تعداد نشریات | 54 |
تعداد شمارهها | 2,388 |
تعداد مقالات | 34,317 |
تعداد مشاهده مقاله | 13,016,179 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 5,718,101 |
کارنامه مجلس هفتم و چشم انداز مجلس هشتم | ||
پاسدار اسلام | ||
مقاله 1، دوره 1387، شماره 10، فروردین 1387 | ||
نویسنده | ||
محمدتقی رهبر | ||
تاریخ دریافت: 16 خرداد 1396، تاریخ بازنگری: 07 دی 1403، تاریخ پذیرش: 16 خرداد 1396 | ||
اصل مقاله | ||
کارنامه مجلس هفتم و چشم انداز مجلس هشتم
حجةالاسلام و المسلمین محمد تقى رهبر
«مردم شجاع ایران با دقت تمام به نمایندگانى رأى دهند که متعهد به اسلام و وفادار به مردم باشند و در خدمت به آنان احساس مسؤولیت کنند و طعم تلخ فقر را چشیده باشند و در قول و عمل مدافع اسلام پابرهنگان زمین، اسلام مستضعفین، اسلام رنج دیدگان تاریخ، اسلام عارفان مبارزه جو و در یک کلمه اسلام ناب محمّدى(ص) باشند. و افرادى را که طرفدار اسلام سرمایه دارى، اسلام مستکبرین، اسلام مرفهین بىدرد، اسلام منافقین، اسلام راحت طلبان، اسلام فرصت طلبان و در یک کلمه اسلام آمریکایى هستند، طرد نموده و به مردم معرفى نمایند.» (امام خمینى، سلام الله علیه)
«باید مراقب بود که انتخابات ملعبه دست بیگانگان نشود و گروهها و افراد سیاسى باید مرزهاى خود را با دشمن مشخص کنند. زیرا اگر این مرزها کم رنگ و یا پاک شود احتمال عبور دشمن از این مرزها و یا افتادن برخى افراد خودى در دامن دشمن وجود دارد.» (مقام معظم رهبرى، آیت اللّه خامنهاى)
در مقاله پیشین از مسؤولیت نمایندگى و شرائط مسؤولیت پذیرى در نظام اسلامى سخن گفتیم و در اینجا نگاهى گذرا به عملکرد مجلس هفتم خواهیم داشت که طى چهار سال چه کرد و کدام خطوطى را ترسیم نمود و مصوبات آن با چه رویکردى شکل گرفت و در تحولات اجتماعى، فرهنگى و سیاسى و سیاست خارجى چه تأثیراتى برجاى گذاشت.
هر چند بیان تفصیلى کارنامه چهار ساله مجلس از حوصله این مقال بیرون است اما با توجه به دو نکته اساسى به اجمال آن باید پرداخت.
نکته اول اینکه: مجلس هفتم با شعار اصولگرایى به میدان آمد و اکثریت قاطع آن را با رأى ملت، اصولگرایان تشکیل دادهاند، یعنى کسانیکه به نظام اسلامى و خط امام و ولایت امر و ارزشهاى اسلامى و گرایش توده ملت فکر مىکنند. شعار اصولگرایى انتظاراتى را در مردم بوجود مىآورد که این انتظارات بحق است و نمایندگان باید از عهده آن برآیند.
نکته دوم اینکه: گروههایى از جریانهاى هدایت شده سیاسى داخلى و جریانهایى از خارج سعى بر این دارند که دولت و مجلس را ناکارآمد جلوه دهند و کارشکنىهاى جدى در روند امور را در دستور کار خود دارند که جریان اصولگرایى را در سیاستهایش با شکست روبرو کنند و چرخهاى نظام اسلامى را یا فلج کرده و از کار بیندازند تا مردم را دلسرد کنند و امیدها و آرمانهاى اصیل انقلاب را در دلها بمیرانند و زمینه تسلیم پذیرى در برابر دشمنان و سیاستهاى استکبارى را فراهم سازند و بازگشت حاکمیت استعمارى را همچون گذشته تاریخ قبل از انقلاب به نحو خزنده میسر سازند.
بىجهت نیست که جریان اصولگرایى دولت و مجلس همواره مورد خشم و هجوم تبلیغاتى و فشارهاى سیاسى و اقتصادى دشمنان این مرز و بوم بوده و از آغاز تشکیل مجلس هفتم سردمداران کاخ سفید اعلام کردند که ما این مجلس را به رسمیت نمىشناسیم! که البته این سند افتخارى است براى مجلس و دولت که مورد خشم ابرجنایتکاران عصر باشند. مشکل نظام هنگامى است که آمریکاییها و دیگر سلطه گران از آن حمایت کنند که هر جریانى در این راستا قرار گرفته باید حساب کار خود را بکند و ملت آنها را بشناسند. به فرموده مقام معظم رهبرى:
«هم مردم و هم آن دستهاى که رئیس جمهور آمریکا از آن اعلام حمایت کرده است باید فکر کنند که چرا آمریکا مىخواهد از آن دسته حمایت کند و آن دسته چه نقصى داشته که آمریکا را به فکر حمایت از آن انداخته است؟!»
اینکه دشمن روى برخى مشکلات مثلاً گرانىها انگشت مىگذارد تا نومیدى و دلسردى بیافریند و یا تهدیدهاى دیگر را مطرح مىکند ریشه در همین فضا سازى و ایجاد یأس و نومیدى در دلهاى مردم دارد. در حالیکه مردم هوشیار و انقلابى ما مىدانند نظام اسلامى چه خدمات ارزشمندى در این سىسال داشته و پیشرفتهاى علمى و رشد فرهنگى و صنعتى را در کشور شاهدند که چشم جهانیان را خیره کرده است و اینهمه خصومتهاى شیطان بزرگ و جبهه استکبارى براى اینست که کشور ایران افراشته قامت نباشد.
اما به رغم شیطنتهاى دشمنان ایران اسلامى، ترقى و تعالى پیش روى ملت ایران است و مکر و نیرنگ بدخواهان به جایى نخواهد رسید (و مکروا و مکر اللّه و اللّه خیر الماکرین) و البته مسؤولان نظام نیز به فکر چارهجویى مشکلات اقتصادى و تورم و گرانى باید باشند که این حق ملت بویژه اقشار آسیبپذیر است.
بارى، سخن از عملکرد جریان اصولگرایى در مجلس و دولت است که موضعگیرىهاى قاطع آن امید دشمنان را به یأس مىکشد. شاهد این ماجرا اظهارات اخیر سردمداران آمریکا است که چشم امید به جبهه اصلاحات دوخته و مکرر بر زبان آوردهاند. بوش در سخنرانى رادیویى چندى پیش خود با بیان این مطلب که اصلاح طلبان دمکراتیک و تندروها با یک لحظه سرنوشت ساز مواجه است، گفته: «ما از دمکراتها و اصلاح طلبان از بیروت و بغداد گرفته تا دمشق و تهران حمایت مىکنیم و در کنار همه آنهایى که براى ساختن آیندهاى همراه با آزادى، عدالت و صلح تلاش مىکنند خواهیم ایستاد!!
البته عدالت و صلح و آزادى نظیر آنچه آمریکاییها و متحدانش در عراق و افغانستان و غزه فلسطین به اجرا درآوردهاند!
واقعاً مایه ننگ است براى جریانى سیاسى در ایران که بوش از آنها حمایت کند و این جریانها باید به ملت ایران پاسخ دهند به چه دلیل شیطان بزرگ و سفاکانى که خون ملتهاى مظلوم از ناخنهایشان مىچکد از آنها حمایت مىکنند؟ و چرا برخى از این جریانها موضع خود را در برابر این حمایتهاى ننگ آور براى مردم روشن نمىکنند، و از حمایتهاى کاخ سفید تبرّى نمىجویند؟
ذکر این نکته از آنرو لازم است که مردم هوشیار و آگاه ایران بدانند در انتخابات مجلس هشتم به کدامین جریان رأى دهند! که قطعاً ملت بزرگ راه خود را یافته و مىداند به نام چه کسانى رأى به صندوق بریزد. حضور مردم در پاى صندوقهاى رأى و انتخاب درست پاسخ دندانشکن به سردمداران کفر جهانى بویژه سردمداران کاخ سفید و شخص بوش و همکارانش خواهد بود که در صحنه سیاسى کشور خودشان نیز منزوى شدهاند و از چرخه سیاست خارج خواهند شد. و همین سرنوشت براى جریانهاى وابستهاى است که به حمایتهاى بیگانه چشم دوختهاند.
برگردیم به اصل مطلب، عملکرد مجلس هفتم در یک فهرستکوتاه با اشاره به پارهاى موارد و مصوبات کلیدى.
نگاهى به کارنامه مجلس هفتم
مجلس هفتم یکى از موفقترین مجالس بعد از انقلاب بوده است. پرهیز از موضعگیرىهاى تند سیاسى و تنشهاى جناحى، اتخاذ مواضع اصولى در مسائل داخلى و خارجى، همراهى با دولت خدمتگزار در عین حال با موضع نقادانه و مستقل، تصویب قوانین در جهت مصالح کشور و خدمترسانى به مردم به ویژه اقشار آسیبپذیر و کشاورزان، نظارت بر عملکرد دستگاههاى اجرایى و تذکر و سؤال، موضعگیرى قاطع در رد تحمیلهاى خارجى و لغو تعلیق غنى سازى، و لغو قرارداد ترک سل که دست بیگانه و صهیونیسم را در شبکه تلفن همراه باز مىگذاشت.
کاهش دادن سود بانکى، تصویب و اصرار شجاعانه در اجرایى شدن تبصره 13 و سهمیه بندى بنزین و جلوگیرى از قاچاق این سرمایه ملى به خارج، تصویب لایحه اصل 44 قانون اساسى و مشارکت دادن بخش خصوصى و تصویب لایحه سرنوشت ساز مسکن که طى چند سال میلونها واحد مسکونى ارزان قیمت در اختیار افراد بىخانمان قرار خواهد داد، تصویب قانون در رابطه با بسیج سازندگى و حمایت از این نهاد مردمى و موارد دیگر.
بخشى از قوانین مصوب در مجلس هفتم
- قانون الزام دولت به اقدام قانونى جهت اجرایى شدن نظام هماهنگ پرداخت به کارکنان دولت که به تصویب شوراى نگهبان رسید و دولت موظف به اجراى آن با ساز و کار مناسب مىباشد و در سال 87 شروع به اقدام عملى آن خواهد شد.
- قانون تضمین خرید محصولات کشاورزى و تأمین ضرر و زیان دیر کرد بوسیله دولت و خرید سلف محصولات.
- قانون الزام دولت به اقدام قانونى نظام هماهنگ پرداخت مستمرى بازنشستگان.
- قانون الزام دولت به اخذ مجوز رسمى شوراى اسلامى در دو قرارداد 124 و 130 برنامه توسعه اقتصادى، اجتماعى و فرهنگى معروف به ایران سل و فرودگاه امام خمینى معروف به "تاو".
- قانون تأمین منابع مالى براى جبران خسارت ناشى از خشکسالى و یا سرمازدگى و بخشودگى آب بها و حق النظاره آبهاى کشاورزى.
- قانون تأسیس صندوق ضمانت سرمایهگذارى صنایع کوچک و زودبازده.
- قانون افزایش حقوق بازنشستگى مستخدمین شهید و جانباز از کار افتاده و مفقودالاثر تا 60 درصد.
- قانون تثبیت قیمتهاى فرآوردههاى نفتى، گاز، برق، آب، تلفن، پست و... حق اشتراک و عوارض...
- قانون بیمه محصولات کشاورزى.
- قانون حمایت از ایجاد نواحى صنعتى روستایى.
- قانون دسترسى آزاد به شبکه حمل و نقل ریلى و توسعه راههاى کشور.
- قانون برابر بودن دفترچه بیمه درمان روستاها با شهرها.
- قانون الزام دولت به تعلیق اقدامات داوطلبانه غنى سازى در صورت ارجاع پرونده هستهاى به شوراى امنیت.
- قانون مربوط به برقى بودن چاههاى کشاورزى.
- قانون اصلاح و افزایش مستمرى والدین شهدا.
- قانون مقاوم سازى مدارس بدون استحکام با سه میلیارد و 954 میلیارد دولار از ذخیره ارزى طى برنامه چهارم سالهاى 85 تا 88.
- قانون منطقى کردن سود تسهیلات بانکى متناسب با نرخ بازدهى در بخشهاى مختلف اقتصادى.
- قانون احیاى معاونت پرورشى و تربیت بدنى در وزارت آموزش و پرورش.
- قانون جامع کنترل و مبارزه ملى با دخانیات.
- قانون تسهیل ازدواج جوانان و ابلاغ آن به دولت جهت اجرا.
- قانون ساماندهى مد و لباس و ابلاغ آن به دولت و مسؤولیت چند وزارتخانه در اجرایى شدن آن.
- قانون تخصیص 2% از درآمد حاصل نفت و گاز به استانهاى نفت خیز و شهرستانها و بخشهاى محروم.
- قانون دستیابى به فن آورى هستهاى صلحآمیز و تأمین چرخه سوخت 20هزار مگاوات برق.
- قانون حمایت از حقوق و مسؤولیتهاى زنان در عرصههاى داخلى و بین المللى بر اساس منشور مصوب شوراى عالى انقلاب فرهنگى بر اساس قوانین اسلامى در امر خانواده و جامعه.
- قانون لایحه اصل 44 قانون اساسى که گامى در جهت جذب سرمایههاى بخش خصوصى و کوچک کردن دولت است.
و تصویب دهها موافقت نامه بین المللى تجارى، اقتصادى، فرهنگى با کشورهاى خارجى.
بدیهى است که براى هر یک از مصوبات قانونى دهها و گاه صدها ساعت کار مطالعاتى و کارشناسى مرکز پژوهشهاى مجلس ودیگر کارشناسان و بحث و مذاکره در کمیسیونها و کمیتههاى تخصصى لازم است تا یک طرح یا لایحه به تصویب کمیسیون برسد و به صحن علنى بیاید و مورد گفتگو قرار گیرد و مخالف و موافق دیدگاههاى خود را مطرح کنند و رأىگیرى شود و به شوراى نگهبان برود تا اگر اصلاحاتى لازم است دوباره به کمیسیون و مجلس برگردد و اصلاحات انجام پذیرد و بصورت قانون به قوه مجریه (دولت) تسلیم گردد. طى این مراحل نیاز به وقت و بحث و گفتگو و توجه و اهتمام دارد تا یک قانون براى اجرا آماده گردد...
نظارت بر دستگاههاى اجرایى
علاوه بر این، کار نماینده منحصر به قانون گذارى نیست، بلکه نظارت بر دستگاههاى اجرایى نیز از وظایف مجلس است. این نظارت از تذکر رسمى در مجلس و سؤال در کمیسیون آغاز مىشود و گاه به صحن علنى مىآید که وزیر مربوطه جهت پاسخگویى حاضر مىشود و گاه به استیضاح مىرسد. گاه مسؤولین سازمانها به کمیسیونها فرا خوانده مىشوند.
از قانونگذارى و نظارت که بگذریم، نماینده در حوزه نمایندگى خود مراجعات بیشمارى دارد. این مراجعات به تمام حوزههاى ادارى و اجتماعى و فردى و مسائل خانوادگى و سازمانها و نهادها و ادارات مختلف مربوط مىشود که نماینده این مراجعات را بدون پاسخ نمىگذارد و براى پیگیرى هر یک اقدام مناسب لازم است. در دفتر نمایندگى انواع خواستهها و توقعات از موکلین و مراجعین مطرح و عرضه مىشود که هزینه مادى و معنوى و وقت گذارى بسیارى را طلب مىکند. نماینده دلسوز آن است که حداکثر وقت خود را جهت حل مشکلات مردم و پاسخ به درخواستها اختصاص دهد. از عملکرد کلیه دستگاههاى شهر یا استان آگاه باشد در هر مورد موضع مناسب بگیرد از مسائل فرهنگى و اجتماعى و ادارى و استخدامى گرفته تا دستگاههاى قضایى و اجرایى و انتظامى و غیره. اینست که انبوه مشکلات و مسؤولیتها پیش روى نماینده قرار دارد که اگر در انجام آنها بکوشد تأثیرات سرنوشت سازى بر جامعه خواهد داشت. مردم راضى و خداوند بزرگ که این مسؤولیت را به نماینده داده راضى خواهند شد. و مردم گواهى مىدهند که نمایندگان اصولگرا در این عرصه خدمتگزارى به مردم فرو گذار نکردهاند.
مجلس هفتم از دیدگاه رهبرى نظام
مقام معظم رهبرى که نگاه و قضاوتشان از براى همه حجت و سند است بارها از مجلس هفتم تقدیر فرموده و عملکرد نمایندگان این دوره را ستودهاند. معظم له مجلس هفتم را به درختى تشبیه کردند که در سنگلاخ روئید و استوار و ماندگار خواهد بود، و نیز فرمودند: «این مجلس در موضع رفیع قانونگذارى ایستاد و در همه فراز و نشیبها موضع ضد استکبارى را علناً با صراحت و وضوح و منطق بیان کرد. از امتیازات این مجلس این بود که منشأ تشنجات سیاسى و بگو مگوهاى اختلاف افکن در بیرون نشد: و نیز خطاب به نمایندگان فرمودند: موضع قاطع شما در قضیه هستهاى هم یکى از نقاط برجسته است. خیلى خوب عمل کردید، کار درست همین بود که دولت را الزام کنید به ایستادگى، دولت هم علاقمند به این کار و پیشرو در این کار است. هماهنگى مجلس و دولت هم از برکات این دوره است، دشمنانى هم داشته و دارد کسانى هستند که با هماهنگى دولت و مجلس مخالفند. مجلس نشان داد که به طبقات ضعیف در جامعه اهتمام مىورزد، به سیاستهاى اصل 44 پاسخ خوبى داد... خسته نباشید! انشاء اللّه، خداوند کمکتان کند تا بتوانید همین صراط مستقیم را با پرهیز از مزلّات ادامه بدهید». اینها بخشى از اظهارات مقام معظم رهبرى درباره مجلس هفتم است.
به طور خلاصه مصوبات و اقدامات و موضعگیرىهاى مجلس هفتم در همه زمینههاى: فرهنگى، سیاسى، اقتصادى و عمرانى ستودنى است هرچند اجرایى شدن همه مصوبات و تصمیمات شرائط اجرایى و ساز و کار عملى خود را مىطلبد که هماهنگى مجلس و دولت و همدلى همه دستگاهها مىتواند این مصوبات قانونى را عملى ساخته و میوه شیرین آن را ملت لمس کند.
مجلس هشتم و اولویتهاى آن
انتخابات آینده نیز از لحاظ اهمیت فوق العاده است، همانگونه که اشاره کردیم دشمنان این ملت از خارج و برخى جریانهاى معلوم الحال از داخل به آینده انتخابات و مجلس هشتم چشم دوخته که اگر مسیر آن را منحرف کنند و یا مردم را از حضور در این وظیفه مهمدلسرد نمایند جاده را براى نفوذ خود و اجراى سیاستهاى شیطانى و متزلزل کردن ارکان حاکمیت و دولت اینده هموار ساختهاند که بطور قطع آگاهى و هوشیارى و تعهدشناسى ملت بزرگ ما همچون همیشه چنان مجالى را به دشمنان سوگند خورده خود نخواهد داد. وقتى مردم ایمان به جریان اصولگرا دارند و نظام را دلسوز و خدمتگزار میهن و ملت و دین مىدانند به وسوسههاى خناسان گوش نخواهند داد. مردم از مشکلات زمان و فشارهاى دشمنان و تحریمها و کارشکنىهاى سازمان داده شده خبر دارند و بخشى از مشکلات را به این عوامل ارتباط مىدهند و البته این بدان معنى نیست که مسؤولان تمام توان و تلاش خود را براى حل مشکلات بکار نگیرند. مهم اینست که مسؤولان نظام به مشکلات و فشارهاى اجتماعى و معیشتى بىتوجه نبوده و راه کار خروج از این مشکلات را بررسى کنند و به اقتضاى زمان و شرائط موجود چتر حمایتى خود را بر مردم بگسترانند. که قطعاً چنین است و به یارى خداوند سیاستهاى نظام دولت و مجلس و همه دستاندرکاران به نتیجه مطلوب خواهد رسید و حضور مردم در انتخابات پاسخى دندان شکن به دشمنان قسم خورده خواهد بود.
و اما اولویتهاى مجلس هشتم
- پیگیرى سند چشم انداز بیست ساله و طرح و تصویب لایحههاى علمى و عملى در رابطه با تحقق اهداف این سند اعلام شده از سوى مقام معظم رهبرى.
- پیگیرى مصوبات اصل 44 و قانون ساماندهى مسکن که راه برون رفت از بحران کنونى مسکن است.
- پافشارى بر اصل صرفجویى در هزینهها و صرف بودجهها در راستاى سیاستهاى اعلام شده مجلس هفتم و دولت نهم و برنامه پنج ساله اجتماعى، اقتصادى، فرهنگى.
- پیگیرى مصوبات کلیدى مجلس هفتم در خدمت رسانى به قشرهاى ضعیف و کمدرآمد، کارگران، کارمندان، فرهنگیان، بازنشسته گان، کشاورزان، روستائیان و عشائرو...
- تلاش در جهت عملى شدن نظام هماهنگ پرداخت که از آغاز مجلس هفتم تا پایان همواره مورد توجه نماینگان بوده و مصوبه آن به دولت جهت اجرا داده شده است و گامهاى اولیه آن برداشته شده است.
- اصلاح و تصویب قانون کار با هدف امنیت شغلى کارگران شرکتها و احقاق حقوق آنها.
- مبارزه با تورم و گرانىها که معضل بزرگ جامعه است.
- مبارزه با ناهنجاریهاى اجتماعى و اخلاقى و تهاجم فرهنگى هدایت شده از سوى دشمنان و استبکار جهانى.
- پافشارى بر اصول و ارزشهاى اسلامى و استکبار ستیزى و هوشیارى در برابر توطئهها
- پیگیرى طرح اشتغال و مبارزه با بیکارى و حل مشکلات جوانان و فارغ التحصیلان با همکارى دولت.
- تقویت بخش سلامت و خدمات درمانى به همه اقشار بویژه محرومان و بیمه همگانى.
- پاسدارى از اقتدار نظام اسلامى در عرصههاى علمى سیاسى، اقتصادى و استقلال و رشد و شکوفایى و اهداف دیگر ازاین قبیل...
بدیهى است این خواستهها تنها با مصوبات مجلس و قانونگذارى تأمین شدنى نیست، بلکه همکارى و همبستگى و مشارکت همه جانبه کلیه دستگاههاى اجرایى و تعامل مجلس و دولت و همکارى نهادهاى ذى ربط را طلب مىکند که امدادهاى خداوندى یار و مددکار خواهد بود و توشه این راه ایمان و اخلاص و علم و عمل و جهاد و استمداد از توجهات حضرت بقیة اللّه اعظم(عج) خواهد بود. «ان تنصروا اللّه ینصرکم و یثبت اقدامکم»
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 109 |