تعداد نشریات | 54 |
تعداد شمارهها | 2,388 |
تعداد مقالات | 34,317 |
تعداد مشاهده مقاله | 13,015,765 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 5,717,969 |
امکان سنجی تطبیق روایات ناظر به استهلاک بر مواد افزودنی حرام | ||
جستارهای فقهی و اصولی | ||
مقاله 8، دوره 5، شماره 4 - شماره پیاپی 17، اسفند 1398، صفحه 141-162 اصل مقاله (269.75 K) | ||
نوع مقاله: پژوهشی (داوری عادی) | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22034/jrj.2019.51928.1512 | ||
نویسندگان | ||
سید محمود طباطبایی* 1؛ ایوب اکرمی2؛ محمد جواد عنایتی راد2 | ||
1استادیار گروه معارف اسلامی دانشگاه فردوسی مشهد، (نویسنده مسئول) | ||
2استادیار گروه معارف اسلامی دانشگاه فردوسی مشهد | ||
تاریخ دریافت: 01 شهریور 1397، تاریخ بازنگری: 22 بهمن 1397، تاریخ پذیرش: 12 اردیبهشت 1398 | ||
چکیده | ||
امروز به جهت ازدیاد جمعیت و رشد تکنولوژی تولید مواد غذایی از حالت سنتی خارج و به صورت گسترده و صنعتی انجام می گیرد. شرکتهای بزرگ مواد غذایی در کنار تولید محصول نهایی به تولید افزودنیهای خوراکی به عنوان رنگها، چربی ها، نگهدارنده ها و... تحت عنوان (e-number) اقدام میکنند. برخی از این افزودنی ها از حیوانات حرامی چون خوک یا اجزای حیوان غیر تذکیه شده و ... تهیه میشود که امکان استفاده آن طبق فقه اسلامی مجاز نیست. در فقه گزاره هایی وجود دارد که قابلیت آن را دارد به سان یک قاعده در جهت حل بخشی از مشکلات در این زمینه استفاده گردد؛ از جمله این گزارهها مسئله ای است با نام استهلاک. استهلاک به معنای انعدام عرفی یک افزودنی در شیء ممزوج است به گونه ای که دیگر اسم آن افزودنی بر آن فرآورده صادق نباشد. این مقاله برآن است تا با نشان دادن موارد متعدد استفاده از گزاره استهلاک در فقه آن را در زمره قواعد نوپای فقهی قرار دهد و با استناد فقهی به روایات متعدد آن را استحکام بخشد. | ||
کلیدواژهها | ||
قاعده فقهی؛ استهلاک؛ غذای حرام؛ غذای حلال؛ افزودنیهای حرام | ||
عنوان مقاله [English] | ||
The Feasibility of the Adjusting the Traditions regarding Depreciation | ||
نویسندگان [English] | ||
Seyyed mahmoud Tabatabaei1؛ Ayyoob Akrami2؛ Mohmmad Javad Enayati rad2 | ||
1Ferdowsi university of mashhad | ||
2Ferdowsi university of mashhad | ||
چکیده [English] | ||
Sayid Mahmud Tabātabāyee [2] Ayoub Karami [3] Muhammad Javād Enāyati Rād [4] Abstract Nowadays, due to the overpopulation and technology development, producing the edibles is carried out in a large scale and is industrialized. However, food is no longer in production using traditional methods. In addition of producing the edibles, huge food companies produce edible additives as colors, fats, preservatives, and so on and so forth under the name of e-number. Some of such additives are taken from unlawful animals like pig or the limbs of a non-slaughtered animal according to shariah laws which are considered unlawful according to Islamic jurisprudence. There are some propositions in jurisprudence which could act as a rule in solving parts of the problem in this respect, such as the depreciation rule. Depreciation means customary extinction of an additive in the mixed object so as to the name of the additive is not used for the product. Showing different cases of using the depreciation proposition in jurisprudence, this paper is to prove that this rule is among newly developed jurisprudential rules and to enrich it based on different traditions with respect to jurisprudence. [1] Received in 2018-08-23 Accepted in 2019-05-02 [2] Assistant Professor of Mashhad University of Medical Sciences ; E-mail: tabanet@um.ac.ir [3] Assistant Professor of Islamic Knowledge Department at Ferdowsi University of Mashhad; E-mail: akrami-a@um.ac.ir [4] Assistant Professor of Islamic Knowledge Department at Ferdowsi University of Mashhad; E-mail: enayati-m@um.ac.ir | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Jurisprudential rule, depreciation, unlawful food, lawful food, unlawful additives | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 561 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 772 |