از اطراف هم گسترش مىیابد بنابراین بهتر است بوتهها حداقل ده سانتىمتر فاصله داشته باشند.
ابرى نقرهاى گیاه مناسبى براى سکوهاى کنار پلهها، باکسهاى مقابل خانهها و تراس است. به صورت ترکیبى مىتواند با هر گیاه دیگرى که رنگ برگهایش با آن متفاوت باشد قرار بگیرد. به طور مثال تاجخروس با برگهاى قرمزرنگش و یا اکلیل کوهى که برگهایى به رنگ سبزِ روشن دارد براى همراه شدن با ابرى نقرهاى مناسب هستند.
گیاهانى که در ردیفهاى جلوى ابرى نقرهاى قرار مىگیرند ممکن است انواع گیاهان پوششى کوتاه مانند سدوم، فستوکا و یا گیاهانى از این قبیل باشند. به هر حال اگر قرار است در طراحى باغچه فقط از ابرى نقرهاى استفاده شود، بهتر است تعداد زیادى از این گیاه را روى دایره یا بیضى کاشت.
مراقبتهاى لازم
از خصوصیات بارز ابرى نقرهاى، دایمى بودن آن است. نسبت به سرماى زمستان حتى برف مقاومت عجیبى دارد. کمآبى را خوب تحمل مىکند و دوستدار آفتاب تند است. در فصول خنک مىتوان به آسانى آن را جابجا نمود. همهساله وقتى که بزرگتر مىشود به راحتى قابل تکثیر است.
ازدیاد
ابرى نقرهاى چندساله، ریشهها و ساقههاى متعدد دارد. با جدا کردن آنها و کاشت مجدد مىتوانیم ابرى نقرهاى را تکثیر کنیم.