تازه هاى علمى پژوهشى
خطرات سوراخ کردن پوست بدن براى مبتلایان به بیمارىهاى قلبى
افراد مبتلا به بیمارىهاى مادرزادى قلبى که اقدام به سوراخ کردن پوست بدن از جمله گوش مى کنند با افزایش خطر ابتلا به عفونت هاى بالقوه مهلک روبرو هستند.
کلینیک مایو اقدام به بررسى 445 فرد مبتلا به بیمارى مادرزادى قلبى که بیش از یک میلیون تن را در امریکا مبتلا کرده است نمود.
محققان دریافتند از هر چهار بیمار یک تن بعد از سوراخ کردن پوست بدن خود دچار endocarditis) ) التهاب پوشش داخلى قلب که یک عفونت دریچه قلب است شد. تنها 6 درصد این افراد موقع سوراخ کردن بدن داروهاى پادزیست دریافت کردند.
به گفته محققان هرگونه سوراخ کردن پوست بدن از سوراخ کردن عادى گوش گرفته تا قسمت هاى حساس تر نظیر ناف و اندام هاى تناسلى مى تواند سلامت مبتلایان به بیمارىهاى قلبى مادرزادى را تهدید کند , زیرا با این اقدام پوست بدن در برابر میکرب هاى بالقوه مهلک بدون حفاظ مى ماند.
محققان مى گویند: از آن جایى که سوراخ کردن بدن شامل نفوذ به یکى از مهم ترین موانع محافظتى بدن یعنى پوست است, در صورتى که به طور صحیح انجام نشود, خطر ابتلا به عفونت را به همراه دارد.
کسانى که دریچه هاى قلب شان صدمه دیده یا مصنوعى است با بالاترین میزان خطر ابتلا به التهاب پوشش داخلى قلب روبرو هستند.
کارول وارنس متخصص قلب کلینیک مایو که این تحقیق را انجام داده است مى گوید التهاب پوشش داخلى قلب باکتریال یک بیمارى جدى و صعب العلاج است که به طور بالقوه جان فرد را به خطر مى اندازد.
اما خوشبختانه برخى موارد عفونت با مصرف پادزیست در موقع سوراخ کردن بدن همراه دارد قابل پیشگیرى است.
محققان مى گویند: کسانى که در معرض خطر ابتلا به عفونت قرار دارند باید پادزیست مصرف کنند و اطمینان حاصل کنند که عمل سوراخ کردن بدن یا خالکوبى به طریق استریل و ضدعفونى شده انجام مى شود.
کلینیک مایو اعلام کرد: خطر ابتلا به چنین عفونت هایى در موقع سوراخ کردن بدن در افراد سالم ناچیز است.
سرطان , سیستم ایمنى بدن را غیر فعال مى کند
براساس جدیدترین تحقیقات به عمل آمده, سرطان, سیستم ایمنى بدن را به خوابیدن و آرام ماندن تحریک مى کند تا امکان گسترش سلول هاى مهاجم را در سراسر بدن فراهم آورد.
((پیترلى)) و ((مارک دیویس)) با استفاده از یک روش جدید براى بررسى سریع فعالیت سیستم ایمنى موفق شدند یک سپر محافظ اساسى, به اصطلاح سلول هاى تى کشنده را کشف کنند که به هنگام روبرو شدن با آنتى ژن هاى سرطان از فعالیت باز مى ماند.
دیویس گفت: به طور طبیعى سلول هاى تى بسیار حساس هستند و حتى مقادیر بسیار اندک از آنتى ژن ها آنان را فعال مى سازد.
محققان در بررسى نمونه هاى خون 11 بیمار مبتلا به سرطان پوست پیشرفته دریافتند: فقط سلول هاى تى مورد نظر سلول هاى سرطان از واکنش باز مى مانند. اما سلول هاى تى هدف ویروس ها, رفتار و واکنش طبیعى دارند و این امر بدان معناست که سیستم ایمنى سراسر بدن بیمار عمل مى کند.
لى و دیویس نتیجه گیرى کردند: شواهد اولیه نشان مى دهد سرطان, خود عامل ناتوان کردن سلول هاى تى که مسوول حمله به مهاجمان بدن هستند, مى باشد. این محققان قصد دارند تحقیقات بیش ترى را به امید یافتن روشى براى معکوس کردن این تإثیر انجام دهند.
لى گفت: آن چه که ما دریافتیم این است که سلول هاى سرطان در محل خود بدون تحرک باقى نمى مانند و منتظر نابودى خود نمى شوند. این سلول ها نیز مقابله مى کنند. یکى از کارهایى که سلول هاى سرطانى انجام مى دهند خاموش کردن سلول هایى است که سعى در نابودى آن ها دارند.
لى گفت: نتایج این تحقیق جدید که در نشریه ((نیچر مدیسین)) به چاپ رسیده است, مى تواند جست و جو براى یک واکسن ضد سرطان را دشوارتر سازد. بسیارى از دانشمندان امیدوارند این واکسن در امر کمک به سیستم ایمنى بدن موثر واقع شود.
لى گفت: در بیماران مبتلا به سرطان, در مبارزه بین سلول هاى تى و مهاجمان, سرطان برنده است.
تولید داروى جدیدى براى مقابله با شیوع هپاتیت
سال گذشته چشم انداز توانایى بشر براى مقابله با بیمارى ((هپاتیت)) بسیار نگران کننده به نظر مى رسید. اما اخیرا داروهایى براى مقابله با آن تولید شده که نتیجه خوبى در پى داشته است.
به نوشته ماهنامه علمى ((ساینتیفیک امریکن)) رئیس سازمان جراحان امریکا سال گذشته در گزارشى اعلام داشت که هپاتیت نوعC خطرى بزرگ براى جامعه به شمار مىآید. در تابستان همان سال کلیه نشریات و جراید از شیوع این بیمارى که به گونه اى بى صدا قربانى را از پاى درمىآورد خبر دادند.
مشکلى که براى مقابله با این بیمارى وجود داشت آن بود که تنها راه درمان شناخته شده از هزینه اى بسیار بالا (معادل700 دلار در هر ماه) برخوردار بود و علاوه عوارض جنبى غیرقابل تحملى براى بیمار به همراه مىآورد.
از این گذشته این شیوه درمان تنها قادر به مداواى 30 تا 40 درصد بیماران بود. در همین اثنا, پزشکان امریکایى ناگزیر به این واقعیت اذعان کردند که نوع تازه اى از ویروس هپاتیت (علاوه بر سه نوع شناخته شده یعنى انواعA.B.C ) ظهور کرده که با نامG مشخص شده و تنها در امریکا بیش از چهار میلیون نفر را مبتلا ساخته است.
اما اکنون به نظر مى رسد که در راه مقابله با این بیمارى پیشرفت هایى صورت گرفته است و بیش از یک میلیون نفر از کسانى که به نوع مزمن این بیمارى دچار هستند مى توانند از مبتلا شدن به روند معمول این بیمارى که عبارت است از نابود شدن تدریجى کبد و در نهایت از کارافتادگى کامل این عضو و یا بروز سرطان, دورى نمایند. پیشرفتى که بدان اشاره شد مرهون تولید داروى تازه اى است که دسامبر گذشته به بازار عرضه شد.
هم اکنون چند داروى دیگر نیز مراحل آزمایش کلینیکى را پشت سر مى گذارند و انتظار مى رود به زودى روانه بازار شوند. از سوى دیگر ایمن سازى کودکان در سنین پائین سبب شده تا از گسترش هپاتیت نوعB تا حد زیادى جلوگیرى به عمل آید.
زیست شناسان موفق شده اند در هپاتیت نوعC نیز یک نقطه ضعف عمده پیدا کنند که مى تواند براى ضربه زدن بدان داروهاى مناسبى تولید کرد. در عین حال مطالعه دقیق تر در نحوه رفتار ویروس نوعG نشان داده که این ویروس آسیب اندکى به کسانى که در بدنشان خانه کرده وارد مىآورد.
بر اساس آمار موسسه کنترل و پیشگیرى از بیمارى هپاتیت, میزان این بیمارى در امریکا از سال 1985 تاکنون تا حدود 70 درصد کاهش یافته است. ویروس نوعC این بیمارى در حال حاضر با سرعتى کمتر از یک پنجم آن چه در دهه قبل داشت, در حال گسترش است.
هرچند شمار مبتلایان به بیمارى نوعC سه برابر مبتلایان به بیمارى نوعB است, اما نوع اخیر خسارت هاى اقتصادى بیش ترى به بار مىآورد. در سطح جهانى نیز ویروس نوعB بیش از دیگر انواع, افراد را به بیمارى کبد مبتلا مى سازد.
در زمان حاضر 350 میلیون نفر در سطح جهان, به این بیمارى مبتلا هستند و سالانه یک میلیون تن به دلیل ابتلا به این بیمارى جان خود را از دست مى دهند.
از آن جا که بیمارى نوعB از طریق مقاربت جنسى انتقال مى یابد, احتمال انتقال آن بیش تر از بیمارى نوعC است.
اما با توجه به آن که اکنون بیش از 80 کشور در سطح جهان برنامه هایى را براى ایمن سازى کودکان در برابر این بیمارى در پیش گرفته اند, مى توان انتظار داشت که در سال هاى آینده از میزان گسترش این بیمارى تا حد قابل ملاحظه اى کاسته شود.
ابداع یک روش جدید در درمان شکستگى هاى استخوان
یک دانشمند آلمانى موفق به ابداع تکنیکى شده است که با استفاده از آن شکستگى هاى شدید استخوان به سرعت التیام مى یابد.
در این روش به جاى بستن استخوان هاى شکسته شده با میخ و صفحات, از یک وسیله قابل انعطاف فولادى شبیه به در بازکن بطرى به نام ((اندوهلیکس)) براى اتصال استخوان ها استفاده مى شود.
دکتر ((راینر لابیتزک)) متخصص استخوان و استاد جراحى دانشگاه ویتن مى گوید: با این روش استخوان ها ظرف 6 ماه به هم جوش مى خورند.
در روش هاى متعارف کنونى که استخوان هاى شکسته شده با میخ جراحى یا صفحات به هم بسته مى شوند, بیماران معمولا نمى توانند براى 2 یا 3 ماه بر روى دست یا پاى شکسته فشار وارد آورند. علت این که استخوان ها با این شیوه جدید به خوبى التیام مى یابند این است که با کاربرد ماده اندوهلیکسendohelix استخوان ها باز هم کمى تحرک دارند.
تحرک داشتن به تولید ماده جدید استخوانى کمک مى کند و مدت زمان عمل جراحى براى استفاده از اندوهلیکس بسیار کوتاهتر و کم خطرتر از روش هاى متعارف کنونى است.
تا به حال این دانشمند این تکنیک را بر روى یک صد بیمار به کار برده است و تنها در 5 درصد موارد مشکلاتى بروز کرده است.
اکنون یک سازنده ایتالیایى قصد دارد اندوهلیکس را که داراى پروانه است در سراسر جهان عرضه کند. در صورتى که این ابداع با استقبال روبرو شود این اولین کشف لابیتزک نیست که مورد پذیرش جهانى واقع مى شود. این دانشمند هم چنین بست هاى ارتجاعى براى معالجه شکستگى دنده ها, تعویض ورق فلزى که اتساع قفسه سینه را محدود مى کند و استفاده از مفتول هاى سیمى در موارد شکستگى کاسه زانو نیز ابداع کرده است.