تعداد نشریات | 54 |
تعداد شمارهها | 2,388 |
تعداد مقالات | 34,317 |
تعداد مشاهده مقاله | 13,016,345 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 5,718,298 |
گزارشهاى علمى - پژوهشى | ||
پاسدار اسلام | ||
مقاله 1، دوره 1374، شماره 165، شهریور 1374 | ||
تاریخ دریافت: 16 خرداد 1396، تاریخ بازنگری: 07 دی 1403، تاریخ پذیرش: 16 خرداد 1396 | ||
اصل مقاله | ||
گزارشهاى علمى - پژوهشى
مصرف انسولین براى بیماران دیابتى شرکت کنندگان در کنفرانس بین المللى در مورد راههاى مداواى بیمارى دیابت که اخیراً در کپنهاک برگزار شد اعلام کردندکهتزریق انسولین براى همه مبتلایان به دیابت مفید است. تاکنون اعتقاد عموم پزشکان و متخصصان بر آن بوده است که تنها آن دسته از بیماران مبتلا به دیابت “قند” که غده پانکراس آنان به کلى از کار افتاده و توانایى تولید قند مورد نیاز بدن را ندارد باید این قند را با تزریق مرتب انسولین در طى روز به بدن برسانند. بر اساس این نظریه بیمارانى که مبتلا به نوعى دیابت هستند که در آن غده پانکراس میزان عادى انسولین را تولید مىکند اما بیمار همچنان با عارضه کمبود انسولین روبه روست نیازى به تزریق این ماده ندارند و تنها کافى است که با استفاده از یک رژیم غذایى مناسب و احیاناً استفاده از قرص، انسولین مورد نیاز بدن را تأمین کنند.
عصاره پوست پرتقال و سرطان پروستات عصاره فرآورى شده پوست پرتقال احتمالاً مىتواند از گسترش سرطان پروستات به سایر قسمتهاى بدن جلوگیرى کند. نشریه “نیوساینتیست” در این باره مىنویسد: “کنث پینتا” از دانشگاه میشیگان در “آن آربور” و همکارانش در دانشگاه ایالتى وین WAYANE در دیترویت در تحقیقات خود به این نتیجه رسیدهاند که عصاره پوست پرتقال که از نظر شیمیایى تغییر یافته باشد مىتواند سرعت گسترش سلولهاى تومور را در بدن موشها کاهش دهد. این تحقیق ممکن است به تهیه دارویى منجر گردد که از بروز متاستازMETASTASIS یا حرکت سلولهاى سرطانى از تومور اولیه به بخشهاى دیگر بدن جلوگیرى کند. سرطان پروستات در بسیارى از کشورهاى پیشرفته صنعتى رایجترین نوع سرطان مردان است. غالباً امکان درمان تومور اولیه در غده پروستات وجود دارد اما زمانى که این سرطان به اندامهاى دیگر گسترش یافت غیر قابل درمان مىشود.
پوست انسان تولید شد دانشمندان با ساختن پوست بدن انسان در آزمایشگاه، امیدهاى جدیدى براى درمان سوختگى و زخمهاى صعب العلاج به وجود آوردهاند. روزنامهنیویورکتایمزدرگزارشویژهاىباموردتوجهقراردادنآخرین تحولات علمى در زمینه ساختن پوست نوشت: دو نمونه از معضلاتى که در حال حاضر در علمپزشکى وجود دارد معالجه سوختگیهاى شدید و درمان زخمهاى لاعلاج است. درهردوموردپوستبدنقدرتطبیعىبازسازى خود را از دست مىدهد و بیمار نه تنها دائماً در رنج است بلکه مساعد ابتلا به بیماریها و جراحات گوناگون یکى پس از دیگرى مىشود. راههاى درمان این بیماریها تاکنون محدود بوده است و با بریدن پوست از قسمتهاى دیگر بدن و پیوند زدن آن در محل زخم و یا با استفاده از پوستبدنافراد مرده جهت پوشش موقتزخمىکهدرحالبهبوداستانجام مىشد. معذالک دانشمندان در حال حاضر نشان دادهاند که پوست انسان که در آزمایشگاه رشد داده شده مىتواند بطور موفقیت آمیزى در پیوند پوست در سوختگیهاى عمیق و دیگر صدمات پوستى مورد استفاده قرار گیرد. این پیشرفت امیدى براى 4/5 میلیون مجروحى است که سالانه از جراحات مزمن رنج مىبرند.
افسردگى زنان پیشرفتهاى جدید در خصوص بیماریهاى عصبى و روشهاى مدرن ثبت عکسالعمل مغزدر برابرمحرکهاى بیرونى نشان داده است که میزان افسردگى روحى در زنان دو برابرمردان است. محققانبیماریهاىروانواعصاب در جستجوى علت تفاوت عکس العمل زنان و مردان در قبال ناراحتیهاى روانى عوامل مختلفى را مورد بررسى قرار دادهاند. از جمله این عوامل پیشینه وراثتى اشخاص است که مطالعات علمى نشان داده است نقش عوامل ارثى در بروز حساسیتهاى عصبى در زنان و مردان یکسان است. علل دیگرى که مورد توجه محققان قرار گرفته تفاوت میان هورمونهاى موجود در بدن زنان و مردان است و آزمایشهایى که در این زمینه صورت گرفته به وضوح نشان داده است که هورمونهاى موجود در بدن زنان در ایجاد واکنش متفاوت در آنان نقش مؤثرى دارند. از جمله این واکنشها تغییر دوره خواب در زنان است. زنان در هنگام مواجهه با ناملایمات روحى گرایش بیشترى به خوابیدن پیدا مىکنند حال آن که در این قبیل موارد تغییرى در الگوى خواب مردان پیدا نمىشود. تحقیقات دیگرى که در خصوص تفاوت واکنش روحى و عصبى زنان و مردان صورت گرفته نشان داده است که در میان چند نسل جمعیت ساکن اروپا در دوره بعد از جنگ جهانى دوم نسلهاى جوانتر به مراتب بیش از پدران و مادران و پدربزرگها و مادربزرگها در برابر ناملایمات حساس و آسیب پذیر شدهاند. اما بهترین دلیلى که در مورد تفاوت عکس العمل مردان و زنان در مواجهه با فشارهاى روحى به دست آمده مربوط است به عکسهایى که از نحوه واکنش مغز زنان و مردان مختلف در هنگام بروز حالت افسردگى تهیه شده است. تصاویرکامپیوترى تهیه شده در انستیتوى ملى بهداشت روانى در آمریکا نشان مىدهد که در هنگام بروز حالاتى نظیر عصبانیت، اضطراب، افسردگى، و نظایر آن میزان فعالیت نیمکره چپ مغز در زنان تا هشت برابر مردان بالا مىرود. قسمت قدامى نیمکرهچپ مغز ناحیهاى است که عکس العملهاى روانى شخص را کنترل مىکند. تفاوت فصول و میزان تاریکى و روشنایى محیط نیز از جمله دیگر عواملى است که بر روحیه زنان تأثیرى بیش از مردان باقى مىگذارد.
کامپیوتر و حریق مصنوعى طراحان نرم افزارهاى کامپیوترى با به کارگیرى تازهترین ترفندهاى تکنولوژیک براى نخستین بار ایجاد حریقهاى مصنوعى براى استفاده در فیلمهاى سینمایى را امکانپذیر کردهاند. ایجاد حریقهاى گسترده و تماشایى یکى از موثرترین حربههاى کارگردانان فیلمهاى سینمایى پرحادثه است اما دو مشکل بزرگ هزینه گزاف و خطرات ناشى از گسترش ناگهانى آتش همواره اسباب نگرانى تهیه کنندگان فیلمها بوده است. از زمانى که استفاده از شبیهسازى کامپیوترى در سینما رواج پیدا کرد سازندگان نرمافزارها در تلاش بودهاند تا نرمافزار قدرتمندى تهیه کنند که بتواند به خوبى مدل ایجاد حریقهاى مختلف را بر روى صحنه پدیدار سازد. اما مشکل بزرگى که در این زمینه خودنمایى مىکند آن است که طراحى مدلهاى ریاضى براى تقلید حرکات سیالات مختلف اعم از مایعات و گازها کار آسانى نیست و هر یک از مدلهاى موجود تنها در ناحیه معینى مىتواند رفتار دقیق سیال را به نمایش بگذارند اما فراتر از این محدوده رفتار مدل با رفتار سیال واقعى به کلى تفاوت پیدا مىکند. از جمله تکنیکهایى که براى این منظور مورد استفاده قرار گرفته بود انجام آزمایش با ذرات سبک شناور در هوا است که طبق قوانین ریاضى شناخته شده در خصوص احتراق تغییر مکان مىدهند. هرچند این مدلها تا حدود زیادى حرکات شعلههاى واقعى را تقلید و تکرار مىکنند اما اشکالى که در مورد آنها وجود دارد آن است که پس از مدت کوتاهى از شروع حریق مصنوعى زمینه تصویر با دود و مه شعلهور پوشیده مىشود و جزییات وقوع حریق از صحنه محو مىگردد. دو تن از محققین دانشگاه “ام.اى.تى” براى رفع این نقیصه و تهیه یک مدل واقعىتر از بروز حریق، به سراغ استفاده از مدل رفتار جرقههاى مجازى رفتهاند و با استفاده از چند ضلعىهاى سایه روشندارى که نقش جرقههاى حاصل از ایجاد حریق را بازى مىکنند مدلى براى نمایش رفتار شعلهها در مقیاسهاى مختلف تنظیم کردهاند. مدل تازه به کارگردانان اجازه مىدهد تا حریق مورد نظر خود را به دلخواه از چند جرقه کوچک آغاز کنند و آن گاه دامنه آن را به هر جا که فیلمنامه اقتضا مىکند گسترش دهند. سوپر ایمپوز کردن شعلههاى ناشى از این مدل بر روى صحنههاى مناظر واقعى فیلم به بیننده چنین القا مىکند که حریق گستردهاى در آن صحنهها وقوع پیدا کرده است.
امواج صوتى و پاکسازى آلودگیهاى نفتى آلودگیهاى ناشى از ریزش مواد نفتى در محوطه اطراف جایگاههاى بنزین را مىتوان با استفاده از امواج صوتى به سهولت پاکسازى کرد. نشریه “نیوساینتیست” در شماره اخیر خود در این باره مىنویسد: هنگامى که زمین به مواد روغنى آلوده شود در همان لحظه باید خاک آلوده جمع آورى و خاک تمیز جایگزین آن گردد. اما چنانچه خاک زیر پى ساختمان نیاز به پاکسازى داشته باشد باید تمامى ساختمان را تخریب کرد. تکنیکهاى مورد استفاده براى تمیز کردن خاک این جایگاهها مانند تلمبه کردن آبهاى زیرزمینى یا استفاده از باکترى هضمکننده روغن، تنها زنجیرههاى کوتاهتر هیدروکربن را که بیشتر در آب زیرزمینى حل مىشود از بین مىبرد. زنجیرههاى بلندتر و سنگینتر هیدروکربن غالباً در قطرههاى بزرگ موجود بین دانههاى خاک باقى مىمانند. “کوین ویتینگ” و همکارانش از دانشگاه DELFT و موسسه RUITER MILIEUTECHNOLOGIEDE درهالفوگ HALFWEGهلند، امواج صوتى را براى شکستن قطرات حاوى اجزاى سنگینتر مورد آزمایش قرار دادند تا قابل شستشو باشد. این محققان دو ستون از شن مرطوب آلوده به گازوییل را برپا کردند سپس امواج صوتى را با فرکانسهایى از یکى از ستونها عبور دادند و میزان نفتى را که مىشد با پمپ کردن آب از طریق دو بستر شن عبور داد مقایسه کردند تا آنکه دیگر نفتى ظاهر نگردید. پس از گذشت 5 روز 71 درصد از گازوییل از ستون مرتعش زدوده شد و این رقم در ستون دیگر 40 درصد و در مدت زمان 11 روز بود. امواج صوتى سبب مىشوند که قطرههاى نفت در فرکانس طبیعى خود به ارتعاش درآیند تا اینکه به قطرههاى کوچکتر تجزیه شوند. قطرههاى کوچکتر را مىتوان راحتتر از نیروهاى مویرگى که قطرههاى بزرگتر نفت را در فضاهاى بین دانههاى خاک به دام مىاندازند خارج کرد. قطرههاى کوچکتر زمانى که از بافت خاک آزاد شدند راحتتر با آب شوینده مخلوط مىشوند. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 63 |