تعداد نشریات | 54 |
تعداد شمارهها | 2,388 |
تعداد مقالات | 34,317 |
تعداد مشاهده مقاله | 13,016,047 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 5,717,992 |
چاقی و کاهش وزن | ||
پیام زن | ||
مقاله 1، دوره 1389، شماره 221، مرداد 1389 | ||
نویسنده | ||
شراره انصار | ||
تاریخ دریافت: 16 خرداد 1396، تاریخ بازنگری: 07 دی 1403، تاریخ پذیرش: 16 خرداد 1396 | ||
اصل مقاله | ||
داشتن وزن مناسب برای تأمین سلامتی ضروری است. بنابراین افراد دارای اضافه وزن یا چاق باید سعی کنند که وزن خود را کاهش دهند. چاقی به معنی ذخیره شدن چربی اضافی در بدن است. اگر مقدار غذایی که خورده می شود بیشتر از میزانی باشد که بدن برای ایجاد انرژی مورد نیاز خود مصرف میکند، غذای اضافی به صورت چربی دریافت و ذخیره میشود و منجر به چاقی میگردد. معمولاً چاقی به علت ازدیاد مصرف غذاها به وجود میآید. در بعضی موارد نادر، اختلالات غدههای مترشح داخلی موجب بروز چاقی میشود. همچنین چاقی ممکن است در اثر فشارهای روحی به علت عدم کنترل اشتها و پرخوری با منشأ روانی، ایجاد شود. ذخیرهی چربی در بدن هر فرد بستگی به تعداد یاختههای چربی دارد. هرچه تعداد این یاختهها بیشتر باشد، ظرفیت ذخیرهی چربی در بدن بیشتر خواهد بود. ازدیاد یاختههای چربی در سالهای اول عمر و دوران بلوغ انجام میگیرد. بنابراین تغذیهی متعادل کودکان و نوجوانان در پیشگیری از چاقی در سنین بالا باید مورد توجه قرار گیرد. به منظور پیشگیری از چاقی علاوه بر اجتناب از مصرف زیاد غذا، در انتخاب مواد غذایی نیز باید دقت کرد و در مصرف غذاهای شیرین و چرب محتاط بود. برنامهی کاهش وزن همیشه پیشگیری بهتر از درمان است. پس باید تأکید بیشتری بر پیشگیری از چاقی نمود چون معمولاً فقط 5 درصد افرادی که وزن خود را با رژیم غذایی کم میکنند قادر به حفظ وزن مطلوب هستند. یک برنامهی کاهش وزن زمانی موفق است که فرد بتواند حداقل 3 تا 5 سال در وزن به دست آمده باقی بماند. در برنامهی کاهش وزن موفق و علمی نکات زیر باید در نظر گرفته شود. * برنامهی رژیم غذایی باید طوری تنظیم شود که هر 6 گروه غذایی را در حد مورد نیاز تأمین نماید. لیکن مواد غذایی باید از منابع کم چربی یا بدون چربی انتخاب شوند. * کاهش وزن، آرام و یکنواخت باشد به طوری که فرد حدود 5/0 تا 1 کیلوگرم وزن در هفته از دست بدهد. * برنامه باید طوری تنظیم شود که تا حد ممکن فرد احساس گرسنگی و بی حالی نکند، ممکن است یک مکمل ویتامین و املاح مورد نیاز باشد. * در برنامه، غذاهایی گنجانده شود که به راحتی در دسترس باشند. هیچ غذایی اثر جادویی برای کاهش وزن ندارد. * در برنامهی غذایی، تصحیح عادات غذایی به صورتی باشد که فرد بتواند به تنهایی آن دنبال کند. * در برنامهی کاهش وزن مناسب، فعالیتهایی که تندرستی فرد را بهبود بخشند باید تشویق شوند، از جمله فعالیت های جسمانی منظم، استراحت کافی، روش های کاهش استرس و شیوهی زندگی سالم توصیه می شود. * حتماً در طول برنامه از مشاورهی پزشک یا کارشناس تغذیه استفاده شود. منابع : 1- امیدوار، نسرین و همکاران"تغذیه و بهداشت مواد غذایی"شرکت چاپ و نشر کتاب های درسی ایران، 1384. 2- مهندس حلم سرشت، پریوش، مهندس دل پیشه، اسماعیل"اصول تغذیه و بهداشت مواد غذایی"انتشارات چهر، چاپ سوم، 1379. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 128 |