تعداد نشریات | 54 |
تعداد شمارهها | 2,388 |
تعداد مقالات | 34,317 |
تعداد مشاهده مقاله | 13,016,246 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 5,718,153 |
گزارشهاى علمى - پژوهشى | ||
پاسدار اسلام | ||
مقاله 1، دوره 1374، شماره 161، اردیبهشت 1374 | ||
تاریخ دریافت: 16 خرداد 1396، تاریخ بازنگری: 07 دی 1403، تاریخ پذیرش: 16 خرداد 1396 | ||
اصل مقاله | ||
گزارشهاى علمى - پژوهشى
زنده ماندنِ یک سوم افراد سرطانى بر اساس یک تحقیق 30 ساله که توسط پژوهشگران سوئدى انجام شده است با وجود آنکه دانشمندان هنوز با یافتن روشى براى درمان سرطان فاصله بسیار زیادى دارند اما با این حال حدود یک سوم از افرادى که از سرطان رنج مىبرند موفق به شکست دادن بیمارى و بازیافت سلامت خویش مىشوند. به گزارش خبرگزارى رویتر از استکهلم در بعضى از انواع سرطان همچون سرطان کبد، ریه و سرطان معده، شانس زنده ماندن افراد بسیار کم است اما احتمال زنده ماندن مبتلایان به بعضى از سرطانها همچون سرطان سینه، سرطان پروستات،بیمارى هوچکین، سرطانبیضه و لو سمى در کودکان افزایش یافته است.
مشکلات کودکان تیزهوش کودکان تیزهوش در سن 3 سالگى با سئوالاتى در مورد مفهوم زندگى یا جهان لایتناهى والدین خود را حیرت زده مىکنند. به گزارش خبرگزارى آلمان ازهانور، بسیارى از والدین از به دنیا آمدن یک نابغه خرسند مىشوند ولى گاهى اوقات مشکلاتى که در نتیجه این موقعیت پیش مىآید بر فواید آن مىچربد. یک متخصص روان درمانى مىگوید: جوانانى که داراى خلاقیتهاى ذهنى هستند در تصویرى که اکثر مردم از یک کودک در ذهن خود دارند نمىگنجند. علائم نشان دهنده هوش استثنایى یک کودک، شادى، سرزندگى، حافظه دقیق، قدرت تخیل قوى و حس شوخ طبعى آشکار است. این پزشک مىافزاید: تنها 2 درصد کودکان را در هر گروه سنى مىتوان به عنوان تیزهوش تلقى کرد. از آنجایى که این عده گروه کوچکى را تشکیل مىدهند اغلب تنها مىمانند و این تصور برایشان بوجود مىآید که داراى مشکلى هستند. این کودکان غالباً دچار افسردگى و مشکلات فراگیرى مىشوند و والدین هم با آنها رنج مىکشند. متخصصان آلمانى معتقدند، بهترین راه حل این نیست که کودکان تیزهوش را از مدارس معمولى بیرون آوریم، بلکه مىبایست آنها را به عنوان گروهى در یک دسته بزرگتر کودکان و با توانایىهاى طبیعىتر جاى داد. معلم مىتواند در کنار تکالیف کلاس براى این عده تمرینات اضافى و مشکلتر تهیه کند. این پزشک مىگوید: من اعتقاد ندارم که ایجاد مدارس مخصوص کودکان تیز هوش راه حل درستى باشد. مصرف پروتئین در ماههاى اول باردارى چنانچه زنان در اوایل دوران باردارى پروتئین کافى دریافت نکنند تکامل جفت و در نهایت رشد جنین در آنها دچار محدودیت خواهد شد. به گزارش خبرگزارى یونایتدپرس، پژوهشگران دانشکده پزشکى بیورBAYLOR با انجام مطالعهاى بر روى خوکهایى که در اوایل دوران باردارى خود رژیم غذایى کم پروتئین داشتند دریافتند جفت جنینى در این حیوانات به میزان 21 درصد کوچکتر از جفت جنینى ماده خوکهایى بود که رژیم غذایى منظم داشتند. کوچک شدن اندازه جفت، توانایى این عضو را در رساندن مواد غذایى به جنین دچار ضعف و آسیب مىکند و وقتى به ماده خوکهایى که دچار کمبود پروتئین بودند رژیم غذایى طبیعى پروتئین داده شد جفت نتوانست توانایىهاى انتقال مواد غذایى را دوباره بدست آورد. مطالعات انجام گرفته بر روى انسانها نشان داده است اندازه جفت تعیین کننده وزن نوزاد در زمان تولد است. پژوهشگران از زنان باردار مصرانه مىخواهند با مصرف گوشت، ماهى، حبوبات و محصولات لبنى، پروتئین مورد نیاز بدن خود را بدست آورند.
تفاوت مغز زن و مرد در فرآیند تحلیل تکلم و گفتار براى اولین بار تحقیقات دانشمندان نشان مىدهد مغز زنان و مردان به روشى متفاوت تکلم و گفتار را تجزیه و تحلیل مىکند. تحقیقات دانشمندان مدرسه پزشکى دانشگاه “ییل” نشان مىدهد در تحلیل فرآیندهاى تکلمى و گفتارى، در مردان تنها بخشى از نیمکره چپ مغز فعالیت مىکند در حالى که در زنان بخشهایى از هر دو نیمکره مغز در انجام این نوع فعالیتهاى مغزى نقش دارند. مشاهدات محققان دانشگاه یاد شده بر مطالعه فعالیتهاى مغزى گروهى از داوطلبان مرد و زن در هنگام انجام آزمایشهاى گفتارى استوار است. طى این آزمایشها، با استفاده از سیستم “ام آر اى” فعالیت بخشهاى مختلف مغز در هنگام سخن گفتن مورد مطالعه قرار گرفته است. دستگاه “ام آر اى” مىتواند تغییرات جزیى در جریان خون مویرگها در قسمتهاى مختلف مغز را ثبت کند بر اساس نتایج این تحقیقات که در شماره اخیر هفته نامه علمى “نیچر” به چاپ رسید است، الگوى فعالیتهاى مغزى زنان و مردان بسیار شبیه یکدیگر است و تنها در برخى از فعالیتهاى مغزى مربوط به تحلیل فرآیندهاى تکلمى و گفتارى تفاوتهایى جزیى به چشم مىخورد. به گفته “مایکل راگ” یکى از محققان دانشگاه “سنت اندروز” در اسکاتلند، این اولین بار است که شواهد علمى قانع کنندهاى در مورد اختلاف در نحوه کار مغز در هنگام تحلیل فرآیندهاى تکلمى و گفتارى میان زن و مرد به دست آمده است.
ساخت دستگاه دایافرم دستگاه دایافرم (شکل دهنده سنگهاى سرامیکى) که در کارخانههاى تولید قطعات سرامیک مدرن کاربرد دارد در مشهد طراحى و ساخته شد. مهندس حسن بیگلى سازنده دستگاه دایافرم در این خصوص گفت: این دستگاه از نظر کیفیت با مشابه خارجى برابر و بسیار ارزانتر است. وى افزود: این دستگاه مکمل دستگاه سنگ فرمدهى بدنه سرامیکى شمع است و اساس کار آن بر استفاده از شابلن فرم از طریق بازوهاى پانتوگراف استوار است به این ترتیب که طرح مورد نظر از طریق شابلن روى صفحه سنگ پیاده مىشود. دستگاه دایافرم در سازمان پژوهشهاى علمى صنعتى پژوهشکده خراسان طى مدت یکسال طراحى و ساخته شده و پس از نمونهسازى در حال حاضر آماده تولید انبوه است.
وسایل جدید و بازیافت شنوایى ترکیب چند تکنولوژى جدید این امکان را بوجود آورده است تا پزشکان بتوانند کودکانى را که از بدو تولد ناشنوا هستند از شنوایى و مشکل بىزبانى نجات دهند. گوش بایونیک یا معجزهآسا ترکیبى است از یک گیرنده و فرستنده، چند الکترود، یک میکروفن و یک دستگاه تنظیم صوت که بر روى هم قادرند حس شنوایى را به کودکان و نیز بزرگسالان بازگردانند. در افرادى که به کرى مادرزاد دچارند بر خلاف کسانى که گوششان به اصطلاح سنگین است و صدا را به خوبى تشخیص نمىدهند استفاده از وسایلى مانند سمعک تاثیرى ندارد. دلیل این امر آن است که در کرهاى مادرزاد، گوش داخلى که وظیفه مهم تبدیل امواج صوت به پیامهاى الکتریکى و انتقال این پیامها به مغز را بر عهده دارد، آسیب دیده و قادر به ایفاى نقش خود نیست. به نوشته روزنامه ایندیپندنت در گوش بایونیک با انجام یک عمل جراحى موضعى یک گیرنده کوچک امواج الکتریکى و چند الکترود در پشت گوش شخص در داخل جمجمه جاى داده مىشود. الکترودها از یک سو به گیرنده الکتریکى متصلاند و از سوى دیگر به اعصابى که سیگنالهاى الکتریکى را به مغز منتقل مىکنند، متصل مىشوند. بر روى سر شخص از بیرون، با استفاده از یک آهنربا، یک فرستنده کوچک به گیرنده الکتریکى که در داخل جمجمه جا داده شده متصل مىشود. این فرستنده سیگنالهاى الکتریکى را به گیرنده منتقل مىکند. در پشت لاله گوش شخص نیز میکروفن ظریفى کار گذارده مىشود که به یک دستگاه کوچک تنظیم کننده صورت که در جیب پیراهن جا داده مىشود متصل است. وظیفه دستگاه تنظیم کننده صوت که ابعاد آن معادل ضبط صوتهاى کوچک جیبى یا واکمنهاست تبدیل امواج صوت به سیگنال الکتریکى و انتقال آن به فرستنده است. میکروفونى که به دستگاه وصل است به شخص کمک مىکند تا با کمک تنظیم کننده صوت، شدت صدایى را که به گوش مىرسد تغییر دهد. چند هفته پس از انجام عمل جراحى و پس از حصول اطمینان از اتصال الکترودها به اعصاب گوش داخلى به شخص اجازه داده مىشود تا دستگاه تنظیم کننده صوت را روشن کند و براى نخستین بارشنیدن صدا را تجربه کند. آزمایشهایى که تاکنون بر روى 326 کودک 2 تا 11 ساله در انگلیس صورت گرفته نشان داده است که استفاده از گوش بایونیک به این کودکان اجازه مىدهد تا نه تنها توانایى شنیدن را به دست آورند بلکه بر مشکل بىزبانى نیز تا حدود زیادى غلبه کنند. موفقیت در این زمینه تا اندازهاى با سن کودک تناسب دارد و میزان پیشرفت کودکان کم سن و سالتر در این مورد بیشتر است.
از بین بردن سلولهاى سرطانى مغز
محققان در یک آزمایش بعمل آمده بر روى موشها نشان دادند ویروس تبخال که از نظر ژنتیکى تغییر یافته است مىتواند سلولهاى سرطانى مغز را بدون آسیب رساندن به سلولهاى سالم از بین ببرد. دکتر “سى. یانسى گیلسپاى” از دانشکده پزشکى دانشگاه آلاباما در بیرمنگهام مىگوید: این آزمایش امکان درمان تدریجى یکى از مهلکترین سرطانهاى انسانى (گلیوم بدخیم، تومور بدخیم بودن متاساز که از نورگلىها درست شده است) را بوسیله تزریق ویروس تبخال تغییر یافته، فراهم مىکند. گیلسپاى مىگوید: ویروس تبخال معمولاً ویروس خطرناکى در مغز است. اما تغییر ژنهاى این ویروس تهدیدى را که براى سلولهاى طبیعى مغز دارند از بین مىبرد. آزمایشها نشان داد این ویروس تغییر یافته تنها سلولهاى مغزى را که در حال تقسیم یا رشد هستند، مورد حمله قرار مىدهد. تنها سلولهاى رشد یابنده در مغز، سلولهاى سرطانى هستند و این بدان معناست که سلولهاى سرطانى تحت تأثیر این ویروس قرار مىگیرند.
تشخیص اولیه بیمارى آرتروز دانشمندان موفق به ابداع یک آزمایش ساده خون شدند که مىتوان از آن براى تشخیص اولیه بیمارى روماتیسم استفاده کرد. به نوشته روزنامه دیلى تلگراف چاپ لندن متخصصین انگلیسى در تحقیقات 10 ساله خود در زمینه بیمارى آرتروز و ورم مفاصل به وجود بیش از حد مواد پروتئینى در خون افراد مبتلا به این بیمارى پى بردند. در این تحقیق که در نوع خود یکى از بزرگترین طرحهاى مطالعاتى به شمار مىرود بیش از 500 بیمار طى 10 سال گذشته مورد مطالعه قرار گرفتند و دانشمندان نهایتاً به وجود بیش از حد مواد پروتئینى به عنوان یکى از شرایط مستعد براى بروز چنین بیمارى دست یافتند. متخصصین بیمارستان سلطنتى بریستول در غرب انگلیس که این تحقیقات را هدایت کردهاند معتقدند که نتایج به دست آمده نمىتواند هنوز به عنوان راه علاجى براى مبتلایان به آرتروز و ورم مفاصل به کار گرفته شود ولى این آزمایش ساده اولین گام موثر در راه شناخت و مداواى این بیمارى بشمار مىرود. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 66 |