تعداد نشریات | 54 |
تعداد شمارهها | 2,388 |
تعداد مقالات | 34,317 |
تعداد مشاهده مقاله | 13,015,767 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 5,717,971 |
مسئولان و مسئولیت سنگین در برابر مردم | ||
پاسدار اسلام | ||
مقاله 1، دوره 1386، شماره 21، فروردین 1386 | ||
نویسنده | ||
محمدتقی رهبر | ||
تاریخ دریافت: 16 خرداد 1396، تاریخ بازنگری: 07 دی 1403، تاریخ پذیرش: 16 خرداد 1396 | ||
اصل مقاله | ||
برخلاف آنچه گفته مىشود و معمول است که مردم مسئولان را همراهى مىکنند، باید گفت در کشور ما و در عصر حاضر باید مسئولان را همراه با مردم بدانیم و یا همراهى آنان را با مردم بخواهیم. از این بابت ملت بزرگ ما در میان ملل جهان همانند ندارند. ملت ما همه جا و در همه حال پیشگام است و نیاز به محرک و عامل تأثیرگذار ندارد چرا که از رشد سیاسى لازم و ایمان و اعتقاد جازم برخوردار است. اصول و ارزشهاى انقلاب به دلیل اسلامى بودن آن، در اعماق جان مردم نهادینه شده است. این حماسه با شکوه و حضور و پایدارى و فداکارى را نشانه اعتقاد به اسلام و ولایت و عرق ملیت و عدالت خواهى و ستم ستیزى و صلابت در باورهاى ملت باید جستجو کرد و لزوماً به معناى رضایت کامل از عملکرد مسئولان و یا انتظارات شخصى و مادى نیست. آنجا که پاى اسلام و مصالح نظام و استقلال و عزت میهن و ملت به میان مىآید مردم ما سر از پا نمىشناسند و مشکلات اقتصادى، گرانىها، برخى مفاسد دستگاهها و ضعف عملکردها را به بوته فراموشى مىسپارند و حساب آن را از آرمانهاى خود جدا مىسازند آنجا که فشار دشمنان و تحمیل و خواستههاى نا حق ارباب زروزور را مىبینند که مىخواهند یک حق مشروع و مهم را از آنان ضایع کنند همه فریادها یکى مىشود، مانند آنچه در راه پیمائى و تظاهرات تاریخى اخیر در یوم اللّه 22بهمن 85 مشاهده کردیم که از آن باید به رستاخیز بزرگ ایران زمین نام داد، که اولین بار نبوده و آخرین بار نخواهد بود.
در اینجا چند نکته شایان توجه است
1- زمان شناسى و مسئولیتشناسى
وقتى سخن از حضور مردم به میان مىآید، همه اقشار ملت را از همه قومیتها از ترک و فارس و کرد و بلوچ و...با اندیشه دینى، فکرى و سیاسى در بر مىگیرد. همان حضورى را که در تهران و قم و اصفهان و... مىبینیم، در سنندج و مهاباد و پاوه و سیستان و بلوچستان و شرق و غرب و شمال و جنوب کشور مشاهده مىکنیم و به همین دلیل مىتوان گفت دست کم پنجاه میلیون تظاهر کننده در راهپیمایى 22 بهمن حاضر بودهاند بدون آنکه الزام و اجبارى از یک ناحیه وجود داشته باشد حقاً که این نعمت عظمى را با هیچ زبان نمىتوان سپاس گفت و در دائره توصیف نمىگنجد و در هیچ نقطه از جهان مانند آن را نمىتوان دید و گذشته تاریخ نیز بیاد ندارد جز در راهپیمائىهاى انقلاب اسلامى و کشور عزیزمان ایران، این سرمایه بزرگ و نعمت عظمى را باید شناخت و ارج نهاد و خداى را بر آن سپاس گفت و ملت را نیز مورد ستایش قرار داد. براى ما که شاهد راهپیمایى میلیونى مردم هستیم این حضور شگفت و با شکوه عادى شده است چرا که طى سالها آن را دیدهایم و هر روز بیش از گذشته ناظریم اما براى کسانى که در خارج کشور و از دور ناظر این رستاخیز عظیم و یک پارچهاند باور کردنى نیست و چیزى به رؤیا مىماند رؤیائى که رنگ واقعیت گرفته است، انعکاس این حماسه تاریخى در رسانههاى جهان هرچند دوربینها گنجایش آن را ندارند شگفتى مىآفریند و شناختى دوباره از ملت بزرگ ما و وفادارى آنها به نظام و رهبرى و آرمانهاى امام راحل به آنان مىدهد، حضور یکپارچه ملت از زن و مرد و پیرو جوان از هر تیپ و طبقه شکوه ملى و ایمانى ملتى را به نمایش مىگذارد که پیوند شان با انقلاب اسلامى عهدى است تغییرناپذیر و پیمانى است ناگسستنى. بویژه در شرائطى که دشمنان ما دست به هم داده تا با اعمال فشار و جنگ روانى و تهدید و تحریم و با دجالهاى خبرى، چنگ و دندان نشان مىدهند تا دل ملت را خالى کنند تا از مواضع اصولى خود دست بردارند و پشت مسئولان را خالى کنند و حرکت توفنده کشور را در عرصههاى علمى، سیاسى و اقتصادى بویژه فناورى هستهاى متوقف سازند، و هیهات که امت خمینى کبیر از این تشرها و تهدیدها بهراسد که نه تنها هراس و سستى و زبونى به خود راه نمىدهد که دشمن و ساز و برگ و توطئه هایش را به تمسخر مىگیرد و این پیام ملت بزرگ ماست که استکبار جهانى باید آنرا دریافت کند و خیال نفوذ در صفوف مستحکم ملت را از سر بیرون
کند. و نیز پیامى است به پارهاى عناصر واداده که از ملت عقب ماندهاند و نمىخواهند جایگاه ایران اسلامى و ملت بزرگ را در جهان بشناسند و به هر دلیل نغمه ناموزون مىسرایند و به دشمنان امید مىدهند.
البته اینها عددى نیستند و عدد و رقم شان در برابر اقیانوس بى کران ملت به قطراتى ناچیز مىماند که نمىخواهند از پوسته تنگ خودى بیرون بیایند و فضاى پیرامون خود را مشاهده کنند و با افکار کودکانه به تحلیل وقایع مىپردازند.
2- پیام وحدت و اتحاد
حضور سراسرى ملت در میدان با وجود گرایشها و نحلهها و نژادها و فرودآوردن مشت پولادین بر سر دشمن و پاشیدن خاک یأس بر چهره منفور آمریکا و انگلیس و متحدانشان و نیز یک پیام آموزنده براى برخى جناحهاى سیاسى خودى و غیر خودى دارد که گوشهاى شنونده باید آن پیام را دریافت کند و آویزه گوش سازد. این پیام، پیام وحدت و همدلى است. پیامى که قرآن بدان فراخوانده و آن اعتصام به حبل الله و پرهیز از تفرق و اختلاف است که همانگونه که ملت آنرا شعار خویش ساخته است جناحها و خط و خطوط سیاسى باید شعار خود سازند. بویژه در شرائط بسیار حساس که امروز بر کشور مىگذرد و جبهه استکبارى که در همه عرصهها از ایران و عراق و لبنان گرفته تا فلسطین و افغانستان شکست خورده و حتى در درون کشورهاى آمریکا و انگلیس و اسرائیل با چالشهاى جدى روبرو شدهاند، اینک چشم امید به اختلافات و تفرقه افکنىها میان مسلمانان و گروههاى دینى دوخته تا با جنگهاى داخلى و تنشهاى سیاسى و مذهبى در صفوف متحد مسلمانان رخنه ایجاد کنند و آبروى از دست رفته خود را باز یابند و سلطه اهریمنى خود را از سر گیرند این است که خودىها نباید غافل باشند و ضربات خود را بر دشمن فراموش کرده و به نفى خود و خودىها رو آورند....
3- خطر اختلاف پس از پیروزى
تاریخ جوامع انسانى از جمله تاریخ پرفراز و نشیب اسلام طى قرنها این حقیقت تلخ را به اثبات مىرساند که هر گاه ملتى در صحنه مبارزه دشمن پیروز شد باید مراقب توطئهها و تفرقههاى داخلى باشد، خطر اختلاف پس از پیروزى که از حبّ جاه و مال و مقام معمولاً نشأت مىگیرد، یک خطر جدى است که از آن باید هراسید و از گذشتهها باید درس گرفت. مع الأسف آیندگان کمتر از گذشتهها درس مىآموزند و عبرت مىگیرند به فرموده امیرمؤمنان «ما اکثر العبر و اقل الاعتبار» عبرتها چه بسیار و عبرت گرفتن چه اندک است! اینجاست که تهذیب نفس و وارستگى از مشتهیات و شهرت و جاه ومال، موقعیت خود را باز مىیابد. آنانکه از حبِّ نفس رهیدهاند خود را از دام شهرت و شهوت و عنوان و نام و آوازه نجات دادهاند، براى آنها فرق نمىکند که چه کسى مسئولیت را به عهده گیرد، اگر کسى بهتر خدمت مىکند، صحنه را براى او باز مىگذارند خواه از جناح آنها باشد یا جناح دیگر. و آنانکه گرفتار خطوط سیاسى و جناحىاند و نفسانیند پشت صحنه آنهاست از ما و من سخنى مىگویند همان که حضرت امام فرمود:این من شیطان است از آن بر حذر باشید. اینست که مسئولیت پذیرى شرط اولش مجاهده با نفس است، اگر انسان در جهاد با نفس شکست خورد در مبارزه با دشمن نیز شکست خواهد خورد، به همین دلیل جهاد با نفس را پیامبر اکرم (ص) جهاد اکبر نامیدند. اسارت نفس و ضعف از درون نقطه امیدى است که دشمن به آن دل بسته و فرصت طلبان مترصد آن نشستهاند و مىکوشند سنگر به سنگر رقیب را به عقب برانند و با کودتاى آرام و مخملى پستهاى کلیدى را به دست گیرند و به دشمن روى خوش نشان دهند و انقلاب را از مسیر خود منحرف کنند، بطور خلاصه وحدت نیروهاى مؤمن و همدلى در مسیر واحد و صراط مستقیم و پرهیز از ما و منها و رهائى از دام نفس و شیفتگى در برابر جبههها و جناحها امروزه سرنوشت ساز است و توصیه به نیروهاى خودى است که از شرّ نفس خود را برهانند و به خدا بپیوندند و کمترین فرصتى را براى نفوذ بیگانه فراهم نکنند.(در این مقوله که با اشاره سخن گفتیم سخنهاى بسیارى است که به مجال دیگر موکول مىکنیم) ما که چوب این تفرقه را خوردهایم و سنگر به دست برخى فرصت طلبان دادهایم از این به بعد بیشتر بیدار و هشیار باشیم و فرصت سوزى نکنیم.
4- مطالبات خدا و خلق
در اینجا روى سخن با مسئولان نظام است. مسئولان در هر رده و جایگاهى هستند بخوبى مىدانند که هر چه دارند در گرو دو عامل و سرمایه بزرگ است. یکى نعمت اسلام و انعام الهى که به برکت آن اینهمه نعمت و عظمت و عزت را فراهم آورده به فرموده قرآن کریم: شکر نعمت افزایش نعمت را سبب خواهد شد و کفران نعمت زوال آن را، شکر نعمت تنها به زبان و ادبیات نیست بلکه در عمل به وظیفه باید کوشید و آن نعمت را قدرشناسى کرد. از دین خدا باید حمایت نمود و در اجراى احکام و حدود الهى نهایت اهتمام را ورزید. اگر در شرائطى مانند آنچه امروز فراهم گشته مسئولان نظام در احیاى شعائر و احکام و اجراى حدود و شرایع کمترین قصور و تقصیر نمایند و به بهانههاى واهى شانه از زیر بار مسئولیت خالى کنند و گسترش فساد و گناه و حرمت شکنى و ناهنجارى را شاهد باشند و بى تفاوت از کنار آن بگذرند مرتکب گناهى بزرگاند که عقوبت آن را خواهند دید و چوب آن را خواهند خورد.
متأسفانه در همین زمان که چشم امید دینداران به سوى مسئولان دوخته شده وانتظار دارند با ناهنجارىها و حرمت شکنىهاى آشکار و ظهور منکرات که در سطح جامعه کم نیست، برخورد شود حساسیت چندان دیده نمىشود! تمام سخن از آب و نان و کار و اشتغال و مسائل مادى است هر چند هر یک از اینها با سرنوشت نظام و انقلاب گره خورده است اما همه اینها در مرحله دوم قرار دارد و مرحله اول و خواسته نخستین همانا دین و شعائر اسلامى و پیاده شدن احکام الهى و فرهنگ دینى است که مسئولان باید این را بدرستى درک کنند و به انتظارات بحق مردم که مطالبه خداوند نیز هست بیش از پیش اهتمام ورزند که اگر این سرمایه معنوى از دست برود وبىاهمیت جلوه کند نه تنها از خداوند بلکه از خلق نیز پاسخ دردناک آن را خواهیم دید.
به هوش باشیم و از این فرصتى که به دستمان افتاده به نفع دین خدا و نجات نسل از فساد گام جدّى برداریم.
5 - مشکلات معیشتى مردم
مسئله دیگرى که مسئولان نظام بطور جدى باید پیگرد آن باشند تلاش در جهت حل مشکلات مادى مردم بویژه اقشار کم درآمد و آسیبپذیر و طبقات محروم است و در همین حال برخورد با سوء استفادهها و مبارزه با رانت و ویژه خوارى. از سخن امیرمؤمنان است که پدیده فقر در یک جامعه ره آورد تراکم ثروت در دست ثروت اندوزان و غارتگران حقوق مستمندان است. شکاف فقر و غنا چالشى بزرگ در یک جامعه و ضعفى براى نظام عدالتخواه است که نتوانسته با قاطعیت و حساسیت راه سوء استفادهها را ببندد و با مفاسد اقتصادى مبارزه کند که در غیر اینصورت خسران جبران ناپذیرى را شاهد خواهیم بود.
در هر حال امروز این مردم نجیب و ایثارگر پشتوانه نظام اند و مسئولان اگر جرئت و جسارت ایستادگى در برابر تهدیدهاى خارجى را دارند به برکت حضور مردم و پشتیبانى بى دریغ آنهاست همانگونه که مىبینیم پس از یک تظاهرات و راهپیمائى مانند 22بهمن دشمن به عقب رانده مىشود و در همین روزها دیدیم که لحن سخن و موضعگیرى شیطان بزرگ پس از راهپیمائى عظیم 22بهمن به گونهاى دیگر شد و اعتراف به شکست سیاستهاى خود در برابر ایران اسلامى نمودند چرا که حضور مردم و حمایت آنها را از سیاستهاى نظام دیدند. دیدندکه مردم خاک یأس بر چهره آمریکا و انگلیس و دشمنان خارجى و ستون پنجم پاشیدند و تا حساب کار خود را بکنند که نمىتواند با یک ملت طرفیت کند آنهم ملتى که براى آرمانهاى خود تا پاى جان ایستاده است. اگر حمایت ملت نبود بى تردید نظام حاکم به تنهائى نمىتوانست رودر روى دشمن اینگونه ایستادگى کند، موضعگیرى مسئولان در مسائلى چون انرژى هستهاى با آن همه کارشکنى و توطئههاى استکبارى با پشتوانه ملت مفهوم و معنى مىدهد. بنابراین باید به مطالبات مردم بیش از پیش توجه کرد، مردمى که به کمترین خدمت و حمایت خشنود مىشوند، مردمى کمتوقع و خالص و خدوم و فداکار که در جاى جاى جهان شهره استقامت و پایدارى اند و در عمل نشان دادهاند که بر عهد و میثاق خود وفادارند. آیا اینهمه بزرگوارى را با کدامین خدمت مىتوان جبران کرد؟ هر چند مسئولان نظام خود را متعهد به خدمت گزارى ملت مىدانند و از تلاش و کوشش دریغ نداشتهاند اما در مسائل معیشتى پارهاى مشکلات کمرشکن مانند مشکل مسکن و برخى گرانیها وجود دارد که بر اقشار کم درآمد سنگینى مىکند و بنظر مىرسد برنامه ریزى در این خصوص انجام نشده و اگر وضع بدینگونه که هست ادامه یابد براى حاکمیت ناپسند است. در سالى که پیش روى قرار دارد و اوضاع و احوال جهانى در ابهام و تیرگى است، وضع اقتصادى و برنامه ریزىها باید بسیار دقیق، حساب شده و با انضباط در درآمد و هزینه سامان پذیرد. مشکلات اقتصادى و وضع معیشتى همانگونه که مىدانیم یکى دیگر از عرصههاى رخنه دشمن و ایجاد نارضایتى و اعمال فشار بر ملت و دولت است. در این عرصه مدیریت باید بسیار قوى و صحیح و دقیق عمل کند، مبارزه با گرانى و تورّم تأمین رفاه نسبى براى همگان و براى محرومان و مبارزه با سوءاستفادهها و خنثى کردن توطئههاى بیگانه و عناصر فرصت طلب داخلى یکى از اولویتهاى دولت و مجلس و ارکان حاکمیت بویژه قوه قضائیه است. این خواسته بحق مردم است از حاکمیت و تلاش و کوشش براى تحقق آن مىتواند سبب اعتماد بیشتر ملت به دولت باشد براى صیانت این پیوند که جنبه راهبردى در تحکیم نظام دارد، مىبایست اعتماد ملت به حاکمیت خدشه دار نشود و این بستگى دارد به عمل به وعدهها و ایستادن پاى قولها یعنى عدالتخواهى و خدمتگذارى که در شعارها مطرح شده و فراموش نکردن تعهدات و این مطلبى است که مسئولان نباید از آن به سادگى عبور کنند.
6- حضور نسل سوم انقلاب
مطلب بسیار مهم دیگر حضور نسل جوان در همایش عظیم ملى دینى است که این روزها در همه عرصهها به چشم مىخورد. دشمنان میهن اسلامى مىکوشند با سم پاشى و توطئه و شیطنت تبلیغاتى و رسانهاى و طرح مشکلات تحصیلى و بیکارى و نشر مفاسد و مواد و انواع دسیسهها جوانان عزیز ما را از انقلاب اسلامى و ارزشها و دست آوردهاى آن جدا کنند تا اگر امروز نتوانند نظام اسلامى را با شکست روبرو کنند از نسلهاى بعدى براى این هدف اهریمنى بهره گیرند. در چنین شرائطى حضور چشمگیر جوانان و نوجوانان در صحنههاى مذهبى و عبادى و سیاسى، توطئههاى بیگانه را نقش بر آب مىکند و بحمدالله این آگاهى و درایت و درک سیاسى در نسل جوان به خوبى دیده مىشود که نمونه آن حضور جوانان در راهپیمائى تاریخى 22 بهمن بود. در همین جاست که مسئولیت کارگزاران نظام در فرهنگ سازى و اصلاح ساختار آموزشى و پرورشى و دانشگاهى و رسانهها از یکسو و تلاش در جهت مبارزه با بیکارى و بدآموزى دشمنان و عناصر مشکوک داخلى بطور جدى مطرح مىگردد. در یک سخن جوانان امید آینده انقلاب اسلامى و سرمایههاى گرانسنگ کشورند و بحمدالله حضور آگاهانه و جدى در صحنههاى سیاسى و فرهنگى دارند و از این نعمت والا باید سپاسگزارى کرد و در حمایت از نسل جوان و توجیه و هدایت آنها و رفع مشکلات جدى آنها چون اشتغال و ازدواج و هزینه تحصیل، دریغ نکرد و هر چه در این کار سرمایه گذارى شود شایسته و سرنوشت ساز است که مسئولان نظام نباید از آن غفلت ورزند.
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 121 |