بهروز, صمد, عباسپور, عمران, علیانسب, سید ضیاء الدین. (1402). تأثیرپذیری اخلاق و رفتار انسان از تغذیه( بر اساس آیات و روایات). اسلام و مطالعات اجتماعی, 19(5), 11-35. doi: 10.22081/jare.2024.68580.1894
صمد بهروز; عمران عباسپور; سید ضیاء الدین علیانسب. "تأثیرپذیری اخلاق و رفتار انسان از تغذیه( بر اساس آیات و روایات)". اسلام و مطالعات اجتماعی, 19, 5, 1402, 11-35. doi: 10.22081/jare.2024.68580.1894
بهروز, صمد, عباسپور, عمران, علیانسب, سید ضیاء الدین. (1402). 'تأثیرپذیری اخلاق و رفتار انسان از تغذیه( بر اساس آیات و روایات)', اسلام و مطالعات اجتماعی, 19(5), pp. 11-35. doi: 10.22081/jare.2024.68580.1894
بهروز, صمد, عباسپور, عمران, علیانسب, سید ضیاء الدین. تأثیرپذیری اخلاق و رفتار انسان از تغذیه( بر اساس آیات و روایات). اسلام و مطالعات اجتماعی, 1402; 19(5): 11-35. doi: 10.22081/jare.2024.68580.1894
تاریخ دریافت: 24 بهمن 1402،
تاریخ بازنگری: 22 اسفند 1402،
تاریخ پذیرش: 27 اسفند 1402
چکیده
از جمله موضوعات مورد تأکید در اسلام، تغذیه انسان است که حاکی از تأثیرگذاری عمیق تغذیه بر سرنوست انسان، سلامتی جسمی و روحی، به ویژه اخلاق و رفتار او است. این پژوهش مولفههای تأثیرپذیری اخلاق و رفتار انسان از تغذیه را از منظر آیات و روایات مورد بررسی قرار میدهد تا روشن شود نوع تغذیه و کمیت و کیفیت آن، چه تأثیرات مثبت یا منفی بر اخلاق و رفتار انسان میتواند داشتهباشد. در این مطالعه با بررسی آیات و روایات وارده در این خصوص تأثیرپذیری اخلاق و رفتار انسان از کمیت، کیفیت و نوع تغذیه او بررسی شدهاست. یافتههای پژوهش این است که کمیت و کیفیت تغذیه و چگونگی منابع تغذیه در اخلاق و رفتار انسان تأثیرگذار بوده و زمینهساز بروز ویژگیهای خوب یا زشت اخلاقی و رفتاری در انسان میگردد؛ به گونهای که زمینهساز انجام کارهای شایسته، مصونیت از وسوسههای شیطانی و اجابت دعای انسان گردیده، حتی بر نسلهای بعدی نیز تأثیرگذار بوده و برخی ویژگیهای اخلاقی از طریق تغذیه به آنها منتقل میشود.
1Department of Islamic Studies, Faculty of Theology, University of Tabriz
2Professor of Hazrat Masoumeh University, peace be upon her
چکیده [English]
One of the issues emphasized in Islam is human nutrition, which indicates the deep influence of nutrition on human destiny, physical and mental health, especially his morals and behavior. This research examines the components of the impact of human ethics and behavior on nutrition from the perspective of verses and traditions in order to clarify the type of nutrition and its quantity and quality, whether it can have positive or negative effects on human ethics and behavior. be In this study, the impact of human ethics and behavior on the quantity, quality, and type of his nutrition has been investigated by examining the verses and traditions mentioned in this regard. The findings of the research are that the quantity and quality of nutrition and the type of nutrition sources are influential in human ethics and behavior and become the basis for the emergence of good or ugly moral and behavioral characteristics in humans; In such a way that it has become the foundation for doing good deeds, immunity from evil temptations and answering human prayers, it has an influence even on the next generations and some moral characteristics are transferred to them through nutrition.
راوندی، قطبالدین (1405ق)، فقه القرآن، تحقیق و تصحیح احمد الحسینی و محمود مرعشی، چ2، قم: مکتبة آیةالله المرعشی النجفی.
قمی، عباس (1414ق)، سفینة البحار، قم: اسوه.
کشی، محمد بن عمر (1348)، رجال الکشی، مشهد: انتشارات دانشگاه مشهد.
کلینی، محمد بن یعقوب (1407ق)، الکافی، تحقیق و تصحیح علیاکبر غفاری و محمد آخوندی، چ2، تهران: دار الکتب الاسلامیة.
لیثی واسطی، علی بن محمد (1376)، عیون الحکم و المواعظ، تحقیق و تصحیح حسین حسنی بیرجندی، قم: دار الحدیث.
مجلسی، محمدباقر (1403ق)، بحار الانوار، تحقیق و تصحیح جمعی از محققان، چ2، بیروت: دار احیاء التراث العربی.
مستغفری، جعفر بن محمد (1385ق)، طب النبی، تحقیق و تصحیح علیاکبر الهی خراسانی، نجف: مکتبة الحیدریه.
مفید، محمد بن محمد (1413ق)، الامالی، تحقیق و تصحیح حسین استادولی و علیاکبر غفاری، قم: کنگرۀ شیخ مفید.
مفید، محمد بن محمد (1414ق)، تصحیح اعتقادات الامامیه، تحقیق و تصحیح حسین درگاهی، چ2، قم: کنگرۀ شیخ مفید.
مکارم شیرازی، ناصر و دیگران (1374)، تفسیر نمونه، تهران: دار الکتب الاسلامیة.
منسوب به امامصادق(ع) (1400ق)، مصباح الشریعه، بیروت: اعلمی.
نجاشی، احمد بن علی (1407ق)، رجال نجاشی، قم: جامعۀ مدرسین.
نوری، حسین بن محمدتقی (1408ق)، مستدرک الوسائل و مستنبط المسائل، تحقیق و تصحیح مؤسسۀ آلالبیت(ع)، قم: مؤسسۀ آلالبیت(ع).
نووی جاوی، محمد بن عمر (1417ق)، مراح لبید لکشف معنی القرآن المجید، بیروت: دار الکتب العلمیة.
ورام ابن ابیفراس، مسعود بن عیسی (1410ق)، مجموعة ورام، قم: مکتبة فقیه.
خیام نکویی، مجتبی و دیگران (1395)، «تأثیر تغذیه غذاهای حلال بر بروز صفات اخلاقی از دیدگاه دین اسلام و علم ژنتیک»، مجموعه مقالات دومین همایش ملی قرآن و علوم زیستی، دانشگاه اصفهان، نمایه شده در: com
فصیحی، حسین و دیگران (1394)، «تأثیر تغذیه بر اخلاق با توجه به اثر متقابل نفس و بدن بر مبنای قرآن و روایات اهلبیت(ع)»، اسلام و سلامت، دانشگاه علوم پزشکی بابل، دوره 2، ش3 و 4، ص66-73.