خواص و ویتامینهاى موجود در انواع سبزىها و میوهها
ا.امیردیوانى
نروید بر زمین هرگز گیاهى
که ننوشتهست بر برگش دوایى «نظامى»
سبزىها
اسفناج
خواص: عصاره اسفناج جهت پیشگیرى از بروز پیوره و تقویت لثهها مفید است. ضد سرطان و ملیّن بوده و گویچهها (گلبولهاى) سرخ خون را مىافزاید.
سرشار از ویتامینهاى: آ، ب، ث و کا
باقلا
مقوى، ادرارآور (مدرّ)، مسکّن دردها و ضد شکمروش (اسهال).
آ، ب و ث
بادمجان
ادرارآور (مدرّ) و ملیّن است و به منظور مداواى زخم معده تجویز مىشود.
پیاز
براى درمان ضعف اعصاب و بىخوابى تجویز مىگردد. غذا را زود هضم مىکند. ضد سرماخوردگى و ادرارآور است. براى معالجه ناراحتىهاى سینه مخصوصاً سل مفید مىباشد و در درمان عوارض کبدى و سنگ مثانه اثر دارد. باید دانست که پیاز پوستکنده، میکروب فزونترى را از هوا به خود مىگیرد.
آ، ب و ث
پونه
براى تسکین اعصاب، رفع سکسکه، تشنج و اسهال مفید بوده و محرک قوه هاضمه است.
ترب
براى بواسیر، سل، سیاتیک، درد اعصاب، رماتیسم، سنگ مثانه، آنژین و احتقان خون مفید است و ضد سرفه و ادرارآور مىباشد. ترب سیاه ضد اسکوربوت مىباشد.
آ و ب
تره
ضد کمخونى، ملیّن و ادرارآور است و برگ تره براى مداواى اگزما و زخمهاى چرکى فایده دارد.
جعفرى
ضد شکمروش (اسهال) و ضد سرطان، مدرّ، ضدعفونى و تصفیهکننده خون به شمار مىرود.
آ و ب
جو
مخصوص تقویت بنیه است.
آب، ب و ث
چغندر
براى بیمارىهاى قلبى، کبد، تنظیم فشار خون و نقرس مفید است. اشتهاآور و مقوى هم مىباشد.
آ، ب و ث
سیبزمینى
نیروبخش، هضم و جذب آن آسان، براى معده، کبد، روده و مرض قند مفید بوده و مناسب پرهیز غذایى (رژیم) لاغرى است.
ث
سیر
ضدعفونىکننده میکروبهاى معده و دستگاه تنفسى، ضد اسهال، براى درمان برونشیت، گریپ، سل و وبا مفید است. فشار خون را پایین مىآورد. ضد روماتیسم، نقرس، ادرارآور، دشمن کرم کدو، ضد فراموشى و کندذهنى مىباشد.
ب و ث
شلغم
تقویتکننده نسوج مختلف، چربى خون را خنثى مىکند، مدافع خوبى در برابر میکروبها و برگش زیادکننده گویچهها (گلبولهاى) سرخ خون است. یاختههاى عصبى را هم تقویت مىکند.
ب و ث
کلم
تصفیهکننده خون، معالج کرم معده و ضدعفونىکننده رودههاست. برگ کلم پاکیزه روى ورمهاى روماتیسمى اثر شفابخش دارد.
آب، ب و ث
کاهو
هضم آن آسان و براى پرهیز غذایى (رژیم) لاغرى فایده دارد.
B1 و E1
کدو
هضمش ساده، ادرارآور و مناسب برنامه غذایى لاغرى است
آ
گوجهفرنگى
براى درمان نقرس، روماتیسم، اسکوربوت، سرطان و کمخونى مفید است.
آ، ب، ث و کا
گندم
نیروبخش است. جوانه گندم براى جلوگیرى از سقط جنین و رشد دستگاه تناسلى مفید مىباشد. سرشار از ویتامین «E» و «B6» است. سبوس گندم، ویتامین B1دارد.
ب و د
لوبیا سبز
تقویتکننده قلب است.
ب و ث
مارچوبه
مدرّ است و ریشه پخته آن براى بیماران قلبى، امراض صفراوى و طحال فایده دارد.
آ و ث
نخودفرنگى (نخود سبز)
به عنوان تببُر، ازدیاد شیر بانوان شیرده و جهت تغذیه عمومى روزانه معمول است و از آب، پروتئین، هیدراتهاى کربن و مقدارى املاح معدنى برخوردار است.
ب، ث و د
نعناع
ویژه بیماران تنفسى و امراض قلبى، ملیّن و ضدعفونىکننده و براى رفع سردرد مفید بوده و دمکرده آن آرامبخش اعصاب مىباشد.
هویج
براى مرض قند، امراض کلیوى، زخم و ورم معده، زخم روده، فشار خون و سوء هاضمه مفید است. داراى یک ماده ضدعفونىکننده و تصفیهکننده خون است، دافع تشنگى و امراض مثانه، ضد اسهال، اشتهاآور، مدرّ و ضد کرم و یبوست مىباشد.
آ، ب، ث و کا
خواص و ویتامینهاى موجود در انواع میوهها
میوهها
آلبالو
ملیّن، ادرارآور، ولى اگر زیاد مصرف شود، هضمش آسان است.
آلوبخارا
براى ذهن، اعصاب، معده، روماتیسم، تصلب شرائین و ورم کلیه مفید بوده و ملیّن است.
ازگیل
براى درمان اسهال، اختلالات روده، تنظیم عمل رودهها و رفع التهاب آنها مفید است.
ب و ث
انار
مقوى معده، کبد، قابض و ضد اختلالات امعایى است.
ث
انجیر
براى درد سینه، سرفه و بیمارى اسپرز مفید است و جوشانده انجیر جهت زکام شدید، تورم حنجره و برنشیتهاى کهنه مفید مىباشد. ملیّن و باعث تقویت حافظه است.
آ، ب و ث
انگور
براى فشار خون، روماتیسم، نقرس، مسمومیت داخلى، امراض جلدى، کمخونى، سوء تغذیه، انسداد مجراى طحال، بیمارى عصبى، یبوست و سرطان مورد استفاده قرار مىگیرد، مدرّ و مقوى قلب است.
آ، ب و ث
بادام شیرین
جهت تقویت حافظه و قوه بینایى، ملیّن، براى سینه، سرفه خشک، مثانه، زخم روده و بیمارى قند مفید است.
آ و ب
به
قلب را تقویت مىکند، وسواس را مىزداید، قابض و ادرارآور است و براى بیماران توانیاب (معلول) تجویز مىشود.
آ و ب
پرتقال
تصفیهکننده خون، برطرفکننده خونریزىهاى شدید و تشنجات است. مفید براى مرض قند، مدرّ، ضد سنگ مثانه، زکام و گریپ، دندانها را تقویت کرده و براى رفع سوء هاضمه مفید مىباشد.
آ، ب و ث
پسته
براى سرفه مزمن، قوه حافظه، کلیه، کمخونى و ضعف مفرط مفید است. پسته کال براى درمان اسهال فایده دارد و ضدعفونىکننده مىباشد.
ب
توت
خونساز، ملیّن، مدرّ، مفید براى بیماران مرض قند و شربت توت، داروى گلودرد است.
ب و ث
توتفرنگى
داروى بسیار مؤثر براى رفع یرقان و نقرس است. مقوى، اشتهاآور، ضد سنگ مثانه، رافع تب، روماتیسم و تصلب شرائین مىباشد. عمر را طولانى مىکند و براى مرض قند و بیماران مسلول مفید است.
آ، ب و ث
تمشک
براى روماتیسم و مرض قند مفید است. خون را تصفیه مىکند، ادرارآور و ضد صفرا مىباشد. شربت تمشک براى بیمارى سرخک و مخملک تجویز مىگردد.
ث
خرما
براى روماتیسم، امراض پوستى، التهاب چشم و گوش مفید است و ضد سرطان مىباشد.
آ، ب و ایى
خربزه
چون سرشار از قند است، اشتها را کم مىکند و براى برنامه کاهش وزن بدن مفید است.
آ، B1و B2
خیار
ادرارآور، تبهاى صفراوى و یرقان را مداوا مىکند. آب خیار، ملیّن است و براى رفع خارش مفید بوده و نرمکننده پوست بدن مىباشد.
ث و د
زردآلو
صفرا را دفع مىکند، تشنگى را رفع کرده و علاجکننده بواسیر است. براى اعصاب مفید مىباشد. خونساز است، اما کسانى که کبدشان ضعیف است، نباید در مصرف آن زیادهروى کنند.
آ، ب و ث
سیب
براى بیمارىهاى کبدى، فربهى، سنگ کیسه صفرا، سستى اعصاب، امراض رودهاى و معدى، بىخوابى، تصلب شرائین، روماتیسم، امراض قلبى، تنگى نفس و اسهال مفید است. هضم غذا را آسان مىسازد، مواد سمى بدن را دفع مىکند، اشتهاآور، مولد خون، روشنکننده پوست، تببر، مقوى مغز، ضدعفونىکننده معده، نقرس، امراض ریوى و کبدى مىباشد.
آ، ب و ث
سنجد
براى اسهال مفید است.
فندق
تقویتکننده رودههاست. باید با عسل خورده شود. دافع سرفه و براى سوزاک مفید مىباشد. روغن آن بهترین داروى سینه و سرفه است.
گردو
ملیّن و مقوى حافظه، کرم معده را دفع مىکند. براى سل و مرض قند مفید است.
ب و ث
گلابى
ملیّن و مدرّ، درمانگر روماتیسم
نقرس، درد مفاصل و فشار خون است و تصفیهکننده خون مىباشد.
آ، ب و ث
گیلاس
دُم گیلاس براى رفع ورم مجارى ادرار و سنگ کلیه مفید است.
آ، B1 و B2
لیموترش
براى کبد، تصلب شرائین، روماتیسم و رفع تشنگى مفید است. آب لیمو، میکروب وبا و اسهال خونى را مىکشد. ضد کمخونى و رقیقکننده خون است. آب لیمو، ضد درد، ضد تیفوس، ضد سرخک، ضد آبلهمرغان، مخملک، ضد ترشى معده و سنگهاى کبدى است. صفرابُر است، آب لیمو، ضد خوندماغ، مانع طاس شدن سر و امراض قلبى بوده و نور چشم را زیاد مىکند.
ث
موز
نیروبخش جسمانى، مقوى روده، ضد اسهال و بىنظمى دستگاه گوارش است.
آ، ب و ث
نارنج
مقوى قلب، معده، صفرابُر و براى سردردهاى ناشى از آلودگى هوا مفید است.
آ، ب و ث
نارنگى
مسکّن اعصاب است.
ب و ث
نارگیل
تصفیهکننده خون است. سینه را نرم مىکند. براى جنون، مالیخولیا و تشنج اعضا مفید است. ضعف را رفع مىکند. روغن نارگیل براى هر دردى مفید مىباشد. تقویتکننده حافظه است و جویدن آن بوى دهان را از میان مىبرد.
هلو
براى مرض قند، کبد و پوست مفید بوده و ملیّن است.
آ، ب و ث
هندوانه
از صفرا و عطش مىکاهد.
E
بادام تلخ
ضد ورم و سرفه خشک است و یرقان را برطرف مىسازد، سنگ کلیه و مثانه را مىشکند، لیکن نباید بیش از سه دانه مصرف گردد زیرا باعث مسمومیت مىشود.
منابع:
1- مهرداد مهرین، «راهنماى تندرستى و درمان طبیعى».
2- غیاثالدین جزایرى، «اعجاز خوراکىها».
3- م. سعیدىپور، «دکتر خانواده».
4- علىاکبر رادپویا، «شگفتىهاى غذادرمانى گیاهان».
5- منابع خارجى.