جمال آفتاب عالمتاب محمدى(ص)
خداى بزرگ در جهان آفرینش وجودى والاتر و حقیقتى برتر از «حقیقت محمدى» نیافریده است. او به حقیقت، گل سرسبد آفرینش است و آفتاب وجود او گرمىبخش و روشنایىده ملک و ملکوت است. «رحمت» وجودى او چنان فراگیر است که «رسالت» او را نه رسالت خاتم بلکه رسالت همه عالمیان ساخته است و در میان آفریدگان تنها اوست که با چنین گسترهاى، مظهر رحمانیت خداوند است: «و ما اَرْسَلْناکَ الّا رحمةً للعالمین.»(1)
پیامبر رحمت که به زمان، در این سوى تاریخ رسالتهاى الهى آمده، جلودار و سلسله جنبان سلسله انبیاست. و تو گویى، دو سوى این سلسله به او پایان مىیابد و آغاز و پایان دعوت به «توحید» همه اوست. پیامبران الهى، که درود خدا بر آنان باد، با همه عظمتى که دارند همه، حلقههایى از این رشتهاند.
و این چنین است که همه سالها، سال پیامبر و همه روزگاران، روزگار پیامبر و همه پیامبران در شعاع تابش خورشید محمدى قرار دارند، حتى ابراهیم خلیل(ع) که پیامبر خاتم(ص) عنایت ویژهاى به آن بزرگ پیشواى موحّدان داشت.
و این سان است که اوصیاى مطهر او نیز از آغاز تا انجام همه محمّدند. چنان که فرمود:
«اَوّلُنا محمد، و اَوْسَطُنا محمّدٌ، و آخرنا محمّدٌ، و کُلُّنا محمّدٌ؛ اول و وسط و آخر ما محمد است و همه محمدیم.»(2)
درود خداوند بر آنان که همه «محمد»ند و بر تمام آنان که پیرو راستین راه و رسم محمدىاند.
اعلام سال جارى به نام نامى و مبارک پیامبر اکرم(ص) توسط رهبرى معظم انقلاب، حضرت آیتاللَّه خامنهاى، دام ظله، فرصتى بود دوباره، براى گرمى گرفتن بیشتر و روشنایىخواهى فزونتر از شعاعهاى عالمتاب خورشید محمدى و آشنایى بیشتر با راه و رسم و خُلق و خوى آن دردانه آفرینش و درک آموزهها و حقایق و معارفى که آن یگانه آفرینش به ما و همه جهانیان ارزانى داشته است. و بىشک پیامبر عظیمالشأن اسلام(ص)، در جامعه جاهلى آن روز، یکى از محورهایى که به ویژه در حوزه مسائل اجتماعى بیشترین عطف توجه آن بزرگوار بود، احیاى شخصیت زن و کرامت انسانى وى در خانه و جامعه مىباشد.
پیامبر بزرگوار(ص) در طول دوران نبوت و دعوت خویش در گفتار و رفتار خود، به این رسالت مهم که پیوند مستقیم با جایگاه و حقوق خانواده نیز دارد اهتمام ویژهاى داشت و با مقاومتهاى قولى و عملى بسیارى نیز مواجه بود. زنان همان گونه که جزء نخستین گروندگان به او بودند در ردیف آخرین سفارششدگان آن حضرت نیز قرار داشتند. پیامبر(ص) هم از یک سو بنیان خانواده و ازدواج را در اسلام، محبوبترین بنیان مىشمرد(3) و هم بهترین مردان را کسانى مىدانست که براى خانوادهشان از همه بهترند و خود را بهترین آنان براى خانواده خود مىشمرد.(4)
پیامبر عظیمالشأن(ص) الگوى مطلق و جاودانه است که همیشه باید سرمشق همهجانبه باشد و خاندان پاکش بهترین مفسّران سنت نبوى و سیره محمدىاند.
در سالى که مشرّف به نام رسول خدا(ص) شده، حتى اگر یک شعاع از شعاعهاى وجودى آن بزرگوار، بر جان و راه و کار ما بتابد و روشنىبخش دل تاریک و زندگى آشفته ما گردد بسى سرمایه بزرگى بهره ما شده است.
پیام زن نیز از آغاز سال در پى این بود که از این خورشید گرمىبخش، توشهاى براى همراهان خود برگیرد و آن را دستمایه حرکت خود و خوانندگانش سازد. براى این مهم نه آن گونه که شایسته سال پیامبر(ص) باشد و خود به آن قانع باشیم، اما به اندازهاى که ما را در ردیف کسانى که وابسته این نام و دلبسته این یادند قرار دهد، به همت یارانى چند و همراهان فرهیختهاى که هر یک دل در گرو نام محمدى(ص) و خاندان پاک وى نهادهاند، مقالههایى چند فراهم آمد تا گوشه پردهاى از پردههاى جمال محمدى، کنار رود و از آن خورشید جهانتاب، شعاعى نیز بهره دل و چراغ راه ما گردد.
این است که خداى را بر همین توفیق اندک، بسیار سپاس مىگزاریم و در همین حال با همه وجود عذر تقصیر به پیشگاه باجلال و عظمت یوسف مصر وجود و عزیز شهر آفرینش مىآوریم و عرض مىکنیم:
«ایّها العزیزُ! مَسَّنا و اهلَنا الضرُّ و جِئْنا بِبِضاعةٍ مزجاةٍ فأوفِ لنا الکیلَ و تَصَدَّقْ عَلَیْنا؛(5) اى عزیز! ما و خاندانمان را زیان رسیده و کالایى ناچیز آوردهایم، لیک پیمانه ما را پر ساز و بر ما تصدّق کن.»
* * *
انقلاب اسلامى و برپایى نظام جمهورى اسلامى ایران به رهبرى احیاگر سنت محمدى(ص) حضرت امام خمینى، سلاماللَّه علیه، و با تقدیم چند صد هزار شهید و صدها هزار جانباز فرصت تاریخى و بىمانندى را براى جامعه ما و حتى ملتهاى اسلامى دیگر فراهم ساخت که بتوانند در سطوح مختلف اجتماعى از سیره و سنت پیامبر اکرم(ص) بهرههاى بسیار ببرند. حاکمان و مدیران رفتار و الگوهاى حکومتى پیامبر(ص) را پیش چشم خود بدارند و مردمان نیز در رفتار فردى و سلوک اجتماعى روش و منش آن بزرگوار را پیروى کنند. و اینک زمانى است که بیش از هر چیز به اخلاق کریمه پیامبر رحمت نیازمندیم. به خداترسى، صداقت، بزرگوارى، شرح صدر، مهربانى، گذشت، مردمدارى، بردبارى و متانت، شجاعت، دنیاگریزى، ریاستستیزى، فروتنى، و دهها و صدها کرامت اخلاقى و انسانى دیگر پیامبر(ص) سخت نیازمندیم. و تردیدى نیست که در این میان بیش از همه، مسئولان و مدیران در تمام سطوح نیازمند شناخت اخلاق محمدى و پاىبندى به آن مىباشند. نیز مناسبات خانوادگى و اجتماعى سخت نیازمند پیروى از آن الگوى تمام عیار است.
ویژهنامه «جمال آفتاب» از آن میان، تنها مىتوانست به محدودهاى بپردازد که متناسب با فضا و رسالت مجله است. پنج بخشى که پیش رو دارید، نوعاً با عنایت به همین نکته فراهم آمده است. «آموزهها»، «اخلاق»، «زندگى»، «هنر» و «یاران». هر یک به بخشى از موضوعات مىپردازد اما تلاش شده است موضوعات، متناسب با فضاى پیام زن باشد.
امید مىرود این مجموعه که مطالب آن در مقایسه با شمارههاى عادى مجله، سطح بالاتر و حجم بیشترى دارد، به حال خوانندگان مفید افتد و ما نیز بىبهره از عنایت پیامبر اکرم(ص) و خاندان پاکش به ویژه حضرت ولى عصر(عج) نمانیم چرا که آنان خاندان کرامتاند و مایه امید.
لازم مىدانم از همه همراهان و همکاران ویژهنامه در مراحل مختلف تهیه و آمادهسازى، به ویژه از نویسندگان و پژوهشگران ارجمند سپاسگزارى کنم. اللهم صل على محمد و آل محمد.
«سردبیر»
پی نوشت ها:
1) سوره انبیاء، آیه 107.
2) نک: بحارالانوار، ج25، ص363؛ ج26، ص3 و 16؛ ج36، ص400.
3) ما بنى بناء فى الاسلام احب الى اللَّه تعالى من التزویج، من لا یحضر، ج3، ص383.
4) خیرکم خیرکم لنسائه، و انا خیرکم لنسائى؛ همان، ص443.
5) سوره یوسف، آیه 88.