تازه هاى علمى پژوهشى
ارتباط کمبود پروتئین با نواقص مادرزادى نتایج آزمایش هاى محققان کانادایى تفسیر جدیدى را در مورد اختلالات مادرزاد و مشکلات بارورى در میان مردم به همراه آورده است. روزنامه ((گلوب اند میل)) نوشت: یک محقق ((دانشگاه تورنتو)) کشف کرد که نوعى کمبود پروتئین منجر به افزایش درصد سقط جنین هاى زودرس, معایب مادرزاد, و مرگ و میرهاى پیش از تولد در میان موش هاى آزمایشگاهى مى گردد. برآورد مى شود که در حدود 400 میلیون نفر از جمعیت جهان, عمدتا در آسیا, آفریقا, و مدیترانه به کمبود پروتئین مبتلا هستند. با این حال تاکنون تنها خطرات بهداشتى شناخته شده مرتبط با این عارضه عواملى نظیر ضعف جسمانى و روانى, و کم خونى ناشى از کمبود گلبولهاى قرمز خون مى باشند که اکسیژن را به سراسر بدن منتقل مى سازند. مطالعه کاناداییان نشان داد که با این وجود کمبود پروتیئین یا آنزیم, جریان سالم رشد جنین را به خطر مى اندازد. جنین هایى که چنین کمبود آنزیمى را به ارث مى برند, به عنوان مثال غالبا مدت کوتاهى پس از لقاح جان مى سپرند. ((پیترولز)) اظهار داشت: گاهى اوقات جنین تشکیل شده آنچنان سریع از بین مى رود که حتى مادر درنمى یابد که آبستن بوده است و احتمالا بسیارى از مردم ممکن است حتى ندانند که دچار کمبود پروتئین هستند. زنانى که دچار چنین شرایطى بوده و آبستن نمى شوند, چه بسا حتى علت آن را ندانند. بدین ترتیب این تحقیق دریچه جدیدى را به روى تحقیقات بیشتر جهت نابارورى و همچنین نارسایى هاى هنگام تولد مى گشاید.
انسولین بالا مى تواند موجب حمله قلبى شود دانشمندان مى گویند مقدار زیاد انسولین در بدن موجب لخته شدن خون در رگها مى شود که یکى از دلایل بروز حملات قلبى در بیماران مبتلا به قند است. روزنامه ((یو.اس. اى. تودى)) نوشت حدود75 درصد مردم مبتلا به بیمارى قند با بروز حمله قلبى جان خود را از دست مى دهند. دانشمندان تصور مى کردند که فشار خون بالا و عدم وجود کلسترول ((خوب)) در بدن موجب حمله قلبى در بیماران قندى مى شود اما با تحقیقات جدید روى 3000 بیمار مشخص شده که سطح بالاى انسولین در بیماران قندى یا افراد سالم موجب بالارفتن یک ماده شیمیایى بنام (پى. اى. آى. ـ 1 آنتى ژن) مى شود. این ماده توانایى خون براى حل لخته را کاهش مى دهد. دانشمندان مى گویند با انجام ورزش مى توان تعادل انسولین در بدن را حفظ کرده و توانایى شخص براى حل لخته خون را افزایش داد. کارشناسان و دانشمندان در حال حاضر عقیده دارند تا زمانیکه بتوانند نتیجه گیرى دقیقى از تحقیقات خود را اعلام کنند باید مردم را بطور بسیار جدى به انجام ورزش تشویق نمود.
مصرف داروى فشار خون در دوران باردارى مصرف دارو جهت کاهش فشار خون در طول دوران باردارى مى تواند به اندازه کشیدن سیگار براى جنین خطرناک باشد. روزنامه ((تورنتو استار)) نوشت: پزشکان معتقدند زنان باردارى که تحت چنین درمانى قرار مى گیرند, بر فرایند رشد کودکانى که در رحم خود حمل مى کنند, اثر مى گذارند. در این مطالعه که نتایج آن در مجله پزشکى ((لانست)) به چاپ رسید, اطلاعات مربوط به جمع زیادى از زنان در سراسر جهان مورد بررسى قرار گرفته است. 5 تا 10 درصد زنان باردار در طول دوران باردارى خود دچار فشار خون بالا مى شوند که سلامت مادر و کودک را تهدید مى کند و صرف نظر از آسیب رساندن به رشد جنین, گاه براى مادر مرگبار است. در این مطالعه خاطر نشان شده است که معالجه فشار خون به هنگام باردارى به طور متوسط وزن نوزاد را به میزان 145 گرم کاهش مى دهد که مشابه اثرى است که سیگار بر کاهش وزن کودک باقى مى گذارد. پزشک کانادایى که این مطالعه را صورت داده, خاطر نشان ساخت: کودکانى که کوچک, نارس, و با وزنى کمتر از حد طبیعى متولد مى شوند, ممکن است در دوران نوزادى خود با مشکلات مواجه شوند. آنان در عین حال با خطر بیشترى از حیث تنفسى, خونریزى در مغز, و مشکلات روده اى مواجه هستند. در این مطالعه به پزشکان توصیه شده است که براى درمان فشار خون زنان باردار, تنها داروهاى ملایم را تجویز کنند.
نزدیک به نیمى از موارد سکته قابل پیشگیرى است بر اساس تحقیقات جدید کاهش فشار خون در دراز مدت مى تواند از بروز نیمى از موارد سکته جلوگیرى کند. سالیانه 350 هزار تن در آلمان دچار عارضه سکته مى شوند که از این تعداد 70 هزار تن جان خود را از دست مى دهند. سکته سومین عامل مرگ و میر در آلمان محسوب مى شود. جوچیم شرودر مشاور عالى درمانگاه پزشکى در بیمارستان سنت جوزف در کلوپنبرگ مى گوید: براى جلوگیرى از بروز سکته باید فشار خون را به سطح زیر 140 بر mmhg) 90) و در مورد دیابتى ها به زیر 135 بر mmhg) 80) کاهش داد. محققان براى بررسى روشهاى درمانى ممکن از یک شیوه آزمایش تصادفى استفاده کردند و دریافتند با پائین آوردن سطح فشار خون مى توان موارد بروز سکته هاى مهلک و غیرمهلک را 38 درصد کاهش داد. سکته هاى مهلک 40درصد و سکته هاى غیرمهلک 37 درصد کاهش نشان دادند. براساس مشاهدات انجام شده طى یک دوره 4 تا 5 ساله این شیوه درمانى بخصوص در بیماران بالاى 60 سال و کسانى که دچار ازدیاد شدید فشارخون هستند موثر واقع مى شود. شرودر گفت معالجه فشارخون بدون هیچ شک و شبهه اى به اثبات رسیده است. بر اساس گزارش شرودر موارد ابتلا به سکته که طى چند سال گذشته کاهش یافته بود دوباره روند صعودى یافته است. محققان براین باورند که آموزش عمومى و برنامه هاى مشاوره در عقب انداختن سکته در بسیارى از موارد موفقیتآمیز است اما مزایاى این راهبرد با بالارفتن سن جمعیت بتدریج کمرنگ مى شود. دقیقا به همین علت است که ازدیاد فشار خون باید به طور بسیار جدىترى درمان شود. کاهش دراز مدت فشارخون نه تنها از بروز سکته جلوگیرى مى کند بلکه مى تواند در کاهش قابل ملاحظه جنون پیرى نیز مفید واقع شود.
تردید در انجام آزمایش پیش از عمل آب مروارید به گفته متخصصان آزمایش پرزحمتى که معمولا پیش از انجام عمل آب مروارید چشم انجام مى شود غیر ضرورى است. پژوهشهاى انجام شده در دانشگاه جانز هاپکینز متخصصان را به تردید در فایده آزمایش آب مروارید واداشته است. آب مروارید در چشم وقتى به وجود مىآید که پروتئین هاى موجود در عدسى چشم در نقطه اى تراکم پیدا مى کنند و باعث تار شدن میدان بینایى مى شوند. براى اصلاح این عیب معمولا عدسى مصنوعى به جاى عدسى طبیعى در چشم قرار داده مى شود. روش بیهوشى موضعى که قبل از عمل روى چشم بیمار انجام مى شود خطر چندانى ندارد. آزمایش چشم افرادى که مبتلا به آب مروارید هستند و نیاز به جراحى دارند قبل از عمل صورت مى گیرد و خرج زیادى دارد. تحقیقات جدید نشان داده است که اگر عمل جراحى بدون چنین آزمایشى صورت پذیرد وضعیت بیمار تغییرى نخواهد داشت. در پژوهش فوق وضعیت 19 هزار نفر بیمار که چشمشان به خاطر بیمارى آب مروارید مورد جراحى الکتریکى قرار گرفته است مورد پیگیرى قرار گرفته است. گروهى از این بیماران قبل از عمل مورد آزمایشهاى رایج قرار گرفتند و گروهى دیگر فقط مورد مصاحبه شفاهى با پزشک قرار داده شدند. این بررسى نشان داد که موفقیت عمل جراحى به آزمایش پیش از عمل بستگى ندارد و آزمایش مذکور مرگ و میر یا مشکلات دیگر ناشى از عمل مذکور را کاهش نمى دهد. براساس این پژوهش, متخصصان چشم دانشگاه جانزهاپکینز و دانشگاه شیکاگو اعلام کرده اند که دیگر توصیه به آزمایش پیش از عمل آب مروارید ضرورت ندارد. جراحى آب مروارید چشم در افراد مسن در امریکا بسیار عمومیت یافته و به طور سرپایى انجام مى شود. این نوع عمل بیشترین عمل جراحى است که روى افراد مسن در امریکا انجام مى شود. اهمیت یافته هاى پژوهش اخیر براى دولت و شرکتهاى بیمه بهداشتى این است که آنها را از پرداخت مخارج آزمایش قبل از عمل خلاص مى کند. صرفه جویى دولت امریکا از این راه حدود 150 میلیون دلار در سال خواهد بود.
|