تعداد نشریات | 54 |
تعداد شمارهها | 2,388 |
تعداد مقالات | 34,317 |
تعداد مشاهده مقاله | 13,015,801 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 5,717,977 |
تغذیه ی سالمندان | ||
پیام زن | ||
مقاله 1، دوره 1389، شماره 219، خرداد 1389 | ||
نویسنده | ||
شراره انصار | ||
تاریخ دریافت: 16 خرداد 1396، تاریخ بازنگری: 07 دی 1403، تاریخ پذیرش: 16 خرداد 1396 | ||
اصل مقاله | ||
موقعیتی به نام پیری یک بیماری محسوب نمیشود که به درمان نیازمند باشد یا اینکه غیرطبیعی به حساب بیاید بلکه روندی طبیعی و غیر قابل اجتناب است که جزء رموز طبیعت قلمداد میشود و به شکل عام و مستمر جریان دارد. فقط باید با اجرای یک برنامهی صحیح و مهمتر از آن، تغذیهی مناسب از پیری زودرس جلوگیری کرد. دوران پیری، دوران ضعف و ظهور بیماریهاست. در این دوران اصولاً در همهی بافتهای بدن تغییراتی به وجود میآید و بیماریهای متعدد مانند بیماریهای قلب و عروق ناشی از تصلب رگها و بیماریهای مفصلی مشاهده میشود. کاهش نیرو، کم شدن قدرت حافظه، اختلالات بینایی و شنوایی، تنگی نفس، تکرر ادرار، عدم توانایی در نگهداری ادرار و تغییرات پر دامنهی دیگر در دوران پیری دور از انتظار نیست. پیروی از یک رژیم غذایی صحیح در این دوره مانند همهی دوران زندگی از اهمیت خاصی برخوردار است. مقدار کالری مورد نیاز سالمندان به دلیل تغییرات اساسی دورهی کهولت به ویژه کاهش فعالیتهای جسمانی و پائین بودن سطح متابولیسم کمتر از افراد بالغ است. البته چنانچه سالمندی فعالیت جسمانی بیشتری داشته باشد قادر به دریافت انرژی بیشتر نیز خواهد بود. توصیهها: * سالخوردگان سالم باید رژیم کم کالری اما مغذی، سبک و زود هضم داشته باشند. * غذای روزانهی آنها باید حاوی پروتئین، ویتامینها و املاح باشد و از خوردن مواد قندی به مقدار زیاد و غذاهای پر چرب، سرخ کرده و با ادویه و چاشنی زیاد پرهیز شود. * وجود مواد معدنی نظیر کلسیم و آهن و ویتامینهای مختلف مانند ویتامین A ، C و ویتامینهای گروه B در این دوره از زندگی به سلامت بدن کمک میکند. * وجود آب و مایعات در رژیم غذایی افراد مسن اهمیت زیادی دارد و روزانه 6 تا 8 لیوان آب و مایعات برای آنها توصیه میشود. * برای جلوگیری از یبوست، مصرف میوههای رسیده و سبزیهای تازه مفید خواهد بود. * در فاصلهی وعدههای غذا، آبمیوه یا قدری شیر مفید است. * پیش از خواب نیز یک فنجان شیر گرم باعث میشود که خواب راحتتری داشته باشند. * در تنظیم برنامهی غذایی سالمندان باید به دریافت ویتامین D (در معرض آفتاب قرار گرفتن)، ویتامینهایE ،B12 ،B6 ،C ،B2 ، املاح به ویژه آهن، کلسیم و روی توجه شود.
منابع: 1- مهندس حلم سرشت، پریوش و همکار"اصول تغذیه و بهداشت مواد غذایی"انتشارات چهر، چاپ سوم، 1379. 2- دکتر محمودزاده، سید علی و همکاران علوم غذایی، سلامت و تغذیه مرکز انتشارات علمی دانشگاه آزاد اسلامی، 1378.
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 201 |