تعداد نشریات | 54 |
تعداد شمارهها | 2,388 |
تعداد مقالات | 34,317 |
تعداد مشاهده مقاله | 13,015,767 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 5,717,969 |
رابطه ی منطقی و شرعی قبل از ازدواج | ||
پیام زن | ||
مقاله 1، دوره 1389، شماره 219، خرداد 1389 | ||
نویسنده | ||
حسین دهنوی | ||
تاریخ دریافت: 16 خرداد 1396، تاریخ بازنگری: 07 دی 1403، تاریخ پذیرش: 16 خرداد 1396 | ||
اصل مقاله | ||
آیا رابطههای منطقی و براساس ضوابط شرع بین خانم و آقا در محیط کار برای ازدواج اشکالی دارد؟ رابطههای منطقی و براساس ضوابط شرع که هیچ گونه گناهی بین دختر و پسر اتفاق نمیافتد، در محیط کار، در دانشگاه یا در ارتباطات فامیلی اشکالی ندارد. مراجع تقلید فتوا دادهاند که ارتباط شغلی اگر باعث مفسده نشود و موازین شرع در آن رعایت شود، اشکال ندارد.[1] براساس فتاوای فقیهان، مردها میتوانند با نامحرم صحبت کنند به این شرط که به قصد لذت و ریبه نباشد و با این صحبت کردن به گناه آلوده نشوند[2]؛ البته خوب است به قدر ضرورت بسنده کنند؛ چون فرمودهاند که صحبت کردن با نامحرم به غیر ضرورت مکروه است؛ خصوصاً اگر مخاطب، جوان باشد.[3] خانمها نیز میتوانند با نامحرم صحبت کنند به شرط آنکه به قصد لذت و ریبه نباشد؛ صدای خود را ترقیق و تلطیف نکنند [نازک و کش دار و با کرشمه سخن نگویند] و ترس از فتنه نباشد؛[4] پس اگر رابطه شما با حفظ موازین شرع و عرف باشد، به این معنا که دیگران رابطهای احساسی و عاشقانه نمیدانند و شما را دوست یکدیگر نمیپندارند، اشکالی ندارد. اگر هم به ازدواج بینجامد، مشکلی ایجاد نخواهد کرد(ر. ک: ص(41-43) ازدواج مدرن با توجه به پیامدهای منفی ازدواجهای مدرن، چه شیوهای را برای ازدواج درست پیشنهاد میکنید؟ گرایش به ازدواجهای مدرن، عللی دارد: 1. تأثیرپذیری از فرهنگ غیر خودی: برخی به تأثیر از فرهنگ غرب به این گونه ازدواجها تن میدهند.[5] اما توجه ندارند که میخواهند در ایران و با فرهنگ ایرانی زندگی کنند. نمیشود غربی ازدواج، و ایرانی زندگی کرد. براساس مشاهدات نگارنده، یکی از علل جدی اختلافات برخی از ایرانیان مقیم غرب، همین مسئله است که ایرانیاند، اما میخواهند با فرهنگ و قانون غرب زندگی کنند. 2. مشکلات زناشویی در برخی ازدواجهای سنتی: برخی جوانان با دیدن مشکلات زناشویی بین پدران و مادران خود که به شکل سنتی ازدواج کردهاند، دلائل مشکلات را همین گونه ازدواج کردن میدانند به همین دلیل به ازدواجهای مدرن روی میآورند. نگارنده بر این باور است که اگر ازدواج سنتی به روز شود و فرایند خواستگاری که رکن اساسی ازدواج سنتی است، به شکل درست انجام شود (ر.ک: ص109-146) مشکلات ازدواج سنتی از بین خواهد رفت و از پیامدهای ازدواجهای مدرن نیز در امان خواهیم بود.
خواستگاری غیر اصولی هم کلاسیام را برای ازدواج مناسب دیدهام و میخواهم از او در دانشکده خواستگاری کنم آیا این گونه خواستگاری کردن اشکالی دارد؟ خواستگاری کردن مانند بسیاری از کارهای دیگر (رفتن به مسجد، زیارتگاه، مهمانی ، کلاس درس و ...) آدابی دارد این گونه خواستگاری کردن از دختر، پسندیده نیست؛ زیرا 1. به شأن و جایگاه والای او لطمه می زند؛ 2. آشکار شدن آن در محیط دانشگاه، ممکن است سبب ایجاد بدبینی و تهمت به شما و به ویژه دختر شود و افرادی گمان کنند که رابطهای قبلی در کار بوده و باعث آبروریزی و از دست رفتن فرصتهای ازدواج برای هر دوی شما به ویژه دختر شود. 3. دختر پرهیزگار، به طور طبیعی در مقابل این گونه خواستگاری کردن، برخورد مناسبی نخواهد داشت و پاسخ منفی محکم و تحکم آمیز او ممکن است باعث لطمهی روحی و احساس حقارت شما شود. 4. امکان پاسخ مثبت یا منفی برای دختر وجود ندارد؛ زیرا براساس ظاهر شما و شناخت سطحی نمیتواند پاسخ دهد و پاسخ مثبت یا منفی به خواستگار، باید پس از گذراندن فرآیند خواستگاری صورت گیرد؛ بنابراین اگر آمادگی ازدواج دارید، تحقیقی مختصر دربارهی او انجام دهید و اگر شرایط اولیهی همتایی را داشتید، به طور رسمی و از طریق خانواده خود به خواستگاری بروید. برخی از آقایان، در محیط کار یا تحصیل از خانمها خواستگاری میکنند، در حالی که قصدشان ازدواج نیست. به خانمهای محترم توصیه میشود که بکوشند در محیط کار یا تحصیل به گونهای برخورد کنند که طمع طمعورزان و هوس بازان از بین برود. خندههای خلاف شأن یک خانم، نگاههای معنادار، چشم و ابرو آمدن، نازک و کشدار و با کرشمه حرف زدن و ... هوس بازان را تحریک میکند تا به سمت آنان بیایند و به بهانهی خواستگاری برای ازدواج، سوءاستفاده کنند. براساس آموزههای دینی، با ناز و کرشمه سخن گفتن زن، بیماردلان را به طمع میاندازد؛ به همین دلیل خداوند در قرآن کریم، بانوان از این گونه سخن گفتن نهی میفرماید: «فلا تخضعن بالقول فیطمع الذی فی قلبه مرض ...؛[6] البته خواستگاری هر کسی را نمیتوان برای سوء استفاده پنداشت. ممکن است همکاران یا هم کلاسیهایی که شرایط اولیه را دارند، واقعاً به قصد ازدواج، از خانمی خواستگاری کنند برای اینکه بفهمید این گونه خواستگاران در سخن خود صداقت دارند، بهترین برخورد این است که با احترام و مؤدبانه و بدون تشر و قشقرق[7]بگویید: هر کاری آدابی دارد و اگر قصد ازدواج دارید، با خانواده خود تشریف بیاورید. مطمئن باشید کسی که قصد سوء داشته باشد، چنین اقدامی نخواهد کرد. برخی خواستگاران اصرار دارند که تا قبل از خواستگاری رسمی، مدتی با هم ارتباط داشته باشید تا همدیگر را بهتر بشناسید. پذیرش این پیشنهاد از طرف شما (حتی با اطلاع خانواده) مشکلات بسیاری را برایتان پدید میآورد و خطر فراوانی دارد (ر. ک:ص41-43) پس مراقب خود باشید و مغلوب اصرار و وسوسههای آنان نشوید.
خواستگاری دختر از پسر آیا خواستگاری دختر از پسر، شیوهی نادرستی برای ازدواج است؟ زن اهل ناز و مرد اهل نیاز است. زن مظهر حیا و پذیرای عشق و مرد جلوهی تمنا و طلب و اعلام عشق است آفرینش، زن را گل و مرد را بلبل، زن را شمع و مرد را پروانه قرار داده است. ویلیام جیمز (wilam jeims) فیلسوف آمریکایی میگوید: حیای زن برایش عزت است تا در پی مرد نرود و خود را مبتذل نکند.[8] گرایش مرد به زن کاملاً طبیعی است و این را حتی در دنیای حیوانات و گیاهان (به صورت گرایش سلو نر به ماده) میتوان مشاهده کرد. وقتی خداوند آدم و حوا را آفرید، حوا به سوی آدم گرایش یافت؛ اما جبرئیل فرود آمد و به آدم گفت: اگر خواهان او هستی، تو به سمت حوا برو.[9] در صورتی که دختر به خواستگاری پسر برود، ممکن است پیامدهایی منفی داشته باشد: 1. اگر پاسخ پسر منفی باشد، دختر احساس شکست و سرخوردگی میکند؛ در حالی که جواب منفی برای پسر قابل تحمل است و در صورت پاسخ منفی دختر، به خواستگاری شخص دیگری میرود؛ 2. در صورت پاسخ منفی پسر، احتمال تمسخر و آزارهای بعدی و آبروریزی به وسیله او وجود دارد؛ 3. ممکن است پسر با شنیدن چنین تقاضایی، با پاسخ مثبت ظاهری به فکر سوءاستفاده از دختر بیفتد؛ 4. احتمال دارد در زندگی مشترک آینده (در تنشها و اختلافات) به دختر سرکوفت بزند که تو به خواستگاری من آمدی و این برخورد، برای دختر بسیار رنج آور است در حالی که اگر زن همین جمله را در زندگی به مرد بگوید، مرد رنجور نخواهد شد. جایگاه دختر آن قدر والا است که پسندیده نیست حتی پدر یا مادر یا برادر و خواهر او، از پسر خواستگاری کنند. افزون بر اینکه این رفتار، خلاف شأن دختر و خانوادهی او است، باعث میشود که مجبور شوند از شرایط منطقی خود کوتاه بیایند. نیز احتمال دارد این گونه برداشت شود که دختر، مشکل یا عیبی دارد که او را به پسر عرضه میکنند و مقام و منزلت او پایین خواهد آمد.
اعلام عشق به پسر پسری را دوست دارم و او را برای ازدواج انتخاب کردهام اما نمیدانم که آیا او هم به من علاقه دارد یا نه. با این عشق یک طرفه چه کنم؟ اعلام این عشق به او، در واقع خواستگاری است و خواستگاری دختر از پسر، پسندیده نیست (ر.ک: ص51-54)؛ افزون بر این که حیای شما اجازه نمیدهد به سمت او بروید امام صادق(ع) فرمود: حیا از ایمان، و ایمان در بهشت است.[10] حیا و ایمان، در یک رشته و همدوش همند. چون یکی برود، دیگری هم خواهد رفت.[11] اگر او را می شناسید و بدون حاکمیت احساس و عواطف و براساس حکم عقل او را پسندیدهاید و وی را همتای مناسبی برای ازدواج میدانید، میتوانید کسی را واسطه (و نه پیک) قرار دهید تا نظرش را جویا شود. این واسطه - که گویا خود اقدام کرده، - بهتر است خانمی بزرگسال و متأهل و مورد اعتماد باشد و بدون ذکر نام شما نظرش را جویا شود و تا مطمئن نشده که قصد ازدواج با شخصی مثل شما را دارد، معرفیتان نکند. در صورتی که فرد مورد نظراز نزدیکان است، کار راحتتر خواهد بود؛ زیرا خانوادهها با هم ارتباط دارند و مادر شما میتواند با آوردن قراین و نشانههایی (برای مثال، تعریف و تمجید از فرد مورد نظر)، به آنان بفهماند که آمادگی ازدواج دارید[12] و اگر از سوی آنان بازخوردی ندیدید، یافتن واسطهای مطمئن در بین نزدیکان و اطلاع از نظر آنان، راحت است.
ازدواج اینترنتی آیا ازدواج اینترنتی میتواند ازدواج موفقی باشد؟ آغاز ازدواج اینترنتی از چت chat است. کسی که همسر خود را طریق چت برمیگزیند ، انتخابش ابتدا بر اساس گفتههای او است و چون اغلب، احساسی و عاطفی برخورد میکند به سخنان غیر واقعی طرف مقابل یا تناقضهای گفتاری وی توجه ندارد و پس از گذشت مدتی دچار عشق مجازی و به تدریج وارد مرحلهی بعدی ارتباط میشود. دکتر احمد شوقی میگوید: نظره فابتسامه فسلام فکلام فموعد فلقاه ابتدا نگاهی و لبخندی و سلامی و بعد سخنی و وعدهی دیداری و ملاقاتی پس از مدتی، ارتباط، از چت روم به ارتباط تلفنی کشیده میشود و همچنان شیفتهی گفتار و و بیان او است تا سرانجام زمان دیدار فرا میرسد. در موارد بسیاری، پس از ملاقات، دو طرف با دیدن یکدیگر شوکه میشوند؛ زیرا متوجه میشوند که هیچ گونه سنخیتی با هم ندارند؛ اما چون پیشتر دلبسته و عاشق هم شدهاند، پذیرش واقعیت (عدم همتایی) برایشان سخت است؛ چرا که عشق آنان را کر و کور کرده. در مواردی، متوجه عدم همتایی میشوند و آن را میپذیرند؛ اما گاهی به سبب ترحم، گاهی ترس از نفرین (ر. ک:ص74)، گاهی تهدید به خودکشی شخص مقابل و ... به ازدواج با او تن میدهند که روشن است عاقبت چنین ازدواجی چه خواهد بود. ازدواج اینترنتی در یک صورت میتواند موفق باشد که صرفاً نقش واسطه (معرف) را ایفا کند و دو طرف به شدت مراقب دلبستگیها و شیداییها باشند و کر و کور نشوند که البته همین نوع ازدواج هم دو تا مشکل دارد که باید به آنها توجه کرد: 1. در ایران به طور معمول، والدین جوانان زیر بار چنین ازدواجی نمیروند؛ 2. حضور دختر در چت روم و ارتباط با جنس مخالف، در شأن دختر پرهیزگار نیست و ممکن است پس از ازدواج، عامل سلب اعتماد شوهر از وی شود.(ر.ک: ص41-43). [1]. نرم افزار پرسمان2( www.porseman.orj) استفتا از مراجع. [2] . سید مسعود معصومی، احکام روابط زن و مرد، ص137. [3] . همان. [4] . همان، ص142. [5] . در غرب، دختر و پسر آشنا میشوند و مدتی با هم رابطه دارند. اگر همدیگر را برای زندگی مشترک پسندیدند، نامزد می شوند و پس از مدتی با هم ازدواج می کنند و در صورت عدم توافق، به راحتی از هم جدا میشوند و در این فرآیند خانوادهی دو طرف. چندان نقش و جایگاهی ندارند علت این رفتار، ضعف بنیان خانواده و مهم نبودن آبرو و عفت است. [6] . احزاب، آیهی 32. [7] . در صورتی برخورد قاطعانه و همراه با تشر شما پیشنهاد میشود که طرف را می شناسید و می دانیدکه شخص هوس بازی است و هدفی جز سوءاستفاده از شما را ندارد که در این صورت باید با قاطعیت امیدش را قطع کنید: وگرنه ممکن است با مزاحمتهای بعدی، آبروی شما را در معرض خطر جدی قرار دهد. [8] . مرتضی مطهری، حقوق زن در اسلام، ص15. [9] . شیخ صدوق ، من لا یحضر الفقیه، ج3، ص37. [10] . کلینی، کافی، ج2، ص106. [11] . همان. [12] . گاهی برخی مادرانی که دختران دم بخت دارند، نزد جوانی در بین نزدیکان، تعریف و تمجید میکنند؛ درحالی که قصد وصلت با او را ندارند و او خلاف این را برداشت میکند بعد که ناگهان خبر ازدواج دختر را میشنود شوکه میشود و مشکلاتی را برایش ایجاد خواهد کرد. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 149 |