تعداد نشریات | 54 |
تعداد شمارهها | 2,388 |
تعداد مقالات | 34,317 |
تعداد مشاهده مقاله | 13,016,337 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 5,718,290 |
گزارشهاى علمى - پژوهشى | ||
پاسدار اسلام | ||
مقاله 1، دوره 1374، شماره 160، فروردین 1374 | ||
تاریخ دریافت: 16 خرداد 1396، تاریخ بازنگری: 07 دی 1403، تاریخ پذیرش: 16 خرداد 1396 | ||
اصل مقاله | ||
گزارشهاى علمى - پژوهشى
علل ایجاد سرطان پوست پژوهشهاى جدید در مورد نحوه بروز سرطان پوست نشان مىدهد که یکى از اجزاى تشکیل دهنده مولکول “دى.ان.اى” که ویژگیهاى ژنتیکى افراد را در خود جاى داده از اصلىترین عوامل ایجاد سرطان پوست است. روزنامه ایندى پندنت طى مقالهاى در این زمینه نوشت: تابش اشعه ماوراى بنفش که در نور تندآفتابسواحلدریاهاو یا در پیستهاى اسکى و یا مناطق گرمسیر از شدت بسیارى برخوردار است، سببایجاد تغییراتى در ساختمان ژنتیکى مىشود که راه را براى ایجاد سرطان پوست هموار مىکند. بنابراین گزارش دانشمندان تاکنون سه نوع مختلف از سرطان پوست را شناسایى کردهاند که دو نوع اول آن در صورت تشخیص به موقع قابل معالجه هستند و نوع آخر موسوم به ملانوماى بدخیم غالباً سبب از پا درآمدن اشخاص مىشود. کاستهشدنازلایه محافظتى ازون موجب شده است که میزان ابتلا به سرطان پوست بخصوص در میان افراد سفید پوست رشد زیادى پیدا کند و همین امر مؤسسات پژوهشى کشورهاى غربى را واداشته تا با صرف هزینههاى گزاف تلاش گستردهاى را به منظور شناسایى مکانیزم بروز سرطان پوست و راههاى مقابله با آن آغاز کنند. تحقیقات تازه در مورد سرطان پوست نشان داده است که تابش اشعه ماوراى بنفش به بدن موجب مىشود که دو جزو از میلیونها جزو تشکیل دهنده مولکول “دى.ان.اى” به یکدیگر متصل شده و به این ترتیب مانع از آن مىشوند که این مولکول به طریق معمول خود را تکثیر کند. درست نظیر آن که وقتى دو صفحه از صفحات یک کتابچه راهنما به هم چسبیده باشند دیگر نمىتوان دستورالعملهاى مندرج در آن را بدرستى دنبال کرد. اما خوشبختانه در داخل بدن ابزار لازم براى رفع اشکال و جدا کردن دو جزو به هم چسبیده وجود دارد. بدن براى این منظور از یک آنزیم خاص استفاده مىکند.
کنترل دیابت با رژیم غذایى و ورزش بر اساس آخرین مطالعات به عمل آمده دیابت نوع دو را مىتوان بدون تزریق انسولین و استفاده از داروها صرفاً با شناسایى بیمارى در مراحل اولیه، داشتن رژیم غذایى سالم و انجام تمرینات منظم ورزشى تحت کنترل درآورد. به گزارش خبرگزارى یونایتدپرس محققان دانشگاه کالیفرنیا مىگویند: بهترین راه براى درمان افراد دیابتى غیروابسته به انسولین، شناسایى بیمارى در مراحل اولیه و کنترل آن با تمرینات منظم ورزشى روزانه و داشتن رژیم غذایى کم چربى، حاوى کلسترول پایین و خوردن سبزیجات است. حدود 13 میلیون آمریکایى از دیابت رنج مىبرند و هزینه درمان این بیماران سالانه بالغ بر 20 میلیارد دلار است. دکتر “جیمز برنارد” استاد علوم فیزیولوژى دانشگاه کالیفرنیا - که رابطه رژیم غذایى و بیمارى دیابت را به مدت بیش از 25 سال مطالعه کرده است - مىگوید: مردم بر این باورند که قرصها و ویتامینها تمامى مشکلات آنها را برطرف مىکنند. وى خاطر نشان مىکند که قرصها جانشین رژیم غذایى سالم و تمرینات ورزشى منظم نمىشوند. برنارد وهمکارانش دریکمطالعهبهعملآمدهدر مورد 652 مردوزن داراى دیابت نوع دوم که به مدت 26 روز در این برنامه شرکت داشتند دریافتند، اغلب بیماران با داشتن رژیم غذایى و تمرینات ورزشى مناسب پیشرفت قابلملاحظهاى بهدست آوردهاند.
خطر انتقال ویروس ایدز محققان فرانسوى شواهد روشنى یافتهاند که نشان مىدهد که خطر انتقال ویروس ایدز از مادر آلوده به جنین با افزایش سن مادر بیشتر مىشود. به گزارش خبرگزارى فرانسه از پاریس، مؤسسه ملى تحقیقات بهداشتى و پزشکى اینسرم Inserm که این مطالعه را انجام داده، هیچ رابطهاى میان نژاد مادر و افزایش خطر انتقال ویروس به جنین نیافته است. یافتههاى این محققان که در “امریکن ژورنال اف ایدز” منتشر شده است نشان مىدهد، خطر ابتلاء جنین مادر آلوده به ویروس ایدز که کمتر از 25 سال داشته باشد 16 درصد است، در حالى که براى مادران بالاى 35 سال خطر ابتلا به 30 درصد افزایش مىیابد. پروفسور استفان بلانش، متخصص کودکان در بیمارستان کودکان نکرمالادز Necker Maladesپاریس مىگوید: دوره طولانىتر آلودگى، عوامل مربوط به زایمان یا دیگر عفونتها ممکن است دلیل این ارتباط سنّى باشد. بااین حال مطالعه اینسرم که توسط مارى ژان مایو متخصص اپیدمى شناسى و پروفسور بلانش انجام شده ثابت نمىکند منشاء نژادى میزان انتقال ایدز به جنین را تحت تأثیر خود قرار دهد. آمار موجود از قاره آفریقا بیانگر آن است که خطر آلودگى پیش از تولد براى کودکان مادران آفریقایى بالاتر از سطحىاستکه در مطالعات مشابه انجام شده در غرب بدست آمد. در موارد مورد مطالعه اینسرم که 23 درصد آنها را زنان آفریقایى ساکن فرانسه تشکیل مىدادند محققان در میزان انتقال ویروس تفاوتى میان این زنان و سایرین نیافتند. توتون با ارتفاع چهار متر پرورش یافت پس از سالها تلاش و مطالعه در انستیتوى تحقیقات توتون ارومیه براى اولین بار توسط متخصصین این مؤسسه یک نوع گیاه توتون با ارتفاع چهار متر پرورش یافت و به مجامع علمى و تحقیقاتى جهان معرفى شد. این نوع توتون در آخرین کنگره بینالمللى “کروستا” که در مهر ماه سال جارى در “هراره” زیمباوه برگزار شد با نام علمى “ماتیانوس” به ثبت رسید. کلمه ماتیانوس برگرفته از نام لاتین دریاچه ارومیه است. مهندس مرتضى کاظمى رئیس انستیتوى تحقیقات توتون ارومیه در این خصوص گفت: تاکنون توتونى با این ارتفاع در دنیا به ثبت نرسیده است. وى افزود: این نوع توتون در هر بوته تا یکصد و هفتاد و شش برگ به عمل مىآورد که این تعداد برگ پنجاه درصد بیش از رکورد بلندترین انواع موجود در استان آذربایجان غربى است. مهندس کاظمى گفت: بررسىهاى اولیه نشان مىدهد این نوع توتون نسبت به دیگر انواع این گیاه مقاومت بیشترى در مقابل آفات و بیماریهاى گیاهى دارد. وىافزود:توتونبهدستآمدهآمیزهاىازانواعتوتونموجود درمنطقهاست کهمشابهتوتونباسماى ارومیه و از نوع شرقى است. رئیس انستیتوى تحقیقات توتون ارومیه گفت: با معرفى این نوع توتون در کنگره جهانى هراره تاکنون سفارشهایى جهت دریافت مشخصات آن به انستیتو توتون ارومیه رسیده است.
مصرفزیتونوکاهشخطرابتلابهسرطان بر اساس تحقیقاتى که در یونان انجام شده است، خطر ابتلا به بیمارى سرطان سینه در زنانى که بیش از یک بار در روز روغن زیتون مصرف مىکنند 25 درصد کمتر از زنانى است که کمتر از این نوع روغن مصرف مىکنند. به گزارش خبرگزارى رویتر از بوستون، دکتر دیمیتریوس تریکوپولوس، از دانشکده بهداشت عمومىهاروارد اظهار داشت: مطالعاتى که قبلاً بر روى حیوانات انجام گرفت بیانگر آن بود که مصرف روغن زیتون میزان تومورهاى سینه ناشى از مواد شیمیایى را همچون دیگر انواع چربیها افزایش نمىدهد. بنابراین درصدد برآمدیم دریابیم آیا پدیده مشابهى در انسانها دیده مىشود یا خیر. این تحقیق که نتایج آن در شماره اخیر مجله مؤسسه “ملى سرطان آمریکا” منتشر شده است، بر روى 820 بیمارى که به تازگى وجود سرطان سینه در آنها تشخیص داده شده بود و نیز بیش از 1500 بیمار گروه کنترل در یونان انجام گرفت. بر اساس پرسشنامهاى که داوطلبان پُر کردند مشخص شد زنانى که بیش از دو بار در روز مبادرت به مصرف روغن زیتون مىکردهاند خطر ابتلا به سرطان سینه نزد آنها بطور آشکار کاهش یافته است. این مطالعه نشان دهنده وجود رابطهاى بین مصرف نوع چربى و کاهش خطر ابتلا به سرطان سینه است. یافتههاى جدید بیانگر آن است که نوع منبع چربى که یک فرد مصرف مىکند، ممکن است خطر ابتلا به سرطان سینه را در جهات متضاد تحت تأثیر قرار دهد. مشخصشدهاست کهاستفادهازمیوه و سبزیجات هم با کاهش خطرابتلابهسرطان سینه ارتباط دارد در حالى که مصرفمارگارین با افزایش اندکى، در خطر بروز سرطان سینه مرتبط است.
درمان سرطان خون واکسن جدید ضد باردارى طراحى دستگاه تونل باد در مشهد
مصرف ویتامینها وکاهش حمله قلبى نخستین واکسن ضد حساسیت
درمان سرطان خون محققین روش جدیدى ابداع کردهاند که با استفاده از آن مىتوان سلولهاى سرطانى را در مبتلایان به سرطان خون از بین برد بدون آن که به سلولهاى سالم آسیبى وارد شود. به نوشته نشریه علمى “ساینس” این روش جدید که توسط گروهى از محققین دانشگاه “مینه سوتا” ابداع شده است در آزمایشهاى اولیهاى که بر روى موشها انجام شد نتایج رضایت بخشى داشت. در این روش از پادتنى موسوم به “بمب هوشمند” استفاده مىشود. این پادتن حامل نوعى ماده شیمیایى است که مىتواند به سلولهاى سرطانى در مبتلایان به سرطان خون حمله کند و آنها را از بین ببرد ولى به سلولهاى سالم آسیبى نمىرساند.
واکسن جدید ضد باردارى
کمپانى داروسازى افتون )Aphton(پس از گذشت 20 سال موفق به تهیه واکسن ضد باردارى شده است. این واکسن در آزمایشهاى کلینیکى در استرالیا نتیجه مثبت داشته است. به گزارش خبرگزارى یونایتدپرس از “وودلند کالیفرنیا” فیلیپ گواس مسؤول و مدیر اجرایى این کمپانى مىگوید: هدف از انجام این تحقیق ارائه روشى موقت یا برگشتپذیر در امر تنظیم خانواده است که سالم و مؤثر بوده و داراى معیارهاى مشخص باشد. ویژگیهاى این واکسن به شرح زیر است: - یکبار تزریق واکسن براى یک سال تا 18 ماه از بروز باردارى جلوگیرى مىکند. - هیچ گونه عوارض جانبى مرتبط با قرصهاى استروئیدى جلوگیرى از باردارى به بار نمىآورد. - نیازى به کارگذارى یک ماده یا وسیله نخواهد بود. - داراى مشکلات مصرف یا ذخیرهسازى نیست. - مىتوان بطور خصوصى آن را استفاده کرد. - مىتوان آن را در مقادیر زیاد و با هزینه کم تولید کرد. - این واکسن هورمون انسانى “گونادوتروپین” را که بوسیله تخم پس از بارورى و قبل از رسیدن به رحم براى تکثیر تولید مىشود هدف قرار مىدهد. - این هورمون براى اطمینان یافتن از اینکه رحم مقادیر زیاد پروژسترون تولید مىکند ضرورى است. هورمون پروژسترون براى تکثیر و وقوع باردارى مورد نیاز است. بدون وجود این هورمون تولید پروژسترون ادامه نمىیابد، باردارى صورت نمىگیرد و عادت ماهیانه بطور طبیعى ادامه مىیابد.
طراحى دستگاه تونل باد در مشهد
دستگاه تونل باد که در تحقیقات پیشرفته مهندسى مکانیک مورد استفاده قرار مىگیرد در دانشکده مهندسى مشهد طراحى و ساخته شد. از تونل باد مىتوان در طراحى و ساخت نیروگاهها، سردخانهها و بویژه قطعات الکترونیک و کامپیوتر استفاده کرد. دکتر محسن کهرم عضو هیأت علمى دانشگاه فردوسى مشهد و طراح و سازنده این دستگاه در این خصوص گفت: تونل باد به طول 10/5 متر و با سرعت باد 72 کیلومتر در ساعت قابل کنترل است. وى افزود: به وسیله این تونل، کنترل انتقال حرارت انجام مىشود و نتایج آن در اختیار سازندگان قطعات الکترونیک، نیروگاهها و سردخانهها قرار مىگیرد. دکتر محسن کهرم اظهار امیدوارى کرد محققین انتقال حرارت، دانشجویان دکترا و کارشناسى ارشد مکانیک (حرارت و سیالات) بتوانند در تحقیقات خود از این دستگاه استفاده کنند.
مصرف ویتامینها وکاهش حمله قلبى
به گفته محققان، افراد مسنّى که در رژیم غذایىشان به مقدار کافى “اسیدفولیک” و ویتامین”ب” وجود نداشته باشد در معرض خطر بروز سکته قلبى و دیگر انواع بیماریهاى قلبى - عروقى قرار دارند. به گزارش خبرگزارى یونایتدپرس از بوستون، در یک تحقیق سه ساله با شرکت 1041 تن زن و مرد مسن مشخص شد افرادى که رژیم غذایى آنها فاقد مقادیر کافى ویتامین “ب12” ویتامین”ب6” و اسیدفولیک است احتمال مسدود شدن “شریان کاروتید” در گردن آنها دو برابر خواهد بود. جیکوب سلهاب از دانشگاه “تافتس” در بوستون طى گزارشى در نشریه پزشکى “نیواینگلند” نوشته است: اگرچه امکان افزایش میزان دریافتى ویتامین بوسیله مصرف ویتامینهاى مکمل موجود در داروخانهها هست اما بهترین راه براى اطمینان یافتن از دریافت میزان کافى ویتامین ب داشتن رژیم غذایى غنى از میوهجات و سبزیجات بخصوص آب پرتقال و سبزیجات داراى برگ سبز همچون اسفناج است. نخستین واکسن ضد حساسیت
یک شرکت انگلیسى موفق به ساخت واکسن تازهاى شده است که مىتواند از ابتلا به حساسیتهاى مختلف نظیر تب یونجه، حساسیتهاى غذایى و دارویى و حساسیت به حیوانات مختلف جلوگیرى کند. به نوشته نشریه “ساندى تایمز” این واکسن که اکنون در انگلیس مراحل آزمایش کلینیکى خود را آغاز کرده تا پنج سال دیگر در معرض استفاده عموم قرار مىگیرد. به عقیده متخصصان واکنش خاص بدن در برابر محرکهاى مختلف که به صورت عطسه، خارش، ورم پوست و جوشهاى ریز بر بدن و نظایر آن ظاهر مىگردد نوعى مکانیزم تطورى است که از نیاکان ما به ارث رسیده است. سیستم ایمنى بدن انسانهاى اولیه به منظور حفظ آنان در مقابل عوارض مختلف مکانیزمى را ایجاد کرده بود که قادر بود به محض برخورد با یک محرک ناخواسته مقدار زیادى ایمینیو گلوبینئى (اى.جى.ئى) تولید کند. این مولکولهاى اى.جى.ئى که نسل اندر نسل به انسانهاى کنونى منتقل شدهاند بر روى سلولهایى موسوم به سلولهاى دیرک شکل که به مقدار فراوان در ریهها، پوست و معده آدمى یافت مىشوند، سوار مىشوند. این مولکولها در اولین فرصتى که بدن در مجاورت یک محرک تازه قرار گیرد در برخورد با مولکولهاى ماده تحریک کننده باعث تولید مقدار زیادى هیستامین و دیگر مواد شیمیایى از سوى سلولهاى دیرک شکل مىگردد و همین مواد است که عوارضى نظیر عطسه و سرفه و خارش و تورم را در شخص بوجود مىآورد. هرچند هر یک از مولکولهاى اى.جى.ئى براى محرک خاصى که سبب ایجاد آن مىشود تنظیم شده است اما میان انواع مختلف مولکولهاى اى.جى.ئى شباهت ساختارى برقرار است و همین امر باعث شده است که بتوان واکسن جدید را به گونهاى تنظیم کرد که براى همه انواع حساسیت مفید باشد و از بروز آنها جلوگیرى کند. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 101 |