تعداد نشریات | 54 |
تعداد شمارهها | 2,388 |
تعداد مقالات | 34,317 |
تعداد مشاهده مقاله | 13,015,788 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 5,717,973 |
کودکان مان را صحیح تغذیه کنیم | ||
پیام زن | ||
مقاله 1، دوره 1389، شماره 226، دی 1389 | ||
نویسنده | ||
افشار پرند | ||
تاریخ دریافت: 16 خرداد 1396، تاریخ بازنگری: 07 دی 1403، تاریخ پذیرش: 16 خرداد 1396 | ||
اصل مقاله | ||
هیچ وقت برای شروع تغذیهی صحیح و سالم زود نیست. هر چه زودتر، بهتر. برای آن که والدین بتوانند انتخابهای صحیح غذایی برای فرزندانشان داشته باشند، باید خود مطلع باشند که چگونه عادات غذایی درست میتواند اثرات طولانیمدت داشته باشد. زمان غذا خوردن برای بیشتر خانوادهها فرصتی است تا دور یکدیگر جمع شده، ضمن خوردن یک غذای مناسب، از وجود یکدیگر لذت ببرند. به هر حال باید توجه داشت که در خوردن زیادهروی نشود، بهخصوص در مورد کودکان که اگر نسبت به آنها مراقبت نشود شدیدا آسیب میبینند. بسیاری از پدر و مادرها دوست دارند کودکانشان چاق و تپل باشند تا دوستداشتنیتر به نظر برسند. تصور آنها این است که در فرایند رشد، وزن آنها کم میشود. اما واقعیت این است که هیچ کس به راحتی وزن کم نمیکند و کودکان چاق، نوجوانان و بزرگسالان فربهای خواهند شد؛ با تمام مشکلاتی که چاقی برای آنها به ارمغان میآورد. صرفنظر از ورزش کافی، تغذیه نقشی اساسی در بالا بردن سطح بهداشت و سلامتی کودکان بهخصوص دانشآموزان دبستانی (یعنی سنین 12 – 7 سال) دارد؛ و چه کسی بهتر از پدر و مادر میتواند مسئولیت تغذیهی آنها را به عهده گرفته، الگوی مناسبی برای افراد خانواده باشد. انتخاب غذای کودکان در ابتدا با وادار کردن آنها به چشیدن انجام میشود و تقریبا غیر ممکن است از بچهها انتظار داشت که بتوانند عاقلانه در مورد سلامت «غذایی که با آن شکم خود را سیر میکنند» تصمیم بگیرند. تحقیقی در مالزی نشان میدهد متاسفانه با توجه به وضع دانشآموزان، این پیام بهخوبی به پدران و مادران منتقل نشده و بسیاری از آنها متوجه اهمیت تغذیهی خوب برای کودکانشان نیستند. به این دلیل است که شمارهی اخیر مجلهی ماهانهی «تغذیه» چاپ مالزی، عنوان اصلی خود را به موضوع «بچههای سالم، ملت سالمتر» اختصاص داده است و کودکان دبستانی را که دچار سوء تغذیه هستند دستمایهی نوشتن مقاله نموده است. آمار به تعداد قابل ملاحظهای از کودکان اشاره میکند که دچار سوء تغذیه هستند و کوششی مداوم ضروری است تا به رشد بهینهی آنها کمک کند. مطالعات نشان میدهد که در بین نوجوانان زیر 18 سال، کودکان 12 – 7 ساله از اضافهوزن بیشتری برخوردارند. سوء تغذیه چه در اثر زیاد خوردن باشد چه کم خوردن، در این گروه سنی بیشتر رایج است و علت آن عادات خوردن غذاهای نامناسب است که روز به روز نیز در حال تزاید است. مطالعهای که توسط دانشگاه «کبانگ سان» در مالزی در سال 2008 میلادی بر روی 9375 دانشآموز دبستانی انجام شده نشان میدهد که از هر 100 دانشآموز 25 نفر آنها اضافه وزن دارند یا چاق هستند. به این دلیل دولت مالزی برنامهی سه سالهای تدوین کرده است که در آن بر مسئلهی تغذیهی کودکان دبستانی تاکید دارد. هدف طولانیمدت این برنامه آگاهیدادن بیشتر به پدران و بهخصوص مادران در مورد تغذیهی سالم و خوب و فعالیتهای ورزشی است. آگاهی والدین در مورد نیازهای تغذیهای کودکان در این سن اهمیت داشته و علم تغذیهی خوب، عادات غذاهای خوب و سالم خوردن و علاقه به فعالیتهای ورزشی باید ملکهی ذهن آنها شود. به این طریق آنها مطمئن میشوند که رشد، پیشرفت و استعدادهای نهفتهی کودکان آشکار شده، پایهای قوی برای زندگی سالم آیندهی آنها فراهم میگردد. یکی از استادان تغذیه در مالزی معتقد است برای پدران و مادران اهمیت دارد که مسئولیت عادات خوردن بچهها را به عهده گیرند و مانع از سوء تغذیهی آنها و اثرات نامطلوب آن بر روی رشد کودکان گردند. نشریهی ماهانهی «تغذیه»، هدفهایی را مشخص کرده تا به والدین و معلمان اساس تغذیهی سالم و خوب را بیاموزند و آنها بتوانند آن را به بچهها منتقل کنند. پدران و مادران و معلمان مسئولیت دارند تا پایههای زندگی سالم را برای بچهها بنیاد نهند. گفتنی است که بزرگسالان خود باید نقش راهنما را برای بچهها داشته باشند. «از بین بردن عادات بد، مشکل است. نباید اجازه دهیم تا عادات بد غذایی شکل گیرد.» با نهادینه کردن عادات خوب غذایی در کودکان از همان ابتدا آنها مواد غذایی مورد نیاز خود را برای رشد به دست میآورند. از آن جا که فرصت کمی برای نهادینه کردن عادات غذایی در میان بچهها وجود دارد بنابراین باید زودتر دست به کار شد. «هر چه زودتر به این کار بپردازید شانس آمادگی بچهها برای انتخاب مواد غذایی بهتر در مدرسه و در طول زندگی بیشتر میشود.» متأسفانه ما در مورد خوب و سالم غذا خوردن زیاد صحبت میکنیم ولی عملا بر خلاف آن رفتار مینماییم و به این ترتیب، به تدریج که بچهها بزرگتر میشوند، روش مورد نظر خود را پیش میگیرند و تحت تاثیر قرار دادن آنها مشکلتر میشود. به این نکته توجه داشته باشید که پدران و مادران باید رفیق و همراه کودکان و الگوی آنها در تغذیه باشند ولی متاسفانه بسیاری از آنها غذا پختن و تغذیهی بچهها را به مستخدم یا پرستار واگذار میکنند. وظیفهی پدر و مادر است که نقش اساسی در پرورش خانوادهی سالم داشته باشند و فرزندان خود را با مسائل واقعی در مورد تغذیه آشنا نمایند. توجه داشته باشید که حتی اگر کودک نوپای خود را در مسیر صحیح تغذیه قرار دهید، زود نیست. چند توصیه به مادران:
بهطور خلاصه «تپل بودن در کودکی عامل چاقی در بزرگسالی است»
منبع: مجلهی Health May / gune 2010
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 301 |