گفته ها و نوشته ها
قبول عمل و پذیرش صالح رسول خدا (ص) در خطبه شعبانیه مى فرماید: ((انفاسکم فیه تسبیح)) نفس هاى شما در این ماه خود تسبیح است, هر نفسى که مى کشید مثل آن است که گفته باشید ((سبوح قدوس)). ((و نومکم فیه عباده)) خوابتان در این ماه عبادت است. ((و اعمالکم فیه مقبوله)) کارهاى جزیى را که انجام مى دهید خدا قبول مى کند. قبولى عمل مقدمه است براى این که خداوند خود انسان را قبول فرماید. لذا در قرآن کریم دو نمونه تعبیر دارد: 1ـ این که خداوند عمل عده اى را قبول مى کند. 2ـ خدا عده اى را قبول مى کند, نه این که فقط عمل آنان قبول شود. چون گروهى عمل صالح دارند و گروهى خود صالح هستند. آنان که جزء ((الذین آمنوا و عملوا الصالحات)) هستند یعنى کارهاى خوب دارند ولى هنوز به آن مقام نرسیده اند که ذات و گوهرشان خوب بشود, احیانا ممکن است در معرض خطر باشند, اما دسته دوم, جزء صالحین هستند, مثل ابراهیم خلیل که قرآن در شإنش مى فرماید: ((و انه فى الاخره لمن الصالحین)) صالح یعنى کسى که گوهر ذاتش شایسته شده است. اینها را خدا قبول مى کند. یا قرآن راجع به حضرت مریم این تعبیر را دارد ((فتقبلها ربها بقبول حسن و انبتها نباتا حسنا)) خداى کریم, مریم را قبول کرد. پس کارى کنیم که خداى کریم خود ما را قبول کند.
ماه مبارک, ماه محاسبه براى گروهى آغاز سال, اول فروردین است. یک نوجوان اول فروردین تلاش مى کند براى خود لباس نو تهیه کند. درخت ها اول سالشان فروردین است که لباس هاى نو و تازه در بر مى کنند. اول سال کشاورز پاییز است, که درآمد مزرعه را حساب مى کند. تاجر و صنعتگر, هر کدام فرصت دیگرى را به عنوان اول سال تعیین مى کنند. مرحوم سید بن طاوس مى گوید: ((اهل سیر و سلوک اول سالشان رمضان است[ ((اقبال الاعمال, ص]250 حساب ها را از ماه مبارک تا ماه مبارک بعد بررسى مى کنند که ماه مبارک گذشته چه درجه اى داشته و امسال در چه درجه اى است. ماه مبارک براى سالکان الى الله ماه محاسبه است. از این رو امام سجاد سلام الله علیه فرمود: ((ماه رمضان در بین ما اقامت داشت و جاى حمد و ثنا بود, زیرا به همراه خود رحمت آورد. و رفیق بسیار خوبى براى ما بود, ما در همراهى او به نعمت هایى رسیدیم. ما ربح و سودى که در این ماه بردیم, هیچ تاجرى در هیچ گوشه دنیا نبرد, و هیچ کس در سراسر عالم به اندازه ما از این ماه استفاده نکرده است[.فرازهایى از دعاى 45 صحیفه سجادیه]
بوى دهان روزه دار از امام صادق(ع) نقل شده که فرمود: خداوند به حضرت موسى وحى فرستاد که چرا با من مناجات نمى کنى؟ عرض کرد: خدایا روزه دارم و در حال روزه, دهان خیلى معطر نیست. خداوند فرمود: اى موسى بوى دهان روزه دار پیش من از مشک خوشبوتر است. (روضه المتقین, ج3, ص229)
گرفتن روزه در روز گرم امام صادق(ع) فرمود: اگر کسى در روز گرمى روزه بگیرد و تشنه شود, خداى سبحان هزار فرشته را موکل مى کند تا چهره او را مسح کنند و تا هنگام افطار به او بشارت دهند و هنگام افطار خداوند(عزوجل) مى فرماید: ((ما اطیب ریحک و روحک یا ملائکتى اشهدوا انى غفرت له)) عجب معطرى و چه بوى خوشى دارى! فرشتگان من شاهد باشید که من او را آمرزیدم.(روضه المتقین, ج3, ص229)
ماه رمضان, ماه دعوت به میهمانى خدا مردم در ماه رمضان میهمان خدایند ((هو شهر دعیتم فیه الى ضیافه الله)) میهمان باید کارى کند که صاحب خانه مى کند. روزه دار, میهمان خدایى است که ((یطعم و لا یطعم)) اطعام مى کند ولى خود اطعام نمى شود, پس او هم مى تواند ((یطعم و لا یطعم)) باشد. اگر خداى سبحان مى بخشد و نمى گیرد, انسان هم بایستى در این ماه خویى پیدا کند که ببخشد و نگیرد, چون هیچ دستى بهتر از دست بخشنده و هیچ دستى بدتر از دست بگیر نیست. اگر کسى تلاش و کوشش کرد که دیگران در کنار سفره او به بهشت بروند, دست او دست بخشنده است, و اگر کسى تلاش کرد که به برکت دیگران به بهشت برود, او دست گیرنده دارد.(کافى, ج6, ص294)
پایدارى در حق امام باقر(ع) مى فرماید: چون لحظه وفات پدرم زین العابدین (ع) در رسید فرمود: تو را توصیه مى کنم به آن چه پدرم در آخرین لحظات عمر سفارش کرد پدرم گفت: که پدرش امیرالمومنین نیز در آخرین لحظات عمر خویش در ضمن سفارشهایش فرمود: فرزندم بر حق پایدار باش اگرچه تلخ و مرارت بار باشد.(کافى ج2, ص91)
تقدیر خیر روزى یونس نقاش بر حضرت هادى (ع) وارد شد با حال لرزان گفت سرور من خیال دارم فرار کنم شما به اهل بیت من نیکى کنید چرا که موسى ابن بقا (از سران ترک بوده) نگین باارزشى به من داد تا بر آن نقش زنم در حال کار, نگین به دو نیم شد, حال او یا مرا هزار تازیانه مى زند یا مى کشد. حضرت فرمود به منزلت برو که فردا جز خیر نخواهى دید. فردا صبح خندان بازگشت و به حضرت عرض کرد: فرستاده اى آمد و به من گفت نگین را دو قسمت کن چرا که کنیزکان بر سر آن خصومت مى کنند.(اثبات الهدى, ج6, ص228)
سجده بر شیشه حسن بن مصعب گوید: در نامه اى از امام على نقى پرسش نمودم درباره مسإله سجده بر شیشه زیرا گمان مى کردم که شیشه از زمین است و مى توان بر آن سجده کرد, پس از جانب حضرت جواب آمد بر شیشه سجده نکن زیرا اگرچه از زمین است استحاله شده و آن از ریگ و نمک است و بر شوره زار سجده نمى توان کرد.(اثبات الوسیله, ص433)
موجب گمراهى چون جعفر کذاب برادر امام حسن عسکرى, متولد شد یکى از دوستان امام هادى به ایشان عرضه داشت: شما را از مقدم این مولود خشنود نمى بینم. امام فرمود: امر او را سبک شمار که به زودى جمعیت زیادى را گمراه مى کند.(اثبات الهدى, ج6, ص220)
شیعه پرهیزگار ابوبصیر گوید خدمت امام صادق (ع) رسیدم از ابوحمزه ثمالى پرسید گفتم حالش خوب بود فرمود: سلامش برسان, و بگو فلان روز خواهى مرد. گفتم او مردى خوش مجلس و از شیعیان شماست فرمود: آنچه نزد ماست براى او بهتر است شیعه ما وقتى که از خدا بترسد و از گناه بپرهیزد در بهشت در درجه ما خواهد بود. من برگشتم و ابوحمزه در همان ساعت و همان روز از دنیا رفت.(کشف الغمه, ج2, ص190)
بزرگترین گناه شخصى در مسجدالحرام از امام صادق(ع) پرسید که چه کسى گناهش از تمام مردم عظیم تر است؟ امام فرمودند: آن کس که عرفه و مزدلفه را درک کند و سعى صفا و مروه نمایدو طواف خانه خدا و نماز پشت مقام را انجام دهد و باز پیش خود فکر کند و گمان برد که خداوند او را نیامرزیده است. این شخص گناهش از همه مردم بزرگتر مى باشد. (وسائل, ج8, ص66)
خدمت به مردم ابن سیرین گوید: هم نشینى داشتم که پس از مرگش او را در خواب دیدم در حالى که دو ساق او طلا بود از او علتش را پرسیدم گفت به سبب تمیز کردن کوچه و برطرف کردن موانع از گذرگاه مردم.(آیات بینات, علامه شوشترى)
فرزند نیکو اسمإ بنت عمیس همسر ابوبکر در خواب دید سر و ریش ابوبکر به حنا رنگین گشته و جامه هاى سفید در بر دارد. پس رسول خدا فرمود: تعبیر آن این است که اسمإ از او پسرى به دنیا مىآورد که او را محمد مى نامد و خداوند او را بلاى جان کافران و منافقان مى گرداند.(آیات بینات, علامه شوشترى)
مشت خاک مرد صالحى را پس از مرگش در خواب دیده به او گفتند: خداوند با تو چه کار کرد؟ گفت: با من حساب نمود و کفه حسناتم سبک شد در این موقع کیسه اى روى آن گذاشتند و سنگین گردید. پرسیدم این کیسه چیست؟ گفتند مشت خاکى است که بر قبر مسلمانى ریخته اى و به همان مقدار حسناتم سنگین شد.(انوار النعمانیه)
پاره تن رسول خدا ام فضل همسر عباس به رسول خدا عرضه داشت یا رسول الله در خواب دیدم گویا عضوى از اعضاى بدن شما در خانه ام مى باشد رسول خدا به او فرمود: خواب خوبى دیدى فاطمه پسرى به دنیا مىآورد و تو او را شیر مى دهى, پس حسین(ع) متولد شد و ام فضل از او کفالت و نگهدارى نمود.(آیات بینات, علامه شوشترى)
ثواب اولاد داود بن هند گوید: خواب دیدم قیامت برپا شده و میزان را نزدیک من آوردند ثوابهایم را در یک کفه و گناهانم را در کفه دیگر نهادند, پس گناهانم سنگینى کرد, اندوه شدیدى به من دست داد. تا این که پارچه سفیدى آورده در کنار حسناتم نهادند, پس سنگین شد. گفتند: مى دانى این چیست؟ گفتم: نه. گفتند: این سقطى است که متعلق به تو بوده است.(مسکن الفواد)
|